Η Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, βιώνει μια καθοριστική στιγμή στον τομέα των επενδύσεων, καθώς οι super rich της χώρας προσαρμόζουν τη στρατηγική τους σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Knight Frank, ο αριθμός των κινέζων με καθαρή αξία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 50% έως το 2028. Ο αριθμός αυτός, από 98.551 το 2023, αναμένεται να εκτοξευτεί σε 144.897 σε μόλις λίγα χρόνια. Αλλά πώς διαχειρίζονται αυτοί οι super rich Κινέζοι τον αυξανόμενο πλούτο τους σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας;

Συντηρητική επενδυτική στρατηγική

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσιάζει επιβράδυνση, και οι επενδυτικές στρατηγικές των πλουσίων Κινέζων αναπτύσσονται μεν, αλλά με αργό ρυθμό. Οι διαχειριστές περιουσίας αναφέρουν ότι τα κεφάλαια των εύπορων Κινέζων στρέφονται προς διεθνή περιουσιακά στοιχεία, εν μέσω της οικονομικής στασιμότητας που πλήττει τον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο, η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί τη γοητεία της για τους πλούσιους επενδυτές. Η Σαγκάη, ειδικότερα, έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις συναλλαγές πολυτελών ακινήτων, κυρίως λόγω των πρόσφατων αλλαγών στη κυβερνητική πολιτική που έχουν ανακουφίσει την αγορά.

Πολυτελή ακίνητα

Η αποκατάσταση της αγοράς πολυτελών ακινήτων έχει δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον. Ο James Macdonald της Savills παρατηρεί ότι η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές ακινήτων έχει οδηγήσει σε αύξηση των νέων πολυτελών ακινήτων στη Σαγκάη, καλύπτοντας την ανεκπλήρωτη ζήτηση. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι αγοραστές, ενώ οι προκαταβολές για νέους αγοραστές έχουν μειωθεί επίσης, γεγονός που καθιστά την αγορά πολυτελών κατοικιών σαφώς πιο ελκυστική.

Σύμφωνα με τον Sam Xie της CBRE, οι συναλλαγές σε νεόδμητα πολυτελή ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά 38% το πρώτο τρίμηνο του 2024, με το 40% των αγοραστών να είναι κάτοικοι της Σαγκάης. Εμβληματικά έργα, όπως το Arbour, το The Bund Garden και το Shanghai Arch, πουλήθηκαν αμέσως μετά την έναρξή τους, καταδεικνύοντας την έντονη ζήτηση.

Παρά την προτίμηση για τα πολυτελή ακίνητα, οι Κινέζοι super rich δεν περιορίζονται μόνο στην εγχώρια αγορά. Η στρατηγική τους περιλαμβάνει τώρα μια πιο ποικιλόμορφη γκάμα διεθνών περιουσιακών στοιχείων. Ο Nick Xiao της Hywin International σημειώνει ότι οι Κινέζοι επενδυτές εξερευνούν νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως νομίσματα, ιδιωτικές πιστώσεις, αμερικανικά κρατικά ομόλογα και μετοχές ανεπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με το CNCB, η τάση αυτή αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στρατηγική διαφοροποίησης που αποσκοπεί στη διατήρηση κεφαλαίου και την ελαχιστοποίηση κινδύνων. Οι Κινέζοι επενδυτές στρέφονται προς προϊόντα υψηλότερης απόδοσης και χαμηλότερου κινδύνου, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς έχουν υποστεί απώλειες στην εγχώρια αγορά ακινήτων και μετοχών.

Η επενδυτική συμπεριφορά των πλουσίων Κινέζων αποκαλύπτει μια διάκριση σε σχέση με τους διεθνείς ομολόγους τους. Ενώ οι παγκόσμιοι επενδυτές συνήθως υιοθετούν διαφοροποιημένες στρατηγικές με αμοιβαία κεφάλαια και πολυδιάστατα χαρτοφυλάκια, οι Κινέζοι επενδυτές προτιμούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση που επικεντρώνεται στη διατήρηση του κεφαλαίου και τη σταθερή απόδοση.

Διαβάστε ακόμη

«Δύο κόσμοι» στην ευρωζώνη – H ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και το… γερμανικό φρένο

Κολίν Χουάνγκ: Τα ένοχα μυστικά του Mr. Temu – Πώς έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος

«Πόλεμος» για την Paramount: Στα 6 δισ. δολ ανέβασε την προσφορά ο Μπρόνφμαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ