Η πανδημία έχει φέρει μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στη διεθνή οικονομία, με τον Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου (ΠΟΕ) να προβλέπει για το 2020 πτώση 32% στο διεθνές εμπόριο. Την ίδια στιγμή η αύξηση του αεροπορικού φορτίου είναι της τάξεως του 60%, με ταυτόχρονη μείωση κατά 66% στη ταξιδιωτική κίνηση.
Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τη θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς το 90% των εμπορευμάτων διακινείται με πλοία.
«Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών. Διαδικασίες εξαγωγής και εισαγωγής, προορισμοί, στροφή των καταναλωτών σε περισσότερο υγιεινά προϊόντα, με ατομικές συσκευασίες κατανάλωσης και εύκολής οικιακής χρήσης . Η ροή του εμπορίου άλλαξε βίαια» επεσήμανε ο Κωστής Αχλαδίτης Managing Director της Golden Cargo μιλώντας στο YES for Shipping Forum 2020:
«Η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, ασκώντας ασύμμετρες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, διαμορφώνοντας νέα κανάλια εφοδιασμού και διάθεσης των προϊόντων, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να οικοδομήσουν μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ευελιξία στην εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις και να τις μετατρέψουν σε ευκαιρίες» τόνισε και προσέθεσε:
«Η θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα και η Ναυτιλία αντέδρασαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες. Πάρα τους περιορισμούς και τα lockdown σε παγκόσμιο επίπεδό, δεν υπήρξαν περιστατικά όπου η ναυτιλιακή βιομηχανία ανταποκρίθηκε με συνεπεία στη εκτέλεση του μεταφορικού έργου. Σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχίας ήταν και είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, οι Ναυτικοί μας που απομονωμένοι στο περιβάλλον ενός πλοίου καταφέρνουν και κρατάνε την εφοδιαστική αλυσίδα άφθαρτη».
Για τι νέα τάξη πραγμάτων ο Κωστής Αχλαδίτης δήλωσε:
«Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρήσεων μεταξύ άλλων είναι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός , η μοντελοποιηση και ο εντοπισμός περιοχών που θα δημιουργήσουν οφέλη για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η εφοδιαστική Αλυσίδα είναι συνδεδεμένη άρρητα με την γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται» και συμπλήρωσε:
«Πλέον, ολοένα και μεγαλύτερες εταιρείες του λιανεμπορίου, και όχι, μόνο επαναπροσδιορίζουν την τακτική τους, δημιουργώντας ηλεκτρονικά καταστήματα και παράλληλα μεγιστοποιώντας τα αποθέματα τους, προσπαθώντας να βελτιώσουν τις υπηρεσίες αποθήκευσης η και να τις αναθέσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες, λόγο της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο που απαιτεί μεγαλύτερα αποθέματα και ταχύτερους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων
Οι αλυσίδες εφοδιασμού αναπτύσσονται πλέον γύρω από περιοχές που διευκολύνουν τις μεταφορές, και όχι σε περιοχές χαμηλού κόστους παραγωγής.»
Συνθήκες πολέμου
Στη διάρκεια της Πανδημίας η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει ο σημαντικότερος κρίκος στη διαχείριση και προμήθεια παγκοσμίως σε ατομικά μέσα προστασίας.
«Οι χρόνοι αντίδρασής ήταν ελάχιστοι και η αποτελεσματικότητα πραγματικά απίστευτη. Επικράτησαν συνθήκες πολέμου αν αναλογιστείτε ότι υλικά ευτελούς αξίας ξαφνικά έγιναν ότι πιο απαραίτητο για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Πάνω από 4 δισεκατομμύρια ήταν οι εξαγωγές τις Κίνας στη περίοδο του lockdown και τώρα η οικονομία τους μεγαλώνει κατά 4,9% το τρίτο τετράμηνο με πρόβλεψη να κλείσει για το 2020 στο +2% που είναι λίγο για την Κίνα αλλά τεράστιο σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις» είπε ο Κωστής Αχλαδίτης και κατέληξε επισημαίνοντας:
«Αναντίρρητα ο κορωνοιός αλλάζει τον κόσμο μας και τον τρόπο που ζούμε. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο παλιός τρόπος ζωής που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε. Για να μην γίνουμε ποτέ ξανά τόσο ευάλωτοι όπως σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε. Η αλλαγή είναι επιβεβλημένη.
Η ελπίδα είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε θετικές αλλαγές για να διορθώσουμε τις τακτικές τις κοινωνίας μας, και του κόσμου μας που μας έκαναν τόσο ευάλωτους.
Είναι μια καλή αρχή ότι μέσα από αυτό που ζούμε έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ακούσουμε όλοι αυτή την ιδέα και να σκεφτούμε με σοβαρότητα και δημιουργικότητα πως θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα εγγόνια μας. Ναι αυτή είναι η ιδέα που μου αρέσει, είναι η ελπιδοφόρα πλευρά αυτού που ζούμε. Να κάνουμε τον κόσμο βιώσιμο και ασφαλή.
Να είστε αισιόδοξοι και δημιουργικοί «ο άνθρωπος πρέπει να έχει την απαισιοδοξία της λογικής και την αισιοδοξία της θέλησης»