Η Lexis Πληροφορική του Θόδωρου Φιλόπουλου ανήκει στους «πιονέρους» της αγοράς πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στη χώρα μας.
Με τέσσερις δεκαετίες σχεδόν διαρκούς παρουσίας ήταν από τις πρώτες που ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτό τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» που ανοιγόταν μπροστά μας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ασφαλώς δεν ήταν από εκείνες τις εταιρείες που εμφανίστηκαν ποντάροντας στο ρεύμα της εποχής και πέτυχαν για λίγες χρήσεις εντυπωσιακά αποτελέσματα για να εξαφανιστούν στη συνέχεια ως διάττοντες αστέρες.
Αντίθετα, ο Θ. Φιλόπουλος φρόντισε το δικό του εταιρικό δημιούργημα να αποκτήσει γερές βάσεις και να πορευθεί όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και επαγγελματισμό. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν «εμείς, είμαστε από τις εταιρείες που διατηρηθήκαμε γιατί επενδύσαμε πρώτα στη γνώση του αντικειμένου και μετά στην εμπορική του εκμετάλλευση».
Με ιστορία από το 1986
Η Lexis Πληροφορική άρχισε να δραστηριοποιείται στα UPS και τις τηλεπικοινωνίες από το…μακρινό 1986. Ειδικότερα ξεκίνησε τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς με βασικό αντικείμενο, την προώθηση των πρωτοποριακών για την εποχή τεχνολογιών επικοινωνιών που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται, όπως τα δίκτυα μεταγωγής πακέτων (Χ.25), τα τοπικά δίκτυα (LAN), και την προστασία από όλα τα προβλήματα του ηλεκτρικού δικτύου μέσω των συστημάτων αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (UPS).
Είναι, μάλιστα, από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων επικοινωνιών δεδομένων, όπως το περίφημο Lexis modem στην εντυπωσιακή για τότε ταχύτητα των 300bps και το ERMIS-86, ένα σύστημα ραδιοζεύξεων για επιχειρήσεις μεταφορών και διανομών.
Με το πέρασμα των χρόνων και ακολουθώντας τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογικές τάσεις, εμπλούτισε την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών της, εισάγοντας και υποστηρίζοντας αξιόπιστες λύσεις σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν:
- ADSL/Security Routers & VoIP Gateways από το 1998
- Συστήματα Τηλεδιάσκεψης από το 2002
- Ethernet Switches, Device Servers, Communication Gateways, Multiport Serial Boards, Media Converters από το 2003
- Συστήματα Δικτυακής Ασφάλειας από το 2004
- Συστήματα Απομακρυσμένης Παρακολούθησης από το 2004
- Συστήματα Ασύρματης Δικτύωσης από το 2007
- Ψηφιακά Κέντρα iPBX Νέας Τεχνολογίας από το 2010
Έτος- «ορόσημο» ήταν το 2008, όταν η εταιρεία επένδυσε σημαντικά κεφάλαια για υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Γέρακα Αττικής όπου στεγάστηκαν οι κεντρικές της αποθήκες μαζί με τα εργαστήρια UPS και τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου Τομέα έχουν εμπιστευθεί την Lexis Πληροφορική για την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και για την εγκατάσταση Συστημάτων Αδιάλειπτης Λειτουργίας (UPS). Έτσι, στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται επιχειρήσεις του Τομέα Υγείας, τμήματα του Ελληνικού Στρατού, Πανεπιστήμια, εταιρείες Υπηρεσιών και Συμβούλων, Νομικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς επίσης και αρκετοί από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα.
Το «σήμερα» και οι δυσκολίες
Σήμερα, η Lexis Πληροφορική παραμένει μια από τις πιο πεπειραμένες και εξειδικευμένες εταιρείες στο χώρο της μελέτης σύγχρονων τεχνολογιών εφαρμογής security και ολοκλήρωσης ενσύρματων και ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συστημάτων UPS, διατηρώντας ηγετική παρουσία στους τομείς των δραστηριοτήτων της.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «σταθερά προσηλωμένη στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών αιχμής, προσφέρει σήμερα στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις (μελέτη, υλοποίηση, υποστήριξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συστημάτων αδιάλειπτης τάσης), καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πλήρη κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης».
Όλη αυτή η πλούσια διαδρομή στην αγορά δεν ήταν βέβαια χωρίς προβλήματα. Έτσι και η Lexis Πληροφορική, όπως άλλωστε και όλες οι επιχειρήσεις, ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων που είχαν βαρύ τίμημα.
Η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τη μακρά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και «γονάτισε» το σύνολο της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας. Όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής και επικεφαλής της Θ. Φιλόπουλος, το σημείο καμπής που διασφάλισε την βιωσιμότητα της εταιρείας ήταν το 2011, όταν πλέον η οικονομική κρίση άρχισε να δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία της και αναγκάστηκε μέσα σε μια νύχτα να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές (στο προσωπικό, τον τρόπο λειτουργίας, το πελατολόγιο, τους τρόπους πληρωμής κ.α.), ώστε η εταιρεία να επιβιώσει μέσα σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική θύελλα.
Και το κατάφερε…
Οι κρίσεις, όμως, δεν έχουν τέλος. Και σε μια περίοδο που οι «στρόφιγγες» για τις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν ερμητικά κλειστές, ήταν επόμενο να αναζητηθούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω τραπεζών, με τους… όποιους όρους.
Κάπως έτσι στο ακίνητο του Γέρακα εγγράφηκαν από το 2007 μέχρι και το 2019 τέσσερις προσημειώσεις υπέρ τραπεζών, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2022 έγινε αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της “Vega III NPL Finance DAC”, με διαχειρίστρια την Intrum.
Με την τελευταία ως επισπεύδουσα ακολούθησαν τέσσερις πλειστηριασμοί για το ακίνητο της εταιρείας. Πρόκειται, ειδικότερα, για οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής, στην θέση «Γουπι Γέρακα» επί της διασταύρωσης των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Καρπάθου, έκτασης 470,30 τ.μ. Επί του οικοπέδου, έχει ανεγερθεί τριώροφο επαγγελματικό κτίριο (με πατάρι και δώμα) συνολικής επιφάνειας 603,08 τ.μ., ενώ έχουν δημιουργηθεί και 7 θέσεις στάθμευσης.
Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 10 Μαΐου 2023 με τιμή πρώτης προσφοράς που ορίστηκε, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, στις 632.793 ευρώ, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Ο επόμενος, με την ίδια τιμή εκκίνησης και το ίδιο αποτέλεσμα έγινε στις 19 Ιουλίου. Ακολούθησε ένας ακόμη στις 20 Σεπτεμβρίου με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στις 506.234 ευρώ. Και αυτός όμως ήταν άγονος. Τελικά στον επαναληπτικό που έγινε στις 15 Νοεμβρίου, με την τιμή εκκίνησης «κουρεμένη» στις 411.315 ευρώ, υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου στο ποσό των 510.002 ευρώ.
Τα ελπιδοφόρα μηνύματα
Παρόλα αυτά, η Lexis Πληροφορική παραμένει «ζωντανή» και λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα από τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022 προκύπτουν και κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα.
Έτσι, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.327.298,90 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,88% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 52.712,33 ευρώ έναντι 48.788,05 ευρώ το 2021, με το σύνολο των υποχρεώσεων στα 2.214.957,94 ευρώ.
Σχετικά με την προβλεπόμενη πορεία, επαναλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση. «Από αυτή την κρίση, πλήττονται ιδιαίτερα οι μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία των εταιρειών, από τις οποίες η Lexis αντλεί τους βασικούς πόρους λειτουργίας της. Παρά αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η εταιρεία κατόρθωσε να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό τον τζίρο της καθώς και τα κέρδη της και ευελπιστεί πως η ίδια θετική πορεία θα υπάρχει και στην επόμενη εταιρική της χρήση», όπως σημειώνεται.
Στους πρωταρχικούς στόχους της Lexis Πληροφορικής περιλαμβάνονται:
- Η διατήρηση του ρόλου της στην αγορά.
- Η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών για την ανάληψη μεγάλων έργων.
- Η επιμόρφωση και συνεχής εκπαίδευση όλου του προσωπικού σε όλα τα θέματα της εφαρμοζόμενης νέας τεχνολογίας.
- Η συνέχιση της προσπάθειας για τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και εξόδων της, που δεν έχουν επενδυτικό και παραγωγικό χαρακτήρα.
- Η βελτίωση της παρουσίας και προβολής της εταιρείας.
- H προσέλκυση νέων πελατών.
Διαβάστε ακόμη:
Παύλος Πετράκης: Η RAKS, η ΦΙΛΕΝΤΕΜ και οι… συνταγές των προγιαγιάδων
Παραμονή Χριστουγέννων: Το ωράριο για καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Τι ώρα κλείνουν
Η γερμανική τράπεζα με το ελληνικό DNA που χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ