Στην αποκάλυψη πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Λουξ και πως ήδη είναι σε συζητήσεις με εταιρεία ελληνικών συμφερόντων για την πώληση ενός μεριδίου κάτω του 33%, που είναι η καταστατική μειοψηφία, προέβη ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μαρλαφέκας.
Στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους στο περιθώριο του διεθνούς διαγωνισμού PICK Πάτρας, ο κ. Μαρλαφέκας δήλωσε πως πρόκειται για μία εταιρεία και με άλλες συμμετοχές στο χώρο των τροφίμων και ποτών αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Σημείωσε πάντως πως όταν θα γίνει μία τέτοια κίνηση, θα σημάνει ότι ήρθε η ώρα για κάτι μεγαλύτερο για την εταιρεία και θα ξεδιπλωθεί ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης. «Θα γίνει όταν νοιώσουμε ότι αρχίζει να βελτιώνεται πραγματικά το κλίμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, όπως τόνισε, η Λουξ ακολουθεί μία σταθερή στρατηγική χωρίς θεαματικές κινήσεις και χωρίς να θέτει ως στόχο την μεγάλη ανάπτυξη χωρίς αντίκρισμα. «Έτσι έχουμε καταφέρει εδώ και 30 χρόνια που η δεύτερη γενιά είμαστε στο τιμόνι η εταιρεία να είναι κερδοφόρα. Δεν μας ενδιαφέρει να εντυπωσιάσουμε τράπεζες και χρηματοδότες γιατί δεν έχουμε ανάγκη από Κεφάλαια. Έχουμε μία σταθερή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε.
Πωλήσεις και επενδύσεις
Σε ο,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών φέτος, ο κ. Μαρλαφέκας σημείωσε πως οι πωλήσεις είναι οριακά αυξημένες στο οκτάμηνο του 2019, παρά την σημαντική κάμψη της κατανάλωσης αναψυκτικών στο πρώτο μισό του έτους λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Ο δε τζίρος του 2018 είχε αυξηθεί στα 34,5 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια της Λουξ είναι και η ανάπτυξη των εξαγωγών που σήμερα καταλαμβάνουν το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία μελετά σοβαρά το νέο αναπτυξιακό και τις δυνατότητες που προσφέρει καθώς έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις μέσα στο 2020.
Κριτική
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρλαφέκας άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης στη διάρκεια της κρίσης, λέγοντας πως δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν έναν αναπτυξιακό νόμο με ουσιαστικά κίνητρα, όπως ήταν τα αφορολόγητα αποθεματικά που όπως είπε ωθούσαν τον επιχειρηματία να επανεπενδύσει τα κέρδη του.
Επίσης τόνισε πως χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα σε πολλούς τομείς, όπως στα εργασιακά προκειμένου το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να καταστεί πραγματικά φιλικό για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα άρθρα 49 και 62 του εργατικού νόμου που σχετίζονται με την αμέλεια του εργαζόμενου και το έργο των επιθεωρητών εργασίας, αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντάς τα προβληματικά.