Τη δεκαετία του ‘90 αποτελούσε τον «φόβο και τον τρόμο» του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς είχε καταφέρει να γίνει… ειδικός στην κλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πιστωτικές κάρτες.
Τη δεκαετία του ‘00 άλλαξε άρδην «επαγγελματική» ρότα, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σ’ έναν σπουδαίο σύμβουλο κυβερνο-ασφάλειας, ο οποίος έδινε διαλέξεις και έγραφε βιβλία.
Ο λόγος για τον Κέβιν Μίτνικ, γνωστός και ως «Κόνδορας» ή «Πάπας του Κυβερνο-εγκλήματος», ο οποίος την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 59 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.
Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε από την KnowBe4, την εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας, την οποία είχε συν-ιδρύσει ο ίδιος και χάρη στην οποία κατάφερε να αφήσει πίσω τον κόσμο της παρανομίας.
Μέχρι να γίνει «θρύλος» στον τομέα του, ωστόσο, ο Μίτνικ χρειάστηκε να πάρει ένα σκληρό μάθημα και να περάσει αρκετούς μήνες στη φυλακή.
Ο ίδιος εξέτισε την ποινή του το 2000 και, μαζί με την αλλαγή της χιλιετίας, άλλαξε και τη ζωή του. Έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως σύμβουλος κυβερνο-ασφάλειας, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.
Η 10ετία της παρανομίας
Μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ‘90 είχε προλάβει να εμπλακεί στην υποκλοπή χιλιάδων ψηφιακών δεδομένων αλλά και πιστωτικών καρτών σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Τα μεγάλο ταλέντο του, μάλιστα, σε συνδυασμό με την εγκληματική του δράση, του επέτρεψαν να παραβιάσει ακόμη και ομοσπονδιακά ψηφιακά δεδομένα, ενώ στο «παλμαρέ» του συγκαταλέγονται επιθέσεις σε συστήματα εταιρειών και πανεπιστημίων.
Στην κορύφωση της εγκληματικής του σταδιοδρομίας, οι ερευνητές του FBI έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως τον «πλέον σημαντικό καταζητούμενο» χάκερ παγκοσμίως.
Το 1995, έπειτα από δύο χρόνια ανθρωποκυνηγητού, ο Μίτνικ συνελήφθη για την κατοχή εταιρικών μυστικών, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρώην βοηθός εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είχε ασχοληθεί επιμελώς με την υπόθεσή του, είχε χαρακτηρίσει τον Μίτνικ ως μια «πολύ μεγάλη απειλή».
Πάντως, η δράση του διαβόητου χάκερ είχε προσελκύσει αρκετούς θαυμαστές – μιμητές, οι οποίοι το 1998 «έριξαν» την ιστοσελίδα των The New York Times, απαιτώντας την απελευθέρωση του ινδάλματός τους.
Το 1999, ο Μιτνικ τελικά δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε 46 μήνες ποινή φυλάκισης. Παράλληλα, του επιβλήθηκε απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή για την πρώτη 3ετία μετά την αποφυλάκισή του.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Μίτνικ μεγάλωσε στο Λος Άντζελες ως μοναχοπαίδι. Οι γονείς του ήταν διαζευγμένοι και έτσι, ο μικρός Κέβιν πολύ συχνά μετακόμιζε και άλλαζε πόλεις. Ο ίδιος είχε περιγράψει τον εαυτό του ως ένα μοναχικό παιδί, το οποίο ασχολούταν όλη μέρα με τα… μαγικά κόλπα.
Μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ο Μίτνικ είχε καταφέρει να «ξεγελάει» το σύστημα επικύρωσης εισιτηρίων στα λεωφορεία, με αποτέλεσμα να μετακινείται εντελώς… δωρεάν. Στο λύκειο, δε, είχε εμμονή με τους διακόπτες φωτισμού και τα κυκλώματα των τηλεφωνικών εταιρειών.
Έως τα 17 του, είχε την ευχέρεια να εισβάλει σε εταιρικά συστήματα υπολογιστών. Κάτι, το οποίο τού άνοιξε τον δρόμο προς την παρανομία.
Thank you for the compliment and recommendation! https://t.co/myZGsspB9G
— Kevin Mitnick (@kevinmitnick) February 4, 2023
Στα απομνημονεύματά του, ο ίδιος αμφισβήτησε πολλές από τις κατηγορίες, οι οποίες του είχαν αποδοθεί. Ανάμεσα σ’ αυτές και η παραβίαση των κυβερνητικών υπολογιστικών συστημάτων.
«Όποιος αγαπάει να παίζει σκάκι, ξέρει ότι αρκεί να νικήσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να κατασχέσεις τα περιουσιακά του στοιχεία» είχε γράψει σ’ ένα από τα βιβλία του, αναφερόμενος στις κλοπές πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα με διάφορες φήμες, πάντως, ο Μίτνικ είχε καταφέρει να κλέψει τουλάχιστον 20.000 αριθμούς καρτών…
Διαβάστε ακόμα
Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)
Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ