Το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν έχει συνδυασθεί στο μυαλό των απανταχού μπασκετόφιλων με τις «αέρινες» στιγμές του στα παρκέ του ΝΒΑ και το θέαμα που χάριζε επί χρόνια με τη φανέλα, κυρίως, των Σικάγο Μπουλς.
Αν και ο Αμερικανός βετεράνος σταρ θεωρείται αδικημένος, ίσως, από τα χρήματα τα οποία έπαιρνε από τα συμβόλαια του ως παίκτης σε σύγκριση με ορισμένους σημερινούς συναδέλφους του, γιατί δεν πρόλαβε την εποχή των πολύ μεγάλων κασέ, τα κατάφερε μια χαρά και …εκτός γηπέδων –στις business- με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος billionaire από τον χώρο του αθλητισμού.
Και εξακολουθεί να φιγουράρει στη «χρυσή» λίστα Forbes με μια αμύθητη περιουσία 1,7 δισ. δολ. στο νο 1.729 για το 2022 (στα φόρτε του άγγιξε τα 2,1 δισ. ευρώ), με πολλά κέρδη και αποδοτικές επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς.
Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα με τα οικονομικά των σπορ Sportico είχε, πάντως, προσδιορίσει σε έρευνα της τα συνολικά έσοδα του MJ στα 2,62 δισ. δολ.!
Στις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις του «air» συμπεριλαμβάνεται και… ο «συνεταιρισμός» του με τον διεθνή Έλληνα άσο των Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο, και άλλους μπασκετμπολίστες πριν από μερικούς μήνες σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας πωλούνται και αγοράζονται πολυτελή και πανάκριβα ρολόγια, κόστους συχνά δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.
Το ποσό της αρχικής επένδυσης ξεπέρασε μάλιστα τα 160 εκατ. δολ., με «συμπαίκτες» στο εγχείρημα τον ιδιοκτήτη των Μιλγουόκι Μπακς, Μαρκ Λάσρι, οι παίκτες άλλων ομάδων, αλλά και έναν επενδυτήν της Γουόλ Στριτ, ο Μπιλ Άκμαν. Τα κέρδη της WatchBox μόνο για το 2021 υπολογίσθηκαν σε 300 εκατ. δολ. και μετά την χρηματοδότηση της η αποτίμηση της start up έφθασε στο «φράγμα» του 1 δισ.δολ.
Οι «δουλειές» για τον Τζόρνταν (…που περνά όλο και συχνότερα μέρος των διακοπών του στην Ελλάδα, όπως φέτος τον Αύγουστο στη Χαλκιδική, σε υπερπολυτελή θαλαμηγό) δεν σταματούν, φυσικά, εκεί.
Αν θα σκεφθεί να επενδύσει κάποια στιγμή και στην χώρα μας, σε κάποιο ακίνητο ενδεχομένως, θα φανεί…
Ο 6 φορές πρωταθλητής με τους Μπουλς και -κατά τους περισσότερους- κορυφαίος all time καλαθοσφαιριστής του κόσμου στην περίοδο της πανδημίας «μπήκε» στην εταιρεία αθλητικών στοιχημάτων DraftKings ως ειδικός σύμβουλος του Δ.Σ. και επενδυτής και επίσης έγινε συνιδιοκτήτης της NASCAR, εισερχόμενος στην «βιομηχανία» του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Στις business της εστίασης του χρεωθεί δε και το παραθαλάσσιο πολυτελές εστιατόριο 1000 North, σε luxury club στο Τζούπιτερ της Φλόριντα, με «συμπαίκτη» τον άσο του γκολφ Ernie Els!
Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του λογίζεται η παρουσία του και σε άλλα restaurants και steakhouses (π.χ. σε συνεργασία με το Cornerstone Restaurant Group, που διευθύνει πέντε εστιατόρια με την επωνυμία Jordan), αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, στον κλάδο της παραγωγής οινοπενυματωδών ποτών με την Cincoro Tequila κ.α.
Το λικέρ που έπινε στην διάρκεια συνεντεύξεων του για το πετυχημένο αθλητικό ντοκιμαντέρ «Last Dance», ανήκει στο brand τεκίλας στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης και ένα μπουκάλι από αυτό μπορεί να κοστίζει μέχρι και 1.800 δολ.
Ωστόσο, ο MJ δείχνει πάντα το ανθρώπινο πρόσωπο του, δωρίζοντας το 30% των διαδικτυακών πωλήσεων της Cincoro Tequila στο σωματείο United States Bartenders’ Guild (USBG) σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τα μέλη του εμπορίου που είχαν πληγεί από την πανδημία του COVID 19.
Ο Τζόρνταν φέρεται να συμμετέχει, ακόμα, στην Sportradar, πάροχο αθλητικών data με έδρα την Ελβετία, στη start up τεχνολογίας Gigster στο Σαν Φρανσίσκο, στην Axiomatic (e sports και βιντεοπαιχνίδια), την μάρκα ακουστικών Muzik και το 2017 εντάχθηκε σε όμιλο επενδυτών που αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Μαιάμι Μάρλινς για 1,2 δισ. δολάρια, με μερίδιο κάτω του 1%…
Τα μυθικά έσοδα από την Nike
Οι top κινήσεις του επιχειρηματία πλέον Μάικλ Τζόρνταν ήταν, όμως, άλλες. Η Nike και οι …Χόρνετς.
Λίγοι γνωρίζουν ότι υπήρξε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ μόνο σε δύο σεζόν κατά τη διάρκεια της 15χρονης καριέρας του.
Πολύτιμος «σύμμαχος» του η εκ των «κολοσσών» της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης αμερικάνικη εταιρεία: το πρώτο του συμβόλαιο μαζί της, που υπογράφηκε το 1984, ήταν αξίας 500.000 δολ. ετησίως, συν δικαιώματα και πέρσι η Nike του κατέβαλε πάνω από 100 εκατ. δολ., με την συνεργασία τους να συνεχίζεται …ισοβίως.
Ο 59ετής, αισίως, ζωντανός «μύθος» του μπάσκετ δεν συγκέντρωσε περισσότερα από 93.772.500 δολ. συνολικά στην διάρκεια της 16ετούς αγωνιστικής καριέρας του, όταν αντίθετα κέρδισε ένα προ φόρων ποσό 1,8 δισ.δολ. από «εταιρικές συνεργασίες», με την «μερίδα του λέοντος» να προέρχεται από τα deals με τη Nike (άνω του 1 δισ. δολ.) και από χορηγούς-brands όπως οι Hanes, Gatorade, Upper Deck (και παλαιότερα τους McDonald’s, Coca-Cola, Wheaties, General Mills, Chevrolet) κ.α., εταιρείες με αρκετές από τις οποίες συνέχισε να συμπορεύεται για πολλά χρόνια και μετά το τέλος της καριέρας του.
Ο Τζόρνταν από τα ‘80s έχει τη δική του σειρά παπουτσιών και άλλων αθλητικών ειδών (ρούχα, καπέλα κλ.π.), τα Jordan, που εξελίχθηκαν σε αυτόνομη φίρμα, την παραγωγή των οποίων ανέλαβε η Nike για 4η δεκαετία και ο ίδιος «καρπώνεται» μεγάλα έσοδα από τις πωλήσεις τους.
Σημαντικές εισπράξεις προήλθαν από τον «Τελευταίο Χορό», το ντοκιμαντέρ του ESPN που εστίασε στην τελευταία σεζόν του με τους Σικάγο Μπουλς.
Η υπεραξία των Χόρνετς
Στο ενεργητικό του Τζόρνταν καταγράφεται το σούπερ deal για τους Σάρλοτ Χόρνετς, μια από τις 30 υπερομάδες του ΝBA
Ένα …διπλό deal, για την ακρίβεια, που «έστειλε στα ουράνια» τα περιουσιακά στοιχεία του προσωπικού χαρτοφυλακίου του ιδιοκτήτη τους.
Με ποιον τρόπο; Το 2010 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Χόρνετς αντί 175 μόλις εκατ. δολ. και τον Σεπτέμβριο του 2019 πούλησε ένα μειοψηφικό ποσοστό σε διαχειριστές hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη με υψηλή υπεραξία, επί συνολικής αποτίμησης της ομάδας στο 1,5 δισ.δολ, έναντι 280 εκατ. δολ τότε.
Στα χέρια του, η αξία των Χόρνετς αυξήθηκε κατά …757% και τώρα κοντεύει τα 1,6 δισ. δολ. με ανοδικές τάσεις.
Ο MJ κρέμασε τα μπασκετικά του μποτάκια το 2003, στα 40 του (γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου του 1963) μετά από δυο δεκαετίες καριέρας στο NBA με τους Σικάγο Μπουλς και στο τέλος με τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς.
Στις Η.Π.Α. θεωρούν πως μόνο η φανέλα του από τους τελικούς του NBA το 1998 θα μπορούσε να πιάσει 5 εκατ. δολ. τον Σεπτέμβριο στην δημοπρασία των Sotheby’s!
Ο «air» εμφανίσθηκε στα 52 του για πρώτη φορά -τον Μάρτιο του 2015- στην ίδια λίστα (Forbes) με τους μεγιστάνες της πληροφορικής, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των καυσίμων, του εφοπλισμού, των μεταλλευμάτων, της βιομηχανίας, των επενδύσεων κ.λ.π., με το …πρώτο του δισεκατομμύριο και από τότε η πορεία του στις business ήταν μόνο ανοδική μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας:
2015: 1 δισ.δολ., 2016: 1,1 δισ.δολ., 2017: 1,3 δισ.δολ., 2018: 1,6 δισ.δολ., 2019: 1,8 δισ.δολ., 2020: 2,1 δισ.δολ., 2021: 1,6 δισ. δολ., 2022: 1,7 δισ. Δολ.
Διαβάστε ακόμη
Σχέδιο για «έξυπνα» επιδόματα σε προπληρωμένη κάρτα – Τι θα γίνει με το «super market pass»
Νέα υποβάθμιση της Τουρκίας σε «Β3» από τη Moody’s
Πετρέλαιο: Το Καζακστάν ξεκινά πωλήσεις παρακάμπτοντας τη Ρωσία