© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο ψηφιακός χάρτης πάνω στην οθόνη του υπολογιστή δείχνει διαρκώς πάσης φύσεως κυβερνοεπίθεση και απειλή που δέχεται το παγκόσμιο οικοδόμημα της πολυεθνικής των τροφίμων Mondelez International. Θυμίζει λίγο τις ψηφιακές εφαρμογές που αποτυπώνουν την κίνηση των αεροπλάνων σε πραγματικό χρόνο. Πάνω από 500 σημεία, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως την Ασία και την Αφρική, διασυνδεδεμένα σε μία ενιαία πλατφόρμα, δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις κάθε μορφής και σοβαρότητας καθημερινά από διάφορα σημεία του κόσμου. «Ολες αποκρούονται», λέει ο διευθυντής τεχνολογίας του ομίλου Κώστας Γεωργακόπουλος, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την τεχνολογική εξέλιξη και οργάνωσή του.
Είναι εκείνος που βρήκε την ευκαιρία στη συγκυρία της εξαγοράς της Chipita να στήσει στην Αθήνα ένα παγκόσμιο hub τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας για την Mondelez International χρησιμοποιώντας ελληνικό ταλέντο για να το στελεχώσει. Μία κίνηση εξαιρετικά σημαντική, με δεδομένο ότι πλέον η ομάδα της Αθήνας, που ήρθε να κουμπώσει με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Ινδία ώστε να υπάρχει μία ενιαία ομάδα που δουλεύει σε 24ωρη βάση, εξελίσσεται στη μεγαλύτερη εντός του ομίλου και παράλληλα έχει επιφορτιστεί με κρίσιμα ζητήματα. Οπως, για παράδειγμα, η μετάβαση των παγκόσμιων συστημάτων στο SAP Rise, η αλλαγή των υποδομών cloud από την Microsoft στην AWS, οπότε και η μετακόμιση σε νέα data centers!
Κι όλα αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, στη βάση της αλλαγής στρατηγικής που έφερε στον όμιλο προτάσσοντας την ανάπτυξη εσωτερικά τεχνολογιών, εφαρμογών και λύσεων αντί της «λευκής επιταγής» που για πολλά χρόνια δινόταν στις συμβουλευτικές εταιρείες ως outsourcing. «Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, είναι ζήτημα ελέγχου, ευελιξίας, αλλά και ανάπτυξης της τεχνογνωσίας του ίδιου του ομίλου. Το outsourcing μπορεί να έφερε βραχυπρόθεσμα κάποια οφέλη, ωστόσο η εξάρτησή του από αυτό είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Και στην ψηφιακή εποχή δεν μπορείς να είσαι εξαρτημένος από αλλού ή να μην ελέγχεις τα πράγματα», λέει ο έμπειρος επαγγελματίας, με θητεία μεταξύ άλλων στο NASDAQ, στην Deutsche Bank, στην Citibank, στην P&G κ.α.
Τα σχέδια για την Αθηνα
Ενας Ελληνας της Ομογένειας που μεγάλωσε στην Αμερική και σήμερα απολαμβάνει κάθε φορά την επιστροφή του στην Ελλάδα – έστω για δουλειά. Η συνάντησή μας έγινε στα γραφεία της Mondelez στη Μεταμόρφωση, εκεί όπου σήμερα πέραν της ελληνικής θυγατρικής εδρεύει και η διοίκηση όλου του cluster της Νότιας Κεντρικής Ευρώπης για την πολυεθνική, αλλά και το νεοσύστατο Παγκόσμιο Κέντρο Τεχνολογίας και Κυβερνοασφάλειας, το οποίο έχει την υπογραφή του κ. Γεωργακόπουλου.
Ο χρόνος του στην Αθήνα είναι συνήθως δύο εβδομάδες. «Ερχομαι ανά δίμηνο περίπου και πάντα το συνδυάζω με κάποιο άλλο ταξίδι που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, ιδίως καθώς ετοιμάζουμε τη μεγάλη μετάβαση στις νέες υποδομές και το νέο σύστημα SAP. Αυτό είναι τεράστιο έργο, μία επένδυση περίπου 1,2 δισ. ευρώ, και πρέπει να σας πω ότι η ομάδα στην Αθήνα έχει καίριο ρόλο.
Τα παιδιά εδώ όχι μόνο δικαιώνουν την απόφαση να συγκροτηθεί ένα από τα τρία παγκόσμια κέντρα στην Ελλάδα και ο όμιλος να επενδύσει σε αυτό, αλλά εξελίσσονται με τις ικανότητές τους σε βασικούς παίκτες της νέας τεχνολογικής εποχής για τον Ομιλο Mondelez International. Ηδη η ομάδα των Αθηνών μετράει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ ανοίγουμε τουλάχιστον άλλες πέντε θέσεις εργασίας για μηχανικούς και άλλες δέκα θέσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας το προσεχές διάστημα», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος. «Με άλλα λόγια, οι δύο ομάδες που ουσιαστικά βρίσκονται στην Αθήνα θα ξεπεράσουν τα 50 άτομα φέτος», συμπληρώνει. Ενα νούμερο που μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω του χρόνου καθώς ο όμιλος, που δέχεται σήμερα εξαιρετική πίεση από τις διεθνείς τιμές του κακάο στα λειτουργικά του κόστη, αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αξία του απόλυτου ελέγχου και της τεχνολογικής παραγωγής.
Η ελληνική ομάδα
«Η Αθήνα εξαρχής πώς προέκυψε;», τον ρωτάμε. «Θέμα επιλογής και συγκυρίας», απαντά. «Καταρχάς όταν εισήλθα κι εγώ στον όμιλο και προσπαθούσα να μάθω πώς λειτουργεί, το κέντρο για το Cluster “South Central Europe” που σήμερα είναι στην Αθήνα βρισκόταν στην Μπρατισλάβα. Εκεί μάλιστα έχουμε και ένα μεγάλο Παγκόσμιο Κέντρο Εξυπηρέτησης. Ωστόσο η αγορά ήταν πολύ μικρή και δεν υπήρχε κουλτούρα συνέπειας και δέσμευσης ώστε η ίδια η Διεύθυνση Προσωπικού με είχε αποθαρρύνει από το να στήσουμε κάτι εκεί. Με την εξαγορά της Chipita και τη δημιουργία ενός περιφερειακού πόλου στην Αθήνα ζήτησα αυτή η ομάδα να στηθεί εδώ. Οπότε πήραμε τις απαραίτητες ενδοομιλικές εγκρίσεις και ξεκινήσαμε», σημειώνει.
Οι ομάδες στελεχώθηκαν κυρίως από μηχανικούς και ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια από την Ελλάδα, ενώ υπήρξαν και ορισμένες περιπτώσεις νέων που πείστηκαν να επαναπατριστούν – κυρίως από το Λονδίνο, όπου είχαν φύγει στα χρόνια της κρίσης. «Αυτοί γρήγορα κατάλαβαν ότι ο ρόλος τους θα είναι ουσιαστικός για το μέλλον του ομίλου και τη στρατηγική επιλογή που ελήφθη να συγκροτηθούν εσωτερικές μονάδες που θα αναπτύξουν και θα λειτουργούν τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα συστήματά μας. Που θα είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για τη μετάβαση σε νέα συστήματα και νέες υποδομές cloud ενός ολόκληρου ομίλου με 500 σημεία, εκ των οποίων 140 εργοστάσια σε 90 χώρες ανά τον κόσμο! Αυτό νομίζω ήταν που εξίταρε τους περισσότερους ώστε να δουλέψουν με τόσο πάθος, κερδίζοντας και οι ίδιοι από τη διαδικασία και αναδεικνύοντας τα ταλέντα και τις δυναμικές τους», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Πυρήνες τεχνογνωσίας
Κάπως έτσι, η χώρα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες με τη δημιουργία πυρήνων παραγωγής τεχνογνωσίας που στο τέλος θα αναβαθμίσουν το στάτους της οικονομίας. «Υπάρχει ακόμα διαθέσιμο ελληνικό ταλέντο. Η ελληνική αγορά είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια ωριμότητας, οπότε υπάρχει η διαθεσιμότητα και η θέληση από εμάς να επενδύσουμε σε αυτό. Νομίζω δε ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο συνολικά στη διεθνή αγορά τεχνολογίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε η δημιουργία μεγάλων Κέντρων Ανάπτυξης Τεχνολογίας. Σαφώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια, κυρίως μέσω των “Big4”, όμως κατά την άποψή μου μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Είναι μεγάλη ευκαιρία», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Συνεργασίες με πανεπιστήμια
Εξάλλου, όπως επισημαίνει, η χρονική ζώνη της Ελλάδας λειτουργεί ευνοϊκά για τη λειτουργία παγκόσμιων διασυνδεδεμένων υποδομών. «Επιλέγοντας την Αθήνα καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ισορροπία μεταξύ των άλλων δύο κέντρων τεχνολογίας που διατηρούμε στη βάση της 24/7 λειτουργίας τους. Ειδικά για ομάδες υποστήριξης που χρειάζονται αμερικανικές εταιρείες είναι το ιδανικό πλαίσιο. Μόλις επτά ώρες διαφορά με τη Νέα Υόρκη, οκτώ με το Σικάγο.
Επειτα το εύρος των ικανοτήτων των Ελλήνων μηχανικών είναι τέτοιο ώστε μπορούν να στηθούν ομάδες που μπορούν να δουλέψουν σε πολύπλοκα και απαιτητικά projects. Ναι, πολλές εταιρείες επιλέγουν π.χ. τη Ρουμανία -το κάνει και η Mondelez- για τα Παγκόσμια Κέντρα Εξυπηρέτησης. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ταλέντο για απαιτητικά πράγματα, το οποίο μάλιστα για τις αμερικάνικες εταιρείες δεν κοστίζει ούτε κατά διάνοια αυτά που θα έδιναν π.χ. για έναν μηχανικό, προγραμματιστή, Data Scientist κ.ο.κ. στις ΗΠΑ».
Από την πλευρά της, η Mondelez εδώ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δικτυώνεται με ακαδημαϊκά ινστιτούτα και πανεπιστήμια μέσω συνεργασιών που επιχειρούν να φέρουν σε επαφή φοιτητές με την τεχνολογική αιχμή ενός παγκόσμιου ομίλου. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά εάν σκεφτεί κάποιο παιδί το μέλλον, αλλά και το τι μπορεί να καταφέρει μέσω της τεχνολογίας. Πλέον υπάρχει χώρος σημαντικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Βέβαια πρόκειται για κάτι που απαιτεί διαρκή ενημέρωση.
Πράγματα που θεωρούνται δεδομένα σήμερα, μπορεί την επόμενη μέρα να ανατραπούν. Π.χ. η Τεχνητή Νοημοσύνη προχωρά πλέον με τόσο ραγδαίους ρυθμούς ώστε αυτά που συζητούσαμε μέχρι πρόσφατα για την ίδια την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν αλλάξει. Οπότε οι αλλαγές γίνονται, είναι πιο συχνές, αλλά είναι και απαραίτητες», τονίζει ο ίδιος.
Κυβερνοεπιθέσεις
Πριν κλείσουμε, η κουβέντα πάει στον ψηφιακό χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις απειλές και τις επιθέσεις προς τις ψηφιακές υποδομές του ομίλου. «Η μάχη είναι καθημερινή και οι απειλές, από τις μικρότερες ως τις μεγαλύτερες, αυξάνονται», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος. Οπως εξηγεί, οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο απευθείας στις υποδομές του ομίλου, αλλά και στους εργαζόμενους. «Phising και κακόβουλο λογισμικό είναι η συνηθέστερη απειλή.
Οπότε μαζί με τα δικά μας συστήματα ασφαλείας δουλεύουμε αρκετά και για την εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να γνωρίζουν, να εξοικειωθούν και να έχουν μία σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται και να προφυλαχθούν, προφυλάσσοντας παράλληλα και τον όμιλο», σημειώνει. «Ποιος είναι ο πρώτος κανόνας που τους λέτε;», τον ρωτάμε. «Ποτέ δεν μιλάμε για θέματα της δουλειάς μέσα από τα social media! Μόνο μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας. Πλέον με την Τεχνητή Νοημοσύνη η απειλή έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο…», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
Real estate: Καλοκαίρι ξανά για την αγορά εξοχικών από ξένους (πίνακας + pics)
BlackRock: Aυτές είναι οι επενδυτικές της προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η μεταβλητότητα των αγορών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα