search icon

business stories

Μανώλης Καραμολέγκος: Το νέο κεφάλαιο που θέλει να ανοίξει ο «βασιλιάς» της αρτοβιομηχανίας

Ποσοστό 6,54% και €2 εκατ. «χωρίζουν» τον ιδρυτή απ’ τον απόλυτο έλεγχο μέσω δημόσιας πρότασης για να βρεθεί εκτός ΧΑ – Η πορεία του θεοσεβούμενου επιχειρηματία απ’ τα χρόνια της φτώχειας στη Σαντορίνη στη θέση του leader του κλάδου και η μεγάλη περιπέτεια της απαγωγής του

Ο Μανώλης Καραμολέγκος πάντα πίστευε ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να «φτιάξει την τύχη του» έχοντας βαθιά πίστη αφενός στον εαυτό του και αφετέρου στο Θεό. Με αυτή τη θέση εξάλλου ο θεοσεβούμενος επιχειρηματίας κατάφερε να έχει μία πορεία ζωής που πήγε κόντρα στις πιθανότητες…

Από τη φτώχεια της δεκαετίας του ‘60 όταν οικογενειακώς τα «μάζεψαν» απ’ την Σαντορίνη για να έρθουν στην Αθήνα ανοίγοντας το ’71 το μικρό φούρνο στην Αγία Παρασκευή, στη δημιουργία απ’ το μηδέν μίας αρτοβιομηχανίας που όχι μόνο πάλεψε με τα μεγαθήρια της εποχής αλλά κατάφερε –μέσα στο τσουνάμι της μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας- να επικρατήσει και γίνει ο leader, ως τη μεγάλη προσωπική περιπέτεια που έζησε προ 8 ετών όταν έπεφτε θύμα απαγωγής.

Ο ίδιος είχε αποδώσει «στην πίστη και την ψυχραιμία» το γεγονός ότι κατάφερε να γλυτώσει από τα χέρια των απαγωγέων του. Αρετές που μαζί με την αποφασιστικότητα, τη μεθοδικότητα και τη σύνεση φαίνεται ότι τον συνοδεύουν και στις επιχειρηματικές του αποφάσεις.

Και πλέον ο κ. Καραμολέγκος θέλει να ανοίξει ένα νέο Κεφάλαιο στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος καταθέτοντας την περασμένη Παρασκευή, ακριβώς 23 χρόνια μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ (σσ στις 7/1/99 εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά) δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας που θα σημάνει και την έξοδο της απ’ το χρηματιστηριακό ταμπλό. Αυτό μάλιστα το νέο Κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας θα συνδυαστεί με τις νέες δυνατότητες που δίδει στην εταιρεία η σημαντική επένδυση 27,3 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο δημιουργώντας σε γειτνιάζον οικόπεδο, που αγοράστηκε, μία νέα μονάδα παραγωγής αλλά και ένα υπερσύγχρονο κτήριο αποθήκευσης και διανομής, μαζί με τα νέα κεντρικά γραφεία, για τα οποία είχε μιλήσει ο κ. Καραμολέγκος στο business stories και το newmoney.gr.

 

Αν και μέχρι πρόσφατα ο ίδιος απέφευγε να επιβεβαιώσει αυτό που διαφαινόταν ήδη απ’ τον Οκτώβρη του 2020, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η απόφαση για την εξαγορά του 100% της εταιρείας και την έξοδο απ’ το ΧΑ είχε αποφασιστεί προ πολλού.

Μία διαδικασία που ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με την έξοδο του Σταύρου Νένδου απ’ το μετοχολόγιο της εισηγμένης και την αγορά του μεριδίου του (9,5%) απ’ τον ίδιο τον κ. Καραμολέγκο έναντι 2,2 εκατ. ευρώ περίπου (σσ 2,4 ευρώ τη μετοχή). Αφότου η διοικητική ομάδα της εταιρείας ενισχύθηκε το Νοέμβριο με την προσθήκη του κ. Βασίλη Ανδρικόπουλου, γνωστού στελέχους της αγοράς και πρώην οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ακολούθησε πέρυσι τον Γενάρη η εξαγορά ενός ακόμη 4,68% της εταιρείας έναντι 1,1 εκατ. ευρώ (σσ 2,24 ευρώ τη μετοχή). Και ενώ έως τότε το βασικό σενάριο της αγοράς έλεγε ότι η «οικογένεια Καραμολέγκου», συμπεριλαμβάνοντας και την αδελφή του Μανώλη, Μαρία που ήταν εκ των βασικών μετόχων, «επιδιώκει το σύνολο των μετοχών», τον περασμένο Οκτώβριο η τελευταία πουλάει το μερίδιο 20,16% που κατείχε στην εταιρεία προς 4,8 εκατ. ευρώ (σσ 2,4 ευρώ τη μετοχή) καθιστώντας πλέον σαφές πως το νέο κεφάλαιο της αρτοβιομηχανίας θα συνοδεύεται μετοχικά μόνο με το όνομα του Μανώλη.

Και τούτο καθώς ο ίδιος εμφανίζεται σήμερα να κατέχει προσωπικά μετοχές και δικαιώματα ψήφου που φθάνουν το 64,3% επί του συνόλου, επίσης ένα ακόμη 20,17% μέσω της εταιρείας «Εμμανουήλ Καραμολέγκος Μονοπρόσωπη ΑΕ» αλλά και ένα 7,27% μέσω της Holdway Ltd, που είναι συμφερόντων του. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης «Ο κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκος, η κα. Ολυμπία Σάρρου (σύζυγος του κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκου), ο κ. Ηλίας Καραμολέγκος (υιός του κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκου), καθώς και η ελεγχόμενη από τον κ. Ηλία Καραμολέγκο εταιρεία «Holdway Limited», 93,46% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφων της Εταιρείας».

Αυτό που απομένει είναι περίπου 6,54% των μετοχών που δεν ελέγχει (σσ 622.829 μετοχές για την ακρίβεια) και περίπου 2 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν με βάση την προσφορά των 3,22 ευρώ ανά μετοχή!

Αυξανόμενες πωλήσεις και κερδοφορία

Οι οικονομικές επιδόσεις της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος» δικαιολογούν το ενδιαφέρον του μεγαλομετόχους της για τη συγκέντρωση όλων των μετοχών και την απόσυρσή της από το ΧΑ:

Στο 9μηνο του τελευταίου έτους οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9,9% και ανήλθαν σε 63,3 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής στη Ρουμανία) ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ

Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη πρό φόρων ήταν 2,7 εκατ. ευρώ (+35,2% σε ετήσια βάση)

Το προσωπικό σε επίπεδο ομίλου αριθμεί 858 άτομα.

Από τη φτώχεια στην κορυφή

Η οικογένεια Καραμολέγκου -και συγκεκριμένα ο πατέρας του επιχειρηματία Ηλίας- δραστηριοποιείται στην αρτοποιία από τις αρχές του 1950 στη Σαντορίνη, με έμφαση σε παραδοσιακά ψωμιά (παξιμάδια, κριθαροκουλούρες, μαύρα ολικής άλεσης). Στον οικογενειακό μικρό φούρνο από μικροί θα εμπλακούν τα παιδιά της οικογένειας, ο Μανώλης και η Μαρία.

Με το σεισμό του 1956 η Σαντορίνη ερημώνει. Οι κάτοικοι φεύγουν μαζικά. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολα οικονομικά. Τα περιθώρια της ίδιας της οικογένειας θα στενέψουν πριν αποφασίσει ο πατέρας τη μετανάστευση και μία «νέα αρχή» στην Αθήνα. Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή, όπου θα ανοίξουν το ’71 έναν μικρό φούρνο που θα έχει επιτυχία. Αργότερα ο φούρνος θα επεκταθεί και παράλληλα θα ξεκινήσουν οι χονδρικές πωλήσεις στο μαύρο ψωμί ολικής άλεσης και στα παξιμάδια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, διαβλέποντας το κλίμα μετεγκατάστασης των μεγάλων βιομηχανιών εκτός αθηναϊκών τειχών, η επιχείρηση δρομολογεί τη μεταφορά της στο Κορωπί. Πλέον ο Μανώλης Καραμολέγκος έχει ενεργοποιηθεί πιο δυναμικά στη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης. Το 1989 θα συσταθεί η εταιρεία με τη σημερινή της νομική μορφή και δύο χρόνια μετά θα γίνει και η μεταφορά στο Κορωπί. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, ο κ. Καραμολέγκος εισάγει την αρτοβιομηχανία στο Χρηματιστήριο διαβλέποντας μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της. Η συνετή χρήση των Κεφαλαίων τότε αλλά και η οικονομική «νοικοκυροσύνη» του Μανώλη Καραμολέγκου θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μίας σταθερής εταιρείας στον κλάδο, που χάρη και στις καινοτομίες της θα έχει μία διαρκή ανοδική τάση. Λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009, η εταιρεία θα επεκταθεί παραγωγικά και στη Ρουμανία ενώ μεσούσης της κρίσης το 2015 θα «χτυπήσει» σε πλειστηριασμό το σήμα Κατσέλης του πάλαι ποτέ μεγάλου ανταγωνιστή, της Nutriart που στο μεταξύ είχε βαρέσει «κανόνι» αφήνοντας το χώρο στην Καραμολέγκος ώστε να ανακηρυχθεί leader του κλάδου. Μόλις ένα χρόνο πριν ο Μανώλης Καραμολέγκος θα κάνει ένα deal… ζωής πείθοντας έναν απ’ τους απαγωγείς του να παραδοθεί σε μία υπόθεση που αποτελεί ίσως παγκόσμιο αστυνομικό case study για τον τρόπο που εξελίχθηκε και κατέληξε. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, ο ίδιος θέλει ανοίξει ένα νέο Κεφάλαιο στην Αρτοβιομηχανία εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών και βγάζοντας την απ’ το ΧΑ. Και αυτό καθώς έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για την –προς ώρας- εισηγμένη που της δίδει νέες δυνατότητες.

Σταθμοί στην ιστορία

1950: Ο Ηλίας Καραμολέγκος, πατέρας του Μανώλη και της Μαρίας, ανοίγει τον οικογενειακό φούρνο στη Σαντορίνη.
1971: Νέο ξεκίνημα για την οικογένεια στην Αθήνα. Ο οικογενειακός φούρνος μεταφέρεται στην Αγία Παρασκευή.
1989: Γεννιέται η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε.
1991: Η αρτοβιομηχανία μεταφέρεται στο Κορωπί, όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα.
1999: Εισαγωγή της ΑΕ στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑ

1999: Λανσάρεται το πρώτο ψωμί του τοστ με φυσικό προζύμι.
2000: Ξεκινά ένας μεγάλος κύκλος διαρκών επενδύσεων σε εξοπλισμό και αυτοματοποίηση της παραγωγής με τη χρήση ρομποτικών μηχανών κλειστού τύπου.
2001: Η εταιρεία λαμβάνει πιστοποίηση ISO 9001-2000 και πραγματοποιεί τις παραγωγικές της διαδικασίες σύμφωνα με τα πρότυπα του HACCP.
2003: Λανσάρεται το ψίχα τοστ, μια πανευρωπαϊκή πρωτιά.
2007: Κυκλοφορούν τα πρώτα έτοιμα προ-κομμένα ψωμάκια για sandwitch & hamburger.
2009: Επέκταση στη Ρουμανία με τα εγκαίνια εργοστασίου.
2014: Απαγωγή και απελευθέρωση του Μανώλη Καραμολέγκου.
2014: Κυκλοφορεί στην αγορά η μάρκα Δέκα.
2015: Λανσάρονται οι ΑξιαγάΠιτες.
2016: Η εταιρεία εξαγοράζει το δημοφιλές σήμα Κατσέλης και το επαναλανσάρει με επιτυχία στην αγορά.
2017: Λανσάρεται το Ψωμί Ζέας.
2018: Η εταιρεία εισέρχεται και στα παξιμάδια λανσάροντας τη μάρκα Παξαμάς.
2021: Ενα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη με τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής καθώς και κέντρου αποθήκευσης.

2022: Δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών απ’ τον Μανώλη Καραμολέγκο με στόχο την έξοδο απ’ το ΧΑ

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικές συσκευές: Μοντέλο «Εξοικονομώ» για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» των ΚΑΔ

Τα φρέσκα γκάλοπ του νέου έτους και ο «βολικούλης» πρωθυπουργός, η εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς, η επιστροφή της Citi και το οινοποιείο Κοντομηνά 

 

 

 

 

Exit mobile version