Ένας φιλόδοξος Ουκρανός με… καναδικό χρήμα επιχειρεί «απόβαση» στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην ελληνική αγορά.
Η είσοδος του επενδυτικού ταμείου Fiera Infrastructure ως στρατηγικού επενδυτή (και χρηματοδότη) στον πάροχο ίντερνετ και σταθερής Inalan – η οποία έχει αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών τόσο σε περιοχές της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, με πληθυσμούς εκατομμυρίων- φέρνει στην επικαιρότητα το όνομα του Kostiantyn Dolzhenko και των Ελλήνων στελεχών της εταιρείας του.
Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος, και διευθύνων σύμβουλος της Inalan, ως μόνιμος της Αθήνας, ήταν σε θέση να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα θέματα αιχμής της εποχής, όπως είναι η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του δικτύου οπτικών ινών και ως εκ τούτου να …διαγνώσει τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να αποφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Οι υποσχέσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτούς και όσα «εισέπραττε» ο Dolzhenko μέσα από τις επαφές του για το κλίμα το οποίο είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, του έδιναν να καταλάβει ότι υπήρχαν περιθώρια για την είσοδο μικρότερων εταιρειών, έτσι ώστε για να διευρυνθεί το «μέτωπο» του ανταγωνισμού στον τομέα των οπτικών ινών και τον ώθησαν στην υλοποίηση μιας κίνησης που από καιρό είχε στο μυαλό του.
Η Inalan αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου καθαρής οπτικής ίνας, ο οποίος αναπτύσσει ιδιόκτητο δίκτυο στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία υπό το μάνατζμεντ του Dolzhenko εστίασε έξυπνα στο κομμάτι των οπτικών ινών και είχε κάνει, ήδη, τα πρώτα επιτυχημένα της βήματα στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση οπτικών ινών στα Βόρεια Προάστια της πρωτεύουσας, αλλά και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, την Θεσσαλονίκη προσφέροντας μάλιστα υψηλές ταχύτητες (200/200 Mps), αρχίζοντας από πακέτα ίντερνετ και τηλεφωνίας σε χαμηλή και ανταγωνιστική τιμή (από 28 έως 55 ευρώ και το 100.inalan.net στα 80 ευρώ).
Όπως αναφέρει στο site της η Inalan με μότο της το Δύναμη του φωτός «…η υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο διαδίκτυο με πακέτα inalan.net και inalan.tv θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στις παγκόσμιες πηγές πληροφόρησης και ψυχαγωγίας με απόλυτη άνεση και ευκολία.»
Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η επιχειρηματική …ιστορία της Inalan και το επόμενο στάδιο είχε να κάνει με την αναζήτηση των απαραίτητων κεφαλαίων, για να καταφέρει να πατήσει πιο γερά το πόδι της στην αγορά και να μεγαλώσει.
Πόσο; Η εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις πριν από 8 χρόνια –το 2014- , με μετοχικό κεφάλαιο κάτω από 2 εκατ. ευρώ και το 2020 εμφάνισε πωλήσεις 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται πως έχει στόχο τη σύνδεση 1,6 εκατ. νοικοκυριών στο δίκτυο των οπτικών ινών της.
Το fund Fiera Capital Corporation από τον Καναδά, μέσω της Fiera Infrastructure, προσφέρει πλέον την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση στην «μικρή» Inalan για την ταχύτερη υλοποίηση των σχεδίων της σχετικά με την ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, αν και τα υπόλοιπα – και βέβαια πόσο θα επιτύχει τους στόχους της – θα φανούν στην πορεία…
Ο Dolzhenko αναφέρεται, πάντως, σε «μια υψηλής ταχύτητας και αξιόπιστη συνδεσιμότητα, η οποία έχει καταστεί απαραίτητη στην σημερινή κοινωνία» και προσθέτει ότι «στόχος μας δεν είναι μόνο να δώσουμε στους πελάτες μας την ευκαιρία να ενταχθούν στη νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών, αλλά και να γνωρίσουν ένα νέο επίπεδο υπηρεσιών».
Η Fiera «είδε» Ελλάδα
Με επικεφαλής της την Αλίνα Οσόριο, με θυγατρική της την Fiera Capital και υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 175 δισ. δολάρια Καναδά, η Fiera Infrastructure διαθέτει 50 τουλάχιστον assets σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ΣΔΙΤ.
Οι Καναδοί επενδυτές διατηρούν τοπική παρουσία σε Τορόντο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και πελάτες σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και βασικές αγορές στην Ασία…
Αν και είναι επίσημο πια ότι θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της Inalan του Kostiantyn Dolzhenko, η Fiera δεν ανακοινώνει, ούτε …διαρρέει το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει για το «ελληνικό σχέδιο».
Ωστόσο, η πρόθεση και μόνο να διευρυνθεί η κάλυψη του δικτύου της Inalan σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε «βάθος» μερικών ετών, κατά δήλωση του Dolzhenko, «μιλάει» από μόνη της.
Βέβαια, στο στόχαστρο της Fiera δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα. Όπως είχε αναφερθεί, οι Καναδοί επιδιώκουν να επεκτείνουν γενικότερα την παρουσία τους στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.
Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί η απόκτηση και της Islalink, της πρώτης επένδυσης της Fiera που σχετίζεται με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 2018, διαθέτει ένα υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) και μέσω του οποίου θα παρέχεται εναλλακτική όδευση μεταξύ Αθήνας και Μιλάνο.
Στα συγκεκριμένα δίκτυα Ιταλίας-Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται και αυτό που «ενώνει» Πρέβεζα και Κροτόνε στην Καλαβρία. Σε όλα τούτα φαίνεται υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Ένα προσεκτικά δομημένο πλάνο.
Όχι τυχαία, Inalan και Islalink διαθέτουν τον ίδιο πρόεδρο Δ.Σ.: Τον Ισπανό Λουίς Αλβάρεζ Σατόρε.
Κινήσεις που δείχνουν ότι μόλις άρχισαν, μάλλον ο Dolzhenko και οι Καναδοί «συνοδοιπόροι» του της Fiera Infrastructure μια φιλόδοξη προσπάθεια, οι προσεχείς φάσεις της οποίας δικαιολογημένα στρέφουν πάνω τους το ενδιαφέρον της αγοράς που σιγά, σιγά «ανοίγει» περισσότερο…
Διαβάστε ακόμα:
Επίδομα ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ
Δύο νέα ξενοδοχεία σε ιστορικά κτήρια της οδού Πανεπιστημίου