© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Οταν ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός εξαγόραζε το 1991 από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το εργοστάσιο του πάλαι ποτέ βιομηχανικού συγκροτήματος Σκαλιστήρη στην Ξάνθη το οποίο παρήγαγε πυρολουσίτη, την πρώτη ύλη για μπαταρίες, σχεδόν κανείς δεν περίμενε την πορεία που αυτό μπορεί να είχε. Ναι μεν έδινε μια ισχυρή βάση στο παλιό σλόγκαν της πρώτης επιχείρησης του κ. Γερμανού «Μπαταρία από ένα ρολόι ως ένα ελικόπτερο», ωστόσο ήταν μια εποχή όπου επικρατούσε η ραγδαία αποβιομηχάνιση στη χώρα υπό το βάρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Κι όμως, κόντρα στις πιθανότητες, η Sunlight όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πλέον εξελίσσεται σε έναν πολυεθνικό παίκτη, με κύκλο εργασιών περίπου 1 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων το 99% στο εξωτερικό, 35 εγκαταστάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πάνω από 3.000 υπαλλήλους, παγκόσμιο leader στις μπαταρίες μολύβδου για βιομηχανικά οχήματα και ρομπότ και ανερχόμενο παίκτη στην παραγωγή στοιχείων λιθίου και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας!
Ενα στάτους το οποίο εν πολλοίς χτίζει το mega deal που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Sunlight για την εξαγορά του 51% του βασικότερου ίσως ανταγωνιστή σήμερα στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου, της γερμανικής Triathlon Holding GmbH. Αυτό είναι το πέμπτο και μεγαλύτερο deal -κατά πληροφορίες, προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ- που κλείνει η Sunlight φέτος, με το οποίο φιλοδοξεί όχι μόνο να αποκτήσει το μέγεθος, αλλά και να επιτύχει την πλήρη καθετοποίησή της, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Μπίσαλας.
«Multi-billion success story»
Η συζήτησή μας γίνεται στον απόηχο των ανακοινώσεων του mega deal στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά, σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται ολόκληρος ο όμιλος Olympia αλλά και οι θυγατρικές του. «Με αυτό το deal πλέον γινόμαστε μία εταιρεία με κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ και θέτουμε τις βάσεις να εξελιχθούμε τα επόμενα χρόνια σε ένα “multi-billion success story”», λέει ο ίδιος, χωρίς να κρύβει ότι στόχος της Sunlight είναι να καβαλήσει το μεγάλο κύμα της ενεργειακής μετάβασης. Μια μετάβαση που επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο λόγω της σημερινής ενεργειακής κρίσης.
Κι αυτό θα το πράξει πάνω σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της ηγετικής θέσης που πλέον έχει η Sunlight στις μπαταρίες μολύβδου στα βιομηχανικά οχήματα. Ενα σκέλος ιδιαίτερα κερδοφόρο, στο οποίο πλέον η εταιρεία καθίσταται «παγκόσμιος πρωταθλητής», όπως λέει ο κ. Μπίσαλας. Ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη του σκέλους παραγωγής στοιχείων λιθίου, όπου επίκεινται επίσης τεράστιες επενδύσεις, ο τρίτος αφορά τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπου μάλιστα ο κ. Μπίσαλας προαναγγέλλει στη συζήτησή μας στρατηγικές συμφωνίες με ομίλους πέριξ της ενέργειας και ο τέταρτος, την ανακύκλωση.
Το deal
«Τι ύψους ήταν το deal;», τον ρωτάμε. «Τεράστιο deal. Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο σύνολό του. Εξ αυτών μία μικρή συνεισφορά προς τον νυν μέτοχο, που θα παραμείνει στη διοίκηση, και το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη συμμετοχή μας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που αποφασίστηκε. Κεφάλαια που θα μείνουν στον Οργανισμό και θα επενδυθούν για την εκπλήρωση του οράματος να δημιουργήσουμε μία ηγέτιδα δύναμη σε πολλαπλές κατηγορίες», απαντά. «Ηδη στον κλάδο των μπαταριών μολύβδου για περονοφόρα είμαστε παγκόσμιος πρωταθλητής. Από εκεί και πέρα θέλουμε να γίνουμε Νο1 και στο κομμάτι του λιθίου, αλλά και στην πολλά υποσχόμενη αποθήκευση ενέργειας, ξεκινώντας από προϊόντα και εφαρμογές για σπίτια που εγκαθιστούν ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, φτάνοντας ως τα σταθερά δίκτυα.
Η Triathlon έχει μάλιστα θέση στην αποθήκευση για δίκτυα υψηλής τάσης. Και αυτό αποτελεί για εμάς μία ισχυρή βάση ώστε να ξετυλίξουμε το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο που έχουμε ώστε να μεγαλώσουμε», σημειώνει ο κ. Μπίσαλας. Δεν κρύβει, μάλιστα, πως σε βάθος ετών το κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας θα γίνει τελικά και το πιο μεγάλο για τη Sunlight. «Μπορούμε να γίνουμε μία εταιρεία 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία», λέει.
«Ενα multi-billion success story. Αυτό είναι το όραμα των μετόχων μας. Κι αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός μας είναι μακροπρόθεσμος. Σημαίνει μεγάλες επενδύσεις σήμερα ώστε στο μέλλον να έρθουν τα κέρδη», διευκρινίζει.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος αυτή, παρά τις αναταράξεις της, καθίσταται ευνοϊκή για το μέλλον και τις προοπτικές της Sunlight κυρίως υπό το πρίσμα της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. «Αποτελούμε μέρος της ενεργειακής ασφάλειας, συμβάλλουμε επίσης με τις επενδύσεις μας και τον επενδυτικό μας προσανατολισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κι αυτό καθότι μετατοπίζουμε την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παρέχουμε ασφάλεια στους πελάτες μας, οι οποίοι από την Κίνα πλέον στρέφονται σε εμάς. Αυτή είναι μία τάση που αλλάζει. Μπορούμε να είμαστε και είμαστε ένα ασφαλές καταφύγιο. Και αυτό θα το ενισχύσουμε έτι περαιτέρω με την καθετοποίηση της παραγωγής που ετοιμάζουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου έχει κινηθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία, η οποία εντός του 2022 έχει κλείσει πέντε εξαγορές, μεταξύ των οποίων και την Technoform, μία εταιρεία με έδρα το Κιλκίς που εξειδικεύεται στην παραγωγή καλουπιών και σε πλαστικά ή μεταλλικά μέρη που χρησιμοποιούνται για τις μπαταρίες. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθούμε σε έναν χώρο τεχνολογίας και ασφάλειας στον δυτικό κόσμο σε υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες, τόσο στη μετακίνηση σε βιομηχανικούς χώρους, περονοφόρα, ρομπότ κ.ο.κ. που παίζουν ρόλο στην εκβιομηχάνιση του δυτικού κόσμου όσο και στην ενεργειακή αποθήκευση», αναφέρει ο κ. Μπίσαλας.
Μετά την ολοκλήρωση του deal, ο πρώην βασικός μέτοχος της Triathlon θα παραμείνει στην κεφαλή της διοίκησης της εταιρείας για τα καθημερινά ζητήματα. Η Sunlight θα έχει όμως την πλειοψηφία στο Δ.Σ. και σε κάθε σημαντική απόφαση θα έχει λόγο, διαβεβαιώνει ο κ. Μπίσαλας. Βέβαια, όπως αποκαλύπτει, υπάρχει στη συμφωνία option εξόδου έπειτα από κάποια χρόνια. «Γενικά πολιτική μας είναι να αποκτούμε τον έλεγχο της εταιρείας που εξαγοράζουμε, αλλά να αφήνουμε τον entrepreneur και την ομάδα του να έχουν τη διοίκηση, αφού θεωρούμε ότι έτσι η εταιρεία θα είναι σε θέση να αναπτυχτεί περαιτέρω και ότι μεγάλες αλλαγές μόνο προβλήματα μπορούν να φέρουν. Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε τα εργαλεία γι’ αυτή την ανάπτυξη, η οποία βέβαια ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση που έχουμε για τον όμιλο».
Ο άνθρωπος-κλειδί
Κάπως έτσι λοιπόν και ο κ. Μάρτιν Χάρτμαν, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Triathlon, τελικά είπε το «ναι» στην πρόταση εξαγοράς.
Ο τελευταίος είναι και ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την επίτευξη αυτού του deal. «Γενικά οι Γερμανοί προβάλλουν την κουλτούρα “προηγείται το καλό της εταιρείας” και σ’ αυτή την περίπτωση αυτό είναι που λειτούργησε καταλυτικά στο να συμφωνήσουν», λέει ο κ. Μπίσαλας. Αποκαλύπτει δε ότι οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει πέντε ολόκληρα χρόνια πριν, ενώ ουσιαστικά αυτή ήταν η τρίτη και… φαρμακερή προσπάθεια.
«Οι προηγούμενες γίνονταν σε ένα άλλο μοτίβο. Συνεργαζόμασταν, ήμασταν προμηθευτές τους, αφού και η Triathlon συναρμολογούσε μπαταρίες μολύβδου στα εργοστάσιά της. Κάπως έτσι έγινε μια πρώτη κουβέντα πριν από περίπου πέντε χρόνια, χωρίς όμως κάτι συγκεκριμένο. Πριν από δύο χρόνια έγιναν πιο στοχευμένες και σοβαρές διερευνητικές επαφές, οι οποίες, όμως, είχαν μείνει στη μέση. Τότε κανείς δεν ήταν έτοιμος να μπει στην ουσία ενός deal, ούτε εμείς, ούτε αυτοί. Από τον περασμένο Ιούνιο, όμως, η ιδέα μιας τέτοιας συμφωνίας ωρίμασε, οπότε ξεκινήσαμε να διαπραγματευόμαστε και να συζητάμε με εντατικό ρυθμό πάνω σε συγκεκριμένες πλέον προτάσεις. Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να είμαστε μαζί και ψάχναμε πλέον μεθοδικά τον τρόπο, καταλήγοντας σε αυτή τη συμφωνία», λέει ο κ. Μπίσαλας.
«Είναι μία win win συμφωνία, αφού μιλάμε για δύο υγιείς και με προοπτικές εταιρείες που θα συνδυάσουν τις δυνάμεις τους», προσθέτει. «Κι αυτοί είδαν σε εμάς αυτή την προοπτική. Μας ήξεραν, ήμασταν προμηθευτές τους και έβλεπαν την ανάπτυξη και τη δυναμική που έχουμε. Γι’ αυτό και αισθάνθηκαν τελικά άνετα στο να επιδιώξουμε από κοινού και να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, που πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Sunlight και φέρνει ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά», συμπληρώνει.
Διευκρινίζει δε ότι η χρηματοδότηση του deal θα γίνει τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με τραπεζικό δανεισμό που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Sunlight; «Οτι εξελισσόμαστε σε παγκόσμιο ηγέτη. Εχουμε μία πολύ ταλαντούχα ομάδα με παραγωγικές και τεχνολογικές ικανότητες, μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές και φυσικά μεγαλύτερη καθετοποίηση. Είναι ένα deal που θα μας επιτρέψει να πάμε γρηγορότερα και υψηλότερα από τους στόχους που έχουμε θέσει. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Σαφώς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, όμως δημιουργώντας αυτό τον παγκόσμιο πρωταθλητή στα intralogistics και με ισχυρή βάση στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, είναι βέβαιον πως η εταιρεία θα γίνει multi-billion success story. Εν ολίγοις δημιουργούμε μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και κερδοφόρα. Μια εταιρεία που υπερέχει των πολλών startups που ξαφνικά προβάλλουν στον χώρο, που μεταδίδει ασφάλεια στους πελάτες της», λέει ο κ. Μπίσαλας.
«Μέσα σε δύο χρόνια η Sunlight έχει γίνει εταιρεία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όταν το 2020 ο κύκλος εργασιών μας ήταν στα 170 εκατ. ευρώ . Κι αυτό βέβαια δεν επιτεύχθηκε μόνο με τις εξαγορές, αλλά και με μία ισχυρή οργανική ανάπτυξη με ετήσιες επιδόσεις άνω του 50%», επισημαίνει.
Ανεξαρτήτως του νέου deal, η Sunlight είχε εξαγγείλει πέρυσι ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. «Αυτό παραμένει ως έχει. Ηδη έχει γίνει ένα μπαράζ μικρότερων εξαγορών που προηγήθηκαν, αλλά και η πιλοτική γραμμή στοιχείων λιθίου που δρομολογούμε στην Ξάνθη που θα μας ανοίξει τον δρόμο για μία ολόκληρη νέα κατηγορία, όπου βάζουμε ένα μεγάλο στοίχημα», λέει ο κ. Μπίσαλας.
Μόνο η τελευταία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία του τμήματος R&D και της πιλοτικής γραμμής παραγωγής στοιχείων λιθίου. «Αν το σκεφτείτε, μιλάμε για κανονικό εργοστάσιο, είναι 10.000 τ.μ., δεν είναι μικρό. Εως το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα έχει τεθεί σε λειτουργία», επισημαίνει.
Η συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα θα είναι το κλειδί για το άλλο mega project που έχει εξαγγείλει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία. «Ουσιαστικά θέλουμε εκεί να φτιάξουμε ένα mega factory όπου θα παράγονται μαζικά και σε τεράστια κλίμακα μπαταρίες στοιχείων λιθίου. Ο σχεδιασμός φτάνει το 1 δισ. ευρώ και από αυτή την επένδυση θα δημιουργηθούν 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επιστημονικού προσωπικού με υψηλούς μισθούς», λέει ο κ. Μπίσαλας, υπογραμμίζοντας όμως και τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διάθεση των οικοπέδων ώστε να γίνουν οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης της Δυτ. Μακεδονίας.
«Δυστυχώς ο καιρός περνάει και δεν έχουμε δει ακόμα τα οικόπεδα για να προχωρήσουμε έστω στις μελέτες για να ετοιμάσουμε τις αιτήσεις να υπαχθούμε σε ειδικά καθεστώτα. Υποτίθεται ότι του χρόνου τέτοια εποχή το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει. Γενικά υπάρχει μια δυστοκία. Προτεραιότητα για την εταιρεία και τον βασικό μέτοχο είναι να κάνουμε την επένδυση στην Ελλάδα για να στηρίξουμε τον τόπο μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί την έδρα μιας πολυεθνικής βιομηχανίας. Κοιτάξτε, όμως, τη διαφορά: με την ανακοίνωση των σχεδίων μας, ήδη μας έχουν προσεγγίσει άλλες χώρες προσφέροντάς μας χώρο και υποσχόμενες διάφορες διευκολύνσεις και ταχείες διαδικασίες. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια είμαστε στη φάση διείσδυσης μέσα από ένα επενδυτικό σχέδιο εξίσου σημαντικό. Προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να λάβουμε μία απόφαση με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια», σημειώνει ο κ. Μπίσαλας.
Μιλώντας για τις ΗΠΑ, ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το πώς εξελίσσεται η παρουσία της Sunlight εκεί.
«Το 2022 ο τζίρος θα είναι τριπλάσιος από το ’21 και θεωρώ ότι με την ίδια δυναμική θα συνεχιστεί η ανάπτυξη το 2023. Κάναμε πολύ γρήγορα μεγάλες επενδύσεις, ήδη χτίζουμε ένα δεύτερο εργοστάσιο για το λίθιο. Γενικά μας έχει ανοίξει η όρεξη για πολλά πράγματα βλέποντας την προοπτική της αμερικανικής αγοράς που θεωρούμε ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη Sunlight του μέλλοντος. Ηδη έχουμε επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσουμε γιατί βλέπουμε ευκαιρίες και θεωρούμε ότι με τις παραγωγικές και τεχνολογικές ικανότητές μας και την ευελιξία μας έχουμε τα μέσα να γίνουμε leaders. Και το τελευταίο deal, επίσης, αναμένεται να βοηθήσει, με δεδομένο πως και η Triathlon έχει παραγωγικές δομές και δίκτυα εκεί. Θέλει, βέβαια, πολύ σκληρή δουλειά ακόμη, όμως η στρατηγική που μας έχει εμπνεύσει ο βασικός μας μέτοχος, δηλαδή γρήγορες επενδύσεις ακόμα και σε περιόδους αναταραχών ώστε να έχουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν το οικονομικό περιβάλλον ομαλοποιηθεί, θα δικαιωθεί», τονίζει.
Σήμερα το 93% των πωλήσεων της Sunlight αφορά μπαταρίες μολύβδου. Ωστόσο ο κ. Μπίσαλας θεωρεί ότι αυτό θα ανατραπεί μέσα στην επόμενη πενταετία. «Οχι γιατί θα υποχωρήσουν. Τουναντίον οι προοπτικές και στον μόλυβδο είναι σημαντικές, αφού θεωρείται συμφέρουσα βιομηχανική λύση για σειρά χρήσεων. Θα υπάρξει όμως εκρηκτική ανάπτυξη τόσο του σκέλους λιθίου στις βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Στα 3 δισ. ευρώ, που προβλέπουμε για κύκλο εργασιών τα επόμενα χρόνια, τα 2 δισ. μπορούν να είναι από τις αναπτυσσόμενες κατηγορίες», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη