Τσαχπίνα, δροσερή, αλλά και φινετσάτη, εκρηκτική. Κατάγεται από μεγάλο τζάκι, θεωρείται εορταστική –μα και ερωτική– και είναι πάντα μοναδική καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια του κόσμου, τόσο στη λευκή της εκδοχή, όσο και στη ροζέ.
Η Μαρία Αντουανέτα την απόλαυσε για πρώτη φορά στα 1785. Η Μέριλυν Μονρόε δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα της χωρίς τις κομψές της φυσαλίδες.
Ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ την έντυσε με έναν κορσέ από βινύλιο που πέρασε στην ιστορία, ενώ ο Κριστιάν Λουμπουτέν εμπνεύστηκε από αυτήν ένα κρυστάλλινο γοβάκι-ποτήρι κατάλληλο για τις σύγχρονες Σταχτοπούτες.
Ο λόγος, βέβαια, για τη σαμπάνια: τον οίνο που ξεκίνησε από την Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας για να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα του κόσμου.
Η γέννησή της χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα και αποδίδεται στον Βενεδικτίνο μοναχό Dom Pérignon, ο οποίος πρώτος συστηματοποίησε τις ποικιλίες των σταφυλιών από όπου προέρχεται η σαμπάνια και πρώτος έθεσε κανόνες για τη δημιουργία «καμπανίτη οίνου», που ισχύουν (σχεδόν) απαράλλαχτοι μέχρι και τις δικές μας ημέρες.
Η πατρίδα της σαμπάνιας
Η Καμπανία είναι μια ιστορική περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας με το δικό της πλούσιο παρελθόν, η οποία έγινε παγκοσμίως διάσημη δίνοντας το όνομά της στο αφρώδες κρασί που παράγεται στις εκτάσεις της.
Μια επίσκεψη εδώ, επομένως, δεν έχει μόνο οινικό ενδιαφέρον: προσφέρει συνάμα και μια συναρπαστική ταξιδιωτική εμπειρία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr