search icon

business stories

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών για βιομηχανικά ακίνητα (pics)

Περισσότερα από 130 βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια πτωχευμένων και ενεργών εταιρειών βγαίνουν στο σφυρί μέχρι το τέλος της χρονιάς - Η Αλλατίνη, η Frozita, η ιστορική Δεσύλλας με το φιλέτο στην Κέρκυρα, οι πάλαι ποτέ κραταιές κλωστοϋφαντουργίες ΕΝΚΛΩ και ΕΛΥΦ

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα για βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, τα οποία ανήκουν είτε σε πτωχευμένες εταιρείες είτε σε λειτουργούσες, οι οποίες βρέθηκαν όμως μπροστά σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 130 ηλεκτρονικά σφυριά για τέτοια ακίνητα, ενώ στην πορεία ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό οι σχετικές διαδικασίες να οδηγηθούν σε αναστολή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών ξεχωρίζουν ορισμένα βαριά ονόματα του παρελθόντος, όπως της Αλλατίνη (Nutriart), της ιστορικής Δεσύλλας στην Κέρκυρα, της Frozita, αλλά και των δύο πάλαι ποτέ κραταιών κλωστοϋφαντουργικών ομίλων της χώρας, της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) της οικογένειας Λαναρά και της Ελληνικής Υφαντουργίας (ΕΛΥΦ) της οικογένειας Ακκά. Μαζί με αυτές και δεκάδες ακόμη εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται ακόμη σε παραγωγική δραστηριότητα. Oπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, πάντως, τα βιομηχανικά ακίνητα στην πλειονότητά τους είναι δύσκολο να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Eτσι, πολλά από αυτά παραμένουν στις λίστες και βγαίνουν και ξαναβγαίνουν στο σφυρί, με την τιμή εκκίνησης να μειώνεται.

Η Αλλατίνη

Μία δεκαετία και παραπάνω από τότε που κηρύχθηκε σε πτώχευση οδεύει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της Αλλατίνη (Nutriart) στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, κλείνοντας έτσι και τυπικά την πορεία μιας βιομηχανίας στον χώρο των τροφίμων που ξεκίνησε με φιλόδοξους στόχους, αλλά σύντομα ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Βασικό μέρος του επιχειρηματικού σχήματος ήταν τμήμα της ιστορικής Μύλοι Αλλατίνη, συμφερόντων αρχικά της ομώνυμης εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, μετά από πολλές ανατροπές και εξελίξεις το 1987 δημιουργήθηκε η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ, η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάστηκαν κατά το πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη.

Το 2008 ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart με βασικό αντικείμενο τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένης και διατηρημένης ζύμης για επιχειρήσεις εστίασης. Η πορεία της εταιρείας, που διέθετε αρκετές παραγωγικές μονάδες, συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στη μακρά και οδυνηρή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ετσι ο όμιλος, παρά τα ιστορικά σήματα Κατσέλης και Αλλατίνη που διέθετε, μπήκε σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του χρέους του και ουσιαστικά τη διάσωσή του. Τελικά το σχέδιο ναυάγησε, με αποτέλεσμα η Νutriart να κηρυχθεί σε πτώχευση στις 21 Ιουνίου του 2013.

Μία δεκαετία και παραπάνω από τότε που κηρύχθηκε σε πτώχευση οδεύει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της Αλλατίνη (Nutriart) στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου

Μετά από 11 χρόνια η σύνδικος πτώχευσης βγάζει στο σφυρί τη μονάδα της Αλλατίνη, Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ, στη Θεσσαλονίκη μέσω δύο πλειστηριασμών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Για τις 25 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ο πρώτος πλειστηριασμός για το ένα σκέλος της μονάδας της «Αλλατίνη». Πρόκειται για ένα γήπεδο που
προέρχεται από τη συνένωση δύο όμορων, συνολικής επιφάνειας 13.430,44 τ.μ. που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.
Το κτιριακό συγκρότημα έχει κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, το 2000 και το 2003. Αρχικά χτίστηκε μονώροφο κτίριο αποθηκών εμβαδού 1.000 τ.μ. Στη συνέχεια με προσθήκη κατ επέκταση αποθήκη εμβαδού 4.793,64 τ.μ., όροφος γραφείων 148,97 τ.μ., δύο δεξαμενές 13,20 τ.μ.. Έτσι το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 5.960,31 τ.μ..
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.767.000 ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός για το μείζον τμήμα του ακινήτου στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου 2024, με τιμή εκκίνησης 4.009.500 ευρώ. Πρόκειται για γήπεδο αρχικής επιφάνειας 32.954 τ.μ.,το οποίο μετά από διάφορες μετατροπές είναι σήμερα 25.041 τ.μ.
Επί αυτού έχουν ανεγερθεί από την περίοδο 1995-1996 διάφορα βιομηχανικά κτίρια αρχικού συνολικού εμβαδού 7.781,26 τ.μ. (γραφεία, αποθήκες, 5όροφος μύλος ενισχυμένης ειδικής κατασκευής για αποκλειστική χρήση αλευρόμυλου με ύψος 25.50 μέτρα και εμβαδόν 3.557,23 τ.μ. καθώς και άλλα κτίρια). Σημειώνεται ότι μετά από επεκτάσεις το συνολικό εμβαδό του συγκροτήματος έφτασε τα 10.270,40 τ.μ. Στα κτίρια και τις υποδομές του ακινήτου είναι φανερές οι συνέπειες της φθοράς του χρόνου και όχι μόνο…

Η Μίχας Βιομηχανία Κρεάτων

Ένα από τα ακίνητα με τις υψηλότερες τιμές εκκίνησης ανήκει σε μια μεγάλη βιομηχανία κρεάτων. Πρόκειται για τη Χαράλαμπος Μίχας Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Κρεάτων, το ακίνητο της οποίας βγαίνει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό στις 23 Οκτωβρίου. Αφορά μεγάλη έκταση 25.460,35 τ.μ., προερχόμενη από τη συνένωση οκτώ όμορων αγροτεμαχίων, μαζί με τις εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας-τυποποίησης και συντήρησης κρεάτων που βρίσκονται στον Υψηλάντη Βοιωτίας, στη θέση Κανάλι-Καναπίστα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πολλών χιλιάδων τ.μ., έχουν κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές καθότι είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος με ψυκτικές μονάδες κ.λπ.

Επισπεύδουσα είναι η ΑΑΔΕ – Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία από το 2017 έχει τεθεί σε λύση-εκκαθάριση που ακόμη συνεχίζεται. Οσον αφορά την ΑΑΔΕ,  αναφέρεται ότι «η διωκόμενη οφειλέτρια του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ποσό 5.592.896,81 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων». Από τον Νοέμβριο του 2023 έχουν διενεργηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί με συνολική τιμή εκκίνησης 7 εκατ. ευρώ. Ο επαναληπτικός στις 23 Οκτωβρίου θα γίνει με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη κατά 20%, στα 5,6 εκατ. ευρώ.

Η Frozita

Για τρίτη φορά απειλούνται με πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις της Frozita ΑΕΒΕ, καθώς τόσο στις 27 Μαρτίου όσο και στις 12 Ιουνίου η διαδικασία ανεστάλη. Το επόμενο σφυρί σε βάρος της εταιρείας τυποποίησης, κατάψυξης και εμπορίου φρούτων και πουρέ φρούτων έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου και αφορά βιομηχανικό ακίνητο στη Σκύδρα Πέλλας. Πρόκειται για κληροτεμάχιο έκτασης, σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, 52.890 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει εγκατεστημένη βιομηχανική μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι το κατασχεθέν ακίνητο είχε μισθωθεί για 12 έτη (από 24-3-2012 έως 24-3-2024), καθώς και μέρη της έκτασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για 22 έτη (26-3-2012 έως 26-3-2034). Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Η Frozita ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και σύντομα ανέπτυξε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το δίκτυο διανομής της να περιλαμβάνει 30 προορισμούς, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Ντουμπάι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για τρίτη φορά απειλούνται με πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις της Frozita ΑΕΒΕ

Η Δεσύλλας και το φιλέτο στην Κέρκυρα

Για τέταρτη φορά οδεύει προς το σφυρί το ακίνητο-φιλέτο μέσα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, το οποίο ανήκε στην ιστορική εταιρεία Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε. και φιλοξενούσε το πρώτο εργοστάσιο κάνναβης στην Ελλάδα. Στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου και δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί τρεις άγονες προσπάθειες, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει υποχωρήσει στο 65% της αρχικής, συγκεκριμένα στα 5.354.050 ευρώ από τα 8,237 εκατ.ευρώ. Στον πλειστηριασμό θα βγουν «η πλήρης και αποκλειστική κυριότητα εργοστασιακού συγκροτήματος με τα επιμέρους 91 κτίσματά του» και φυσικά το οικόπεδο, που έχει συνολική έκταση 37.647 τ.μ. και βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσα της πόλης της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, εντός του οικοπέδου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, το εργοστασιακό συγκρότημα είναι πλέον πλήρως εγκαταλελειμμένο, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. Σήμερα, όμως, τα περισσότερα έχουν κατεδαφιστεί ή ερειπωθεί.

Για τέταρτη φορά οδεύει προς το σφυρί το ακίνητο-φιλέτο μέσα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, το οποίο ανήκε στην ιστορική εταιρεία Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, «το συνολικό ακίνητο αφορά μεγάλη έκταση σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι γνωστή για το συνεχές σύστημα δόμησής της, με τα μεγάλα ύψη των κτιρίων και τα στενά δρομάκια (καντούνια). Εντός της πόλης της Κέρκυρας η οικοδομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη λόγω των ζωνών προστασίας και της έλλειψης ελεύθερων οικοπέδων». Οσον αφορά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου, εξαιρούνται έξι διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695 τ.μ. Από την έκταση των 36.736 τ.μ., τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των έξι διατηρητέων. Αρα η εκμεταλλεύσιμη έκταση ανέρχεται σε 16.005 τ.μ.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Δεσύλλα το 1871. Η οικογένεια Δεσύλλα ήταν από τις ισχυρότερες οικονομικά της εποχής και για ένα διάστημα λειτούργησε και τράπεζα. Το 1891 ιδρύθηκε σε αυτόν τον χώρο ένα εργοστάσιο σχοινιών, ενώ το κτιριακό συγκρότημα αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις: η πρώτη την περίοδο 1899-1913 με διάφορα κτίρια (σπαγκοποιείο, νηματουργείο, αποθήκες κ.λπ.) και η δεύτερη από το 1913 έως το 1940 με υφαντήριο, νέο νηματουργείο και μηχανοστάσια, μετατρέποντας το χειροκίνητο εργοστάσιο σε ηλεκτροκίνητο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλέξανδρος Δεσύλλας Ξενοδοχειακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις Α.Ε., σε βάρος της οποίας στρέφεται ο πλειστηριασμός, ιδρύθηκε το 1931 και έχει περάσει από ετών σε συμφέροντα των οικογενειών που ελέγχουν και τη ναυτιλιακή Eletson.

ΕΝΚΛΩ και ΕΛΥΦ

Το «παρών» στις λίστες των πλειστηριασμών συνεχίζουν να δίνουν και οι δύο άλλοτε πυλώνες της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ) της οικογένειας Λαναρά και η Ελληνική Υφαντουργία (ΕΛΥΦ) της οικογένειας Ακκά. Και για τις δύο έχουν προηγηθεί δεκάδες σφυριά για τις πολύτιμες κάποτε μονάδες τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ορισμένες εκ των οποίων άλλαξαν χέρια. Υπάρχει όμως και συνέχεια.

Έτσι, την περασμένη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου έγιναν δύο πλειστηριασμοί σε βάρος της ΕΛΥΦ για οριζόντιες ιδιοκτησίες που αφορούν ένα από τα κεντρικά εργοστάσια και την έδρα της, στα Γιαννιτσά. Το συγκεκριμένο μάλιστα υπήρξε ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη για την παραγωγή υφάσματος denim, καταγράφοντας επί σειρά ετών υψηλούς τζίρους και αξιοθαύμαστο ποσοστό εξαγωγών. Με αυτό το όχημα η οικογένεια Ακκά (με επικεφαλής του ομίλου τον Γιάννη Ακκά) έγινε κυρίαρχη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας μέχρι τα τέλη του 2013. Πρόκειται για το μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας στην περιοχή των Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας και στο επικείμενο σφυρί θα βγουν ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο) και έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγρόκτημα συνολικής έκτασης 174.765,80 τ.μ., καθώς και μία ακόμη μικρότερη οριζόντια ιδιοκτησία. Η συνολική τιμή εκκίνησης ήταν 1,39 εκατ. ευρώ και άλλαξαν χέρια με το ποσό κατακύρωσης να φτάνει τα 1.944.313 ευρώ.

Στο σφυρί η πάλαι ποτέ κραταιά κλωστοϋφαντουργία Ελληνική Υφαντουργία (ΕΛΥΦ) της οικογένειας Ακκά

Θα ακολουθήσουν δύο πλειστηριασμοί σε βάρος της ΕΝΚΛΩ στις 25 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης 895.700 ευρώ και στις 8 Νοεμβρίου με τιμή 700.500 ευρώ. Ο πρώτος αφορά το πρώην κλωστήριο Βερλάν στη Σκύδρα Πέλλας. Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 27.820 τ.μ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί βιοτεχνικό κτίριο-εργοστάσιο που αποτελείται από δύο διώροφα τμήματα σε επαφή μεταξύ τους. Οπως αναφέρεται στις εκθέσεις, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σήμερα κενές και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της παρατεταμένης αχρησίας και των εκτεταμένων λεηλασιών τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος αφορά το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα-κλωστήριο Τοκμακίδη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Ηπείρου στην πόλη της Νάουσας. Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 3.724 τ.μ. που περιλαμβάνει βιοτεχνικό/βιομηχανικό κτίριο με υπόγειο-ημιυπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και τμήμα τρίτου ορόφου καθώς και δεύτερο ισόγειο κτίριο αποθήκης-βαφείου με βοηθητικούς χώρους.

Tο ακίνητο της Ιωνική Ελαιουργία ΑΒΕΕ στη Θήβα που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης 1,92 εκατ. ευρώ

Τα άλλα εργοστάσια

Δεκάδες είναι τα επαγγελματικά ακίνητα άλλων εταιρειών που οδεύουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα. Ανάμεσά τους, της βιομηχανίας ξυλείας Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά που στις 6 Νοεμβρίου οδηγείται για πολλοστή φορά στο σφυρί με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 15,51 εκατ. ευρώ, το ακίνητο της «Ιωνική Ελαιουργία ΑΒΕΕ» στη Θήβα που έχει προγραμματιστεί για τις 24
Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης 1,92 εκατ. ευρώ, της Σουλιώτης Α.Ε. στην Πρέβεζα που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης 3,5 εκατ. ευρώ, της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη για τις 24 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης 2,2 εκατ. ευρώ, αλλά και το μεγάλο ακίνητο (οικόπεδο 150.000 τ.μ. και στεγασμένες εγκαταστάσεις 25.542 τ.μ.) της Σερραϊκής Κονσερβοποιίας Οπωροκηπευτικών Α.Ε., γνωστής ως ΣΕΡΚΟ, στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Σερρών-Νιγρίτας, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου, με επισπεύδοντα ιδιώτη και με τιμή εκκίνησης 890.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Στις κάλπες από το πρωί για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Μονομαχία Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Στα 70 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version