search icon

business stories

Κρις Χάμπαση: Ο Έλληνας που «έστειλε» στη σελήνη την «κιβωτό γνώσεων» της Γης με τον πύραυλο του Έλον Μασκ (pics)

Η μεγάλη αποστολή της 22ης Φεβρουαρίου που στέφθηκε με επιτυχία, για τον επικεφαλής του Venture Capital fund Charge - To story, oι επενδύσεις στις startups, η συνέντευξη στο newmoney

«Στείλαμε ένα back up του πολιτισμού μας στη σελήνη για να παραμείνει ενεργό έως 1 δισεκατομμύριο χρόνια, όσο μπορεί να αντέξει ο δίσκος αυτός στις συγκεκριμένες ακραίες συνθήκες, κάτω από απόλυτο ψύχος, για να διατηρηθεί όλη η γνώση και ο πολιτισμός του ανθρώπινου είδους στο ηλιακό σύστημα για πάντα, ασχέτως του αν θα υπάρχουμε εμείς ή δεν θα υπάρχουμε. Όπως θα πάμε να δούμε στην Αίγυπτο ιερογλυφικά και να ξεθάψουμε τους τάφους, για να ανακαλύψουμε τι έκαναν αυτοί τότε, έτσι αναπτύξαμε τώρα ένα project, που μπορεί να αποτελέσει μια αντίστοιχη μεγάλη ανακάλυψη ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.

Υπάρχει και Ελλάδα φυσικά σε αυτό το τεράστιο αρχείο όσον αφορά τη γνώση, τη γλώσσα… Η Ακρόπολη, τα μνημεία, η ιστορία.».

Εικόνες βγαλμένες από το μέλλον στη συζήτηση μας με τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία και επενδυτή στο παγκόσμιο startup οικοσύστημα Κρις Χάμπαση (Chris Habachy), επικεφαλής του early stage Venture Capital fund Charge (charge.vc), στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με πορεία σε διάφορους τομείς της αγοράς (χρηματιστηριακά, commodity trading, private equity, δικά του startups).

Στο χαρτοφυλάκιό του συμπεριλαμβάνονται μάλιστα δυο startup από την Ελλάδα, οι Harbor Lab και Moveo A.I.

Μια εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογικά χρονοκάψουλα, μια «κιβωτός γνώσεων» με… άπειρα στοιχεία για τη «ζωή» του πλανήτη Γη, βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στη σελήνη, συνδεδεμένη επάνω στο σκάφος που ταξίδεψε επί μια εβδομάδα στο διάστημα μετά από την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX του Έλον Μάσκ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις ΗΠΑ και προσεληνώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024

Galactic Legacy Labs η εταιρεία με την οποία «έτρεξε» το project, με συνεταίρους του ιδίου τον Νόβακ Σπίβακ και τις Λόρι Τέϊλορ, Λάνα Φίλιπς, Lunaprise το όνομα της «κιβωτού»-βιβλιοθήκης, Intuitive Machines η κατασκευάστρια του οχήματος προσελήνωσης IM1 Nova – C Lander και «Οδυσσεάς» η ονομασία της αποστολής.

Ο κ.Χάμπαση αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο newmoney ότι σε συνεργασία με μεγάλο ελληνικό σχολείο σκόπευε να συμπεριλάβει στα (αναλογικά και ψηφιακά) στοιχεία του δίσκου με την «ιστορία του πλανήτη» ζωγραφιές παιδιών, αλλά λόγω του δεδομένου ρίσκου του project θα το υλοποιήσει σε επόμενες αποστολές.

– Θα μας πείτε το story, κύριε Χάμπαση; Πώς γεννήθηκε η ιδέα και κυρίως με ποιον τρόπο πετύχατε να «ανεβάσετε» την «κιβωτό» σας στον πύραυλο του Έλον Μασκ;

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από το 2020 όταν ήμουν σύμβουλος του Arch Mission Foundation, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Los Angeles που έχει σαν στόχο να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του είδους μας και έχει ήδη στείλει, η μάλλον έχει προσπαθήσει να στείλει ανεπιτυχώς, δύο αποστολές στη σελήνη.

Πρότεινα στον ιδρυτή αυτής της οργάνωσης -και μετέπειτα συνέταιρο μου στην Galactic Legacy Labs- να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε όχι μόνο το υλικό της Arch Mission, αλλά και επιπλέον υλικό σαν payload (φορτίο).

Αφού λοιπόν βρήκαμε συμμάχους και στελεχώσαμε την εταιρεία, επόμενο βήμα ήταν να δούμε με ποιο όχημα θα κάνουμε την προσπάθεια μας.

Στην αγορά υπήρχαν δύο εταιρείες – από τις πρώτες ιδιωτικές που σαν στόχο έχουν την προσελήνωση, αλλά και την μεταφορά payloads για ερευνητικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Κάναμε την έρευνα μας και αποφασίσαμε να πάμε με την Intuitive Machines. Δύο λόγοι μας ώθησαν να επιλέξουμε την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο ένας ήταν το χρονοδιάγραμμα τους. Αρχικά, είχαν προγραμματίσει την εκτόξευση για το τέλος του ‘21. Πράγμα που μας έδινε τη δυνατότητα και το χρόνο να ετοιμάσουμε το υλικό, να το εγκαταστήσουμε σε μία συγκεκριμένη μορφή (αναλογική και ψηφιακή, αναλόγως του τύπου αρχείου) χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη τεχνολογία, και να το στείλουμε.

Ο δεύτερος λόγος και πιο σημαντικός για μένα ήταν ο τρόπος προσελήνωσης που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, μία περίοδος που είναι και η πιο επικίνδυνη σε τέτοιου είδους αποστολές όπου και αποτυγχάνουν οι περισσότερες, η IM κάνει μία ειδική χρήση τεχνολογίας ακριβούς προσγείωσης με λέιζερ που επιτρέπει στο όχημα όταν κατά τη διάρκεια προσγείωσης πλησιάσει για παράδειγμα βραχώδη επιφάνεια, αντί να σηκωθεί και να ψάξει να βρει άλλο σημείο. Αντ’ αυτού επιλέγει το αμέσως επόμενο καλύτερο σημείο, εντός μιας μικρής ακτίνας.

Θυμηθείτε ότι το φεγγάρι καλύπτεται από νεκρά ηφαίστεια και κρατήρες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εύρεση επίπεδων ζωνών προσγείωσης.

Το να επιλέξεις τον κατάλληλο προσεληνωτή με τους πιο σύγχρονους υπολογιστές, αισθητήρες, και κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό και τεχνητή νοημοσύνη ώστε να βρεθεί με ασφάλεια το καλύτερο σημείο προσγείωσης κατά την τελική κάθοδο, είναι δύσκολο εγχείρημα από μόνο του.  Αν προσθέσετε και τον παράγοντα βαρύτητα, που στην Σελήνη είναι μόνο το 1/6 της βαρύτητας της Γης, αντιλαμβάνεστε την δυσκολία. Ευτυχώς, με την βοήθεια της ΙΜ και άλλων ειδικών που συμβουλευτήκαμε, αποδείχτηκε ότι κάναμε την σωστή επιλογή.

Το NOVA – C της Intuitive Machines με την ονομασία “Οδυσσέας” εκτοξεύθηκε από το Kennedy Space Center στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ τα ξημερώματα στις 15/2 με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.

Μετά από περίπου 48 λεπτά, το όχημα αποκολλήθηκε από τον πύραυλο και άρχισε ένα ταξίδι περίπου 400.000 km προς το Νότιο Πόλο της σελήνης.

Ύστερα από έξι ημέρες ταξιδιού, και αφού πέρασε κάποιο χρόνο σε τροχιά προσεληνώθηκε επιτυχώς, σηματοδοτώντας την μοναδική προσελήνωση ιδιωτικής εταιρείας στα χρονικά, και την πρώτη που γίνεται από τις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια και το Απόλλο το 1972.

– Τι περιέχει ο δίσκος; Σε ποια μορφή; Ποια αρχεία περιλαμβάνει; Ελλάδα υπάρχει μέσα;

Από που να ξεκινήσω. Κάποια από τα αξιοσημείωτα περιεχόμενα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Τη Wikipedia. Ολόκληρη την Αγγλική Wikipedia, που περιέχει πάνω από 6 εκατομμύρια άρθρα για κάθε κλάδο της γνώσης.

– Το Project Gutenberg. Τμήματα της βιβλιοθήκης του Project Gutenberg, με πάνω από 70,000 δωρεάν eBooks που περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα λογοτεχνικά έργα μας.

– Το αρχείο του έργου Rosetta του Ίδρυματος Long Now που περιέχει πάνω από 1500 ανθρώπινες γλώσσες και τα σύνολα δεδομένων PanLex.

– Επιλογές από τις συλλογές του Internet Archive βιβλίων και σημαντικών εγγράφων και συνόλων δεδομένων.

– Το έργο Earthling του Ινστιτούτου SETI, το οποίο παρουσιάζει μια μουσική συλλογή 10.000 φωνητικών υποβολών που αντιπροσωπεύουν την ενότητα της ανθρωπότητας.

– Το Arch Lunar Art Archive που περιέχει μια συλλογή έργων από παγκόσμιους σύγχρονους και ψηφιακούς καλλιτέχνες το 2022, καταγραμμένα ως NFTs.

– Το Arch Mission Primer, που διδάσκει ένα εκατομμύριο έννοιες με εικόνες και λέξεις σε 5 γλώσσες.

– Σε συνεργασία με την Space Blue και την Beverly Hills Production του Nash, εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα original ηχογραφήσεων, στείλαμε ψηφιακές ηχογραφήσεις μερικών από τους σπουδαιότερους μουσικoύς όλων των εποχών, μεταξύ άλλων των Pink Floyd, Elvis Presley, Jimmy Hendrix, Bob Marley, Janis Joplin, Marvin Gaye και άλλων.

– Επίσης φωτογραφίες από μουσικά φεστιβάλ σαν το Woodstock, εξώφυλλα δίσκων όπως το dark side of the moon των pink Floyd, καθώς και αρκετά ακυκλοφόρητα τραγούδια από τους Pink Floyd, Michael Jackson, και άλλους.

– Ολόκληρο το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Climate Refugees του Michale Nash, για την κλιματική αλλαγή

– Έργα 222 καλλιτεχνών. Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος. Κάναμε curate από 222 καλλιτέχνες προς τιμήν της ημερομηνίας προσελήνωσης που ήταν προγραμματισμένη – και έγινε – για τις 22/2.

– Και ένα bonus για τους αναγνώστες σας: τα μαγικά μυστικά του David Copperfield – τα μυστικά για όλα τα μεγαλύτερα κόλπα του – συμπεριλαμβανομένου του πώς θα κάνει τη Σελήνη να εξαφανιστεί στο άμεσο μέλλον!! Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται.

Και πολλά άλλα που θα αποκαλυφθούν εν καιρώ.

Όσον αφορά τη μορφή: όλη η πληροφορία έχει χαραχθεί σε λεπτά φύλλα νικελίου χρησιμοποιώντας την κατοχυρωμένη τεχνολογία NanoFiche του συνεργάτη μας.

Βασικά, αποτελείται από δίσκους νικελίου και χρυσού διαμέτρου 120mm που είναι τοποθετημένοι σε μια βάση από τιτάνιο προσαρτημένη στο εξωτερικό του προσεληνωτή.

Αποτελείται από ένα φύλλο κάλυψης με λογότυπο πάχους 200 micron για να προστατεύσει το υπόλοιπο περιεχόμενο από 15 επιπλέον στρώματα νικελίου περιεχομένου πάχους 100 micron.

Τα στρώματα περιεχομένου είναι χαραγμένα με αναλογικές και ψηφιακές πληροφορίες σχεδιασμένες να διαρκέσουν μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια στο φεγγάρι σε ακραίες θερμοκρασίες (από 130 βαθμούς Κελσίου την ημέρα σε -170 την νύχτα), βλαβερές ακτινοβολίες  και έντονη διάβρωση.

– Γιατί το κάνατε; Ποιος, πιστεύετε, ότι θα είναι ο αντίκτυπος αυτού του project για την ανθρωπότητα; Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε -και το ζήσατε- ότι πέτυχε η αποστολή;

H Lunaprise (το όνομα της βιβλιοθήκης/κιβωτού) περιέχει ένα αντίγραφο ασφαλείας της ανθρώπινης γνώσης που τώρα θα διαρκέσει ανέπαφο στη Σελήνη για την “αιωνιότητα”.

Για πρώτη φορά, μπορούμε τώρα να εγγυηθούμε ότι τα επιτεύγματα, η ιστορία, η λογοτεχνία, οι γλώσσες, οι επιστήμες, οι τέχνες, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι φιλοσοφίες και οι θρησκείες της ανθρωπότητας, θα διατηρηθούν, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη Γη. Θέλαμε να αφήσουμε το αποτύπωμα του ανθρώπινου πολιτισμού ανέπαφο στην σελήνη. Προσθέστε και λίγο την ματαιοδοξία που μας χαρακτηρίζει, και ιδού η απάντηση.

Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα ήταν και είναι πρωτόγνωρα. Θυμάμαι, όταν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, στις 23/2, όταν ανακοινώθηκε από το control room της Intuitive Machines, ότι η προσελήνωση ήταν επιτυχής, όλη η ομάδα της GLL, της Space Blue, και της Arch Mission ήταν σε ένα zoom και πανηγυρίζαμε φανερά συγκινημένοι.

Είναι ιδιαίτερο το συναίσθημα να κοιτάζεις το φεγγάρι και να ξέρεις ότι η ιστορία και η γνώση του ανθρώπινου είδους, καθώς και φωτογραφίες της οικογένειας σου και των φίλων σου είναι τώρα εκεί, και εσύ έχεις βάλει το λιθαράκι σου, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, τόσο εκ μέρους της Arch Mission όσο και της Galactic Legacy Labs, προς όλους εκείνους που εργάστηκαν με αγάπη και αφοσίωση για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, προς τους επιστήμονες και τους μηχανικούς στην Intuitive Machines και την SpaceX, τους επιμελητές περιεχομένου, τους καλλιτέχνες, καθώς και όλους όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανη φαινόταν στην αρχή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ ιδιαίτερα στους ανθρώπους της GLL και της Arch Mission που εργάστηκαν για τόσο καιρό αφιλοκερδώς.

Τέλος απέραντη ευγνωμοσύνη πάει στους επενδυτές μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν και χρηματοδότησαν το έργο μας. Χωρίς την πίστη και την οικονομική τους στήριξη, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε εκείνους εξίσου.

 Οι startup επενδύσεις

– Πόσες επενδύσεις έχει κάνει η Charge στις ΗΠΑ σε startups και σε ποιους κλάδους; Υπάρχουν unicorns ανάμεσα στις εταιρείες του portfolio της;

H Charge αυτή την στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 80 επενδύσεις. Αν και παλαιότερα, ήμασταν πιο sector agnostic, έχουμε συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένους κλάδους τους οποίους και πιστεύουμε ότι θα εξελιχθούν ταχύτερα από άλλους.

Ένας από αυτούς είναι το ΑΙ. Και πιο συγκεκριμένα το AGI (Artificial General Intelligence), ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης πιο εξελιγμένο από το παραδοσιακό ΑΙ, που έχει την δυνατότητα να εκτελεί διανοητικές εργασίες με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του ανθρώπου.

Χαρακτηριστικά, μία από τις τελευταίες μας επενδύσεις στον χώρο είναι ένα νέο foundational model για ΑΙ  video.

Άλλοι τομείς που μας ενδιαφέρουν είναι FutureOfWork, Creator Economy, Shipping tech, και Blockchain, καθώς και γενικότερα εταιρείες Enterprise SaaS.

Αν και επενδύουμε στα πολύ αρχικά στάδια της ζωής μιας εταιρείας (συνήθως στο pre-seed και seed), έχουμε την χαρά και την τύχη να διαθέτουμε και εταιρείες στο portfolio που είναι unicorns (αποτίμηση άνω του 1 δισ.), μεταξύ άλλων: την Bison Trails (blockchain infrastructure) που εξαγοράστηκε από την Coinbase, την Transfix (uber για φορτηγά), την Grin (πλατφόρμα για να ανακαλύπτουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις influencers που θα διαφημίζουν τα προϊόντα τους στα κοιν. δίκτυα), και την Electric A.I. (υπηρεσίες Ι.Τ. για SMBs στο cloud).

– Στην Ελλάδα έχετε συμμετάσχει σε χρηματοδοτήσεις startups; Ποια είναι τα πλάνα σας για το ελληνικό οικοσύστημα;

Ναι. Αν και δεν είναι μέρος της επενδυτικής μας στρατηγικής, έχουμε κάνει πρόσφατα δύο επενδύσεις.

Η πρώτη στην Harbor Lab και η δεύτερη πολύ πρόσφατα στην Moveo A.I., για τις οποίες και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το τι επιφυλάσει το μέλλον.

Το ελληνικό οικοσύστημα τα πάει περίφημα ομολογουμένως. Ειδικά αν δούμε που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Έχει αξιόλογους επιχειρηματίες και ικανούς επενδυτές, πολλούς από τους οποίους τους γνωρίζω και προσωπικά. Έχουν στήσει τις δικές τους εταιρείες στο παρελθόν με επιτυχία, και ξέρουν πως να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Αυτό που λείπει δυστυχώς από την ελληνική αγορά είναι funds που θα καλύπτουν το κενό χρηματοδότησης μεταξύ του seed/SeriesA και του later stage / private equity. Αναγκάζουν τις εταιρείες να ψάχνουν χρήματα από αγορές του εξωτερικού, και αυτό πιστεύω κοστίζει στην εγχώρια οικονομία μακροπρόθεσμα.

 

 

Διαβάστε ακόμη 

«Άφαντες» οι κατοικίες για οικογένειες στην Αττική με ενοίκιο έως €700 – Η διαθεσιμότητα ανά περιοχή (πίνακες)

Πακέτο €3,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις

Αυτή είναι η πολυτελής βίλα στη Μύκονο με την οποία φλερτάρει ο Τούρκος σεφ Salt Bae (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version