search icon

business stories

Junk fees: Πώς οι αεροπορικές εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια από αυτές τις χρεώσεις

Έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας υπολόγισε πως, από το 2018 έως το 2023, πέντε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έβγαλαν περισσότερα από 12 δισ. δολάρια μόνο από τις χρεώσεις επιλογής θέσης - Τεράστια κέρδη και από τις επιπλέον χρεώσεις στις χειραποσκευές

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν καταφέρει να εισπράξουν οι αεροπορικές εταιρείες από τις λεγόμενες «χρεώσεις – σκουπίδια», κατήγγειλε έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας. Τα λεγόμενα «junk fees» είναι οι επιπλέον χρεώσεις με τις οποίες μπορεί να επιβαρυνθούν οι ταξιδιώτες, όπως η επιλογή της θέσης ή τα ταξίδια με αποσκευές.

Ενδεικτικά, από το 2018 έως το 2023, πέντε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έβγαλαν περισσότερα από 12 δισ. δολάρια μόνο από τις χρεώσεις επιλογής θέσης, ένα κόστος που παλαιότερα περιλαμβανόταν στην τιμή ενός αεροπορικού εισιτηρίου.

Το 2023, η United Airlines χρέωσε έως και 319 δολάρια για μια θέση με επιπλέον χώρο για τα πόδια, η Spirit Airlines χρέωσε έως και 299 δολάρια, η Delta Air Lines χρέωσε έως και 264 δολάρια, η Frontier Airlines χρέωσε 141 δολάρια και η American Airlines χρέωσε έως και 140 δολάρια.

Σημαντικά είναι τα έσοδα για τις εταιρείες και από τις χρεώσεις στις χειραποσκευές.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δίνουν ακόμα και μπόνους σε μετρητά στους εργαζομένους τους, προκειμένου να εντοπίζουν ταξιδιώτες που προσπαθούν να αποφύγουν τα τέλη για τις χειραποσκευές.

Ειδικότερα, αερομεταφορείς εξαιρετικά χαμηλού κόστους όπως η Frontier και η Spirit διέθεσαν 26 εκατομμύρια δολάρια ως κίνητρα το 2022 και το 2023 για «να πιάσουν επιβάτες που φέρονται να μην ακολουθούν τις πολιτικές των αεροπορικών εταιρειών για τις αποσκευές», βάζοντάς τους εκβιαστικά «το μαχαίρι στον λαιμό», να πληρώσουν το επιπλέον κόστος των αποσκευών ή να χάσουν την πτήση τους.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει επίσης ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να αποφεύγουν τους φόρους στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ορισμένες χρεώσεις ως «μη φορολογητέες αμοιβές», θέτοντας σε μειονεκτική θέση αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta και η American που δεν χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική.

Η Frontier υπερασπίστηκε τις μη φορολογητέες χρεώσεις ως έναν τρόπο για να γίνουν τα αεροπορικά ταξίδια πιο προσιτά σε οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «εκδημοκρατισμό» των ταξιδιών.

Η έκδοση της έκθεσης συμπίπτει με τις προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών έναντι της ασυδοσίας των αεροπορικών εταιρειών. Μάλιστα, ο νυν υπουργός Μεταφορών έχει υποστηρίξει δεικτικά πως η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι λιγότερο φιλική προς τα δικαιώματα των επιβατών και θα προστατεύσει κυρίως τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Πάντως, η υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας που συνέταξε την έκθεση δεν θα αφήσει το χρόνο να περάσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την ανανέωση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Δήλωσε μάλιστα πως θα καλέσει τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών American, Delta, United, Frontier και Spirit σε ακρόαση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το ζήτημα των παράτυπων χρεώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ερευνα για τη Γερμανία: Πόσους χιλιάδες μετανάστες χρειάζεται ετησίως η οικονομία (διάγραμμα)

Ena Athletics: Η ελληνική εταιρεία που τρέχει στην αγορά των supershoes (pics)

Ρεκόρ ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version