Το ημερολόγιο έγραφε «1959» όταν ο Ιωάννης Λυραράκης με τους γονείς του, ξεκίνησε μία οικοτεχνία συσκευασίας και πωλήσεων μπαχαρικών με έδρα την Κυψέλη. Τα πρώτα μπαχαρικά «Λίρα» συσκευάζονταν και πουλιόνταν, από τον ίδιο, στην Κυψέλη και κατά μήκος της οδού Πατησίων σε περίπτερα και μικρομπακάλικα της εποχής.
Το 1965 αγοράστηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και η μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε σε βιοτεχνία. Μάλιστα ήταν η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντισε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος αγκάλιασε τη «Λίρα» με τα προϊόντα της, όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, η κανέλα, αλλά και ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο άνηθος ,να γίνονται δημοφιλείς και πολύτιμοι «σύμμαχοι» κάθε νοικοκυράς.
Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Με το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων, επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν).
Το εργοστάσιο ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα με τα οποία υπήρχε η δυνατότητα συσκευασίας προϊόντων σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή, κάτι που θα παίξει σημαντικό μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα ανοδική πορεία της εταιρείας.
Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης συνεχίζεται τα χρόνια που ακολούθησαν και κάποια στιγμή τα ηνία της διοίκησης αναλαμβάνει η επόμενη γενιά της οικογένειας, με τον Κωνσταντίνο Λυραράκη στη θέση του προέδρου της και την Ελευθερία Λυραράκη ως γενική διευθύντρια και μετέπειτα αντιπρόεδρο.
Επίσης, το 2002 η «Λίρα» πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP απαραίτητο όπλο για τις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των προκλήσεών του μέλλοντος…
Το 2006 η «Λίρα» γίνεται, σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής. Έτσι, με πρωτότυπη και αξιόπιστη επιστημονική τεχνολογία προχωρά στην πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.
Παράλληλα, αξιοποιεί τις νέες γραμμές παραγωγής της, ενισχύοντας αφενός την προϊοντική γκάμα, αφετέρου τη δραστηριότητά της στο κομμάτι του private label, συνεργαζόμενη κυρίως με εταιρείες τροφίμων. Όλα τα τελευταία χρόνια πάντως και υπό το βάρος των συνεπειών των διαδοχικών κρίσεων, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κινήθηκαν στα επίπεδα των 530.000-680.000 ευρώ, με το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως ζημιογόνο.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο τζίρος ήταν στις 521.773 ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα ζημίες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο σκοπός της επιχείρησης επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει τις «υπηρεσίες ενοικίασης ακινήτων που δεν προορίζονται για κατοίκηση». Και τούτο καθώς, χρόνια τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου στην Παλλήνη είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Επίσης από τον Απρίλιο φέτος ως μοναδικός σύμβουλος-διαχειριστής της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Ιωάννης Λυραράκης.
Τι έρχεται με τον πλειστηριασμό
Το μεγάλο ακίνητο της «Λίρα» βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με το ηλεκτρονικό σφυρί. Συγκεκριμένα, για τις 13 Μαρτίου 2024, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το ακίνητο που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος, και εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του.
Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 7.333.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα, βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της περιοχής του Δήμου Παλλήνης Αττικής και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Έχει πρόσωπο νότια στην λεωφ. Μαραθώνος και ανατολικά σε ασφαλτοστρωμένη αγροτική οδό, ενώ βόρεια και δυτικά συνορεύει με ιδιοκτησίες τρίτων.
Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις , στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το κτίριο χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδεις του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι καθ΄ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.
Σε παλαιότερη τεχνική μελέτη αναφέρονται οι εξής επιφάνειες των ορόφων:
α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182 τ.μ.,
β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. αποτελούν χώρους συσκευαστηρίου,
γ) Α’ όροφος συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου,
δ) Β΄ όροφος συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. που αφορούν χώρους μισθωμένους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και
ε) δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53 τ.μ
Έτσι, η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.
Σημειώνεται ότι βάσει τωv τίτλων κτήσεως, τo κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.
Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.
Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το μη σαφή διαχωρισμό των οριζοντίων ιδιοκτησιών, καθώς και την ύπαρξη σημαντικών επεκτάσεων εκτός των οικοδομικών αδειών, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία.
Επιπρόσθετα δεδομένης της παρούσας κατάστασης του κτιρίου, δε δύναται η κάθε μία οριζόντια ιδιοκτησία να διατεθεί ξεχωριστά. Σχετικά με την κατασκευή και την κατάσταση συντήρησης, ο φέρων οργανισμός είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ όλο το κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κτίριο σήμερα φαίνεται να είναι κενό. Τέλος σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν αρκετές προσημειώσεις κυρίως υπέρ της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα θέρμανσης: «Πάνε ταμείο» 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά – Αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις
Στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο ο πράσινος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας- Γερμανίας
Πλειστηριασμοί: Η… άλλη “Four Seasons” που είναι αντιμέτωπη με το σφυρί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ