© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το ύψος του είναι αυτό του τυπικού «Ικάρου», περίπου στο 1,80 μ. Το σώμα ευθυτενές και το βλέμμα του σπινθηροβόλο. Ωστόσο η ευγένειά του κρύβει πολύ καλά το στρατιωτικό του παρελθόν, κάτι που καθιστά αδύνατο σε όποιον δεν τον γνωρίζει να αντιληφθεί ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που επί χρόνια είχε τα «κλειδιά» του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος στο Πεντάγωνο! Κοινώς, ήταν πίσω από κάθε δραστηριότητα, από κάθε εκτόξευση, από κάθε δορυφόρο που έμπαινε σε τροχιά κ.ο.κ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο κ. Κλιντ Κροσιέρ, υποπτέραρχος εν αποστρατεία πια (σ.σ. Major General), είχε την τιμή να είναι ο πρώτος επικεφαλής της «US Space Force». Ενός νέου και ξεχωριστού κλάδου στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις με αποκλειστική ευθύνη το Διάστημα. Μία κίνηση που προϊδέαζε για την έναρξη μιας «νέας μάχης για το Διάστημα».
Μόνο που αυτή η μάχη, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «business stories», δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική κόντρα μεταξύ δύο κόσμων (ΗΠΑ – πρώην ΕΣΣΔ), μέσα στην οποία και ο ίδιος γαλουχήθηκε, αλλά μία μάχη στην οποία τον χώρο και την καινοτομία διεκδικούν ιδιωτικές εταιρείες με αιχμή την τεχνολογία που αναπτύσσουν, αλλά και μικρότερες χώρες που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τέτοιου είδους καινοτομία.
«Και μεταξύ αυτών μπορεί να είναι η Ελλάδα», λέει με σιγουριά ο κ. Κροσιέρ. Ο ίδιος δεν το λέει τυχαία, μιας και είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε εκ μέρους της Amazon Web Services το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης ενός διαστημικού hub, αλλά και ενός συγκροτημένου οικοσυστήματος εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του Διαστήματος. Ενα σχέδιο που, σύμφωνα με τον κ. Κροσιέρ -ο ίδιος έκανε τη δική του μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα αποδεχόμενος την πρόταση του Τζεφ Μπέζος να αναλάβει το νεοσύστατο τμήμα «Διαστημικών και Δορυφορικών Λύσεων» της Amazon Web Services-, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στις χώρες που πρωταγωνιστούν. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτή τη συμφωνία, την αληθινή αξία της οποίας θα χτίσουμε βήμα βήμα με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Κροσιέρ.
Ο ίδιος με τα νέα του καθήκοντα πλέον κατέχει ρόλο-κλειδί που επεκτείνεται απ’ αυτό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους όταν ακούν για Διάστημα. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να παντρέψει τη διαστημική βιομηχανία με την cloud τεχνολογία, ένας συνδυασμός που ήδη δημιουργεί τεράστιες προοπτικές όχι μόνο στο στοίχημα του ανθρώπου να αντιληφθεί καλύτερα και να ταξιδέψει στο Διάστημα, αλλά στην ίδια τη ζωή στη Γη, στην οικονομική δραστηριότητα, στην καινοτομία κ.ο.κ.
«Στην AWS πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν αναπτύξουμε τη λεγόμενη “διαστημική οικονομία” σε όλο τον κόσμο, τότε όλοι θα επωφεληθούν. Γι’ αυτό και το μότο μας είναι “Κάνουμε τον κόσμο καλύτερο απ’ το Διάστημα” (σ.σ. «make world a better place from space»). Μας αρέσει λοιπόν όταν μπορούμε να βοηθήσουμε μία εταιρεία που ασχολείται με τον χώρο του Διαστήματος να συμβάλει με τον τρόπο και τον σκοπό της από τη διατήρηση της άγριας πανίδας ή την παρακολούθηση του κλίματος μέχρι σειρά άλλων εμπορικών εφαρμογών. Ολα αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, οπότε πραγματικά νιώθουμε πάθος να συμβάλουμε σε όλα αυτά», σημειώνει εισαγωγικά ο κ. Κροσιέρ πριν μπει στην ουσία της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Το σχέδιο στην Ελλάδα
«Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα ήταν κατά βάση να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παραγωγή καινοτομίας προωθώντας την ψηφιακή μετάβαση. Και στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε και η ίδια τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν από τη σημαντική ανάπτυξη της διαστημικής οικονομίας προτεραιοποιώντας την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Κάτι που εν τέλει φέρνει νέα εκπαίδευση και ικανότητες στους ανθρώπους, θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και φυσικά η Ελλάδα θα συμβάλει στην παγκόσμια αξία ενός τομέα που αναπτύσσεται γοργά».
Οπως σημειώνει ο κ. Κροσιέρ, η συμφωνία που έχει ενεργοποιηθεί περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις για τη βοήθεια που θα παρέχει η AWS. «Πρώτα απ’ όλα η συμφωνία προβλέπει να παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση σε διάφορες μορφές. Εκπαίδευση με βάση την τεχνολογία του cloud, προωθώντας μεταξύ άλλων τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το cloud για την υποστήριξη των διαστημικών επιχειρήσεών του. Από εκεί και έπειτα συμπεριλαμβάνει ευκαιρίες κοινοπραξιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της AWS όπου θα αναζητήσουμε πρότζεκτ τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού.
Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ήδη είμαστε στην αναζήτηση συγκεκριμένων τέτοιων προγραμμάτων. Επειτα η συμφωνία προβλέπει και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το πώς η χρήση του cloud ενδυναμώνει τη διαστημική βιομηχανία. Πέραν αυτών βέβαια θα υπάρξουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων του οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Οπότε έχουμε πολλά πράγματα μπροστά μας και τολμώ να πω ότι όλα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης βοήθειας που παρέχουμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την ανάπτυξη της βάσης ικανοτήτων των ανθρώπων, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας», τονίζει.
Οπως λέει ο κ. Κροσιέρ, ήδη έχει συγκροτηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της εταιρείας, της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής ομάδας που έχει δημιουργηθεί για την ανάπτυξη των νέων πρότζεκτ. «Σήμερα είμαστε στη διαδικασία των συζητήσεων για το ποιο πρέπει να είναι το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ, η δραστηριότητα-κλειδί, και φυσικά για το πότε θα ξεκινήσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης», σημειώνει ο κ. Κροσιέρ. «Παράλληλα αναζητούμε τις εταιρείες και τους οργανισμούς εκείνους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να ξεδιπλώσουμε αυτό το πρόγραμμα», προσθέτει ο ίδιος.
Η νέα «μάχη του Διαστήματος»
Για τον ίδιο, η νέα «μάχη του Διαστήματος», που πλέον δεν δίνεται μεταξύ των κρατικών οργανισμών αλλά μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, μπορεί να δώσει τρομερή ώθηση τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στο όνειρο του ανθρώπου να εκμεταλλευθεί το Διάστημα. «Σε όλη μου την καριέρα, 34 χρόνια, εκτόξευα πυραύλους και δορυφόρους στο Διάστημα. Κάτι που ήταν μόνο για λίγα, πλούσια και τεχνολογικά αναπτυγμένα κράτη. Αυτό όμως άλλαξε. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σε επίπεδα απίστευτα, επειδή το cloud δίνει τη δυνατότητα κλιμάκωσης και καινοτομίας με πολύ ταχύ ρυθμό. Οπότε διαρκώς υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που μετακινούνται στη διαστημική βιομηχανία προσπαθώντας να καινοτομήσουν εκεί. Κάτι που έχει επηρεάσει και τις ίδιες τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς τους, όπως τη NASA και την ESA, που ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να διαχειριστούν όλα αυτά που μπορεί σήμερα να σηκώσει η εμπορική αγορά. Οπότε ξαφνικά έχουν αρχίσει μαζικά να κάνουν outsourcing. Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου η NASA δεν έδινε τόσα συμβόλαια στην αγορά.
Οπότε υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες να εισέλθει κανείς σε μια τέτοια αγορά. Βέβαια, μαζί με τις μεγάλες ευκαιρίες έρχεται και ο μεγάλος ανταγωνισμός, αφού τον ίδιο δρόμο ακολουθούν πολλές εταιρείες, οι οποίες διεκδικούν μερίδιο. Και πραγματικά πιστεύω πως αυτές που θα πετύχουν τελικά θα είναι αυτές που θα καταφέρουν να μοχλεύσουν με τον καλύτερο τρόπο την τεχνολογία του cloud. Οταν διαθέτεις παγκόσμιας κλάσης ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) και ML (μηχανική μάθηση), Data Analytics, υψηλής απόδοσης υπολογιστική. Οταν λοιπόν παίρνεις τις καλύτερες υποδομές και χτίζεις εκεί τη βάση σου, τότε αυτά θα σου δώσουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας», τονίζει. «Αρα και η δουλειά μας είναι να μείνουμε με τις εταιρείες του χώρου, να καταλάβουμε τις προτεραιότητές τους και να δούμε από το εύρος του μεγάλου χαρτοφυλακίου μας ποια ψηφιακά εργαλεία μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα για να λύσουν τα προβλήματά τους», λέει ο κ. Κροσιέρ.
Οσο για το πώς αλλάζει το cloud την ίδια την προσπάθεια να καταλάβουμε το Διάστημα και το Σύμπαν:
«Θα σας δώσω το εξής παράδειγμα. To διαστημικό κέντρο “Mohammed Bin Rashid” των ΗΑΕ με έδρα το Ντουμπάι διαθέτει έναν δορυφόρο γύρω από τον πλανήτη Αρη. Οπότε συλλέγει στοιχεία από την ατμόσφαιρά του και τα μεταδίδει στη Γη. Αυτά με τη σειρά τους πρέπει να επεξεργαστούν, να διασπαστούν εάν χρειάζεται, να μετακινηθούν στο αρμόδιο τμήμα, να αναλυθούν και εν τέλει να αρχειοθετηθούν. Ολο αυτό απαιτεί μία διαδικασία 24-48 ωρών. Μας προσέγγισαν λοιπόν για να βρούμε μία λύση ώστε τουλάχιστον η διάρκεια να πέσει κάτω από τις 24 ώρες. Οπότε είδαμε τι ακριβώς χρειάζεται, δουλέψαμε πάνω στο cloud χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και δημιουργώντας αυτόματες διαδικασίες. Κοινώς τα data μεταδίδονται, λαμβάνονται, επεξεργάζονται, αναλύονται, μετακινούνται και εν τέλει αρχειοθετούνται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και με βάση τα μοντέλα που αναπτύξαμε από κοινού. Ξέρετε σε πόσο χρόνο γίνεται αυτό; Μόλις σε 20 λεπτά! Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Το cloud έχει εφαρμογή σε όλο το κομμάτι της διαστημικής βιομηχανίας. Αλλο παράδειγμα είναι η εταιρεία Digital Earth Africa που λαμβάνει και επεξεργάζεται στοιχεία για τις σοδειές στην Αφρική συμβάλλοντας στην ασφάλεια τροφίμων. Οπότε η γκάμα είναι μεγάλη και πραγματικά μπορεί να περιλάβει τα πάντα… ακόμα και την εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από την αυτοματοποιημένη ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων».
Διαβάστε ακόμα:
Η ναυτιλία βλέπει τους ναύλους να «διορθώνουν» στα ψηλά
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 800 ανέργους – Πώς γίνεται η αίτηση
Ανοίγουν τα σχολεία: Τι ισχύει για τα self test – Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση (vid)