search icon

business stories

Κίνα: Πώς προσπαθεί να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το πιο πρόσφατο πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τις δύο πλευρές να τη θεωρούν στρατηγική τεχνολογία

pixabay

Οι προσπάθειες της Κίνας για κυριαρχία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς, με γνώστες του κλάδου και αναλυτές τεχνολογίας να λένε στο CNBC ότι τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν -και μάλιστα ξεπερνούν- με εκείνα από τις ΗΠΑ όσον αφορά την απόδοση.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το πιο πρόσφατο πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τις δύο πλευρές να τη θεωρούν στρατηγική τεχνολογία. Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση της Κίνας σε τσιπ αιχμής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω φόβων ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος οδήγησε την Κίνα να ακολουθήσει τη δική της προσέγγιση για την ενίσχυση της απήχησης και της απόδοσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, βασιζόμενη κυρίως στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα και την ανάπτυξη των δικών της λογισμικού και τσιπ. Όπως μερικές από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν τα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM, τα οποία εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υποστηρίζουν εφαρμογές όπως τα chatbots.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μοντέλα της OpenAI που τροφοδοτούν το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT, πολλές από αυτές τις κινεζικές εταιρείες αναπτύσσουν LLM ανοιχτού κώδικα ή «ανοιχτού βάρους», τα οποία οι προγραμματιστές μπορούν να κατεβάσουν και να δημιουργήσουν δωρεάν και χωρίς αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης από τον εφευρέτη.

Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα τους μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες προσφορές ανοιχτού κώδικα όπως το Llama της Meta, καθώς και κλειστά LLM, όπως αυτά από την OpenAI, σε διάφορες λειτουργίες.

«Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε την άνοδο των κινεζικών προσφορών ανοιχτού κώδικα στην τεχνητή νοημοσύνη με πραγματικά ισχυρές επιδόσεις, χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και υψηλή απόδοση», δήλωσε στο CNBC η Γκρέις Άισφολντ, συνεργάτης της Lux Capital.

Mε τη βιομηχανία της τεχνολογίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, τα LLM ανοιχτού κώδικα δίνουν στις κινεζικές εταιρείες ένα άλλο πλεονέκτημα: δίνουν τη δυνατότητα στα μοντέλα τους να χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

«Οι κινεζικές εταιρείες θα ήθελαν να δουν τα μοντέλα τους να χρησιμοποιούνται εκτός Κίνας, επομένως αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος για τις εταιρείες να γίνουν παγκόσμιοι παίκτες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε στο CNBC ο Πολ Τριόλο, συνεργάτης στην παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία DGA Group.

Ενώ η εστίαση είναι στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή, υπάρχει επίσης συζήτηση σχετικά με το ποιες εφαρμογές θα κατασκευαστούν με βάση αυτά – και ποιος θα κυριαρχήσει σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο του Διαδικτύου στο μέλλον.

Η Άισφολντ της Lux Capital επισήμανε ότι η Κίνα «επενδύει συστηματικά και αναπτύσσει ολόκληρη την εγχώρια υποδομή τεχνητής νοημοσύνης εκτός της Nvidia με τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής απόδοσης από εταιρείες όπως η Baidu». «Είτε απαγορεύονται είτε όχι τα τσιπ Nvidia αυτό δεν θα εμποδίσει την Κίνα να επενδύσει και να δημιουργήσει τη δική της υποδομή για την κατασκευή και εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Πνίγηκαν» στα χρέη προς τις πιστωτικές κάρτες οι καταναλωτές το 2024

Τουρκία: Οι επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων ασκούν πιέσεις στη λίρα – Ο ρόλος του Ερντογάν

Ο νεροβούβαλος επιλέγει φίλους σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version