Με αρκετά υψηλές ταχύτητες συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι οι προκηρύξεις σημαντικών ψηφιακών έργων εκ μέρους της Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος να μείνουν κάποια από αυτά «εκτός λίστας».
Ο συνολικός προϋπολογισμός των αντίστοιχων διαγωνισμών δεν θεωρείται μικρός, καθώς αφορούν projects αθροιστικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να υλοποιηθούν και να παραδοθούν μέσα σε σχετικά στενά χρονικά περιθώρια.
Τα τρία μεγαλύτερα από αυτά, αποτελούν τα έργα:
– «Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης – Συστήματα Πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης»
– Yποέργο 1: «Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων, Υπηρεσίες Υποδομών και συναφείς υπηρεσίες» του έργου «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης».
-«Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα».
Το διακήρυξη για το πρώτο από αυτά δημοσιεύθηκε 6 Αυγούστου, για το δεύτερο 8 Ιουλίου και για το τρίτο 5 Ιουλίου με budget, αντίστοιχα, 36.503.866 ευρώ, 40.241.384 εκατ. ευρώ και 102.168.000 ευρώ, με τον ΦΠΑ και τα δικαιώματα προαίρεσης αύξησης φυσικού αντικειμένου και υπηρεσιών συντήρησης.
Μόνο για τα τρία αυτά έργα ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται στα 178.913.250 ευρώ. Αν προστεθούν και τα μικρότερου μεγέθους αξίας 41.358.749,30 ευρώ, ο προϋπολογισμός για όλα ανεβαίνει στα 220.271.999 ευρώ (με τον Φ.Π.Α.).
Η υπόλοιπη λίστα
Ποια είναι τα άλλα έργα τα οποία προκηρύχθηκαν από την ΚτΠ το καλοκαίρι (ημερομηνία, αξία με ΦΠΑ), κάποια εκ των οποίων θεωρούνται συμπληρωματικά:
– «Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, περιφερειακών μονάδων και βοηθητικών συσκευών για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου», Τμήμα Β (27/8), 32.934,51 ευρώ.
– Επέκταση του ΟΠΣ Μετανάστευσης για την υποστήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (6/8), 1.488.000 ευρώ.
– Ψηφιοποίηση Δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας της Δράσης 16599 «Ψηφιοποίηση δικτύου οικονομικής διπλωματίας & δράσεις κατάρτισης εξαγωγών» (19/7), 12.054.002,80 ευρώ.
– Παροχή Υπηρεσιών Διοικητικής Υποστήριξης προς τις Περιφερειακές Δομές του Ελληνικού Κτηματολογίου (16/7), 3.715.040 ευρώ.
– Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στη Διενέργεια Διοικητικών και Επιτόπιων Επαληθεύσεων των Επενδυτικών Σχεδίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» της Δράσης 16706» (16/7), 630.292 ευρώ.
– Πλατφόρμα για την Ελληνική χειροτεχνία (3/7), 1.240.000 ευρώ.
– Παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και υποστήριξης υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης νέων εφαρμογών και υλοποίηση των απαιτούμενων διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων που διαθέτει η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (14/6), 274.040 ευρώ.
– «Παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης/Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσεις Εκτάκτων Αναγκών «112» (12/6), 148.800 ευρώ.
– Πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού (6/6), 2.208.440 ευρώ.
– Υποέργο 3: Υπηρεσίες διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης δεδομένων πολιτικής προστασίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης» (4/6), 19.567.200 ευρώ.
Το στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα για τους εμπλεκόμενους (κράτος και όμιλοι πληροφορικής ή τηλεπικοινωνιών) στη μακρά διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει η επιτάχυνση των ρυθμών του, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση εκατοντάδων έργων αξίας αρκετών δισ., χρηματοδοτούμενων και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι καθυστερήσεις σε ορισμένους διαγωνισμούς και στις υπογραφές κάποιων συμβάσεων επιβράδυναν τις αντίστοιχες απορροφήσεις κονδυλίων, ωστόσο το Digital Transformation της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως έχει επισημανθεί από αρμόδια χείλη, ελλόχευε ο κίνδυνος να μην προκηρυχθούν μερικά έργα, κυρίως προς τα τέλη του 2024, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα χρονικά περιθώρια θα ήταν τόσο πιεστικά που θα έθεταν σε αμφιβολία την εμπρόθεσμη υλοποίησή τους.
Ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο παρατάσεων ή νέων χρηματοδοτήσεων, οι υπεύθυνοι φορείς δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην «τύχη» του και κάνουν το παν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, μέχρι τέλους.
Αυτό, επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των προκηρύξεων διαφόρων διαγωνισμών κάθε μεγέθους οι οποίοι ανακοινώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2024, δηλαδή στο πρώτο οκτάμηνο.
Αντίστοιχα, από την ΚτΠ ανακοινώθηκε μέσα στον Αύγουστο η δημόσια διαβούλευση για τα έργα «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Subprojects 2 & 3)» και «Ανακοίνωση διενέργειας Δημόσιας Διαβούλευσης για το έργο «Αναβάθμιση Υπηρεσιών για την Ηλεκτρονική Υποβολή, τον Έλεγχο και την Επεξεργασία Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες»»
Τι άλλο έχει απομείνει (και αν) στη λίστα, θα γίνει ίσως γνωστό μέσα από την επίσημη ενημέρωση το προσεχές διάστημα…
Οι άλλοι φορείς
Εκτός από την Κοινωνία της Πληροφορίας πάντως, στο μέτωπο της ψηφιοποίησης τρέχουν έργα και από άλλους φορείς, όπως π.χ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα με την έναρξη δημιουργίας της υλικοτεχνικής υποδομής (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων) με συγκεκριμένους αναδόχους, ή προκηρύσσονται άλλα, π.χ. με τον διαγωνισμό ύψους 2,488 εκατ. ευρώ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αντικείμενο «ψηφιακός αγροδιατροφικός χάρτης» προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, του ΤΕΕ για την πλατφόρμα Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με budget 1.778.718 ευρώ κ.λπ.
Η ανάδειξη της Ίλυδας ως αναδόχου του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Διαχείρισης Δεδομένων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θεωρείται άλλη μια εξέλιξη, το ίδιο και η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και Δημόσιων Βιβλιοθηκών από το ΤΕΕ (Nova-Elidoc) κ.ά.
Διαβάστε ακόμη
Α. Σιάμισιης: «Κληρώνει» σε ένα εξάμηνο η τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο – Κρήτη
Αλλάζουν όλα από 1η Σεπτεμβρίου στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Γιατί θα γίνουν πιο αργοί οι έλεγχοι
Προς ρεκόρ στον τουρισμό – Άγγιξαν τα 21 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο του 2024 (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ