Τα… απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όταν η ίδια και αρκετές άλλες του κλάδου της έγραφαν ένδοξες σελίδες στην αγορά, θυμίζουν οι φωτογραφίες για τον επικείμενο πλειστηριασμό που αφορά την «Κ. Π. Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας και Διανομής Φαρμακευτικών Προϊόντων».
Το σφυρί έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 27 Ιουλίου και θα χτυπήσει για κινητό εξοπλισμό και διάφορα αυτοκίνητα, όλα εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους εδώ και χρόνια.
Όταν μεσουρανούσε στην αγορά
Η μητρική εταιρεία του Οµίλου Κ.Π. Μαρινόπουλος A.E. ιδρύθηκε το 1979 και κατέκτησε γρήγορα ανοδικούς ρυθµούς ανάπτυξης, καθώς κάλυπτε όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου φαρµακείου. Διέθετε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα ΑΛΕΦΑ (private label), όλα τα φάρµακα που κυκλοφορούσαν στη ελληνική αγορά, πάνω από 10.000 παραφαρµακευτικά προϊόντα καθώς και γάλατα βρεφικής ηλικίας και γενικής κατανάλωσης.
Ο Όµιλος διέθετε τα προϊόντα αυτά µέσα από ένα ευρύ δίκτυο διανοµής µε περισσότερα από 2.000 σηµεία πώλησης, ενώ το προσωπικό του υπερέβαινε τα 250 άτοµα.
Πριν από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2006-2007 στο δυναμικό του Ομίλου περιλαµβάνονταν ακόμη οι εταιρείες Φαρμακεμπορική Α.Ε., µε ποσοστό συµµετοχής 50,82%, Φαρμασόφτ Ε.Π.Ε, µε ποσοστό συµµετοχής 99%, και Φαρμακαποθήκη Ανδρέας Χριστοφόγλου Α.Ε., µε ποσοστό συµµετοχής 60%. Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, τη χρήση του 2006 ο τζίρος έχει φτάσει τα 267 εκατ. ευρώ (με EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ), έναντι 236,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης.
Το 2007 η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με πωλήσεις της τάξης των 315 εκατ. ευρώ και με το EBITDA στα 7 εκατ. ευρώ περίπου.
Στη συνέχεια όμως η Κ.Π. Μαρινόπουλος ακολούθησε τη δική της πορεία στον…γκρεμό.
Η λύση, η πτώχευση και το σφυρί
Κάπως έτσι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 22 Ιουλίου 2013, δηλαδή προ δεκαετίας, αποφάσισε τη λύση της και την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης. Τον Σεπτέμβριο του 2014 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Κ.Π. Μαρινόπουλος κηρύχθηκε σε πτώχευση, με χρόνο παύσης πληρωμών την 15η Σεπτεμβρίου 2012. Παράλληλα, ορίστηκε και η σύνδικος πτώχευσης.
Με αυτήν ως επισπεύδουσα έχει οριστεί ο… πολλαπλός πλειστηριασμός για την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για 23 ταυτόχρονους πλειστηριασμούς που αφορούν κινητό εξοπλισμό (μηχανήματα, γραφεία, καρέκλες, εκτυπωτές, ράφια κ.α.) και οχήματα, κυρίως επαγγελματικά, με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από τα 1.900 ευρώ και να φτάνουν τις 145.000 ευρώ.
Αυτή η υψηλότερη τιμή των 145.000 ευρώ αφορά ένα ρομπότ (μηχάνημα διαλογής φαρμάκων) μάρκας KNΑPP και είναι ό,τι…πολυτιμότερο έχει απομείνει στα χαλάσματα της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας, που η έδρα της ήταν στη Λ. Τατοίου στη Μεταμόρφωση.
Πάντως η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στις 219.396 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν διενεργηθεί δύο εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας αξίας των κινητών παγίων της πτωχευμένης εταιρείας. Κατά τη μία η συνολική αγοραία αξία τους ανέρχεται σε 226.415 ευρώ, ενώ κατά τη δεύτερη σε 216.177 ευρώ.
Άξιο αναφοράς είναι ακόμη το γεγονός ότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων όπως γραφεία, καρέκλες, βιβλιοθήκες, υπολογιστές κ.α. βρίσκεται στο χώρο της εταιρείας, στη Μεταμόρφωση, ενώ τα περισσότερα από τα 26 οχήματα στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων της Alapis στο Σχηματάρι.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «τα εκτιμώμενα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και παρουσιάζουν χαμηλό βαθμό συντήρησης». Ακόμη ότι «οι εγκαταστάσεις της πτωχευμένης εταιρείας στην Μεταμόρφωση έχουν λεηλατηθεί και σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και τα συγκεκριμένα αντικείμενα»…
Διαβάστε ακόμη:
Αντώνης Κοτζαμανίδης: Νέες εξαγορές για την Entersoft στη Ρουμανία – Οι ευκαιρίες στην Ελλάδα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ