Η χρονιά που διανύουμε δεν είναι μια συνηθισμένη, υπάρχουν νέα δεδομένα, νέες λέξεις που μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας όπως πχ. Covid-19, πανδημία, lockdown, δημιουργούνται νέες συνήθειες και παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Δεδομένου όλων αυτών των συνθηκών και η καταναλωτική μας συμπεριφορά δεν θα μπορούσε να παραμείνει η ίδια.
Γυρνώντας πίσω στο Μάρτιο όταν και επιβάλλεται το πρώτο Lockdown, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, παρακολουθούμε κάθε απόγευμα τις ανακοινώσεις σχετικά με τα κρούσματα, κυριαρχεί ο φόβος ενώ η ασφάλεια μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα.
Στην καθημερινότητά μας, αναπαράγουμε ειδήσεις σχετικά με τον Covid-19 και τον φόβο που επικρατεί, αθλούμαστε, ανακαλύπτoυμε και παραγγέλνουμε από διάφορα e-shop, των οποίων ο χρόνος παράδοσης πολλές φορές μας απογοητεύει, περιμένουμε σε κάποια ουρά στο Supermarket για να ψωνίσουμε αντισηπτικά και ό,τι άλλο βρούμε αφού όλοι οι άλλοι τύποι καταστημάτων παραμέναν κλειστοί. Νέες συνήθειες μπαίνουν στο σπίτι, μαγειρεύουμε πιο ευφάνταστες συνταγές, ενώ αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε οι ίδιοι με την προσωπική περιποίηση όπως τη βαφή μαλλιών στο σπίτι, το μανικιούρ/πεντικιούρ, γυμναζόμαστε πλέον και στο σπίτι και, φυσικά, τηλεργαζόμαστε. Δουλεύοντας από το σπίτι, κάποια προϊόντα που τα είχαμε συνδυάσει με τη διαδρομή στο γραφείο, όπως καφές στο χέρι, μπάρες δημητριακών, σνακς αρχίζουν να υστερούν συγκριτικά με τις κατηγορίες πρωινού που καταναλώνουμε στο σπίτι.
Οι αγορές στα Supermarket εκτινάσσονται, κάνοντας χαρούμενους τους προμηθευτές και λιανεμπόρους ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές αποθηκεύουν εμπορεύματα στο σπίτι τους για αρκετό καιρό. Έχουμε σταδιακή άρση του Lockdown, τον Μάιο η ζωή μας επανέρχεται σιγά σιγά στην κανονικότητα αφήνοντας όμως κάποιες συνήθειες που όπως έμελλε να δούμε θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.
Έρχεται το καλοκαίρι, πηγαίνουμε στις παραλίες, ξεκινάμε διακοπές αλλά δυστυχώς μόνο εμείς, γιατί έχουμε σχετικά μικρό αριθμό τουριστών από άλλες χώρες μιας και προτίμησαν να περάσουν το καλοκαίρι στις χώρες τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας, στο κανάλι του Horeca και έως εκ τούτου στην οικονομία της χώρας αφού ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της. Στις συνέπειες όμως του τουρισμού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους προμηθευτές γιατί οι ίδιοι που πουλάνε στο Supermarket είναι οι ίδιοι κυρίως που πουλάνε και στον χώρο της εστίασης. Με το πέρας του καλοκαιριού, οι αγορές στα Supermarket επιστρέφουν με αυξημένη κανονικότητα, σιγά σιγά τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται ενώ επανέρχεται ο φόβος και η αβεβαιότητα.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν νέες αγοραστικές συνήθειες όπως:
- Μεγάλη αύξηση πωλήσεων στα Hypermarkets, αφού μπορούν να δεχτούν περισσότερους καταναλωτές λόγω χώρου και ποικιλίας προϊόντων
- Παρόμοια αύξηση πωλήσεων και στα γειτονικά οργανωμένα καταστήματα ευκολίας, λόγω απόστασης
- Λιγότερες επισκέψεις στα Supermarket αλλά με μεγαλύτερο καλάθι
- Επικράτηση των τοπικών μαρκών σε κάποιες περιπτώσεις έναντι των Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας
- Η ασφάλεια των Τροφίμων κυριαρχεί έναντι της τιμής σε πολλές περιπτώσεις με τον καταναλωτή να προτιμά τα συσκευασμένα προϊόντα έναντι των επι ζυγίω ακόμα και αν πρέπει να πληρώσει περισσότερο
- Η τιμή παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο καθώς ο καταναλωτής πιέζεται περισσότερο λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών
- Η αύξηση στο κανάλι του e-commerce ήρθε και θα παραμείνει
- Παρατηρείται μετατόπιση της κατανάλωσης από το HORECA στο σπίτι η οποία όπως σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες του πρώτου
- Παρατηρούνται αυξήσεις τιμών στα προϊόντα
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες ζούμε είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο να μπορέσουμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η πορεία της αγοράς, ώστε να κάνουμε πιο λεπτομερή και αξιόπιστα πλάνα. Εμείς, στην IRI, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που μας παρέχει το Analytics Centre of Excellence της IRI (ACE) με τo οποίo παρέχουμε σε όλο τον κόσμο πρωτοποριακά αναλυτικά μοντέλα, είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις επιπτώσεις του Covid-19 στην αγορά, εκτιμώντας ότι για το 2020 η αγορά των Supermarket θα κλείσει περίπου στο +8%.
*Ο Παναγιώτης Μπορέτος είναι Managing Director της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI Hellas
Διαβάστε περισσότερα
ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αυτοί είναι οι κανόνες υγιεινής ενάντια στον κορωνοϊό