Είχε το δικό του άστρο ο Κολίν Χουάνγκ από τη μέρα που είδε το πρώτο φως. Αυτοδημιούργητος, χαρισματικός, με σπάνιο «επιχειρηματικό DNA», ο 44χρονος Κινέζος πολυδισεκατομμυριούχος «πήρε το χρόνο του» μέχρι να πετύχει όσα επιθυμούσε, να ξεφύγει από τη μοίρα της φτωχής οικογένειάς του, να μεγαλουργήσει στο επιχειρείν και να γίνει πάμπλουτος.
Πρωτοχρονιά του 1980, όταν οι γονείς του, δυο όχι εύποροι εργάτες εργοστασίων της μεσαίας τάξης, κρατούσαν στα χέρια τους για πρώτη φορά το νεογέννητο παιδί τους, στα περίχωρα της πόλης Χανγκτσόου, πρωτεύουσας της Τσετσιάνγκ, δεν φαντάζονταν τι επιφύλασσε για αυτό η ζωή. Όσα οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να του προσφέρουν ποτέ με το μεροκάματο τους.
Τέσσερις δεκαετίες και κάτι μετά, ο «mr.Temu» κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πατρίδα του, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, σε μια από τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη και αυτό δείχνει το «κοντράστ»…
Μέλος φυσικά της «χρυσής» λίστας με τα ονόματα των κροίσων του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, με προσωπική περιουσία 52,6 δισ. δολ., η οποία εκτινάχθηκε χάρη στην πρωτοφανή επιτυχία του Temu και της Pinduoduo: της δημοφιλούς online εκπτωτικής πλατφόρμας αγορών, όπου βρίσκει κανείς ό,τι θέλει σχεδόν τζάμπα και κάνει θραύση παντού, όπως και της εταιρείας που κρύβεται πίσω από το εκπληκτικό διπλό success story της. Γιατί, διπλό;
Δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα για τον Χουάνγκ. Η επιμονή του και η εφευρετικότητα του τον οδήγησαν εξ αρχής στα μονοπάτια που αναζητούσε.
Κάποιες ιδέες του χαρακτηρίσθηκαν μέτριες, την εποχή που ακόμα πειραματιζόταν στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και του e commerce.
Οι άσπονδοι φίλοι του προέβλεψαν, τότε, το ακραίο σενάριο της ενδεχόμενης απόσυρσής του από την αγορά, μα έπεσαν έξω.
Εκείνος, αντίθετα, δεν πτοήθηκε, πάλεψε και εξελίχθηκε τελικά σε απόλυτο πρωταγωνιστή του «παιχνιδιού». Άντεξε δε και στις σφοδρές πιέσεις που δέχθηκε πριν από μια 2ετία, όταν βρέθηκε από την «κόλαση στον παράδεισο» αναπληρώνοντας σε χρόνο μηδέν τις τεράστιες οικονομικές απώλειες τις οποίες υπέστη στην «καρδιά» της πανδημίας!
Η εξέλιξη των πραγμάτων: Ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις του, ο Ασιάτης δισεκατομμυριούχος ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια και την PDD Holdings, κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που άλλαξε το όνομά της από Pinduoduo τον Φεβρουάριο του 2023.
Τον Μάρτιο του 2021 παραιτήθηκε από την προεδρία της, ωστόσο εξακολουθεί ως τώρα να είναι βασικός μέτοχος της PDD.
Οι πληροφορίες από την αγορά ήθελαν την PDD να λανσάρει τον ιστότοπο οικονομικών αγορών Temu τον Σεπτέμβριο του 2022 με σκοπό να ανταγωνιστεί τη Shein, όμιλο λιανικών πωλήσεων ρούχων, με επικεφαλής της έναν άλλο Κινέζο δισεκατομμυριούχο, τον μυστηριώδη Σκάι Σου (γνωστό και ως Κρις Σου).
Η δικαστικές διαμάχες που ξέσπασαν στην πορεία μεταξύ τους επιβεβαίωσαν το μέγεθος του ανταγωνισμού στον «κινεζικό εμφύλιο πόλεμο του ηλεκτρονικού εμπορίου», αλλά και το εχθρικό κλίμα στις σχέσεις τους, αποκαλύπτωντας παράλληλα ορισμένα ένοχα μυστικά για τον «Mr.Temu».
Ευφυής και τολμηρός
Αν και τα οικονομικά των γονιών του δεν του επέτρεπαν, θεωρητικά, να τρέφει υψηλές προσδοκίες για το μέλλον του, ο Κολίν Χουάνγκ αποδείχθηκε… genius. Ευφυής, αυτοδύναμος, αλλά και τολμηρός.
Οι γνώσεις του στα μαθηματικά και τους υπολογιστές τον βοήθησαν να ξεχωρίσει νωρίς: στα 18 του άρχισε τις σπουδές πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ και δεν άργησε να κερδίσει υποτροφία για το εξωτερικό, ενώ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν με μεταπτυχιακό το 2004.
Η εκκίνηση μιας «τρελής» πορείας μόλις είχε δοθεί. Το ταλέντο του τον έφερε στο… κατώφλι της Google. Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως μηχανικός στον αμερικανικό τεχνολογικό «κολοσσό», στην πρώτη του δουλειά, και δυο χρόνια αργότερα «μεταγράφηκε» στην Google China με αποστολή να βελτιώσει τις επιδόσεις του «γίγαντα» των υπηρεσιών αναζήτησης στην Κίνα, σε καιρούς που δεν υπήρχαν τα μεγάλα προβλήματα με τις ΗΠΑ.
Το 2007 παραιτήθηκε για να «χτίσει» τη δική του επιχείρηση. Ένα site ηλεκτρονικού εμπορίου. Το Oku.com. Σε μια κίνηση η οποία επιβεβαίωσε ότι ο «Mr.Temu» ήξερε να βλέπει πολύ μπροστά, αρκετά πριν από την παγκόσμια «έκρηξη» του e commerse. Πούλησε το Oku έναντι 2,2 εκατ. δολ. μετά από μια 3ετία και δοκίμασε τις δυνάμεις του στον τομέα των σελίδων τυχερών παιχνιδιών, με το αποτέλεσμα της νέας του προσπάθειας να κρίνεται μάλλον αποθαρρυντικό. Επί μια 5ετία (2010-2015) τα ίχνη του Χουάνγκ κόντεψαν να… χαθούν από την αγορά, μέχρι που ήρθε η Pinduoduo (PDD), μια φημισμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για την πώληση προϊόντων σε χαμηλές τιμές με μαζικές προσφορές.
Πρώτο της αντικείμενο, τα προϊόντα του αγροτικού τομέα. Η εταιρεία του, όπως τόνισε σε συνέντευξή του το 2018 στο περιοδικό Caijing, δεν στόχευε στη δημιουργία μιας αίσθησης ότι οι κάτοικοι της Σαγκάης «ζουν μια παριζιάνικη ζωή», αλλά στη διασφάλιση ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης για τους Κινέζους επαρχιώτες, όπως τα φρέσκα φρούτα και το χαρτί κουζίνας. Προσδοκία του, μια τίμια συναλλαγή με τους καταναλωτές, έτσι ώστε «να κάνουμε τους χρήστες να αισθάνονται ότι πέτυχαν μια καλή συμφωνία και όχι να είμαστε απλά φθηνοί».
Από την κόλαση στον παράδεισο
Το υπόβαθρό του στον τεχνολογικό τομέα, σε συνδυασμό με ένα επίκτητο know how στο εμπόριο αποτέλεσαν ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας του και τον ανέβασαν γρήγορα στην ιεραρχία των πλουσιότερων επιχειρηματιών και επενδυτών του κόσμου, με το portfolio του να «εκτοξεύεται» στο ζενίθ των 71,5 δισ. δολ. τους πρώτους μήνες του 2021, με τρομερές διακυμάνσεις στην «δίνη» της πανδημίας.
Ο κινέζος billionaire ένιωσε ότι μπήκε στο… τρενάκι του τρόμου, παρακολουθώντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων του να καταρρέει σε ποσοστό 87% μέσα σε έναν χρόνο.
Η ροή των γεγονότων δεν επέτρεπε να τον κυριεύσουν τα συναισθήματά του, είτε αρνητικά είτε θετικά. Γιατί έπρεπε να βρει λύσεις, μπροστά σε μια περίεργη συγκυρία: η «αναχαίτιση» του Covid 19 συνέπιπτε με την επιβράδυνση των ρυθμών του ιδιωτικού τομέα στην πατρίδα του.
Ώσπου μια άλλη φαεινή ιδέα πρόσφερε τη διαφυγή από το αδιέξοδο. Καλοκαίρι του 2022, Ιούλιο μήνα, ωρίμασε η σκέψη για τη «μεγάλη επιστροφή» της PDD Holdings μέσω της πλατφόρμας Temu, που εμφανίσθηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και «σάρωσε» εκτός Κίνας, σε Ευρώπη και Αμερική, με «όπλα» της τις φθηνές τιμές.
Με το νέο επιχειρηματικό του «μπαμ» ο ιδρυτής του δημοφιλούς ομίλου διαδικτυακών αγορών Κολίν Χουάνγκ όχι μόνο γύρισε «από την κόλαση στον παράδεισο», αλλά υποσκέλισε τον επονομαζόμενο και ως «βασιλιά του εμφιαλωμένου νερού» στην Κίνα Ζονγκ Σανσάν, γνωστό με το παρατσούκλι «μοναχικός λύκος», ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση από τον Απρίλιο του 2021.
Ένα από τα ισχυρά σημεία της επιχειρηματικής στρατηγικής της Temu-PDD θεωρηθηκε η στόχευσή της στο target group των Αμερικανών καταναλωτών οι οποίοι «αμύνονται» έναντι του πληθωρισμού με φθηνά, μη επώνυμα προϊόντα με απευθείας αποστολή από την Κίνα. Ο τζίρος της πραγματοποίησε «άλμα» 90% το 2023 από το 2022 στα 46,3 δισ. δολ. και η προσοχή πια στρέφεται στα νούμερα του 2024.
Τον Νοέμβριο, ξεπέρασε για πρώτη φορά την Alibaba και κατέστη η δεύτερη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία της Κίνας.
Temu vs Shein
Οι τόνοι πάντως κάθε άλλο παρά έχουν πέσει. Ο «πόλεμος» Temu vs Shein δεν έχει κοπάσει. Ξένα δημοσιεύματα φέρουν την δεύτερη να μηνύει την πρώτη και να την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και οικοδόμηση της «αυτοκρατορίας» της μέσω παραποιήσεων και απάτης.
Εν ολίγοις, η Shein ισχυρίζεται ότι η Temu «μεταμφιέζεται» σε νόμιμη διαδικτυακή αγορά, ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέβουν σχέδια άλλων brands και στη συνέχεια τους εμποδίζει να αφαιρέσουν προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμη και όταν παραδεχτούν την παράβαση.
Οι δυο εταιρείες διεκδικώντας τα υψηλότερα δυνατά μερίδια αγοράς, δεν διστάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια όποτε θεωρήσουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους και να αλληλοκατηγορηθούν. Πέρσι, για παράδειγμα, η Temu μήνυσε τη Shein για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιεί «εκφοβισμό τύπου μαφίας των προμηθευτών» για να επιτύχει συμφωνίες αποκλειστικότητας. Αυτά και άλλα πολλά…
Στο πρόσφατο παρελθόν, ο όμιλος του Κολίν Χουάνγκ δέχθηκε πυρά από άλλους επενδυτές, από εκατοντάδες μικρούς προμηθευτές που… διαδήλωσαν για τη μείωση των τιμών και το πρέσινγκ για ολοένα μεγαλύτερα έσοδα, από τους υπαλλήλους του για το σκληρό πρόγραμμα εργασίας που επέβαλε κ.ά., ενώ η αποχώρησή του ιδίου από το Δ.Σ. αποδόθηκε στους ελέγχους και την κριτική του Πεκίνου προς τους τεχνολογικούς leaders, με τον ίδιο να προβάλει ισχυρισμούς για επιχειρηματικά ανοίγματα σε άλλους κλάδους (π.χ. τρόφιμα, βιοεπιστήμες.).
Η Temu ελέγχεται για τις πρακτικές της, εντός και εκτός Κίνας. Ο θάνατος ενός εργαζόμενού της, το 2021, προκάλεσε έρευνα για τις συνθήκες εργασίες, αφού δεν έλειψαν οι καταγγελίες για… 12ώρα και 6ήμερα με υπερωρίες.
Για τον επίλογο: η Temu-PDD δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και επιμένει σε μια επιθετική διαφημιστική και εμπορική πολιτική, με εκστρατείες πολλών εκατομμυρίων.
Το «παζλ» συμπληρώνεται από τις φιλανθρωπικές προσφορές του «Mr.Temu», ο οποίος λέγεται ότι τον Ιούνιο του 2022 μείωσε το μερίδιο του στην PDD στο 29,4% δωρίζοντας το 2,35% σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το 2021 αναδείχθηκε κορυφαίος φιλάνθρωπος στην Hurun China Philanthropy List, έχοντας υποσχεθεί 1,85 δισ. δολ. για έργα κοινωνικής ευθύνης και επιστημονική έρευνα. Ο Χουάνγκ και η ιδρυτική ομάδα της εταιρείας δώρισαν άλλα 100 εκατ. δολ. για την υποστήριξη της θεμελιώδους έρευνας στη βιοϊατρική επιστήμη, τη γεωργία και τα τρόφιμα.
Διαβάστε ακόμη
Μειώνονται σταθερά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα (πίνακες)
Μαρίνος Παράβαλος: Απειλή πλειστηριασμού για την οικία του στην Εκάλη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ