Την ώρα που οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ κλιμακώνουν τις κινήσεις τους και ετοιμάζονται να αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους στην έκτακτη γενική συνέλευση, οι ορκωτοί ελεγκτές της PricewaterhouseCoopers χτυπούν καμπανάκι και επιβεβαιώνουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Άκτωρ.
Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το ΔΣ και δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αποτυπώνονται οι σοβαρές ταμειακές δυσκολίες της εταιρείας και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, κάνοντας τον ορκωτό ελεγκτή να διατυπώνει σύμφωνη γνώμη στις παρατηρήσεις αλλά με αναφορά σε «θέματα έμφασης».
Η PWC εφιστά την προσοχή στην σημείωση των οικονομικών καταστάσεων και στην συνεχιζόμενη στήριξη από την μητρική εταιρεία καθώς όπως διαπιστώνεται η Άκτωρ παραμένει ζωντανή χάρη στις ταμειακές ενισχύσεις της Ελλάκτωρ και της θυγατρικής της Άκτωρ Παραχωρήσεις μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ενδοομιλικού δανεισμού.
Να σημειωθεί ότι η Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι εταιρεία που διαθέτει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Αττική Οδό (65,8%) και στο Μορέα (71,7%) ενώ διατηρεί σημαντικά ποσοστά (από 17 έως 23%) στους αυτοκινητοδρόμους της Ολυμπίας Οδού, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καθώς και στη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο και σύντομα στο χαρτοφυλάκιό της θα προστεθεί και η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οι ενέσεις ρευστότητας προς την Άκτωρ είχαν ανέλθει σε 145,6 εκ. ευρώ και μέχρι τα τέλη του 2019 σε 171,5 εκ. ευρώ μαζί με πρόσθετα κεφάλαια 62,5 εκ. ευρώ που προστέθηκαν στα ταμεία της στο α΄εννεάμηνο του 2020. Συνολικά δηλαδή την τελευταία τριετία ο τομέας των κατασκευών έχει απορροφήσει πόρους 379,7 εκ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η μαύρη τρύπα στην εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, η διοίκηση πρόσφατα πρότεινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με 40,8 εκ. οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της θυγατρικής της.
Χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι
Η εταιρεία όπως αναλύεται στα οικονομικά αποτελέσματα, βρίσκεται εκτεθειμένη σε μια σειρά χρηματοοικονομικών κινδύνων (συναλλαγματικών, πιστωτικών, ρευστότητας) που συνδέονται με εμπορικές απαιτήσεις, προμηθευτές, ταμειακά διαθέσιμα, δανεισμό και υποχρεώσεις.
Στον ισολογισμό του 2019, η Άκτωρ παρουσίασε ζημιές προ φόρων 111,6 εκ. ευρώ και μείωση τζίρου κατά 39% ως αποτέλεσμα πρόσθετων ζημιών που παρήγαγαν οι δραστηριότητες στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό αλλά και της επιδείνωσης του τομέα των κατασκευών τόσο στην Ελλάδα λόγω έλλειψης έργων όσο και στο εξωτερικό λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πορεία της Άκτωρ καθώς καθυστερούν την συμβασιοποίηση των έργων και την αναπλήρωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων. Η ένταση του εγχώριου ανταγωνισμού καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού των εγγυητικών επιστολών αποτελούν επίσης παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρείας στον τομέα των κατασκευών.
Αγώνας δρόμου μέχρι την γ.σ.
Αναφορικά τώρα με τις μετοχικές εξελίξεις, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων για ενίσχυση των μετοχικών μεριδίων στο δρόμο για την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη για της 7 Ιανουαρίου.
Αν δεν υπάρξει αναβολή όπως ήδη έχει αρχίσει να συζητείται στην αγορά (και όχι από την πλευρά των Ολλανδών), το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές του έτους.
Ήδη από τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής έχουμε ως νέο δεδομένο τη συμφωνία των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη με τους αδερφούς Καλλιτσάντση για να αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό 18,3% της εταιρείας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου μέσω της Invesco Finance.
Στόχος είναι ανεβάσουν την συμμετοχή τους από το 5% που είναι σήμερα στο 23,3%. Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή 5 μέρες μετά την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει κριθεί και η μάχη των αντιπάλων.
Οι δύο νέοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ έχουν ήδη επενδύσει περί τα 17 εκ. ευρώ για το 5% των μετοχών και αναμένεται να εκταμιεύσουν επιπλέον 80 εκ. ευρώ αν ασκηθεί το δικαίωμα να αποκτήσουν το 18,3% των μετοχών της εταιρείας από την οικογένεια Καλλιτσάντση.
Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί, συνεχίζουν να ενισχύουν την θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη εξασφαλίσει μέσω φιλικών δυνάμεων την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ελέγξουν την εταιρεία.
Σήμερα ή το αργότερο πριν τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθεί και η πρότασή τους για το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες πενταμελές και με αμιγώς ελληνικό μάνατζμεντ.
Επισήμως η Reggeborgh Invest ελέγχει το 10,36%, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 22,9% αν ασκηθεί το call option για το 12,55% της Ελλάκτωρ που έχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας.
Διαβάστε ακόμη:
Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έρχεται παράταση για τις προθεσμίες ρυθμίσεων – Ποιοι μπαίνουν στον 2ο γύρο
Lamda: Στην κρίση του ΥΠΠΟΑ η προμελέτη για τμήμα του πάρκου στο Ελληνικό
Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού – Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Βρετανία στην Αθήνα