Το πετρόκτιστο οίκημα με τους φροντισμένους κήπους και τα δένδρα στο κτήμα των 4 στρεμμάτων στην Ύδρα έγινε γνωστό προ εξαετίας, όχι για τη σπάνια θέα του, ούτε για τα 100 σκαλιά που λέγεται ότι πρέπει να ανέβεις για να βρεθείς μέχρι την πόρτα του, αλλά για ένα δάνειο που αποδείχθηκε μη εξυπηρετούμενο.
Και αν αυτό ήταν κάτι σύνηθες στην Ελλάδα που ακόμη, τότε, βρισκόταν στα βαθιά της κρίσης, αποτελούσε μια ξεχωριστή περίπτωση λόγω των προσώπων που φέρονταν να συνδέονται με αυτή την ιδιοκτησία.
Κάπως έτσι, τον Ιούλιο του 2016 έγινε γνωστό ότι η κυρία Άννα Πουσκούρη που είχε τοποθετηθεί λίγο πριν Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής είχε η ίδια ένα «κόκκινο» δάνειο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που αφορούσε την κυπριακή εταιρεία Littorea Limited και την συγκεκριμένη ιδιοκτησία στην Ύδρα.
Σύμφωνα με το…ιστορικό της υπόθεσης, τον Ιανουάριο του 2006 ιδρύθηκε στην Κύπρο η Littorea Limited, με νόμιμη εκπρόσωπο την κ. Ε.Θ., αδελφή της κ. Πουσκούρη. Η εταιρεία στις 13 Ιουλίου 2006 έλαβε δάνειο ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την τράπεζα FBB, με σκοπό την αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου έκτασης 4 στρεμμάτων, στη θέση Αυλάκι στην Ύδρα (η συνολική αξία οικοπέδου και ακινήτου υπολογιζόταν σε 2,2 εκατ. ευρώ).
Κατά τις πληροφορίες της εποχής, το 2013, η Littorea φέρεται να άλλαξε χέρια, με νόμιμους εκπροσώπους της να γίνονται η κα Άννα Πουσκούρη και ο Γερμανός σύζυγός της.
Ποια είναι η Α. Πουσκούρη
Η Άννα Πουσκούρη-Reiche σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Περιφερειακό Σχεδιασμό στο Πολυτεχνείο της ίδιας πόλης, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1979 στη Bayersiche Vereinsbank AG στο Μόναχο.
Επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα το 1996 με στόχο την επέκταση των εργασιών της Τράπεζας στους τομείς της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, μεγάλων έργων (ΔΑΑ, Αττική οδός κ.α.), της ναυτιλίας, των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ολοκλήρωσε την καριέρα της στην Τράπεζα ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, επικεφαλής Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής για τη Νότια Ευρώπη. Μετά τη συνταξιοδότησή της το 2010, παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διετέλεσε μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών μη κερδοσκοπικών φορέων, ενώ από το 2004 έως το 2009 υπήρξε μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών Freunde und Foerderer des SNFCC στο Μόναχο (2014) και Φίλοι και Υποστηρικτές ΚΠΙΣΝ (2015) στην Αθήνα. Ακόμη, στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δράσης – Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Μετά την απορρόφηση της FBB από την Εθνική Τράπεζα το δάνειο πέρασε στην ΕΤΕ.
Η κυρία Πουσκούρη, σε τότε δήλωσή της, -ως Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής-,είχε τοποθετηθεί επί του θέματος αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:
- Η δανειολήπτης συνήψε το σχετικό δάνειο τον Ιούλιο του 2007 με την First Business Bank (FBB). Το δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά.
- Μετά την ανάληψη του δανειακού χαρτοφυλακίου της FBB από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) η δανειολήπτρια, με σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής. Αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
- Η δανειολήπτης έχει καταβάλει και καταβάλλει όλες τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις για το ακίνητο, όπως ο νόμος ορίζει.
Ακόμη εξέφραζε την έκπληξή της «για τη διαρροή των εμπιστευτικών πληροφοριών που συνιστούν κατάφορη παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων», ενώ τόνιζε ότι ως Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής «θα συνεχίσει να θέτει όλη την γνώση και την εμπειρία της στη διάθεση της Τράπεζας, για να βοηθήσει στην εξυγίανση και την ανάπτυξή της, προς όφελος των μετόχων της, των πελατών της, των εργαζομένων της και της εθνικής οικονομίας».
Η θητεία της κυρίας Πουσκούρη, πάντως, δεν διήρκεσε ούτε τρεις μήνες, καθώς τοποθετήθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2016 και παραιτήθηκε στις αρχές Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
Η «πορεία» του δανείου και ο πλειστηριασμός
Το εν λόγω δάνειο, μέσω σχετικής σύμβασης στις 17 Δεκεμβρίου 2021, πέρασε από την Εθνική Τράπεζα στην διαχειρίστρια απαιτήσεων αλλοδαπή εταιρεία ειδικού σκοπού «Frontier Issuer Designated Company». Περαιτέρω, στις 4 Φεβρουαρίου 2022, διαχειριστής των απαιτήσεων που τιτλοποιήθηκαν κατέστη η doValue Greece, η οποία με τη σειρά της, στις 17 Ιουνίου 2022 προχώρησε στην αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου.
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Littorea Limited που εδρεύει στη Λευκωσία και σήμερα διευθύνεται από την Fidescorp Services Limited.
Το εκτιμώμενο ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Αυλάκι», σε απόσταση περί του ενός χιλιομέτρου από το Λιμάνι και το κέντρο του οικισμού της Ύδρας, περί τα 250 μέτρα από την παραλία Αυλάκι και περίπου 300 μέτρα από την Υδρονέτα και το Αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη.
Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 4.450,78 τ.μ. που βρίσκεται εντός του σχεδίου της πόλεως Ύδρας και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ περιήλθε στην κυριότητα της οφειλέτιδας Littorea Limited μέσω συμβολαίου αγοράς στις 28 Μαΐου 2009.
Εντός του οικοπέδου έχουν συσταθεί δύο αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διηρημένες κάθετες ιδιοκτησίες ήτοι τμήματα οικοπέδου μετά των επ’ αυτών κτισμάτων.
Η αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη κάθετη ιδιοκτησία «Τμήμα Ι» έχει έκταση 358,98 τ.μ. και συμμετέχει με ποσοστό συνιδιοκτησίας 80/1000 εξ αδιαιρέτου στο ενιαίο οικόπεδο.
Σε αυτό το τμήμα υπάρχει παλαιά λιθόκτιστη κεραμοσκεπής κατοικία, ανεγερθείσα προ του έτους 1955, η οποία επισκευάστηκε με την με αριθμό πρωτ. 6728/21.4.2010 έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας της Πολεοδομίας Πειραιά.
Η κατοικία αυτή αποτελείται από δύο επίπεδα:
-Το ισόγειο Α, που είναι: α) εν μέρει ισόγειο, με χώρους κυρίας χρήσης κατοικίας και έχει επιφάνεια, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, 33,04 τ.μ. και β) εν μέρει υπόγειο, με επιφάνεια μέτρα 18,75 τ.μ. που είναι χώροι βοηθητικής χρήσεως και αποτελούν αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγή χρήσεως που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4178/2013,
-Το ισόγειο Β, που είναι: α) εν μέρει ισόγειο με χώρους κυρίας χρήσης κατοικίας και έχει επιφάνεια 46,88 τ.μ. και β) εν μέρει όροφος με χώρους κυρίας χρήσης κατοικίας και έχει επιφάνεια 33,04 τ.μ.
-Ισόγεια αποθήκη κήπου με επιφάνεια 5,08 τ.μ.
Από την εξωτερική επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι είναι καλής κατασκευής- ανακατασκευής, και πολύ καλού βαθμού συντήρησης.
Η αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη κάθετη ιδιοκτησία «Τμήμα ΙΙ» έχει έκταση 4.091,80 τ.μ. και συμμετέχει με ποσοστό συνιδιοκτησίας 920/1000 εξ αδιαιρέτου στο ενιαίο οικόπεδο.
Επί του «Τμήματος ΙΙ» υπάρχει κτίσμα και ειδικότερα ανακατασκευασμένη παλαιά επίγεια λιθόκτιστη υδατοδεξαμενή μετατραπείσα σε ισόγειο πλακοσκεπή ξενώνα επιφάνειας 39,20 τ.μ., που, όπως σημειώνεται, «αποτελεί αυθαίρετη κατασκευή και αλλαγή χρήσης και έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4178/2013 ως υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης και είναι χώρος κυρίας χρήσεως κατοικίας».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία υπάρχει δήλωση οριστικής υπαγωγής και βεβαίωση περαίωσης πλήρως εξοφλημένη.
Ακόμη, σημειώνεται ότι για το «Τμήμα ΙΙ» έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Πειραιά η με αριθμό 615/2010 άδεια οικοδομής για «Νέα τριώροφη οικοδομή (λόγω κλίσης) με υπόγειο, Νέα λιθόκτιστη εκκλησία, Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, Περίφραξη οικοπέδου» η οποία εξακολουθεί να ισχύει χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «οι κατασκευές αυτές, λόγω αφενός της οικονομικής κρίσης και αφετέρου της μεταβολής των αναγκών των ιδιοκτητών, δεν υλοποιήθηκαν. Αντ’ αυτών έγιναν μόνο κάποιες εργασίες διαμόρφωσης και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου και εξασφάλισης του περιμετρικού μανδρότοιχου, καθώς και η ανακατασκευή υφιστάμενης παλαιάς λιθόκτιστης επίγειας υδατοδεξαμενής (στέρνας), η οποία υπήρχε ετοιμόρροπη στο οικόπεδο από τον 19ο αιώνα. Αυτή ανακατασκευάστηκε με προσοχή και μετατράπηκε σε έναν παραδοσιακό και αυτόνομο μικρό ξενώνα (χώρο κατοικίας).
Στις εξωτερικές όψεις επισκευάσθηκε και συμπληρώθηκε η υπάρχουσα εμφανής λιθοδομή, αρμολογήθηκε εκ νέου και προστέθηκαν τέσσερα νέα κουφώματα (τρία παράθυρα και μια πόρτα) παραδοσιακού υδραίικου τύπου. Η πλευρά της στέρνας προς το χώμα είχε υποστεί σημαντικές ρωγμές από υγρασίες και για το λόγο αυτό ενισχύθηκε στη βάση της με χαμηλό τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος.
Η κατεστραμμένη οροφή της στέρνας αντικαταστάθηκε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 16cm. Στο εσωτερικό ανακατασκευάστηκε η παλαιά αψίδα που στήριζε την οροφή της στέρνας και έγινε διαχωρισμός σε χώρο εισόδου, υπνοδωμάτιο και λουτρό, έτσι ώστε το κτίσμα να είναι λειτουργικό ως αυτόνομος ξενώνας. Γύρω από το κτίσμα, επισκευάστηκαν και αρμολογήθηκαν εκ νέου οι υφιστάμενοι μανδρότοιχοι ενώ προστέθηκαν πλακόστρωτα, πέτρινα στηθαία και σκαλοπάτια που εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή πρόσβαση στο χώρο».
Κατά την εξωτερική αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι το γεωτεμάχιο είναι περιφραγμένο με πρόσφατα ανακατασκευασμένο μανδρότοιχο και εντός του υφίσταται μικρός ξενώνας. Είναι επικλινές και διαθέτει πολύ καλή θέα προς την θάλασσα.
Σε ότι αφορά την υπ’ αριθμόν 615/2010 οικοδομική άδεια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Πειραιά, με σκοπό την κατασκευή τριώροφης οικοδομής με υπόγειο και νέας λιθόκτιστης εκκλησίας, η οποία δεν υλοποιήθηκε, η ισχύς της λήγει στις 31/12/2022.
Η τιμή εκκίνησης και τα βάρη
Ο πλειστηριασμός του ακινήτου στην Ύδρα έχει προγραμματιστεί, -εάν μέχρι τότε δεν γίνουν κινήσεις για την αναστολή του-, για τις 26 Ιανουαρίου 2023 και οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί στις 653.000 ευρώ για το «Τμήμα Ι», στα 1.155.000 ευρώ για το «Τμήμα ΙΙ» και επειδή αποτελούν ένα ενιαίο οικονομικό σύνολο η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 1.808.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχουν προσημείωση υποθήκης για το «Τμήμα ΙΙ» υπέρ της FBB για 1.560.000 ευρώ εγγραφείσα στις 14-5- 2021 και τραπείσα ολικά σε υποθήκη στις 14-5-2021, προσημείωση υποθήκης στο «Τμήμα Ι» υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για 230.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 21-8-2020 και τραπείσα ολικά σε υποθήκη στις 14-5-2021, καθώς και η παρούσα αναγκαστική κατάσχεση που έγινε για 1.500.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Ώρα μηδέν για το Power Pass: Έφτασαν τα πρώτα e-mail στους δικαιούχους – Πότε θα «δουν» τα χρήματα