Πέφτει διαρκώς, τους τελευταίους μήνες, η τιμή του Κιλιάν Εμπαπέ στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο», σε μια χρονιά που πολλοί θεωρούν ότι θα είναι «δική» του λόγω της καυτής υπόθεσης του νέου συμβολαίου του, με τον ίδιο να βρίσκεται προς το παρόν ανάμεσα στο Παρίσι και τη… Μαδρίτη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Football Benchmark, η αξία του 25χρονου σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν στην αγορά του ποδοσφαίρου παρουσιάζει την 4η μεγαλύτερη μείωση στο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2023, με την αποτίμησή του μόλις στα 151,3 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με ποσό μικρότερο κατά 78,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το peak του, των 230,1 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2022!
Ευθύνεται για αυτό η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του με τη διοίκηση της Παρί και ο προσωρινός, τότε, παραγκωνισμός του; Συμβαίνει, άραγε, ως έναν βαθμό, επειδή ουσιαστικά μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και παύει να τίθεται θέμα πώλησής του;
Διότι, ή ανανεώνει πλέον ή φεύγει, χάνοντας στη δεύτερη περίπτωση το bonus αφοσίωσης των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συμπεριληφθεί ως όρος στο αρχικό του deal με τον πάμπλουτο Άραβα ιδιοκτήτη της πρωταθλήτριας Γαλλίας, τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ (σ.σ. εκτός αν γίνει το «μπαμ» μέσα στον Ιανουάριο με την πώλησή του έναντι ενός ένα «λογικότερου» ανταλλάγματος, αν κι εφόσον η Παρί σκεφτεί ότι αν το καλοκαίρι ο ποδοσφαιριστής της αποχωρήσει τελικά για άλλη χώρα δεν θα βάλει ούτε ευρώ στα ταμεία της, και το αποφασίσει αν φυσικά της τον ζητήσει κάποιος άμεσα και αν πει εκείνος το «ναι» σε μια τέτοια μεταγραφή).
Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ως βασική αιτία της πτώσης-σοκ στη «χρηματιστηριακή αξία» του Εμπαπέ ότι μένει ελεύθερος… Οι εξελίξεις φαίνεται να τρέχουν ήδη, χωρίς σαφώς να αποκαλύπτονται όσες κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις το συγκεκριμένο γεγονός, ότι η τιμή του αγγίζει το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο της καριέρας του, τα 139,5 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2021, εν μέσω πανδημίας, θα φανεί στην πορεία.
Υπάρχει μια, μικρή έστω, πιθανότητα να παραμείνει ο ακριβότερος, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, σταρ των γηπέδων στη σημερινή ομάδα του, την Παρί Σεν Ζερμέν; Έχει κλείσει κρυφά από τώρα για το προσεχές καλοκαίρι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως του δίνουν το δικαίωμα να κάνει οι κανονισμοί από την 1/1/2024;
Παίζει το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής «σφήνας» από τρίτο σύλλογο (π.χ. Λίβερπουλ) για την απόκτηση του διεθνή Γάλλου στράικερ; Βασικά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν έως τον Ιούνιο, με την πολύ πρόσφατη δήλωση του παίκτη «αν ήξερα τώρα τι θέλω να κάνω, γιατί να το καθυστερώ; Δεν θα είχε νόημα», να αφήνει τα πάντα ανοικτά.
Οι Ισπανοί φέρονται να έχουν καταθέσει πρόταση για 2ετές συμβόλαιο στον Εμπαπέ, προκειμένου να υπογράψει από τον Ιανουάριο για το καλοκαίρι, με deadline έως τα μέσα του μήνα. Μετά τις περιπέτειες του καλοκαιριού, ο Γάλλος βρήκε τη φόρμα του και έχει πετύχει 25 γκολ σε 24 αγώνες όλων των διοργανώσεων στη σεζόν.
Οι τελευταίες πληροφορίες για το σίριαλ Εμπαπέ παραπέμπουν σε σκληρό παζάρι για την επόμενη μέρα της καριέρας του παίκτη. Το Footmercato μετέδωσε ότι συμφώνησε με τη Ρεάλ για να φορέσει τη φανέλα της μετά την 30ή Ιουνίου με την υπογραφή προσυμφώνου, αλλά το περιβάλλον διέψευσε τα σενάρια! Την ίδια ώρα, οι Times τον «στέλνουν» στη Λίβερπουλ, με εναλλακτικές τις Άρσεναλ ή Μάντσεστερ Σίτι. Πού κρύβεται η αλήθεια, δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί…
Η λίστα των χαμένων και οι leaders
Ο Εμπαπέ έχασε 16,4 εκατ. ευρώ από την τιμή (market value) των 167,7 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 151,3 εκατ. ευρώ, σε μια πτωτική πορεία που άρχισε από τον Ιούλιο του 2022 (230,1 εκατ.), όπως προκύπτει από το σχετικό διάγραμμα (για την περίοδο 2018-2023), και συνεχίζεται.
Ο άλλος πίνακας δείχνει δε ότι μόνο άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές είδαν την αξία τους να μειώνεται στο τετράμηνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή ο Γκάβι της Μπαρτσελόνα (-19,2 εκατ. ευρώ), Τζέιντον Σάντσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (-19,1 εκατ. ευρώ) και Ρις Τζέιμς της Τσέλσι (-18,7 εκατ. ευρώ).
Το όνομα του golden boy των ευρωπαϊκών γηπέδων φιγουράρει σε μια λίστα που δεν τον κολακεύει ιδιαίτερα, αν δει κανείς τους λόγους για τους οποίους έπεσε η τιμή των υπολοίπων παικτών: Ο 19χρονος Γκάβι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στον αγώνα των εθνικών ομάδων Ισπανίας – Γεωργίας για τα προκριματικά του Euro 2024, χειρουργήθηκε στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο του δεξιού γονάτου και τέθηκε νοκ άουτ για όλη τη χρονιά.
Ο Σάντσο δεν υπολογιζόταν στη Γιουνάιτεντ και μάλλον επιστρέφει στην Ντόρτμουντ ως δανεικός και ο Τζέιμς είναι επίσης τραυματίας, μπήκε στο χειρουργείο και θα γυρίσει σε 4 μήνες. Αντίθετα, ο Άγγλος διεθνής της Ρεάλ Τζουντ Μπέλινγκχαμ αποτιμάται επί του παρόντος στα 170,5 εκατ. ευρώ, σημειώνει άνοδο 16,55 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο και εξασφαλίζει τη θέση του δεύτερου πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή κόσμο, μετά τον Νορβηγό Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι, με αξία 194,3 εκατ. ευρώ και πάνω από τον συμπαίκτη του στη Μαδρίτη Βινίσιους Τζούνιορ, του οποίου η χρηματιστηριακή» τιμή ανέρχεται στα 160,7 εκατ. ευρώ, με 4ο τον Κιλιάν Εμπαπέ στα 151,3 εκατ. ευρώ.
Μόνο 20 εκατ. δολ. από «δουλειές»
Ένα άλλο ζήτημα είναι ποια επίδραση θα έχουν όλα αυτά στη συμπεριφορά των χορηγών απέναντι στον Εμπαπέ, ο οποίος ήταν αρκετά «επιλεκτικός» τα προηγούμενα χρόνια και για μεγάλο διάστημα «κράτησε αποστάσεις» από πολλές μεγάλες εταιρείες, που τον πολιορκούσαν για συνεργασίες. Αν π.χ. υπογράψει στη Ρεάλ και μετακομίσει στην Ισπανία, αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να προσαρμοσθεί και εμπορικά στις συνθήκες και το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα συναντήσει στον σύλλογο της La Liga, σε ένα πιο προβεβλημένο και ισχυρό οικονομικά πρωτάθλημα από τη γαλλική Ligue 1.
Παραδοσιακά ο Γάλλος… υστερεί στις business των γηπέδων έναντι των άλλων διάσημων σταρ, αφού κέρδισε σύμφωνα με το Forbes μόνο 20 εκατ. δολ. από τις εξωαγωνιστικές δραστηριότητές του, από σπόνσορες και επιχειρηματικά εγχειρήματα, στην κατάταξη του 2023, έναντι 90 εκατ. δολ. του Κριστιάνο Ρονάλντο και 65 εκατ. δολ. του Λιονέλ Μέσι. Αντίστροφα, από μισθούς και bonus εισέπραξε 100 εκατ. δολ., με τον Πορτογάλο στα 46 εκατ. δολ. και τον Αργεντινό στα 65 εκατ. δολ.
Η πρόσθεση των εισοδημάτων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων τον άφησε 3ο με 120 εκατ. δολ., με τον CR7 1ο στα 136 εκατ. δολ. και τον Μέσι στα 130 εκατ. δολ. Στους χορηγούς του Γάλλου συμπεριλαμβάνονται το αμερικανικός «κολοσσός» της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης Nike από το 2006, η φημισμένη ελβετική ωρολογοποιία Hublot, ο οίκος LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (Louis Vuitton, Dior κ.ά.), η Oakley, οι Electronic Arts, Panini και το fantasy sport video game κρυπτονομισμάτων Sorare.
Το 2020, η EA Sports τον επέλεξε για το εξώφυλλο του βιντεοπαιχνιδιού FIFA 21 και παλαιότερα συνεργάσθηκε με τη μάρκα βιολογικών προϊόντων διατροφής Good Gout και το ιαπωνικό brand προϊόντων ομορφιάς για άνδρες, Bulk. Μια άλλη επένδυσή του ήταν στην εταιρεία παραγωγής ταινιών «Zebra Valley», η οποία θα συνεργάζεται με το Χόλιγουντ και το ΝΒΑ, με αντικείμενο τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη μουσική, την τεχνολογία και τα βιντεοπαιχνίδια.
Διαβάστε ακόμη
«Δια νόμου» ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους
Πώς θα βρείτε το κατάλληλο άρωμα
Τα ρετρό αθλητικά παπούτσια σώζουν την κορεσμένη αγορά των sneakers
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ