Λουκάς Ελληνας: ένα όνομα με ιστορία και μια διαδρομή διάττοντος αστέρα που καλύπτεται με αχλή μυστηρίου. Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που γεννήθηκε πριν από 51 χρόνια στη Λεμεσό μεσουράνησε προ δεκαετίας και πλέον στο εγχώριο real estate, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο με ένα κρεσέντο επενδυτικών τοποθετήσεων σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα. Εδώ και αρκετό καιρό όμως βιώνει μια εξίσου ηχηρή πτώση, με κατασχέσεις και διαδοχικούς πλειστηριασμούς για όλα σχεδόν τα «ασημικά» που κατείχε μέσω διάφορων εταιρειών.
Στη διάρκεια της σύντομης μεν, πλουσιότατης δε δραστηριότητάς του στην ελληνική αγορά ακινήτων ο δρόμος του συναντήθηκε και με ορισμένα άλλα βαριά ονόματα που επίσης ατύχησαν επιχειρηματικά, όπως ο κ. Μπάμπης Βωβός της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική και ο κ. Παναγιώτης Ευθυμίου της Ektasis Development.
Ο κ. Ελληνας εμφανίζεται έως και σήμερα να ηγείται του L.P. Ellinas Group of Companies Limited, που ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2007 στην Κύπρο και διοικείται από τον ίδιο, τον Παναγιώτη και την Ιωάννα Ελληνα. Ενεργές εμφανίζονται ορισμένες ακόμη εταιρείες του στην Ελλάδα, οι οποίες εδρεύουν στο Μαρούσι.
Με επίκεντρο το Μαρούσι
Το Μαρούσι, και ειδικότερα η περιοχή γύρω από το Δαχτυλίδι, υπήρξε το επίκεντρο της επενδυτικής του δραστηριότητας στο παρελθόν, με την απόκτηση σειράς ακριβών εμπορικών ακινήτων και όχι μόνο.
Ανατρέχοντας στον Νοέμβριο του 2012 και το Capital Link Forum που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ελληνας ήταν παρών ανάμεσα σε αρκετούς ισχυρούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες που συμμετείχαν σε αυτή την κορυφαία ετήσια συνάντηση με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οπως αναφερόταν τότε στο βιογραφικό του, ο όμιλός του εμφανιζόταν να ελέγχει περισσότερες από 100 διαφορετικές εταιρείες στον κλάδο των ακινήτων και να είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα στην ελληνική αγορά. Τονιζόταν μάλιστα ότι «σε λιγότερο από 24 μήνες ο όμιλος επένδυσε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα υψηλής απόδοσης». Οσο για την προσωπική του διαδρομή, το μόνο στοιχείο ήταν ότι υπηρετούσε για πάνω από 15 χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος στην Alpha Trading and Shipping Agencies LTD, «μία από τις παλαιότερες εμπορικές εταιρείες στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο τροφίμων.
Ακόμη και σήμερα, όμως, το L.P. Ellinas Group of Companies αυτοπροβάλλεται ως «κορυφαία εταιρεία ακινήτων που δραστηριοποιείται ενεργά στους τομείς της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης και της πώλησης γης με πολλαπλές επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα υψηλής απόδοσης μέσω των θυγατρικών της». Η επενδυτική στρατηγική του στην Ελλάδα, κατά τα αναφερόμενα, «εξακολουθεί να εστιάζει στην εύρεση ευκαιριών στην αγορά εμπορικών ακινήτων (mall, outlets, big boxes), σε ΣΔΙΤ και την ανάπτυξη τουριστικών συγκροτημάτων κορυφαίας ποιότητας». Παράλληλα γίνεται λόγος για διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με ακίνητα προς πώληση ή μίσθωση «στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και σε πολλές άλλες χώρες».
Τα τρία «βαριά ασημικά» και ο Βωβός
Η επέλαση του κ. Ελληνα στο εγχώριο real estate ξεκίνησε πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην οικονομική κρίση, αλλά συνεχίστηκε και μετά. Ετσι, απέκτησε μέσω διάφορων εταιρειών σειρά εμπορικών και οικιστικών ακινήτων στις περιοχές του Αμαρουσίου, του Φαλήρου, της Νέας Κηφισιάς, του Αγίου Στεφάνου κ.ά. Εως το 2011 είχε χτίσει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, με κορωνίδα το κτίριο γραφείων όπου στεγάζονται τα ΕΛ.ΠΕ. Το κτίριο εξαγοράστηκε από την Ektasis Development του κ. Ευθυμίου, με τίμημα που έφτασε στα 55 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, απέκτησε -επίσης από την Ektasis- άλλα δύο μεγάλα συγκροτήματα γραφείων όπου στεγάζονται σήμερα η Εrnst & Υoung (ΕΥ), η Fourlis και η Bayer Hellas. Πρόκειται για τρία από τα σημαντικότερα ακίνητα γραφείων γύρω από το Δαχτυλίδι.
Νωρίτερα είχε προκύψει η επιχειρηματική συνάντηση με τον κ. Βωβό, η οποία αφορούσε την εξαγορά γραφειακών χώρων στο Atrina Center, επί της λεωφόρου Kηφισίας, στον Παράδεισο Aμαρουσίου, δηλαδή το πρώτο από τα μεγάλα συγκροτήματα που έχτισε ο άλλοτε «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» το 1980 και ονομάτισε από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Αρη, Τριάδας, Ναταλίας. Ακόμη, απέκτησε οικιστικά ακίνητα, επίσης στο Μαρούσι.
Στις προθέσεις του κ. Ελληνα εκείνη την εποχή ήταν, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία ΑΕΕΑΠ, σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η αρχή της πτώσης και η συνέχεια
Ωστόσο, από το 2019 διάφορες ιδιοκτησίες του άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί λόγω χρεών προς τις τράπεζες, με τον «κόκκινο λογαριασμό» να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σήμα της πτώσης δόθηκε όταν μία από τις βασικές εταιρείες του, η Bricks Kτηματική και Tουριστική, πρωταγωνίστησε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταλαμβάνοντας τρεις ολόκληρες σελίδες! Σε αυτές περιγράφονταν όλες οι ιδιοκτησίες της στο Atrina Center, και ειδικότερα πέντε μεγαλύτερα και μικρότερα γραφεία, δύο αποθήκες και περισσότερες από 20 θέσεις στάθμευσης, καθώς και ένα διαμέρισμα στην ίδια περιοχή. Ολα αυτά βγήκαν σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2019, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 2,3 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο δρόμο έχουν πάρει, όμως, άλλες 22 οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας ΛΠΕ Ιδιωτικά Κεφάλαια Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία (LPE S.A.), με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ελληνα.
Το σφυρί γι’ αυτές έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 8 Απριλίου, με επισπεύδουσα την Intrum για οφειλή ύψους 791.702,54 ευρώ. Πρόκειται για 8 διαμερίσματα, 6 αποθήκες και 8 θέσεις στάθμευσης σε συγκρότημα 4 κτιρίων που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Θωμά στο Μαρούσι και στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ευρώπης, Μεσογείου Θαλάσσης και Ανδρομέδας.
Για τα διαμερίσματα οι τιμές πρώτης προσφοράς κυμαίνονται -ανάλογα με το εμβαδόν και τον όροφο- από 143.000 ευρώ έως 334.000 ευρώ, για τις θέσεις στάθμευσης η τιμή εκκίνησης είναι 8.500 ευρώ και για τις αποθήκες από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ.
Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τις 22 οριζόντιες ιδιοκτησίες διαμορφώνεται στα 1,86 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά τα βάρη, υπάρχουν προσημειώσεις από το 2009-2010 για 2,8 εκατ. ευρώ αρχικά υπέρ της Ελληνικής Τράπεζας και στη συνέχεια υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέρ της Sunrise I NPL Finance DAC (με διαχειρίστρια την Intrum).
Τα μεγάλα σφυριά για το Δαχτυλίδι
Από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ξεκίνησαν και οι διαδικασίες πώλησης για τα τρία «βαριά ασημικά» στο Δαχτυλίδι. Την υπόθεση τρέχει μέσω της πλατφόρμας Altamira η doValue, ενώ παράλληλα η Eurobank έχει -για τυπικούς λόγους, όπως αναφέρεται- επισπεύσει ισάριθμους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τις 22 και 30 Ιουνίου, με συνολική τιμή εκκίνησης 88,3 εκατ. ευρώ.
Το ακριβότερο από τα τρία είναι το ακίνητο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία των ΕΛ.ΠΕ., το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 30 Ιουνίου, με τιμή εκκίνησης 45,6 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο που ανήκε στην εταιρεία Παναγιώτης Λ. Ελληνας 2010 Κτηματική Α.Ε. βρίσκεται στην περιοχή Σωρός – Λογοθέτη του Δήμου Αμαρουσίου και έχει πρόσωπα στις οδούς Χειμάρρας και Γραβιάς κοντά (σχεδόν παραπλεύρως) στο Δαχτυλίδι.
Το διακεκριμένο τμήμα του όλου οικοπέδου επί του οποίου έχει ανεγερθεί το κτίριο και το οποίο (καλυμμένο και ακάλυπτο) ανήκει κατά αποκλειστική χρήση στη διηρημένη αυτή ιδιοκτησία έχει έκταση 8.884 τ.μ.
Το κτίριο αποτελείται από τρία υπόγεια συνολικής επιφάνειας 19.550 τ.μ., που περιλαμβάνουν 428 θέσεις στάθμευσης και αποθήκες, καθώς και τρεις ορόφους με χώρους γραφείων οι οποίοι μαζί με το ισόγειο έχουν συνολική επιφάνεια 9.384 τ.μ. Επίσης, υπάρχει δώμα 165 τ.μ.
Χαρακτηρίζεται ως καλής εμφάνισης με έγχρωμα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου μεγάλης επιφάνειας, ψευδοροφές ορυκτών ινών με ενσωματωμένα φωτιστικά και θυρίδες αερισμού και κλιματισμού, υπερυψωμένα δάπεδα επενδυμένα με κεραμικά πλακίδια, εσωτερικά χωρίσματα ελαφρού τύπου κ.λπ.
Διαθέτει, επίσης, συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης καθώς και κεντρικού κλιματισμού με αυτονομία. O περιβάλλων χώρος του συγκροτήματος αποτελείται από καλλωπιστική φύτευση, υδάτινα διακοσμητικά στοιχεία, πλακόστρωση και τσιμεντόστρωση.
Στις ίδιες προδιαγραφές περίπου είναι και τα άλλα δύο συγκροτήματα όπου στεγάζονται η ΕΥ, η Fourlis και η Bayer Hellas.
Το δεύτερο ακίνητο, που ανήκε στην εταιρεία Almond Ακινήτων Α.Ε., έχει ανεγερθεί σε τμήμα οικοπέδου συνολικής έκτασης 14.122,40 τ.μ., αποτελείται από δύο υπόγεια και τρεις ορόφους και βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 30 Ιουνίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 21,6 εκατ. ευρώ.
Τα δύο υπόγεια είναι συνολικής επιφάνειας 8.314 τ.μ. και περιλαμβάνουν 162 θέσεις στάθμευσης, χώρους αποθήκευσης και γραφείων. Οι τρεις όροφοι μαζί με το ισόγειο έχουν συνολική επιφάνεια 5.770 τ.μ. και καταλαμβάνονται από χώρους γραφείων. Ο περιβάλλων χώρος αποτελείται από καλλωπιστική φύτευση, πλακόστρωση και τσιμεντόστρωση, ενώ σε αυτόν βρίσκονται και 40 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το τρίτο συγκρότημα (δύο τριώροφα επαγγελματικά κτίρια με τρία υπόγεια) έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου επιφάνειας 6.506,91 τ.μ. Ανήκε στην εταιρεία Aspen Ακινήτων Α.Ε. και βγαίνει στο σφυρί στις 22 Ιουνίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 21,035 εκατ. ευρώ.
Τα υπόγεια έχουν συνολική επιφάνεια 11.880 τ.μ. και περιλαμβάνουν 231 θέσεις στάθμευσης και άλλους χώρους, ενώ οι τρεις όροφοι των δύο κτιρίων έχουν επιφάνεια περί τα 4.020 τ.μ. έκαστο και έχουν διαμορφωθεί σε χώρους γραφείων.
Και τα τρία κτίρια κατασχέθηκαν από τη Eurobank τον Νοέμβριο του 2021. Για το πρώτο υπάρχει προσημείωση υποθήκης από τον Απρίλιο του 2009 για 63,75 εκατ. ευρώ κατά της προηγούμενης ιδιοκτήτριας, της Ektasis Development, και υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και προσημείωση υποθήκης κατά της εταιρείας του κ. Ελληνα, επίσης, τον Απρίλιο του 2009 για 72,84 εκατ. ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Για το δεύτερο κτίριο υπάρχει προσημείωση υποθήκης από τον Φεβρουάριο του 2009 κατά της εταιρείας του κ. Ελληνα για 23,1 εκατ. ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως και για το τρίτο κτίριο από τον Ιανουάριο του 2009 για 28,05 εκατ. ευρώ.
Το ναυάγιο με τη Frank Ze Paul
Ο κ. Ελληνας δραστηριοποιήθηκε, όμως, και στον τομέα της εστίασης μέσω της εταιρείας Frank Ζe Paul Bakery, η οποία φιλοδοξούσε να αποτελέσει το ελληνικό αντίπαλον δέος της φημισμένης γαλλικής αλυσίδας Paul.
H Frank Ζe Paul Bakery ήταν μια ιδέα του Δημήτρη Γρίβα, -ο οποίος στη συνέχεια έφτιαξε την αλυσίδα Κουλουράδες-, που άρχισε να στήνεται από το 2007 και το 2011 απέκτησε και δεύτερο κατάστημα.
Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο «business stories» πέρυσι τον Ιούλιο, «την πούλησα στον όμιλο Ελληνα, κάτι που τελικά αποδείχθηκε πως ήταν το χειρότερο πράγμα που είχα κάνει, αφού άφησα ένα κόνσεπτ δικό μου στα χέρια κάποιου που δεν ήταν της δουλειάς, με αποτέλεσμα στο τέλος να αποτύχει». Πράγματι, η εταιρεία από το 2013 πέρασε στον έλεγχο του κ. Ελληνα και άνοιξε καταστήματα στο Παλαιό Φάληρο, στη Βούλα, στο Μαρούσι, δίπλα στο «Υγεία», στη Γλυφάδα κ.α. Από το 2014 υπήρξε συγχώνευση δι’ απορρόφησης από νέα εταιρεία με παρόμοιο διακριτικό τίτλο (Frank Ζe Paul Bakery Α.Ε.), ενώ πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240.000 ευρώ. Εκτοτε άρχισε να φθίνει, μέχρι που χάθηκε από τον χάρτη.
Οσο για τον ίδιο τον κ. Eλληνα, φέρεται να έχει μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου λέγεται ότι διατηρεί και delicatessen με ελληνικά προϊόντα…
Κεντρική φωτο: Το ακίνητο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία των ΕΛ.ΠΕ. και έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 30 Ιουνίου, με τιμή εκκίνησης 45,6 εκατ. ευρώ. Το κτίριο αποτελείται από τρία υπόγεια 19.550 τ.μ., που περιλαμβάνουν 428 θέσεις στάθμευσης και αποθήκες, καθώς και τρεις ορόφους με χώρους γραφείων οι οποίοι μαζί με το ισόγειο έχουν συνολική επιφάνεια 9.384 τ.μ. Επίσης, υπάρχει δώμα 165 τ.μ.
Διαβάστε ακόμα:
Ενέργεια: Θα δοκιμαστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας χωρίς το ρωσικό αέριο
Need to know: Το ρολόι – πόθος των Swatch και Omega… ξεβάφει (pic + tweets)