Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για να καταστεί βιώσιμη σε μία περίοδο που όλος ο κόσμος αλλάζει προϋποθέτει επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την εξωστρέφεια. Και για να επιτευχθεί αυτό, όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Κρίστιαν Χατζημηνάς, χρειάζεται σκέψη out of the box και συγκεκριμένα μέτρα που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο ίδιος, στη συζήτησή μας, υπογραμμίζει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ετοιμάσει η ΕΕΝΕ προς την κυβέρνηση. Προτάσεις που εξειδικεύουν επί της ουσίας τις βασικές θέσεις της Ενωσης για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και την επαναβιομηχανοποίηση.

Η συζήτησή μας γίνεται στο εντυπωσιακό σύμπλεγμα που έχει δημιουργήσει το EFA GROUP στο Νέο Ψυχικό, με τον κ. Χατζημηνά να ξεκαθαρίζει απ’ την αρχή ότι οι «γενικόλογες κουβέντες» δεν συνεισφέρουν στον διάλογο, μήνυμα που στέλνει και προς άλλους επιχειρηματικούς συνδέσμους: «Αν έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να προτείνουμε, να το κάνουμε και να μη φοβόμαστε να μιλάμε γι’ αυτά. Κάτι που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε και απ’ τον ΣΕΒ. Ολοι οι επιχειρηματίες περιμένουμε απ’ αυτόν να δώσει τo στίγμα με καινούριες συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως για την επαναβιομηχανοποίηση».

Ελλείψεις

Ζήτημα πρώτο, το ανθρώπινο δυναμικό. «Αυτή είναι η καλύτερη υποδομή για να χτίσουμε το μέλλον. Ας μειώσουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια κι ας επενδύσουμε περισσότερο στην επανεκπαίδευση του προσωπικού. Διότι σήμερα προσωπικό με βάση τις ανάγκες της αγοράς δεν υπάρχει», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ΤHEON GROUP και ιδρυτής του EFA GROUP.

«Φέρνουμε πολλές Ελληνίδες και Ελληνες από το εξωτερικό, κάνοντας το λεγόμενο brain gain. Εκεί η κυβέρνηση έκανε καταπληκτική μικροοικονομική επέμβαση με τις φοροαπαλλαγές, κάνοντας τη δουλειά μας πιο εύκολη. Το μη μισθολογικό κόστος όμως είναι δυσβάσταχτο. Οσες φορές θέλουμε να επιβραβεύσουμε έναν υπάλληλο με ένα ευρώ θα πληρώσουμε τρία ευρώ παραπάνω. Πώς θα ανταγωνιστούμε τις ξένες εταιρείες; Αρα έχουμε το μη μισθολογικό κόστος και την έλλειψη προσωπικού. Και έπειτα είναι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων. Εκεί λοιπόν λέμε “ξεχάστε τις παλιές πρακτικές όπου μοιράζονται κάποια κουπόνια ώστε να πάει κάποιος σε ένα ΚΕΚ και πολλές φορές να κάνουν… δήθεν ψηφιακές δεξιότητες’’. Αυτό που λέμε είναι “κάντε μια επανάσταση από κάτω προς τα πάνω’’. Ο εργοδότης να επενδύσει από μόνος του και να μάθει στο προσωπικό του ψηφιακές δεξιότητες… Και εκεί το κράτος με γέφυρα τα ευρωπαϊκά προγράμματα να έρθει και να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος 50-50!

Ο υπάλληλος, δηλαδή, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη θα πηγαίνει σε ειδική σχολή όπου εκεί ο εργοδότης θα φροντίσει να είναι σωστή η εκπαίδευση. Κοινώς, ο θεματοφύλακας θα είναι η ίδια η επιχείρηση που θα κάνει την επένδυση. Θα την αποσβέσει αυτή την επένδυση με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από την πλευρά του ο εργαζόμενος θα παίρνει την πιστοποίηση που θα απαλλάσσει τον ίδιο και τον εργοδότη από ένα κομμάτι του μη μισθολογικού κόστους και θα βλέπει τις απολαβές του να αυξάνονται, κάτι τελικά που θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τον ίδιο. Είναι μία απλή πρόταση. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τα ευρωπαϊκά προγράμματα να κάνετε το Bridge Financing ώστε ο εργοδότης να κάνει την επένδυση, να την ελέγξει και φυσικά να αποσβέσει την επένδυση στους εργαζομένους του».

Ο επόμενος πυλώνας των παρεμβάσεων θέτει ως στόχο την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας. «Θέλουμε επαναβιομηχανοποίηση με σύγχρονους τρόπους. Οχι φουγάρα. Εκεί που είμαστε ανταγωνιστικοί. Βιομηχανία, νοσοκομεία, ψηφιακά προϊόντα και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας στον χώρο της ναυτιλίας και του τουρισμού. Εκεί είμαστε ανταγωνιστικοί. Κι εμείς στον χώρο της Αμυνας έχουμε “χρυσάφι” μηχανικούς! Αρα, σήμερα, τι σε καθιστά ανταγωνιστικό; Η σκληρή εργασία, οι ψηφιακές δεξιότητες και οι μηχανικοί…».

Επενδύσεις

Το κλειδί ώστε όλα αυτά να συμβούν και παράλληλα η Βιομηχανία να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη θέση από το 10,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα έναντι του 14% που είναι ο ευρωπαϊκός μ.ό. είναι οι επενδύσεις. Η ΕΕΝΕ, όπως λέει ο κ. Χατζημηνάς, έχει τρεις προτάσεις για να αυξηθούν οι επενδύσεις: την αύξηση των αποσβέσεων από το 10% που είναι σήμερα ετησίως, τη σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου και τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές

«Κανονικά η Βιομηχανία πρέπει να έχει 20%-30% αποσβέσεις! Με τη χρήση κοινοτικών προγραμμάτων για Bridge Financing, και το κράτος θα μπορούσε να απολαύσει τελικά περισσότερα δημόσια έσοδα σε βάθος χρόνου και οι επιχειρήσεις να έχουν κίνητρα να επενδύουν. Τόσα λεφτά έρχονται από την Κοινότητα, χρησιμοποιήστε τα με αυτόν τον τρόπο, να μη μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και ο άλλος να αισθάνεται ότι μπορεί να αποσβέσει τις επενδύσεις – που, επιμένω, οι επενδύσεις στη Βιομηχανία απαξιώνονται γρήγορα».

Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή του φόρου, ο κ. Χατζημηνάς κάνει λόγο για μεγάλο αντικίνητρο που πρέπει να καταργηθεί έστω σταδιακά. Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ εκτιμά ότι οι οριακοί φορολογικοί συντελεστές θα είναι τελικά και η λύση στο μεγάλο δίλημμα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ελλείμματα και το συσσωρευμένο χρέος χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη. «Αυτό που προτείνουμε είναι μία διαφορετική φορολόγηση. Ας πάρουν την τελευταία κερδοφορία της εταιρείας ή τον μ.ό. της τελευταίας τριετίας, ας προσθέσουν ως φάκτορα το ονομαστικό ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά και ας πουν π.χ. “επιχειρηματίες, αν υπερβείτε τα κέρδη του μ.ό. θα φορολογηθείτε με 10% για το υπερβάλλον’’. Τόσο απλά. Τι θα καταφέρουν έτσι; Θα δώσουν ένα κίνητρο στους επιχειρηματίες να αυξάνουν τις επενδύσεις τους και παράλληλα να βγει στην επιφάνεια ένα μεγάλο τμήμα της παραοικονομίας».

Ο κ. Χατζημηνάς ζητεί επίσης τη συγκρότηση μιας κυβερνητικής επιτροπής που θα συντονίζει τη βιομηχανική πολιτική. «Δεν αρκεί ένας Γ.Γ. για ένα θέμα που ακουμπά όλα τα υπουργεία. Ισως πρέπει να είναι ένα επιμελητήριο, όπου θα ακούγονται και οι φωνές των επιχειρηματιών», τονίζει. Τέλος, αυτό που ζητά ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αναφορικά με τις κρατικές προμήθειες, δίνοντας άτυπα μια προτεραιότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, ενώ κάτι τέτοιο είναι παράνομο με βάση τις ευρωπαϊκές Αρχές και Οδηγίες, πολλές χώρες το εφαρμόζουν για να προστατεύσουν τη δική τους Βιομηχανία», τονίζει.

Εξωστρέφεια

Βέβαια, ο προσανατολισμός του επιχειρείν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι στο εξωτερικό. «Eίναι στην ευθύνη του επιχειρηματία να αλλάξει τη νοοτροπία των στελεχών του, ώστε να κοιτάνε πάντα προς τα έξω. Κι αυτό περνάει από πολλά πράγματα. Π.χ. εμπλουτίζοντάς τους με γνώσεις για την ιστορία του τόπου-στόχου, με την τριβή με την Τέχνη, γενικά να τους ανοίξει ορίζοντες. Το άλλο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι πλέον ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Εκεί χρειάζεται το μοντέλο Chipita, τοπικές συμπαραγωγές».

Εισαγωγή στο Χ.Α.

Η συνέντευξη δεν μπορεί να κλείσει χωρίς αναφορά και στις επιχειρήσεις του κ. Χατζημηνά. Η πρόσφατη εισαγωγή της THEON στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ έγινε με επιτυχία. «Η αγορά μάς επιβραβεύει, δεδομένου ότι από την εισαγωγή μας η τιμή της μετοχής μας κινείται σταθερά ανοδικά με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να κινείται σήμερα πέριξ του 1 δισ. δολαρίων», σημειώνει ο ίδιος αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ετοιμάζεται και τρίτο εργοστάσιο για την εταιρεία στην περιοχή του Κορωπίου. Αντίστοιχα σκοπός είναι η είσοδος σε Χρηματιστήριο και εταιρειών του EFA GROUP. «Οι εταιρείες μας ετοιμάζουν 6-8 εξαγορές στην Ελλάδα σε υψηλή τεχνολογία, ΑΙ, drones κ.ο.κ. για τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Θα ακολουθήσει η ένταξή τους κάτω από την ομπρέλα του EFA GROUP και οι διαδικασίες μετά της εισαγωγής. Προτεραιότητα αυτή τη φορά θα δώσουμε στο Χ.Α.», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη  

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα από τη διακαναλική και η «μάχη» της Κρήτης για τις ευρωεκλογές 2024

ΔΕΗ: «Φρέναρε» υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα με μεγάλη έκπτωση για τον Ιούνιο 

Μπάιντεν VS Τραμπ: Η μεγάλη σύγκρουση για την κλιματική αλλαγή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ