Όσο αυξάνονται οι κίνδυνοι από το κυβερνοέγκλημα σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην οικονομία, αντίστοιχα πολλαπλασιάζονται με ανάλογο ίσως ρυθμό και οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, σε ένα ιδιότυπο «αγώνα δρόμου» ο οποίος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια.
Σε μια αγορά που παγκοσμίως έχει υπολογισθεί σε ακόμα και σε… τριψήφιο αριθμό δισ. ευρώ, οι Έλληνες επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου, διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο από αυτή την «πίτα», έχοντας συχνά στο πλευρό τους ισχυρούς επενδυτές.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η είσοδος του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τη συμμετοχή του σε άλλη μια τεχνολογική εταιρεία, την SPHYNX.
Το deal ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε πριν από μερικά 24ωρα και είναι το 8ο συνολικά για το Phaistos Investment Fund σε 1,5 έτος, από τις αρχές Ιουνίου του 2022 (μετά από τις επενδύσεις του στις WINGS ICT Solutions, Movandi, EdgeQ, SafeSize, Pandas.io, OQ Technology, Matternet Inc.), με φόντο την αναζήτηση ευκαιριών στην Αγορά Ψηφιακών Υπηρεσιών που βασίζεται στο 5G.
Στην επενδυτική ομάδα του, υπενθυμίζεται, ανήκουν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο και ακόμα ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Το «Φαιστός» συγκέντρωσε κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ από τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης, με διαχειρίστρια την 5G Ventures (CEO o Αντώνης Τζωρτζακάκης) και βασικό χρηματοδότη του το ελληνικό δημόσιο, με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για τις άδειες 5G και πλέον αποκτά θέση και στον χώρο του Cyber Security.
Η Sphynx ξεκίνησε τη δραστηριότητά της σε Ελβετία και Κύπρο με Έλληνα ιδρυτή (τον καθηγητή Γιώργο Σπανουδάκη) και σήμερα διατηρεί την μητρική της, Sphynx Hellas S.A., στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή του «Φαιστός» πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρθηκε επισήμως, «με τη μορφή της συν-επένδυσης με διεθνή επενδυτή και αποτελεί μια πολύ σημαντική προσθήκη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ταμείου, καθώς εισέρχεται σε μια αγορά με συνεχή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.».
Η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει το παρών σε σημαντικά ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και προγράμματα R&D συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ και μέσα από μια πλήρη εργαλειοθήκη κυβερνοασφάλειας, υποστηρίζει την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την διαχείριση υποδομών, εφαρμογών, δεδομένων και διαδικασιών, ενώ διαθέτει εξειδίκευση και στην προστασία των νέων 5G δικτύων-δημόσιων και ιδιωτικών.
Μια αγορά η αθροιστική αξία της οποίας έχει εκτιμηθεί από επιχειρηματίες του κλάδου ότι πλησιάζει προς τα 300 δισ. δολ. σε όλο τον κόσμο, με αυξητικές τάσεις, αν περιληφθούν όλοι οι επιμέρους τομείς της.
Έρευνα της International Data Corporation (IDC) προσδιόρισε δε τις δαπάνες για κυβερνοασφάλεια – κυβερνοασφάλιση, αυξημένες κατά 12,1% μέσα στο 2023, σε 219 δισ. δολ.
«Κάθε νέα τεχνολογική τάση ανοίγει νέα μονοπάτια επίθεσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Corey Nachreiner, επικεφαλής ασφαλείας της WatchGuard Technologies, ηγέτιδας στην ενοποιημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο των προβλέψεών της και πρόσθεσε:
«Το 2024, οι αναδυόμενες απειλές που στοχεύουν εταιρείες και άτομα θα είναι ακόμη πιο έντονες, περίπλοκες και δύσκολες ως προς τη διαχείριση. Με τη συνεχιζόμενη έλλειψη δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο, η ανάγκη για MSPs, ενοποιημένη ασφάλεια και αυτοματοποιημένες πλατφόρμες για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την προστασία των επιχειρήσεων από το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο απειλών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη».
Η ελληνική πλευρά προέρχεται από ένα σερί επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και προετοιμάζει νέες κινήσεις, σε διάφορα μέτωπα, εντός και εκτός των συνόρων. Οι εξελίξεις της εποχής, πολλές.
Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συνόλου της οικονομίας είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, ίσως το πόσο «θωρακισμένες» μπορούν να θεωρηθούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις –ή και οι απλοί πολίτες, ως συναλλασσόμενοι- απέναντι στις κυβερνοαπειλές κάθε είδους, καθώς δεν έλειψαν κάποια μεγάλα «χτυπήματα» και γενικώς οι κίνδυνοι αυξάνονται…
Σερί εξαγορών
Η ικανότητα των Ελλήνων experts της τεχνολογίας να μπορούν να εξάγουν την τεχνογνωσία τους σε όλα τα «μήκη και πλάτη», επιβεβαιώνεται σε διάφορες περιπτώσεις.
Ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας διαθέτει η Ideal Holdings, με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.
Πριν από το «χρυσό» φετινό deal για την απόκτηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων (με παράλληλη ενίσχυση της επενδυτικής ομάδας της, με ορισμένα «βαριά» ονόματα επιχειρηματιών και εφοπλιστών) η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών είχε προχωρήσει από πέρσι σε άλλες εξαγορές, μια εκ των οποίων αφορούσε τον κλάδο του Cyber Security: μέσω της θυγατρικής της Adacom, η Ideal ολοκλήρωσε την συμφωνία για την Netbull έναντι τιμήματος ύψους 6,3 εκατ. ευρώ (όπως χαρακτηριστικά είχε τονιστεί, με αυτή την κίνηση δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και την Κύπρο, με ανεκτέλεστο δεκάδων εκατ. ευρώ), αλλά δεν σταματά σε αυτή την επένδυση.
Στα μέσα του ’23, κέρδισε με την Adacom ένα μεγάλο έργο ψηφιακών ταυτοτήτων και ψηφιακών κλειδιών (remote πιστοποιητικά) με χρήση mobile ID στο Μπαχρέιν, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, σε διαγωνισμό, υπέγραψε τις συμβάσεις και ίδρυσε νέα θυγατρική στην αραβική χώρα.
Άνοιξε γραφεία και δρομολόγησε 20 τουλάχιστον προσλήψεις σε πρώτη φάση, έχοντας υλοποιήσει προηγουμένως παρόμοιο project στην Κύπρο, με στόχο να πετύχει μια ευρύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές της Μέσης Ανατολής…
Με τη στήριξη επενδυτών με την εμβέλεια του Latsco Family Office (σε άλλη μια επένδυση της Μαριάννας Λάτση στην κυβερνοασφάλεια) και του fund της EOS Capital Partners, με επικεφαλής του ένα διακεκριμένο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου, τον Απόστολο Ταμβακάκη, η Obrela Security Industries (Obrela Corporation), με ιδρυτές τους Γιώργο Πατσή και Γιώργο Δάγλα, εξαγόρασε τέλη του 2021 την Encode και αρχές του 2022 ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού πλάνου, που περιλαμβάνει μια νέα πιθανή εξαγορά, στην μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, σε βάθος 24 μηνών.
Σύμφωνα με τα τότε σχόλια της διοίκησης, το deal για την Encode κατέστησε τον διεθνοποιημένο όμιλο ως νο1 πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα για μια ευρεία γκάμα κλάδων, από τους σημαντικότερους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά και στον τομέα του Managed Detection and Response (MDR) υπηρεσιών παγκοσμίως.
Μια κίνηση που αναβάθμισε την Ελλάδα στον «χάρτη» της κυβερνοασφάλειας ήταν η δημιουργία ενός νέου παγκοσμίου κέντρου επιχειρήσεων από την Obrela στην Αθήνα.
Τη διερεύνηση ευκαιριών για εξαγορά από τον κλάδο του Cyber Security εξετάζει τους τελευταίους μήνες και μια τουλάχιστον από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες εισηγμένες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, η Performance Technologies, η οποία έχει προαναγγείλει την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στην Κύρια Αγορά.
Ένα από τα ισχυρά ελληνικών συμφερόντων funds που μπήκε σε αυτό το κομμάτι της αγοράς θεωρείται και το Brookstreet Equity Partners, επενδυτικός οίκος, με έδρα το Λονδίνο και Managing Partner (CEO) τον Όμηρο Σαρίκα, με την επένδυση του στην εξειδικευμένη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την ναυτιλία βρετανική CyberOwl, η οποία συνεργάζεται με κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές.
Ισχυροί μέτοχοι, νέα εταιρεία
Οι ελληνικοί τεχνολογικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του Cyber Security είναι πολλοί. Το ίδιο και οι επενδυτές οι οποίοι στηρίζουν τα εγχειρήματά τους.
Ενδεικτικά, σε πρόσφατη εκδήλωση της Cosmos Business Systems, με πρόεδρο και CEO της τον Δημήτρη Δάφνη, αναφέρθηκε η ίδρυση εταιρείας κυβερνοασφάλειας CBS.LAN σε συνεργασία (joint venture 50%-50%) με τον όμιλο Lancom, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Data Center hub στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. στην μετοχική σύνθεση της CBS μετέχουν οι Vodafone με 17% και Info Quest με 16%).
Τις ευκαιρίες του ίδιου τομέα ανέλυσε, λίγο νωρίτερα, τέλη Σεπτεμβρίου, και ο Εμμανουήλ Νέτος, CEO της (Pylones Hellas), ανακοινώνοντας μια νέα στρατηγική συνεργασία της εταιρείας του με τη βρετανική Security HQ η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και διαθέτει 6 Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφαλείας (SOC) σε όλον τον πλανήτη: Σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Αφρική, Πούνε (Ινδία), Αυστραλία και ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Η Pylones Hellas παρέχει υπηρεσίες στο 100% των Telcos σε Ελλάδα και Κύπρο με πάνω από 150 έργα σε βάθος δεκαετίας, στο 85% των τραπεζών με 100+ projects, το 60% του ασφαλιστικού κλάδου και σε 180 πελάτες από την επιχειρηματική αγορά.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες και της Adaptit, επίσης, με πρόεδρο και CEO τον Αθανάσιο Τζαφέρη, είναι η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών Cyber Security.
Η Neurosoft θεωρείται από τις παλαιότερες εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες (ICT Integrator), από το 1994, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, ΝΑ Ευρώπη, Μ.Ανατολή και το χαρτοφυλάκιο της προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας σε υποδομές (network, cloud, security), με πολλά projects στο ενεργητικό της (συμμετέχει σε νέα έργα για ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, «Νιάρχος» κ.ά.), έχοντας καταγράψει ρεκόρ εσόδων το 2022 (23+ εκατ. ευρώ).
Στοχεύει σε επιλεκτικά έργα του δημοσίου, κυρίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, χρηματοδοτούμενα από το RRF, ενώ την Άνοιξη υποδέχθηκε συνεργάτες της, προμηθευτές, αλλά και μια πολυάριθμη ομάδα φοιτητών πληροφορικής, σε ημερίδα, όπου αναλύθηκαν τα νέα trends στο Cyber Security, καταγράφηκαν οι νέες απειλές και οι τρόποι διαχείρισής τους, και παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα.
Το παρών είχαν δώσει άνθρωποι από την Hack The Box, ελληνική startup με έδρα την Βρετανία, η οποία εξειδικεύεται στο λογισμικό εκπαίδευσης γύρω από την κυβερνοασφάλεια και στις αρχές του χρόνου άντλησε χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από την αμερικανική Carlyle Group και άλλους επενδυτές.
Διαβάστε ακόμη
«Μαύρο» σερί για το πετρέλαιο – Επτά συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες
Δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη, πλεονάσματα και παροχές το 2024
Loft ισόγεια και διαμερίσματα «τσέπης», η νέα μόδα στο real estate (pics + πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ