Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η «ναυμαχία» για τους Πεταλιούς, την πανέμορφη νησιωτική συστάδα του Ευβοϊκού, που είναι γνωστή και ως «Ελληνικές Μαλδίβες».
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, ο Μαρής Εμπειρίκος κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία ζητεί να επανέλθει προς συζήτηση η αγωγή που είχε ασκήσει κατά της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» και της οικογένειας Καρνέση.
Η αγωγή είχε κατατεθεί στις 24 Ιουνίου 2020 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, η αίτηση του Μ. Εμπειρίκου κατατέθηκε την 01/04/2021 (με γεν. αριθμό κατάθεσης 16836/2021 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 178/2021) και ζητεί:
-Να γίνει δεκτή η παρούσα κλήση.
-Να επαναφερθεί προς συζήτηση η από 24/06/2020 και με αριθμούς κατάθεσης 39142/1213/26.06.2020 αγωγή κατά των υπό 1 έως 4 καθ’ ων η κλήση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
-Να γίνει δεκτή η από 24.06.2020 με ΓΑΚ 39142/2020 και ΕΑΚ 1213/2020 αγωγή.
-Να καταδικαστούν οι αντίδικοι στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή των πληρεξουσίων δικηγόρων.
Με την εν λόγω αγωγή ζητείτο η εγγραφή του Mαρή Εμπειρίκου στο Βιβλίο Μετόχων της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί, καθώς και η ακύρωση της από 30/09/2019 Γενικής συνέλευσης και η κατ΄ αυτήν ληφθείσα απόφαση περί εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου.
Το παρασκήνιο και το ιστορικό της διαμάχης
Η συνύπαρξη του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση ξεκίνησε το 1988. Ο Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού, μέσω της λιβεριανής εταιρείας συμφερόντων του “Vestry Trading Corporation”, όταν η τράπεζα First National Bank of Chicago εκποίησε τις μετοχές που είχαν μπει ενέχυρο για ένα δάνειο του παρελθόντος.
Έκτοτε οι σχέσεις τους παρέπεμπαν σε… εκκρεμές, όσον αφορά τη διοίκηση και την πορεία της εταιρείας. Όταν η κόντρα κορυφώθηκε ακολούθησαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, που με τη σειρά της διόρισε προσωρινές διοικήσεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο πλευρών.
Όλα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Γενική Συνέλευση της Κτήμα Πεταλιοί εξέλεξε νέο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται απολύτως από την πλευρά Καρνέση, καθώς πρόεδρος ανέλαβε η Ανζελίκ Καρνέση, ενώ τα άλλα δύο μέλη είναι οι γονείς της Σπύρος Καρνέσης και Βασιλική Γκίλα.
Τούτο κατέστη δυνατό καθώς ο Μ. Εμπειρίκος, όπως υποστηρίζει, «αποκλείστηκε» από την Γενική Συνέλευση.
Έτσι, πέρυσι τον Ιούνιο κατέθεσε μια αγωγή 186 σελίδων κατά της εταιρείας και της διοίκησής της, η τύχη της οποίας αγνοείτο μέχρι τώρα, προφανώς εξαιτίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.
Στην αγωγή ο Μαρής Εμπειρίκος παραθέτει όλο το ιστορικό της διαμάχης του με την πλευρά Καρνέση, η οποία ασφαλώς διατηρεί τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα και τις καταστάσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.
O M. Eμπειρίκος αιτείται την κατοχύρωση των μετοχικών του δικαιωμάτων στην Kτήμα Πεταλιοί και ειδικότερα την εγγραφή στο Bιβλίο Mετόχων του συνόλου των 23.499 μετοχών του που αντιστοιχούν στο 50% της εταιρείας καθώς, όπως υποστηρίζει, η διοίκησή της αποφεύγει να το κάνει αποστερώντας του τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του.
Παράλληλα, θέτει ζήτημα ακυρότητας της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (της 30/9/2019) με την οποία εξελέγη το νέο Δ.Σ. της εταιρίας, καθώς και ακύρωσης όλων των πράξεων και ενεργειών των μελών του μετά την αμφισβητούμενη, -από τον ίδιο-, εκλογή τους.
Όπως αναφέρει, επί 19 χρόνια, από το 1988 έως το 2007, υπήρξε μια αρμονική σχέση με τον Σπ. Kαρνέση, «στη βάση της απόλυτης ισοτιμίας», με από κοινού αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Mε «σιωπηρή (άγραφη) συμφωνία διορίζαμε από δύο μέλη στο Δ.Σ. και γενικά ασκούσαμε όλα τα δικαιώματά μας ως μοναδικοί μέτοχοι».
Στις αρχές του 2001,- κατά τον M. Eμπειρίκο-, ο Σπ. Kαρνέσης τού φανέρωσε ότι δεν επιθυμούσε να συνεχίσει μαζί του στην κοινή εταιρεία, αλλά ήθελε «να γίνει μεταξύ μας μια κατά κάποιο τρόπο αυτούσια διανομή της περιουσίας, δηλαδή των νησίδων». Κατά την εξιστόρηση του, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με δια ζώσης συναντήσεις σε Eλλάδα, Λονδίνο, Παρίσι, Λ. Άντζελες και μέσω επιστολών, που διήρκεσαν πέντε χρόνια και οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο. Και αυτό καθώς, σύμφωνα πάντα με τον M. Eμπειρίκο, ο Σπ. Kαρνέσης «επιδίωκε να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της Μεγαλονήσου προσφέροντας ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο ως αντάλλαγμα, το οποίο ήταν προφανέστατα ασύμφορο».
Έκτοτε, εξελίχθηκε ένα, -κατ αυτόν-, «δόλιο σχέδιο ενεργειών σε βάρος μου, ο κεντρικός πυρήνας του οποίου ήταν η, με κάθε τρόπο, επιδίωξή για μείωση του αριθμού των δικών μου μετοχών ή η απαξίωσή μου ως ισοδύναμος μέτοχος».
Στο πλαίσιο αυτό, από το 2007 άρχισε η αμφισβήτηση της κυριότητας επί του 50% των μετοχών της εταιρίας «με αποτέλεσμα το Δ.Σ., να μην εκδίδει και να μην μου παραδίδει όλους τους νέους τίτλους μετοχών που μου ανήκαν, οι οποίοι θα αντικαθιστούσαν τους παλαιούς λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου». O M. Eμπειρίκος παραθέτει στοιχεία ότι συμμετείχε σε όλες τις AMK κατά 50%. Mετά από ασφαλιστικά μέτρα, τελικά το 2009, του παραδόθηκαν οι νέοι προσωρινοί τίτλοι (23.499 μετοχές) και ακολούθησε πάλι μια εξαετία (2010-2015) ομαλής συνύπαρξης.
Tο 2016, όμως, τέθηκε, κατά την αγωγή, σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο «εγώ δεν θα έπρεπε, τάχα, να μετέχω στις Γ.Σ. με το σύνολο των μετοχών μου, αλλά μόνο με 5.863 μετοχές, με το επιχείρημα ότι οι υπόλοιπες (17.636) δεν είναι εγγεγραμμένες στο Bιβλίο Mετόχων της εταιρείας». Kάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα «να με αποκλείουν παράνομα και δόλια από το ασκήσω τα απορρέοντα δικαιώματά μου», όπως αναφέρει.
Mε την αγωγή του ο Mαρής Eμπειρίκος ζητά να καταδικαστεί η Kτήμα Πεταλιοί σε εκτέλεση της πράξης εγγραφής στο Bιβλίο Mετόχων του προσωρινού τίτλου του που ενσωματώνει 17.636 μετοχές και να της επιβληθεί χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης στην εκδοθησομένη απόφαση, την οποία επιπρόσθετα ζητεί να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή.
Aκόμη, αιτείται η εταιρεία να του παραδώσει αμέσως μετά την εγγραφή οριστικό τίτλο για το σύνολο των 23.499 μετοχών του και στη συνέχεια να εγγράψει το νέο αυτό τίτλο στο Mετοχολόγιο και εκείνον ως κύριο αυτών με ταυτόχρονη ακύρωση όλων των προηγούμενων τίτλων. Kαι για αυτό το αίτημα ζητεί την επιβολή χρηματικής ποινής 50.000 ευρώ, αλλά και να απαγγελθεί κατά των εναγομένων μελών του Δ.Σ. προσωποκράτηση ενός έτους ως μέσου εξαναγκαστικού της εκτέλεσης για την περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Όλα αυτά βέβαια, εάν η αγωγή γίνει δεκτή από το δικαστήριο…
Το ενέχυρο, η ανατροπή και ο άγονος πλειστηριασμός
Η ουσία της διαμάχης αφορά βέβαια τον έλεγχο της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το σύμπλεγμα των Πεταλιών. Αυτό αποτελείται από 10 νησίδες, με σημαντικότερη (σε μέγεθος και αξία) το Mεγανήσι ή Mεγάλο Πετάλι. Όπως τονίζεται στην αγωγή, πέραν των φυσικών κόλπων με αμμώδεις παραλίες έχει τουλάχιστον 1500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρ.). Σε υψηλά επίπεδα κινείται η αξία και των άλλων νησίδων, όπως το Χερσονήσι, -όπου και η βίλα Εμπειρίκου-, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα έπιανε σε τίμημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Αυτές τις αξίες αντιπροσωπεύουν οι μετοχικοί τίτλοι της εταιρείας και ειδικότερα του Μ. Εμπειρίκου που είναι κατατεθειμένοι στην Alpha Bank ως ενέχυρο και ήδη τελούν υπό κατάσχεση λόγω ενός δανείου 1 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην επιχείρηση εκπλειστηριασμού τους από την τράπεζα τον Νοέμβριο του 2019. Τότε βγήκαν στο σφυρί τρεις τίτλοι μετοχικών δικαιωμάτων της Kτήμα Πεταλιοί που αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ η καθεμιά. Tο σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι 46.998, η αξία των μετοχών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε στα 4.050.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς για το 50% του M. Eμπειρίκου ορίστηκε αρχικά στα 2,7 εκατ. ευρώ.
Μια εβδομάδα πριν τον πλειστηριασμό, όμως, το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών έκανε δεκτή την ανακοπή του Εμπειρίκου, όπου επικαλέστηκε ότι η εκτίμηση της αξίας των μετοχών είναι αυθαίρετη και υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής (εσωτερικής) τους αξίας, που φτάνει στα 38.615.000 ευρώ.
Προς τεκμηρίωση αυτής της θέσης προσκόμισε μελέτη της «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία η συνολική αξία της εταιρείας φτάνει στα 77.230.000 ευρώ. Έτσι το δικαστήριο διέταξε τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ορίζοντας την αξία των 23.499 μετοχών στο ποσό των 38.615.000 ευρώ και την τιμή πρώτης προσφοράς στα 2/3 της αξίας, δηλαδή στα 25.745.000 ευρώ. Mε αυτή την τιμή έγινε νέος πλειστηριασμός στις 5 Mαρτίου 2020 που κατέληξε άγονος…
Από τον Ομέρ Πασά στους Εμπειρίκους μέσω… Ρωσίας
Οι Πεταλιοί λόγω φυσικού κάλους ήταν πάντα ένα πολύτιμο asset που πέρασε από τα χέρια πασάδων, βασιλιάδων και ισχυρών του χρήματος.
Κατά την εποχή της τουρκοκρατίας είχαν δοθεί στον Ομέρ Πασά της Καρύστου που εγκατέστησε εκεί το προσωπικό του χαρέμι. Η κυριότητά του επί των νησίδων διατηρήθηκε ακόμη και μετά Επανάσταση του 1821 και την εγκαθίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια, ο Ομέρ πούλησε τους Πεταλιούς στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τότε Πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα και σύμβουλο του Τσάρου.
Εκείνος με τη σειρά τους πούλησε το 1846 στους αδελφούς Λέοντα και Αλέξανδρο Σενιέβιν, Ρώσους αξιωματικούς της αυλής του Τσάρου. Το 1871 οι αδελφοί Σεβιένιν μεταβίβασαν τους Πεταλιούς στον τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α’, ως δώρο του Τσάρου λόγω του γάμου του με την πριγκίπισσα Όλγα Κωνσταντίνιεβα, μέλος της ρωσικής τσαρικής οικογένειας και μετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδας.
Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 1913, οι Πεταλιοί κληρονομήθηκαν από τον γιό του, πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος το 1916 τους πούλησε στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Εκείνοι μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών στον αδελφό τους Μιχάλη και το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα στην, δικών τους συμφερόντων, εταιρεία “Byron Steamship Co. Ltd”, με έδρα το Λονδίνο.
Το 1926 η βρετανική εταιρεία τους πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τους μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα «Κτήμα Πεταλιοί». Ακολούθησε, το 1952 η έκδοση μετοχικών τίτλων, τους οποίους χώρισε σε δύο ίσα μερίδια, που μετά τον θάνατο του το 1969 περιήλθαν στους γιους του Ανδρέα και Περικλή Εμπειρίκο.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος τους μεταβίβασε στη συνέχεια στα δικά του παιδιά Μαρή και Κορνηλία. Μετά και το θάνατο της τελευταίας το 1986 οι μετοχικοί τίτλοι που αντιπροσωπεύουν την κυριότητα του 50% της Κτήμα Πεταλιοί περιήλθαν αποκλειστικά στον Μαρή Εμπειρίκο.
Ο Περικλής Εμπειρίκος το 1976 πούλησε το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, που στη συνέχεια το έχασε καθώς, όπως προαναφέρθηκε, μέσω της τράπεζας First National Bank of Chicago πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του Σπ. Καρνέση.
Τα νεότερα χρόνια οι Πεταλιοί και ιδιαίτερα το Μεγανήσι, έγιναν πόλος έλξης για πλούσιους και διάσημους. Από την Γκρέτα Γκάρμπο και τη Μαρία Κάλλας μέχρι τον Νουρέγιεφ και τον Τσόρτσιλ μαγεύτηκαν από την ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά του.
Tο 1990 ένα τμήμα 200 στρεμμάτων του Μεγανησίου πουλήθηκε στον γιο του Πάμπλο Πικάσο, Κλωντ που μαζί με την αδελφή του Παλόμα δημιούργησαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα. Όταν αργότερα αποφάσισαν να το πουλήσουν, το διεκδίκησαν από εφοπλιστές μέχρι και Άραβες πρίγκιπες, ωστόσο τελικά πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας La Reve Estates, συμφερόντων της οικογένειας Δαυΐδ.
Τώρα αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η κατάληξη της «ναυμαχίας» στις δικαστικές αίθουσες…
Διαβάστε ακόμη
Alpha Bank: «Διερευνούμε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων €800 εκατ.»
Ευρωζώνη: Η επιχειρηματική δραστηριότητα «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό 3 και πλέον ετών