«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Βλέπουμε ήδη απεργίες και κοινωνικές αναταραχές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες γίνονται πιο αισθητές όσο η κατάσταση επιδεινώνεται. Η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε βαθμό που οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία».
Αυτά είναι τα προφητικά λόγια της πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Σάρα Μπάροου, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο newmoney, ένα μήνα πριν παραδώσει τα ηνία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) στο διάδοχό της, Λούκα Βιζεντίνι.
Τότε, η Σάρα Μπάροου αναφερόταν στην αδυναμία κυβερνήσεων και θεσμών να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.
Τώρα, η δίνη της αμφισβήτησης σαρώνει και τη «δική της» Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία -σε έκτακτη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου- «καρατόμησε» τον διάδοχό της στη θέση του γενικού γραμματέα, Λούκα Βιζεντίνι.
The ITUC General Council held an extraordinary meeting on 21 December and decided to suspend Luca Visentini as ITUC General Secretary until it meets on 11 March when it will give further consideration to this matter.https://t.co/wOQgfqVN2n
— ITUC (@ituc) December 21, 2022
Ο Λούκα Βιζεντίνι είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Qatargate. Την παραμονή των Χριστουγέννων, δικαστήριο του Μπέργκαμο «πάγωσε» τραπεζικούς λογαριασμούς του Βιζεντίνι, μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος του στο κύκλωμα διαφθοράς που ενορχήστρωνε ο συμπατριώτης του, Αντόνιο Παντσέρι.
Ο Βιζεντίνι, που συνελήφθη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο αλλά αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, παραδέχθηκε στην κατάθεσή του στο Βέλγο εισαγγελέα ότι «έλαβε χρηματική δωρεά κάτω των 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι». Στην ίδια κατάθεση διαβεβαίωσε ότι έλαβε τα χρήματα «καλή τη πίστη» και ότι δεν του ζητήθηκαν ανταλλάγματα.
Η ITUC και η «ιστορία επιτυχίας» του Κατάρ
Ωστόσο, η στάση της ITUC απέναντι στις δεκάδες καταγγελίες για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.
Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει 207 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω 331 συνεργαζόμενων οργανώσεων σε 163 χώρες και θεωρείται η διεθνής φωνή για την υπεράσπιση των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
Στις 5 Οκτωβρίου 2022, και ενώ το διεθνή τύπο είχαν κατακλύσει καταγγελίες ακτιβιστών για χιλιάδες νεκρούς στα εργοτάξια του Κατάρ, η ITUC εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η εργατική νομοθεσία του Κατάρ θέτει τα θεμέλια για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Στην ανακοίνωση, η ITUC διαβεβαιώνει ότι «η εξαμηνιαία κοινή συνάντηση μεταξύ της ITUC και των Παγκόσμιων Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO και του Υπουργείου Εργασίας του Κατάρ συμφώνησε σε βελτιώσεις όσον αφορά τους μισθούς, τη συμμόρφωση, την εκπροσώπηση των εργαζομένων, καθώς και την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.»
Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται δήλωση της προκατόχου του Βιζεντίνι, Σ. Μπάροου, η οποία έλεγε:
«Οι νόμοι του Κατάρ έχουν αλλάξει- οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον υποδουλωμένοι από το σύστημα kafala. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή. Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μια σειρά από βελτιώσεις για την υποστήριξη της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας και συμφώνησαν μια ατζέντα για διάλογο το 2023».
Η δήλωση αυτή μοιάζει γνώριμη; Ναι, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις τοποθετήσεις της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος ο Βιζεντίνι, σε επίσκεψή του στο Κατάρ στα τέλη Οκτωβρίου, είχε πει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι το Κατάρ πρέπει να θεωρηθεί «μια ιστορία επιτυχίας».
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αναμφίβολα μια ευκαιρία για επιτάχυνση της αλλαγής και αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για επέκταση και σε άλλες χώρες που φιλοξενούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα», είχε δηλώσει από τη Ντόχα.
Ο γοητευτικός κύριος Βιζεντίνι και τα εργατικά δικαιώματα
Παρά τις επαινετικές αυτές τοποθετήσεις για το Κατάρ, ο Λούκα Βιζεντίνι «θυμήθηκε» ότι η χώρα δεν αποτελεί εργασιακό «παράδεισο» μετά τη σύλληψή του.
«Επιθυμώ να επαναβεβαιώσω τη θέση που έχω λάβει δημοσίως ότι πρέπει να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο Κατάρ για τα δικαιώματα των εργαζομένων και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση σήμερα εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την απελευθέρωσή του από τις βελγικές φυλαικές.
Άλλωστε, ο 53χρονος σήμερα Λούκα Βιζεντίνι δεν είναι καινούργιος στους ελιγμούς και τη διπλωματία.
Η εκλογή του, το Νοέμβριο του 2022, στην ανώτερη θέση του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος ήρθε μετά από μία μακρά πορεία σε θέσεις- κλειδιά όπου λάμβανε μέρος σε διαπραγματεύσεις «σχετικά με τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, το μέλλον της Ευρώπης, την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, τις δημόσιες επενδύσεις, την οικονομική διακυβέρνηση και πολλά άλλα θέματα που είναι σημαντικά για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προφίλ του στην ιστοσελίδα του World Economic Forum.
Έχοντας σπουδάσει Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Τεργέστης, στην πατρίδα του την Ιταλία, ξεκίνησε την καριέρα του στο συνδικαλισμό σε ηλικία μόλις 20 ετών, τo 1989, όταν έγινε μέλος της Ιταλικής Ένωσης Εργαζομένων (Uil), αρχικά υπεύθυνος για τη νεολαία.
Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε ως Γενικός Γραμματέας της ιταλικής Ένωσης Εργαζομένων στον Τουρισμό, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (Uiltucs) στην περιοχή Friuli Venezia Giulia. Από εκεί, ξεκινήσε να αναρριχάται στην κλίμακα του ιταλικού συνδικαλισμού.
Δέκα χρόνια μετά, έκανε μία προσωρινή στροφή και ανέλαβε πρόεδρος της πολιτιστικής ένωσης Associazione Culturale Internazionale “Palacinka” και στη συνέχεια πέρασε από την ηγεσία πολιτιστικών οργανώσεων όπως οι Casa della Letteratura και Casa dei Teatri.
Το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή συνδικαλιστική σκηνή έγινε το 2009 όταν ανέλαβε πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιστορικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών “Gabriele Foschiatti”.
Από εκεί, μεταπήδησε στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), με περγαμηνές όπως «το πρόσωπο του ευρωπαϊκού συνδικαλισμού».
Μάλιστα, η ανάδειξή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) έγινε στην Αθήνα, το Μάιο του 2011.
Το Νοέμβριο του 2022 ανέλαβε την κορυφαία θέση του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας στις 22 Νοεμβρίου «σάρωσε» κερδίζοντας 72% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του, του Τούρκου Kemal Ozkanha.
Η νίκη του Βιζεντίνι χαιρετίστηκε από το Λουίτζι Σμπάρα, γενικό γραμματέα της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (Cisl) ως «μια σημαντική αναγνώριση του υπεύθυνου και αντιπροσωπευτικού ρόλου του ιταλικού συνδικαλιστικού κινήματος, των αρχών και των αξιών του.»
Ο Βιζεντίνι είπε στις βελγικές αρχές ότι χρησιμοποίησε τα μετρητά που του έδωσε ο Παντσέρι μέσο της ΜΚΟ Fight Impunity για «την επιστροφή ορισμένων από τα έξοδα της εκστρατείας του για το Συνέδριο της ITUC και για τη στήριξη των εξόδων ταξιδιού στο Συνέδριο συνδικάτων που έχουν περιορισμένα ή καθόλου οικονομικά μέσα.»
Διαβάστε ακόμη
Netflix: Έρχονται αλλαγές – Πότε σχεδιάζει να «βάλει φρένο» στην κοινή χρήση κωδικών
Το Κίεβο θα βιώνει ξαφνικές διακοπές ρεύματος όλο τον χειμώνα
Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Λεηλασίες σε κλειστά καταστήματα, χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις