Μία ακόμη ιστορική οινοποιία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Πρόκειται για το «Κτήμα Μερκούρη», με διαδρομή 161 ετών, το οποίο επί δεκαετίες λανσάρει διακεκριμένες ετικέτες στην αγορά.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, -εκτός εάν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής-, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί σε 1.050.000 ευρώ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 50.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κονδυλίου του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί και άλλες εμβληματικές οινοποιίες, όπως η «Μπουτάρης» και η «Τσάνταλης». Βεβαίως κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά…

Τι περιλαμβάνει

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 56.730 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση ‘’Ρουπάκι’’ της κτηματικής περιφέρειας Τοπικού Διαμερίσματος Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου Ηλείας μετά του εντός αυτού συγκροτήματος βιοτεχνικών χώρων, το οποίο περιλαμβάνει ισόγειο λιθόκτιστο οινοποιείο εμβαδού 217,49 τ.μ., ισόγειες αποθήκες εμβαδού 269,38 τ.μ. και υπόγειες αποθήκες εμβαδού 476,20 τ.μ.

Επίσης, αγροτεμάχιο εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 2.331,51 τ.μ. στην ίδια περιοχή που περιλαμβάνει ισόγειες αποθήκες εμβαδού 500 τ.μ. περίπου.
Κατά την κατάσχεση και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δύο όμορα αγροτεμάχια σε αγροτική και παραθαλάσσια περιοχή εντός των οποίων έχει ανεγερθεί συγκρότημα κτιρίων, δυνάμει αδειών του 1993 (ανέγερση νέας αγροτικής αποθήκης-κάβας παλαίωσης οίνου) και του 2004 (προσθήκη κατ΄επέκταση και ύψος υπογείων και ισογείων αποθηκευτικών χώρων).

Πρόκειται για μεγάλης επιφάνειας αγροτεμάχιο με πρόσωπο στη θάλασσα χωρίς να παρεμβάλλεται άλλη ιδιοκτησία στο νοτιοδυτικό όριο. Εντός του αγροτεμαχίου έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από δύο ισόγεια κτιριακά συγκροτήματα με τμήματα υπογείου. Οι ισόγειοι χώροι φιλοξενούν τους χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης καθώς και κάποιους αποθηκευτικούς χώρους ενώ το υπόγειο έχει χρήση αποθήκευσης και παλαίωσης του οίνου (κάβα).
Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης αποτελείται από αμπελώνες και ελαιώνες. Ο περιβάλλοντας χώρος περιλαμβάνει τμηματική περίφραξη, διαμορφώσεις με δρόμους και δενδροφύτευση.

Το κτήμα είναι πλήρως οριοθετημένο και περιφραγμένο και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως χώρος κοινωνικών (γάμοι – βαφτίσεις κλπ) και πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και φίλων κρασιού.
Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για το ενιαίο ακίνητο ορίστηκε σε 1.050.000 ευρώ, εκ των οποίων 815.000 ευρώ αφορούν το γεωτεμάχιο και 235.000 ευρώ τα κτίσματα.

Η ιστορία και η «ταυτότητα»

Η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. ιδρύθηκε με τη σημερινή μορφή της το 1992. Ειδικότερα, οι αμπελώνες και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, πλάι στη θάλασσα, κοντά στο Κατάκολο (2χλμ), τον Πύργο (12 (χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (32 χλμ). Πρόκειται για ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 160 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα Κορινθιακής σταφίδας. Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη, με ρίζες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γη, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ιστορικό που περιλαμβάνεται στο «βιογραφικό» σημείωμα της εταιρείας, η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας με δράση στη Βόρεια Ιταλία και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη.

Ακολουθεί, λίγα χρόνια αργότερα, η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα με μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» που εισάγονται από την βόρεια Ιταλία (Friuli).
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καϊκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος για να φορτώσουν τα γεμάτα με κόκκινο μπρούσκο κρασί δρύϊνα βαρέλια, με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης. Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία, τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω ευρύτερη περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή «Μερκούρη», όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή.

Το 1930 ο Λεωνίδας Μερκούρης κατασκευάζει μέσα στο κτήμα ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές 300 τόνων περίπου, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το έτος 1960.

Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ανανεώνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, ενώ το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας.

Σήμερα η εταιρεία διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας. Στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023 τονίζεται ότι «λόγω των διεθνών πολεμικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και του αυξημένου λειτουργικού κόστους, υπήρξε σημαντική δυσκολία στην αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής».


Ακόμη διατυπώνεται η εκτίμηση πως «μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον η πορεία της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις του χώρου όπου δραστηριοποιείται, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, δεδομένου ότι μέσα στο 2023 υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 14,97%», καθώς και ότι «η εταιρεία κατά την χρήση 2023, δραστηριοποιήθηκε με προσήλωση στους στρατηγικούς της στόχους στοχεύοντας στην διατήρηση της θέσης της στην αγορά και στην σταδιακή επέκταση της δραστηριότητας της παρά την συρρικνωμένη ζήτηση λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία συνέχισε την ανάπτυξη στο εσωτερικό και εξωτερικό, στοχεύοντας στην επέκταση και στην βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων, προκειμένου να αποκτηθούν και να διατηρηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 466.570,87 ευρώ έναντι 548.698,72 ευρώ το 2022, με το τελικό, μετά φόρων, αποτέλεσμα να είναι ζημίες 66.842,56 ευρώ, έναντι κερδών 15.594,06 ευρώ της προηγούμενης χρήσης και με το σύνολο των υποχρεώσεων να διαμορφώνεται σε 1.867.076,86 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Γιατί το 2025 είναι η χρονιά τους (διάγραμμα)

Οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας αναδιαμορφώνουν τη ναυτιλιακή αγορά

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Mέγιερς: Η σιδηρά κυρία της L’Oreal παραδίδει τα ηνία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα