Η εταιρεία «Κοντοβερός» (Freskot), που κυριάρχησε για δεκαετίες στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, αλλά δεν άντεξε τελικά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων, οδηγούμενη στο λουκέτο, αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση στον κύκλο των παλαιότερων και πιο πρόσφατων επιχειρηματικών «ναυαγίων».
Και τούτο καθώς ανήκε στους «πιονέρους» του κλάδου όντας η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές της.

Ιδρυτής και θεμελιωτής της εταιρείας ήταν ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός, με καταγωγή από την Κω, που πήρε το 1963 το δρόμο της ξενιτειάς, εφοδιασμένος με το πτυχίο της Ανωτάτης Εμπορικής, και με 120 δολάρια και δύο χρυσές λίρες στην τσέπη. Κάπως έτσι βρέθηκε στην Αφρική και συγκεκριμένα στο τότε Βελγικό Κονγκό, όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξε την εταιρεία γενικού εμπορίου «Societa Menase Contoveros».

Ωστόσο, η διαδρομή του στην «Μαύρη Ήπειρο» δεν κράτησε πολύ αφενός λόγω των πολίτικων εξελίξεων της εποχής, κυρίως όμως λόγω της γνωριμίας και του γάμου του με την γυναίκα της ζωής του, την Κυριακή, κόρη ισχυρού επιχειρηματία στα αλιευτικά σκάφη με έδρα στον Πειραιά.

Η αφετηρία

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1968 έβαλε τα θεμέλια της «Κοντοβερός» με το «στρατηγείο» της να στήνεται στο Μοσχάτο. Η αρχή ήταν δύσκολη καθώς τα κατεψυγμένα προϊόντα ήταν ακόμη κάτι σχεδόν «άγνωστο» εκείνη την εποχή στη χώρα μας. Έτσι, έπρεπε να σπάσει κατεστημένες καταναλωτικές συνήθειες. Με σκληρή δουλειά το κατάφερε κερδίζοντας σταδιακά τη θέση της στην αγορά.

Στην πορεία η εταιρεία κυριάρχησε στον κλάδο, με τα επώνυμα και τα φασόν προϊόντα της («Δελφίνι» κ.α.), να κατακτούν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις δουλειές να μεγαλώνουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, από το 2001 μεταφέρθηκε στις νέες, υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.

Η αρχή του… τέλους

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός», όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της καθώς προ δεκαετίας ο τζίρος της βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε άρχισε να υποχωρεί στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019, στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020, στα 3,19 εκατ. ευρώ το 2021 και μόλις στα 1,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, από το 2017 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημίες που το 2022 έφτασαν τα 23,55 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων να διαμορφώνεται σε 35,81 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.
Κάπως έτσι, από τα τέλη του 2022 βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών τόσο οι παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, όσο και το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, καθώς και προσωπικά ακίνητα της οικογένειας Κοντοβερού.

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση οδήγησε πριν λίγους μήνες τη διοίκηση να πάρει τη σκληρή απόφαση για την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο «λόγω της δυσμενούς οικονομικής πορείας της εταιρείας, τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, προμηθευτές και την αντικειμενική αδυναμία αντιμετώπισης ακόμα και των ανελαστικών της δαπανών».
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτηση πτώχευσης «λόγω του ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών από τις αρχές Μαρτίου 2024, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές – επενδυτές, ενώ κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές – χρηματοδοτικοί οργανισμοί». Η αίτηση πτώχευσης υποβλήθηκε πράγματι στις 12 Απριλίου 2024 ,ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τα διαδοχικά σφυριά

Η μονάδα στον Ασπρόπυργο, που είναι και το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, άρχισε να βγαίνει στο σφυρί τον Φεβρουάριο του 2023 με τιμή εκκίνησης 7,54 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμη πλειστηριασμοί τον Απρίλιο του 2023 με την ίδια τιμή, τον Ιούνιο του 2023 με την τιμή μειωμένη στα 6 εκατ. ευρώ, μετά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2023 με τον πήχη να έχει υποχωρήσει στα 4,9 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα έμεινε στα αζήτητα. Το ίδιο συνέβη και στις 18 Οκτωβρίου 2024, με τη συνολική τιμή εκκίνησης για το βιομηχανικό ακίνητο και το μηχανολογικό εξοπλισμό να ‘έχει υποχωρήσει στα 4.390.517 ευρώ. Σύμφωνα με τις ξεχωριστές εκθέσεις εκτίμησης, ποσό 3.876.000 ευρώ αφορά την αγοραία αξία του ακινήτου και ποσό 514.517 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ήδη, όπως αποκαλύπτει το newmoney, έχει προγραμματιστεί ο επόμενος πλειστηριασμός για τις 6 Δεκεμβρίου 2024, με την ίδια τιμή εκκίνησης στα 4,39 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, ενώ το βιομηχανικό ακίνητο αποτελείται από:

• Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
• Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
• Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.
• Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.μ. με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
• Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού.

Μένει να φανεί εάν, αυτή τη φορά, θα υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Αυλαία για τα αποτελέσματα – Τι θα πουν για DTC, μερίσματα, κέρδη, πιστωτική επέκταση

Χαμηλώνει ο πήχης των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβριο

Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα