Από τις «δάφνες» που απολάμβανε επί δεκαετίες ως η 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, πέρασε άγαρμπα σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με…πυκνό «καπνό» να συσκοτίζει το διεθνές της εκτόπισμα και με τη «φωτιά» των πλειστηριασμών για τα περιουσιακά της στοιχεία να μην έχει τέλος…

Ο λόγος για την «Καπνική Α. Μιχαηλίδης», με ιστορική διαδρομή 136 ετών, που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού με εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εκείνη που εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.

Στο απόγειο της δόξας της διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, ενώ είχε παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε άλλες οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία).

Στην πορεία της έγραψε «χρυσούς» τζίρους και κέρδη, αλλά και μεγάλα «ανοίγματα» σε δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια. Το 2022 ο τζίρος έχει διολισθήσει στα 2,07 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της χρήσης να φτάνουν τα 23 εκατ. ευρώ και τις συσσωρευμένες να φτάνουν στα 638,17 εκατ. ευρώ. Στο δυσθεώρητο ύψος των 606,35 εκατ. ευρώ κινούνταν και οι συνολικές υποχρεώσεις, εκ των οποίων τα 318 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα 193,3 εκατ. εμπορικές υποχρεώσεις και τα 87,6 εκατ. ευρώ φόρους και τέλη.

Η αρχή της «πτώσης»

Η αφετηρία της πτώσης ήταν το 2016 όταν η εταιρεία κατηγορήθηκε από τις τράπεζες που τη δανειοδοτούσαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.
Έκτοτε ξεκίνησε ένα «σερί» αρνητικών γεγονότων με δεσμεύσεις ποσοτήτων καπνών, δικαστικές αντιπαραθέσεις και πλειστηριασμούς, έχοντας απέναντι, μεταξύ άλλων και τη γερμανική Deutsche Bank AG, η οποία έχει αξίωση από διαιτητική απόφαση, ύψους 253,55 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι με επισπεύδουσα τη γερμανική τράπεζα άρχισε να βγαίνει στο σφυρί το συγκρότημα της Καπνική Μιχαηλίδης στο Κιλκίς. Ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς 6.491.000 ευρώ, και κατέληξε άγονος.

 

Στις 26 Ιουνίου 2024 έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με την ίδια τιμή εκκίνησης, αλλά και με το ίδιο αποτέλεσμα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, το επόμενο σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 27 Νοεμβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στα 5.192.800 ευρώ, δηλαδή κατά 20% ή 1.298.200 ευρώ.

Το συγκρότημα στο Κιλκίς

Πρόκειται για ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ.(μετά του επ΄αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού), άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. και βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο),στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Επί του γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών η οποία ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο.

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ.και 45.329,64 τ.μ.αντίστοιχα.

 

Πιο αναλυτικά το βιομηχανοστάσιο αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που εξυπηρετούσε την διαλογή και επεξεργασία καπνού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θαλάμους τεχνητής ωρίμανσης,γραφειακούς χώρους και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα,WC και χώροι προσωπικού).

Τα δάπεδα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ή επενδεδυμένα με συνθετικό υλικό και κεραμικά πλακίδια κατά περίπτωση,ενώ η εσωτερική τοιχοποιία και οροφή των θαλάμων τεχνητής ωρίμανσης φέρουν επένδυση από μονωμένα πάνελ πολυουρεθάνης.

Το κτίριο φυσικής ζύμωσης είναι διώροφο παραλληλόγραμμου σχήματος που λόγω της μορφολογίας και κλίσης του εδάφους το ισόγειο προς τα ΒΑ βρίσκεται σε υπόγειο επίπεδο και αντιστοίχως ο 1ος όροφος σε επίπεδο ισογείου.

Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων επιτυγχάνεται μέσω 4 μεταλλικών κλιμακοστασίων και 5 υδραυλικών ανελκυστήρων. Τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα (εστιατόριο, αποθήκη κλπ) είναι ισόγεια και ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών.

Διαβάστε ακόμη 

Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες 

ΤΑΞΙ: Έρχονται κλιμάκια ελεγκτών και πρόστιμα για το αυτοκόλλητο σήμα (pics)

Bloomberg για ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά επίσπευσης η κατάργηση των DTCs

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα