Όταν πριν από περίπου 125 χρόνια ο Σι Εφ Σαμμς και ο Τζέι Μπι Γουαντζ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν σε ένα υπόγειο στο Σικάγο τα πρώτα ακτινολογικά μηχανήματα της εταιρείας που μόλις είχαν συστήσει με το όνομα Victor Electric Company, ήταν βέβαιοι για τους καρπούς της επανάστασης που ξεκινούσε στον ευρύτερο χώρο της υγείας με τα νέα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ηλεκτρισμού.

Αυτό όμως που ίσως δεν φαντάζονταν ήταν ότι το επιχειρηματικό δημιούργημα τους θα έφθανε να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως σε έναν κλάδο που επηρέασε και επηρεάζει καταλυτικά την διάγνωση, την αντιμετώπιση και εν τέλει την θεραπεία ασθενειών με τη βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης. Και υπό αυτή την οπτική η GE Healthcare, όπως ονομάζεται εδώ και πολλά χρόνια η εταιρεία (κομμάτι του κολοσσού GE), σήμερα έχει βρεθεί και στην «πρώτη γραμμή» άμυνας απέναντι στην πανδημία παρέχοντας τα απαραίτητα «όπλα» στις δομές υγείας.

Κάτι που αποτελεί μία μεγάλη ευθύνη, όπως λέει στο “business stories” η Κατρίν Εστράμπ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της GE Healthcare EMEA, του επιχειρηματικού σκέλους της πολυεθνικής με ευθύνη σε πάνω από 120 χώρες – σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική – και ετήσιο τζίρο κάπου στα 3,9 δισ δολ.

Η συζήτηση μας γίνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι ψηφιακές πλατφόρμες βοηθούν τη σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, όπου έχει έδρα το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σκέλος της πολυεθνικής. Η ψηφιακή τεχνολογία εξάλλου μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι αυτές που όπως λέει και η ίδια θα αλλάξουν άρδην το χώρο της υγείας με επιταχυντή – όπως φαίνεται – τη σημερινή πανδημία.

Πριν όμως πάμε στις τεκτονικές αλλαγές που έρχονται στα συστήματα υγείας με βάση τα παραπάνω ξεκινάμε την κουβέντα απ’ το πως ανταποκρίνεται η εταιρεία στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλει σε όλο τον κόσμο η πανδημία. «Αντιλαμβάνεστε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένουν η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων μας. Οπότε απ’ την αρχή της κρίσης επιβάλαμε αυστηρούς περιορισμούς στις εγκαταστάσεις μας, θέσαμε σχεδόν όλο το προσωπικό γραφείου σε τηλεργασια και ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας στις μονάδες παραγωγής ή επισκευής. Από εκεί και έπειτα όμως έχουμε άλλη μία μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε, την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής δυναμικότητας μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στην τεράστια ζήτηση σε μηχανήματα εξαιρετικής σημασίας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID19, όπως αναπνευστήρες, συστήματα παρακολούθησης ασθενών ή κινητών ακτινολογικών μηχανημάτων. Και αυτό φυσικά δεν ήταν κάτι εύκολο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι πετύχαμε σε ελάχιστο χρόνο να τετραπλασιάσουμε την παραγωγική δυναμικότητα μας για αναπνευστήρες, το βασικό μηχάνημα που είναι απαραίτητο σήμερα είτε στις ΜΕΘ, είτε στα τμήματα νοσηλείας ασθενών με COVID19 αλλά και αλλού. Και η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται καθώς εκτυλίσσεται το νέο κύμα της πανδημίας», λέει η κα Εστράμπ.

Χαρακτηριστικό των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν μεταξύ άλλων και η συμμαχία της εταιρείας με την Ford Motor για τη μετατροπή παραγωγικών μονάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μονάδες κατασκευής αναπνευστήρων(!) Μία απ’ τις κινήσεις που είχαν κάνει αίσθηση τον περασμένο Μάρτιο.

«Και στην Ελλάδα έχουμε παραδώσει μεγάλο αριθμό αναπνευστήρων στα νοσοκομεία καθώς και συστήματα παρακολούθησης των ασθενών σε ΜΕΘ», σπεύδει να συμπληρώσει η κα Εστράμπ. Αναφέρει μάλιστα το νοσοκομείο Σωτηρία.

Προφίλ

Η ίδια ηγείται του δεύτερου μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκέλους του πολυεθνικού ομίλου, το οποίο σχηματίστηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τη συγχώνευση του ευρωπαϊκού σκέλους με τα αντίστοιχα της Μ. Ανατολής και της Αφρικής. Η GE Healthcare EMEA, προσφέρει μία ευρεία γκάμα λύσεων – από απεικονιστική και υπερήχους, μέχρι λύσεις φροντίδας, παροχή υπηρεσιών, λογισμικών κοκ Στο πλαίσιο αυτό διαθέτει 12 παραγωγικές μονάδες διάσπαρτες στην Ευρώπη, απασχολεί 10.000 υπαλλήλους ενώ στο Παρίσι, όπου είναι η έδρα της, λειτουργεί και το παγκόσμιο κέντρο R&D επεμβατικής ακτινολογίας.

Όπως αναφέρει η ίδια «στην Ελλάδα έχουμε παρουσία απ’ το 1976. Διαθέτουμε γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και απασχολούμε 130 υπαλλήλους κάνοντας απευθείας πωλήσεις και παρέχοντας υπηρεσίες. Έχουμε εγκαταστήσει περί τα 5.000 συστήματα εκ των οποίων τα 1.500 συντηρούνται από εμάς. Οπότε διαθέτουμε και μηχανικούς».

Κινητήριος δύναμη η τεχνολογία

Όπως και πριν από 125 χρόνια όταν η τεχνολογία πρωτοξεκινούσε να διαμορφώσει όλη την αλυσίδα του συστήματος υγείας, έτσι και τώρα οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι αποτελούν και την κινητήρια δύναμη, όπως επισημαίνει η κα Εστράμπ.

«Έχουμε ενεργό ρόλο στις συζητήσεις με τους πελάτες για την διαμόρφωση και παροχή χρήσιμων λύσεων. Και αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται σήμερα περισσότερο νοσοκομεία, κλινικές και κυβερνήσεις είναι η τεχνολογία. Αυτό αποτελεί και την ουσία των πραγμάτων», λέει η ίδια. Και εξηγεί: «Αυτό που τους ενδιαφέρει ολοένα περισσότερο είναι πώς μπορούν εταιρείες όπως η GE Healthcare να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν την δυναμικότητα τους διευκολύντας την πρόσβαση ακόμα περισσότερου κόσμου στην περίθαλψη. Πώς θα τους βοηθήσουμε να είναι πιο επαρκείς και πιο παραγωγικοί με λιγότερο προσωπικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και ιατρικό απ’ ότι είχαν παλιά. Και αυτό είναι μία πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Επίσης στρέφονται σε εμάς και ζητούν βοήθεια για την βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι για όλα αυτά καταλυτικό ρόλο θα παίξουν η ψηφιακή και η τεχνητή νοημοσύνη. Πυλώνες στους οποίους επενδύει αρκετά ο όμιλος. «Υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον, ακόμα και μεταξύ Ελλήνων πελατών μας, για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως ‘εργαλείο’ για τη λήψη καλύτερων και πιο αποδοτικών αποφάσεων, είτε στο κομμάτι της διοίκησης είτε στο κλινικό κομμάτι. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει ένα διοικητικό κέντρο τεχνολογίας, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν διασυνδεθεί 200 νοσοκομεία από δύο ευρωπαϊκές χώρες. Φανταστείτε το σαν το κέντρο ελέγχου πτήσεων της NASA, το οποίο αναλύει διαρκώς τα στοιχεία που έρχονται γύρω απ’ τους ασθενείς. Στοιχεία που έρχονται απ’ τα νοσοκομεία και έχουν να κάνουν πχ με τον αριθμό των ασθενών, τις ώρες προσέλευσης κοκ. Με την ανάλυση αυτών είναι εφικτή η προληπτική διαχείριση της δυναμικής της ζήτησης και της διαθεσιμότητας κλινών, κλινών COVID19, κλινών ΜΕΘ, ιατρικού προσωπικού, χειρουργείων κοκ. Αυτό λοιπόν είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορείς να χρησιμποιήσεις τα data γύρω απ’ τη λειτουργία ενός νοσοκομείου για να πετύχεις καλύτερη επάρκεια και δυναμικότητα».

Και συνεχίζει: «Eπίσης υπάρχει και η χρήση της ψηφιακής και της τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικό επίπεδο. Για παράδειγμα ίσως έχετε ακούσει ότι ο FDA (σσ Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) πρόσφατα ενέκρινε ένα ‘εργαλείο’ μας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και ονομάζεται ‘Thoracic Care Suite’ (σσ Σουίτα Φροντίδας Θώρακος). Ουσιαστικά πρόκειται για μία φορητή συσκευή που συνδέεται στον ασθενή και με τη χρήση αλγόριθμων μπορεί να εντοπίσει για κάποια ανωμαλία στους πνεύμονες, ακόμα και να προβλέψει πχ επερχόμενη κατάρρευση τους, και αυτόματα να ενημερώσει το κεντρικό σύστημα του νοσοκομείου δίδοντας προτεραιότητα στο περιστατικό. Η συγκεκριμένη συσκευή μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υποθέσεις Covid19».

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μία εταιρεία όπως η GE Healthcare μέσα στο disrupt που προκαλεί η πανδημία; «Θα το έθετα περισσότερο ως ευκαιρία και όχι τόσο ως πρόκληση», απαντά. «Αφενός να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, άρα να ανταποκρινόμαστε στην παγκόσμια ζήτηση. Αφετέρου να επιταχύνουμε τις ψηφιακές εφαρμογές, όπως αυτά που περιγράψαμε για τα κεντρικά συστήματα των νοσοκομείων, αλλά και την τηλειατρική, την τηλε-ακτινολογία κοκ διότι οι ασθενείς σήμερα αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο υπό το φόβο του κορωνοϊού. Και η ψηφιακή διάσταση των υπηρεσιών υγείας από επενδυτικής άποψης είναι αυτό που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια. Είμαι απολύτως σίγουρη σε αυτό που σας λέω!».

Οπότε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς game changer την πανδημία; «Απόλυτα! Το αντιμετωπίζουμε ως επιταχυντή τεχνολογικών αλλαγών στον κλάδο. H τηλεϊατρική, η τηλεακτινολογία, η συμβουλευτική από απόσταση κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά σημαντικά στη λήψη των καλύτερων αποφάσεων σε κλινικό και διοικητικό επίπεδο. Έτσι και οι πάροχοι υγείας που θα χρησιμοποιούν τις σχετικές εφαρμογές θα βελτιώνουν τη λειτουργία των συστημάτων τους. Όλο αυτό λοιπόν επιταχύνεται λόγω της πανδημίας».

Αν και πολλοί χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή «χρυσή» για τον ευρύτερο κλάδο του ιατρικού εξοπλισμού η ίδια απορρίπτει το χαρακτηρισμό. «Σαφώς σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι αναπνευστήρες ή μονάδες παρακολούθησης. Όμως την ίδια ώρα η πτώση στις πωλήσεις άλλων ιατρικών μηχανημάτων είναι κάθετη. Οπότε όλα είναι σχετικά πάνω σε αυτό. Αυτό που σίγουρα έχει ‘φουσκώσει’ είναι το ψηφιακό κύμα αλλαγών. Είναι ο παράγοντας κλειδί στον οποίο όλοι επενδύουμε μαζικά», αναφέρει αποφεύγοντας να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας εν μέσω της πανδημίας.

Σε ο,τι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό της GE Healthcare EMEA τονίζει ότι αυτός αποσκοπεί στο να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην αποκαλούμενη «προσωποποιημένη υγεία». «Αυτό βασικά σημαίνει να έχεις στην ουσία τη σωστή τεχνολογία στο σωστό μέρος για το σωστό ασθενή και στη σωστή ώρα. Εν ολίγοις πιο στοχευμένη διάγνωση, πιο στοχευμένες θεραπείες και πιο στοχευμένοι ασθενείς σε παρακολούθηση, είτε αυτό γίνεται στο νοσοκομείο είτε από απόσταση. Και σε αυτό πάλι, το ΑΙ και τα Data, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο».

Η Κατρίν Εστραμπ εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια για την GE Capital και αργότερα συνέχισε στην GE Healthcare. Γαλλίδα στην καταγωγή έζησε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ πριν κληθεί να αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος στην GE Healthcare Europe, και να επιστρέψει στη Γαλλία. Από το καλοκαίρι έχει αναλάβει Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του νέου σχηματισμού που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση του ευρωπαϊκού σκέλους με αυτά της Μ. Ανατολής και της Αφρικής συγκροτώντας την GE Healthcare EMEA. Δηλώνει ‘πολίτης του κόσμου’ και ενθουσιασμένη με την Αθήνα, «όπου γεννήθηκε ο κόσμος», όπως λέει.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Κόβονται» οι 4 στους 10 συμμετέχοντες

Δεξαμενόπλοια: Οι εφοπλιστές πληρώνουν… κι από την τσέπη τους!

Οι «πρωταγωνιστές» των moratorium: Ποιοι κλάδοι έχουν τα περισσότερα «παγωμένα» δάνεια