Στις 26 Ιουνίου μια από τις παλαιότερες, αλλά και σπουδαιότερες ελληνικές οινοποιητικές εταιρείες βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Πρόκειται για την εταιρεία της οικογένειας Βασιλείου, η οποία είναι πασίγνωστη στην αγορά ως «Κτήμα Βασιλείου», με το σφυρί να απειλεί το οινοποιείο της Νεμέας, δηλαδή τη δευτερεύουσα «εστία» παραγωγής, μετά τη βασική του Κορωπίου, με αμφότερες να παράγουν κρασιά ανώτερης ποιότητας που έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις.
Η διαδικασία που στρέφεται σε βάρος της εταιρείας «Κτήμα Νεμείον Οινοποιητική και Αμπελουργική» κατέληξε τότε άγονη ελλείψει πλειοδοτών.
Ο πλειστηριασμός ωστόσο επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με προγραμματισμό για αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και η εταιρεία άσκησε ανακοπή, η οποία εκδικάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου. Επιπρόσθετα, σήμερα το πρωί η διαδικασία του πλειστηριασμού ανεστάλη.
Η ανακοπή και η ανατροπή
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, διατάσσοντας την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς από τις από τις 846.412 ευρώ στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ανακόπτουσα ζήτησε να διορθωθεί η κατασχετήρια έκθεση καθώς και η δήλωση συνέχισης πλειστηριασμού από την επισπεύδουσα Intrum, «αφενός για λόγους πλημμελούς περιγραφής του ακινήτου, που επιδρούν στην οικονομική του ταυτότητα, κι αφετέρου επειδή η πραγματική αξία αυτού και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι πολύ μεγαλύτερες από την αναφερόμενη στην οικεία έκθεση κατάσχεσης».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κατάσχεση αφορά αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 7.295 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, μετά του εντός αυτού κτισμάτος (τριώροφο οινοποιείο με υπόγειο), που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Νεμέας-Δάφνης (Στυμφαλίας),στη θέση «Κορφοξυλιά» του Δήμου Νεμέας της Περιφέρειας Κορίνθου.
Όπως αναφέρεται «πιθανολογήθηκε ότι στο κατασχεθέν αγροτεμάχιο έχει ανεγερθεί τριώροφο οινοποιείο με υπόγειο, δώμα και στέγη και συγκεκριμένα αποτελείται από υπόγειο επιφανείας 948,85 τ.μ. εκ των οποίων 674,85 τ.μ. βάσει της οικοδομικής άδειας και 274 τ.μ. αυθαίρετα, ισόγειο επιφανείας 850,05 τ.μ. εκ των οποίων 576,25 τ.μ. βάσει της οικοδομικής άδειας και 273,80 τ.μ. αυθαίρετα, α΄ όροφο επιφανείας 156,25 τ.μ. βάσει της οικοδομικής άδειας και β’ όροφο επιφανείας 156,25 τ.μ. εξ ολοκλήρου αυθαίρετα».
Περαιτέρω τονίζεται ότι «αντιθέτως, στην προσβαλλόμενη έκθεση κατάσχεσης γίνεται μνεία, ότι το επίδικο ακίνητο έχει εμβαδό ισογείου 800 τ.μ. και α’ ορόφου 170 τ.μ. τα οποία υπολογίστηκαν προσεγγιστικά σύμφωνα με παρατήρηση των χαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου καθώς και ότι η εμπορική αξία του ακινήτου υπολογίστηκε με την εξωτερική και όχι εσωτερική αυτοψία».
Με βάση τεχνική έκθεση (από 12-04-2024) που προσκόμισε η οφειλέτιδα εταιρεία και αφορά σε εξωτερική αλλά και εσωτερική αυτοψία του ακινήτου πιθανολογήθηκε, ότι «το ακίνητο διαθέτει υπόγειο χώρο που περιλαμβάνει χώρο δεξαμενών, κάβα βαρελιών, κλιμακοστάσιο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους από τα οποία στοιχεία προκύπτει ιδιαίτερη επιμέλεια στους εσωτερικούς του χώρους».
Το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία ως προς το εσωτερικό των κτισμάτων που δεν συνεκτιμήθηκαν από την αρχική έκθεση, αλλά και από την προκύπτουσα εξωτερική του κατάσταση, «αυξάνουν την εμπορική αξία του η οποία ανέρχεται στο ποσό των 1.300.000 ευρώ και όχι στο ποσό των 846.412 ευρώ, λαμβανομένου επίσης υπ’ όψιν του ότι η αξία του ακινήτου μειώνεται από την ύπαρξη αυθαιρεσιών, στις οποίες, όμως δεν συγκαταλέγεται ολόκληρο το υπόγειο».
Έτσι έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας τη διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης σχετικά με την περιγραφή και την τιμή πρώτης προσφοράς του ακινήτου, στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία και το «Κτήμα Νεμείον»
Η ιστορία των κρασιών της οικογένειας Βασιλείου ξεκινά γύρω στο 1905. Από τότε και για τρεις γενιές συνεχίζεται η παραγωγή ποιοτικού κρασιού από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της συνδυάζοντας την τέχνη, την παράδοση και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ο Γιώργος Βασιλείου, συνεχιστής της μακρόχρονης οικογενειακής παράδοσης, γεννήθηκε στο Κορωπί το 1956 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κρασί, βάζοντας στην πορεία την ανεξίτηλη σφραγίδα του όχι μόνο στην επιχείρηση, αλλά και στην ελληνική οινοποιία γενικότερα. Σπούδασε Οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Γαλλία και όταν επέστρεψε το 1983 συνέβαλε καθοριστικά στην οινική επανάσταση που άρχιζε εκείνη την εποχή, με τη σταδιακή εμφάνιση των μικρών και ποιοτικών οινοποιείων τα οποία φύτεψαν γηγενείς και ξένες ποικιλίες.
Οι βασικοί ιδιόκτητοι παραδοσιακοί αμπελώνες του «Κτήματος Βασιλείου» βρίσκονται στις πλαγιές της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων. Εκεί εκτός από την παραδοσιακή ποικιλία της Αττικής Μεσογείων, καλλιεργείται το Σαββατιανό και ο Ροδίτης. Το εργοστάσιο του οινοποιείου βρίσκεται επίσης κοντά στους αμπελώνες. Πρόκειται για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα με άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό, οριζόντιες πρέσες και ανοξείδωτες ψυκτικές δεξαμενές για τον έλεγχο της ζύμωσης και τη διατήρηση των πλούσιων αρωμάτων των κρασιών.
Όπως τονίζεται, το Οινοποιείο Βασιλείου προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα ερυθρού κρασιού απέκτησε 100 στρέμματα αμπελώνων στη Νεμέα, όπου καλλιεργείται η διάσημη από την αρχαιότητα ποικιλία Αγιωργίτικο.
Το 2004 ο Γιώργος Βασιλείου δημιούργησε τα πρώτα του εκλεκτά κρασιά «Hgemon/Sovereign» Nemea Grand Reserve και «Nemeion Estate» Nemea Reserve στο μοναδικό, εκείνης της εποχής, ισοβαρικό οινοποιείο στη χώρα.
Οι αμπελώνες, που αποτελούνται από 80.000 αμπέλια, βρίσκονται σε υψόμετρο 400 έως 600 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένοι από το “ΔΗΩ”.
Σημειώνεται ότι το Nemeion Estate παράγει μόνο κρασιά που ωριμάζουν σε barriques και παλαιώνουν στη φιάλη για πολλά χρόνια χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την εταιρεία, το Οινοποιείο του Κτήματος Νέμειον, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιών, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης: Μίνιμαλ αλλά εντυπωσιακό εκτείνεται σε 5 επίπεδα, χωρίς παράθυρα, ενώ δύο αίθρια επιτρέπουν στο φυσικό φως να φτάσει στο υπόγειο κελάρι του.
Στο υπόγειο εκτός από τον χώρο παραγωγής υπάρχει η ρεσεψιόν καθώς και ένα μουσείο κρασιού που με κόπο δημιούργησε ο Γιώργος Βασιλείου. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με θέα στον αμπελώνα και το τοπίο της Νεμέας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις, π.χ. ως εστιατόριο, χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας κρασιού κ.λπ., ενώ στον δεύτερο όροφο έξι πολυτελείς σουίτες «έτοιμες να φιλοξενήσουν πλήρως τους επισκέπτες του Nemeion Estate στο πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας».
Διαβάστε ακόμη:
Νέα «χρυσά» ελληνικά deals με διαθέσιμα κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ
60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα