Όσο χαρισματικός και αν είναι ως μπασκετμπολίστας, ο Λεμπρόν Τζέιμς, απέδειξε ότι δεν τα καταφέρνει καλά μόνο μέσα στα παρκέ, αλλά και… έξω από αυτά.
Το επιχειρηματικό ένστικτο δεν έλειψε ποτέ από τον King του ΝΒΑ, από τα χρόνια που πιτσιρικάς ακόμα, άρχισε να μαζεύει τα πρώτα του εκατομμύρια δολάρια, από συμβόλαια και χορηγούς.
Η οικονομική επιφάνεια που απέκτησε νωρίς, λόγω του ταλέντου του, έστρεψε το ενδιαφέρον στις business, όταν κατάλαβε ότι θα έπρεπε και ο ίδιος να ακολουθήσει τον γνωστό άγραφο κανόνα του «money never sleeps».
Μια από τις αποφάσεις για τις οποίες ο 36χρονος, σήμερα, σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς νιώθει ιδιαίτερα δικαιωμένος ήταν η κίνηση του να επενδύσει σε ένα ποδοσφαιρικό –και εμπορικό- σούπερ brand, την Λίβερπουλ. Και πότε; Όταν οι «Reds» της Premier League κάθε άλλο παρά μπορούσαν να θεωρηθούν… blue chip στο «ταμπλό» του «χρηματιστηρίου των γηπέδων».
Αντιθέτως, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, είχαν θέματα με το ιδιοκτησιακό τους, αγωνιστικά δεν έπειθαν, ο κόσμος γκρίνιαζε και γενικά δεν μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι θα αποτελούσαν, τότε, ασφαλή επένδυση.
Αυτό συνέβη πριν από μια 10ετία. Το 2011, δηλαδή. Εποχή που ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν μόλις… 26 ετών και πήρε το ρίσκο να τοποθετήσει ένα σημαντικό ποσό από τα χρήματα του στην απόκτηση ενός ποσοστού 2% επί του μετοχικού κεφαλαίου των «κόκκινων» του ομώνυμου βρετανικού λιμανιού.
Με το πέρασμα του καιρού, είδε την επένδυση του να πολλαπλασιάζει την αξία της και τώρα δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα από τα πιο πολύτιμα assets του portfolio του.
Ο King της «Μέκκας» του μπάσκετ «πατάει πιο γερά το πόδι του» στο Anfield, καθώς με τους συνεργάτες του στην εταιρεία RedBird Capital έγιναν και τυπικά μέτοχοι της Fenway Sports Group, της ιδιοκτήτριας εταιρίας της Λίβερπουλ, με μερίδιο το οποίο υπερβαίνει το 10%.
Ο Λεμπρόν επενδύει, λοιπόν, εκ νέου στην αγαπημένη του αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, πλην όμως προσδοκά σε νέες μελλοντικές υπεραξίες…
Πόσα κέρδισε από το 2011
«You’ll Never Walk Alone», λέει ο ύμνος της ενοίκου του Μέρσεϊσαϊντ στη βορειοδυτική Αγγλία και ο Λεμπρόν τον σιγοτραγουδάει κάθε φορά που μιλά γι’ αυτήν.
Το 2011 ο «βασιλιάς» εξαγόρασε απευθείας το 2% των μετοχών της ιδιαίτερα δημοφιλούς στους φιλάθλους του πλανήτη (και όχι μόνο στους Βρετανούς) Λίβερπουλ έναντι του …ευτελούς ποσού των 6,5 εκατ. δολαρίων και σε μια 7ετία, ως το 2018, είχε 5πλασιάσει τα λεφτά του, στα 32 εκατ. δολάρια.
Το ίδιο πακέτο μετοχών εκτιμάται θα του κόστιζε αυτό τον καιρό 8πλάσιο ποσό, κοντά στα 52 εκατ. δολάρια, άρα κερδίζει, ήδη, συνολικά γύρω στα 45,5 εκατ. δολάρια από το προ 10ετίας deal!
Δεν χρειάζεται, συνεπώς, να σκεφθεί πολύ κανείς γιατί ο Λεμπρόν Τζέιμς συνεχίζει να επενδύει στους «reds», που με τον –καλύτερο, για πολλούς- Γερμανό προπονητή Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο τους τα τελευταία χρόνια και πρωτάθλημα στην Αγγλία κατέκτησαν το 2020 –μετά από μια 30ετία- και την κούπα του Champions League σήκωσαν το 2019, αυξάνοντας κατακόρυφα την χρηματιστηριακή αξία τους.
Νέα κεφάλαια 640 εκατ.
Αν υπεισέλθει κάποιος στα ενδότερα της νέας συμφωνίας, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
Η RedBird Capital, εταιρία του σούπερ σταρ των «Λιμνάνθρωπων» του ΝΒΑ και του φίλου του και διευθυντή της Μάβερικ Κάρτερ, φέρεται να επένδυσε 640 εκατ. ευρώ στην Fenway Sports Group, ίσο με το 10% της αποτίμησης της, χρήματα με τα οποία θα καλυφθούν οι ζημιές στους ισολογισμούς από τις απώλειες εσόδων στους μήνες της πανδημίας.
Η Fenway είναι ιδιοκτήτρια και των Μπόστον Ρεντ Σοξ, μικρότερων ομάδων μπέιζμπολ, γηπέδων, τηλεοπτικών δικτύων, πιστών αγώνων αυτοκινήτου κ.α., δραστηριότητες από τις οποίες έπαψε να εισπράττει σε μεγάλο βαθμό, ενώ, η «τρύπα» μεγάλωσε και από την «χασούρα» της Λίβερπουλ.
Τα ποδοσφαιρικά lockdowns υπολογίζεται ότι κόστισαν 140 εκατ. στην ομάδα (π.χ. από εισιτήρια στα άδεια από φιλάθλους γήπεδα και σπόνσορες).
Από τα κεφάλαια που θα διοχετεύσει ο Λεμπρόν στην Fenway Sports Group, οι πληροφορίες θέλουν την αμερικανική εταιρεία να προορίζει έναν προϋπολογισμό 70 εκατ. για την επέκταση μιας κερκίδας στο γήπεδο της Λίβερπουλ, έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του από 53.000 σε 61.000 θεατές, με ότι αυτό θα σημαίνει από πλευράς εσόδων στην μετά COVID-19 εποχή. Όταν θα ανοίξουν τα γήπεδα για να υποδεχθούν ξανά τον κόσμο και να κόψουν εισιτήρια…
Απομένει να φανεί αν ο σταρ του ΝΒΑ ως μέτοχος θα φανεί γενναιόδωρος και στις μεταγραφές απέναντι στους οπαδούς ή αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που μιλούν για «σφιχτό» μπάτζετ…
Λειτούργησε σαν… χρηματιστής
Μια χρονιά πριν επενδύσει ο Τζέιμς στην Λίβερπουλ, επί των ημερών του …προβληματικού διδύμου των Αμερικανών πρώην ιδιοκτητών της Τομ Χικς και Τζορτζ Τζιλέτ, Απρίλιο του 2010, ανακοινώθηκε η πρόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του γεμάτου χρέη συλλόγου και τον Οκτώβριο αυτό μεταβιβάσθηκε στη New Egland Sports Ventures του συμπατριώτη τους Τζον Γουίλιαμ Χένρι αντί μόνο 300 και κάτι εκατ. ευρώ. Η απέλπιδα προσπάθεια των δυο προαναφερόμενων να μπλοκάρουν δικαστικά το deal μετά από «δεύτερες σκέψεις» δεν απέδωσε και τα πράγματα πήραν την πορεία τους…
Η NESV μετονομάσθηκε σε Fenway Sports Group (FSG) τον Μάρτιο του 2011 και έκτοτε η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε αθλητικές δραστηριότητες, είναι η μητρική των Λίβερπουλ και Μπόστον Ρεντ Σοξ. Προφανώς, ο διάσημος μπασκετμπολίστας είδε την ευκαιρία και την άδραξε.
Να αγοράσει σε τόσο χαμηλή τιμή μετοχές της Λίβερπουλ, πόσες φορές θα είχε την δυνατότητα να το κάνει; Λειτούργησε έξυπνα σαν …χρηματιστής και απέκτησε με μικρό τίμημα, ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο αργά ή γρήγορα θα ανέβαζε την αποτίμηση του. Όπως κι έγινε…
«Το έχει» με τα deals
Ο Λεμπρόν Τζέιμς γενικά «το έχει» με τα deals και τις επιχειρήσεις. Πέρα από τον «μισθό» των 42,5 εκατ.δολ. που προσθέτει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του για κάθε σεζόν συνεργασίας με τους θρυλικούς Λέικερς, τα συνολικά έσοδα των 88,2 εκατ.δολ. (συμπεριλαμβανομένων χορηγών, εμπορικών συμφωνιών και διαφημίσεων) επιτρέπουν στον «βασιλιά» να φιγουράρει στην 5η θέση των πλουσιότερων αθλητών του πλανήτη.
Στο χαρτοφυλάκιο του διατηρεί ένα πλήθος από σπόνσορες (επιχειρήσεων του μεγέθους των 2K Sports, AT&T, Beats Electronics, Coca-Cola, GMC, KIA Motors, Nike, RIMOWA, Walmart).
Το «ισόβιο συμβόλαιο» με τον «γίγαντα» της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, τη Nike, αναμένεται μάλιστα να του αποφέρει το μυθικό ποσό του 1 δισ.$ όσο …ζει.
Ο King έχει, επίσης, και άλλες δυο εταιρείες (εκτός από την συμμετοχή του στη Fenway Sports Group) παραγωγής και (SpringHill Entertainment) και μέσων ενημέρωσης (Uninterrupted), ενώ, συνεργάσθηκε με τους διάσημους ηθοποιούς Cindy Crawford, Arnold Schwarzenegger και Lindsey Vonn το 2018 στην Ladder, επιχείρηση με αντικείμενο τις υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.
Με άλλους συνεργάτες του κατέχει αλυσίδα από 19 καταστήματα-franchises της πιτσαρίας Blaze Pizza στο Σικάγο και τη Νότια Φλόριντα και την …λίστα ολοκληρώνει η φιλανθρωπική δράση του με το ίδρυμα LeBron James Family Foundation που άνοιξε το πρώτο του σχολείο το 2018 και σχεδιάζει να δαπανήσει 41 εκατ.δολ. για τις σπουδές παιδιών σε κολλέγια!
Διαβάστε ακόμη
Νεοφυείς επιχειρήσεις στα ραντάρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Ντέγιαν Μπέκο / Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Απάντηση στην κρίση με νέες συνεργασίες
Σχέδιο για έκπτωση 15% στην εφάπαξ πληρωμή των «κορωνο-χρεών»