Άλλο ένα κομμάτι του πλούσιου «παζλ» το οποίο συνέθεταν κατά το παρελθόν οι επενδύσεις στο εγχώριο real estate του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Λουκά Έλληνα αφαιρέθηκε χθες.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, βγήκαν στο σφυρί 22 οριζόντιες ιδιοκτησίες, -μέσω ισάριθμων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-, οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία του «ΛΠΕ Ιδιωτικά Κεφάλαια Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία» (LPE S.A.), με επισπεύδουσα την Intrum Hellas για οφειλή ύψους 808.126,54 ευρώ.
Πρόκειται για 8 διαμερίσματα, 6 αποθήκες και 8 θέσεις στάθμευσης σε συγκρότημα 4 κτιρίων που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Θωμά, στο Μαρούσι και στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ευρώπης, Μεσογείου Θαλάσσης και Ανδρομέδας.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τα κτίρια είναι πλήρως αποπερατωμένα, ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και η ποιότητα κατασκευής τους καθώς και ο βαθμός συντήρησης τους εξωτερικά χαρακτηρίζονται καλοί.
Για τα διαμερίσματα οι τιμές πρώτης προσφοράς κυμαίνονταν, ανάλογα με το εμβαδόν και τον όροφο, από 143.000 ευρώ, έως 334.000 ευρώ, για τις θέσεις στάθμευσης η τιμή εκκίνησης ήταν 8.500 ευρώ, ενώ για τις αποθήκες από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ.
Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τις 22 οριζόντιες ιδιοκτησίες διαμορφώθηκε στα 1.860.000 ευρώ.
Κατά τους χθεσινούς πλειστηριασμούς όλα αυτά άλλαξαν χέρια και κατακυρώθηκαν σε ποσά που για τα διαμερίσματα και τις θέσεις στάθμευσης ήταν 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ οι περισσότερες από τις αποθήκες έφτασαν σε πολλαπλάσια ποσά. Για παράδειγμα, αποθήκες με τιμή εκκίνησης 2.000 και 4.000 ευρώ κατακυρώθηκαν στις 8.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχει προσημείωση υποθήκης για 1.391.250 ευρώ από τον Μάρτιο του 2010, αρχικά υπέρ της Ελληνικής Τράπεζας και στη συνέχεια υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, προσημείωση υποθήκης υπέρ της Ελληνικής Τράπεζας για 1.422.000 ευρώ (από τον Δεκέμβριο του 2009), ενώ η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 υπέρ της Sunrise I NPL Finance DAC (με διαχειρίστρια την Intrum).
Η άνοδος, η πτώση και τα διαδοχικά σφυριά
Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που γεννήθηκε πριν 51 χρόνια στη Λεμεσό μεσουράνησε προ δεκαετίας και πλέον στο εγχώριο real estate, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο με ένα κρεσέντο επενδυτικών τοποθετήσεων σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα. Εδώ και αρκετό καιρό όμως βιώνει μια εξίσου ηχηρή πτώση, με κατασχέσεις και διαδοχικούς πλειστηριασμούς για όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατείχε μέσω διαφόρων εταιρειών.
Η «επέλαση» του Λ. Έλληνα ξεκίνησε πριν την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, αλλά συνεχίστηκε και μετά. Έτσι, απέκτησε μέσω διαφόρων εταιρειών σειρά εμπορικών και οικιστικών ακινήτων στις περιοχές του Αμαρουσίου, του Φαλήρου, της Ν. Κηφισιάς, του Αγ. Στεφάνου κ.α..
Μέχρι το 2011 είχε χτίσει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, με «κορωνίδα» το κτίριο γραφείων όπου στεγάζονται τα ΕΛΠΕ. Το κτίριο εξαγοράστηκε από την Ektasis Development του Π. Ευθυμίου και το τίμημα έφτασε τα 55 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απέκτησε,- επίσης από την Ektasis-, και άλλα δύο μεγάλα συγκροτήματα όπου στεγάζονται σήμερα η ΕΥ, η Fourlis και η Bayer Hellas. Πρόκειται για τρία από τα σημαντικότερα ακίνητα γραφείων στην περιοχή του «Δακτυλιδιού»…
Νωρίτερα είχε προκύψει η επιχειρηματική «συνάντηση» με τον Μπάμπη Βωβό που αφορούσε την εξαγορά γραφειακών χώρων στο Atrina Center, επί της λεωφόρου Kηφισίας στον Παράδεισο Aμαρουσίου. Ωστόσο, από το 2019 διάφορες ιδιοκτησίες του άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί λόγω χρεών προς τις τράπεζες, με το «κόκκινο λογαριασμό» να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο «σήμα» της πτώσης δόθηκε όταν μία από τις βασικές εταιρείες του, η Bricks Kτηματική και Tουριστική «πρωταγωνίστησε» στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκεί περιγράφονταν οι ιδιοκτησίες της στο Atrina Center και ειδικότερα, πέντε μεγαλύτερα και μικρότερα γραφεία, δύο αποθήκες και περισσότερες από 20 θέσεις στάθμευσης, καθώς και ένα διαμέρισμα στην ίδια περιοχή. Όλα αυτά βγήκαν σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2019, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 2,3 εκατ. ευρώ.
Από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες πώλησης για τα τρία «βαριά ασημικά» στο «Δακτυλίδι» που κατασχέθηκαν από τη Eurobank τον Νοέμβριο του 2021.
Την υπόθεση για αυτά τρέχει μέσω της πλατφόρμας Altamira η doValue, ενώ παράλληλα η Eurobank έχει, -για τυπικούς λόγους όπως αναφέρεται-, επισπεύσει τρεις ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για τις 22 και 30 Ιουνίου, με συνολική τιμή εκκίνησης στα 88,3 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Το «αθόρυβο» comeback – Ποιες μετοχές έχουν ήδη επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα
Οι πέντε εταιρείες που δίνουν μάχη για τον «γλυκό» τζίρο της σοκολάτας στην Ελλάδα
Θεοδωρόπουλος: «Στόχος να μπει ο νέος όμιλος τροφίμων στο Χρηματιστήριο»