Ένα από τα «διδάγματα» και αυτής της κρίσης, είναι ότι ορισμένα brands δεν «πτοούνται» παρά τους όποιους κλυδωνισμούς. Αυτό, βέβαια, ισχύει μόνο για ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα. Σε αυτό το εξαιρετικά ολιγομελές “club” ανήκει και ο περίφημος γαλλικός οίκος Hermes, το σύμβολο του απόλυτου luxury.
Η διάσημη φίρμα,- που ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermès ως μια εταιρία κατασκευής σελών και ειδών ιππασίας-, σε αντίθεση με άλλες όπως η Gucci, επέδειξε μια αξιοθαύμαστη «αντοχή» απέναντι στις καταλυτικές συνέπειες της πανδημίας. Γιατί ναι μεν ο τζίρος της πέρυσι «έπεσε» στα 6,39 δισ. ευρώ, από 6,88 δισ. ευρώ το 2019, και αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη στα 1,39 δισ. ευρώ (έναντι 1,53 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν), ωστόσο το «κακό» θεωρείται μικρό. Κάτι που οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ισχυρή πελατειακή βάση που διαθέτει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και ήδη, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου (+15,6% οι πωλήσεις), ξανά «προς τη δόξα τραβά»…
Οι δύο κυρίες της «ελληνικής Hermes»
Μέρος αυτού του ισχυρού ευρωπαϊκού «πυλώνα» της Hermes είναι και η ελληνική θυγατρική που «κυβερνάται» από ένα θηλυκό δίδυμο. Και αν κρίνει κανείς από τις, μέχρι τώρα, επιδόσεις του, τα καταφέρνει περίφημα.
Η Γαλλίδα Juliette Streichenberger και η Francesca Di Carrobbio, γεννημένη στην Ελβετία, αλλά πολιτογραφημένη Ιταλίδα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, αντίστοιχα της Hermes Grece, είναι τα δύο κεντρικά πρόσωπα που με διαφορετικές αφετηρίες, αρμοδιότητες και εμπειρία, -η Streichenberger εδώ και αρκετά χρόνια ενώ η Carrobbio μόλις ενάμιση-, έχουν υπό την ευθύνη τους (και) τον ελληνικό βραχίονα του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού.
Οι Dumas, η σχέση τους με την Ελλάδα και την οικογένεια Στράτου
Η Hermes διευθύνεται σήμερα από την έκτη γενιά της οικογένειας Dumas, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Καταρχήν, γιατί οι δύο μετοχικοί και διοικητικοί ηγέτες, Alex και Pierre-Alexis Dumas έχουν και ελληνικό αίμα, λόγω της μητέρας τους, Ρένας Γρηγοριάδη που ήταν σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και σύζυγός του εμβληματικού Jean-Louis Dumas.
Το ζεύγος Dumas, όμως, είχε και μεγάλη αδυναμία στην Αίγινα, όπου απέκτησε το δικό του «καταφύγιο», όπου περνούσε εκεί αρκετούς μήνες κάθε χρόνο. Χτίζοντας σχέσεις άρρηκτης φιλίας με το ζεύγος του αείμνηστου βιομήχανου Φαίδωνα Στράτου και της εικαστικού Ελένης Πόταγα, που διατηρούσαν το όμορο «Κτήμα Παγώνι».
Στο νησί της Aίγινας, λοιπόν, βρίσκεται το «μυστικό» γύρω από το πώς και το γιατί ο Φαίδων Στράτος, -της οικογένειας που ταύτισε το όνομά της με την Πειραϊκή- Πατραϊκή-, ανέλαβε «από συστάσεως» της, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Hermes Grece. Tο ελληνικό «πόδι» του γαλλικού brand άνοιξε το γνωστό κατάστημα στη διασταύρωση Σταδίου και Βουκουρεστίου τον Νοέμβριο του 2005.
Λίγους μήνες πριν είχε συγκροτηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με το «παρών» να δίνουν ο «πατριάρχης» του ομίλου Jean Louis Dumas, ο επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Kωστόπουλος και ο Φαίδων Στράτος, ως διευθύνων σύμβουλος. Θέση που διατήρησε μέχρι τις αρχές του 2019, -λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, έφυγε από τη ζωή-, όταν και τον διαδέχθηκε η υπεύθυνη του ομίλου για την Ιταλία, -τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Hermes μετά τη Γαλλία-, την Τουρκία, τώρα και την Ελλάδα, Francesca Di Carrobbio.
Oι «ανασχηματισμοί» των προέδρων
Mπορεί ο Φαίδων Στράτος να παρέμεινε αμετακίνητος επί 14 συναπτά έτη, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τους προέδρους της Hermes Grece. Tην πρώτη περίοδο και μέχρι το Iούλιο του 2009 τη θέση κατείχε ο Christian Blancard. Mετά ανέλαβε τα ηνία ο Wilfrid Gerard, που κρατήθηκε και στις τρεις ανασυγκροτήσεις του Δ.Σ. οι οποίες ακολούθησαν, με τελευταία τον Mάιο του 2013. Πέντε μήνες αργότερα, υπήρξαν νέες αλλαγές και μετά την παραίτηση του Gerard, τη θέση ανέλαβε η Juliette Streichenberger.
Έκτοτε και μετά από μια περίοδο συχνών εσωτερικών «ανασχηματισμών» και ανακατατάξεων, επήλθε μια σταθερότητα. Ούτως ή άλλως, εκείνη ως υπεύθυνη πλέον της Hermes για όλη την Ευρώπη έχει αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, που μεταθέτουν το «βάρος» στην διευθύνουσα σύμβουλο.
Οι «χρυσές» επιδόσεις του ελληνικού βραχίονα
Πάντως, εάν κάτι χαρακτηρίζει την ελληνική θυγατρική είναι ότι, κόντρα στις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, παρέμεινε σταθερά κερδοφόρος καταγράφοντας αυξανόμενες πωλήσεις.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2008, όταν η χώρα έμπαινε στο «σκοτεινό τούνελ», ο τζίρος της Hermes Grece ήταν στα 4,8 εκ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε στην «περιοχή» των 6 εκ. ευρώ. Δείχνοντας την, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μιας εταιρείας που απευθύνεται φυσικά σε συγκεκριμένο target group, το οποίο και μπορεί να πληρώσει αστρονομικά ποσά για τα είδη της. Και δεν μιλάμε μόνο τις διάσημες, -χειροποίητες φυσικά-, τσάντες Birkin και Kelly, όπου οι λίστες αναμονής φτάνουν ακόμη και τα 6 χρόνια, αλλά για τα πιο «προσιτά» προϊόντα, όπως ένα γυναικείο πουλόβερ με τιμή 1.300 ευρώ, ή ένα παντελόνι με 2.150 ευρώ…
Οι βασικοί μέτοχοι-ιδιοκτήτες του μητρικού ομίλου δεν μπορεί παρά να πίνουν νερό στο όνομα αυτού του θηλυκού διδύμου. Γιατί πέρα από τις ανοδικές επιδόσεις του, ο ελληνικός βραχίονας, με τον τζίρο, το 2019, να ανεβαίνει στα 10,66 εκατ. ευρώ (από 9,27 εκατ. έναν χρόνο πριν) και τα καθαρά κέρδη στα 1,6 εκατ. (έναντι 1,43 εκατ.), έδωσε μέρισμα 1,45 εκατ. πέρυσι, που ήρθαν να προστεθούν στα 1,42 εκατ. το 2019. Σχεδόν διπλάσια από τις 850.000 ευρώ του 2018. Έχουν βάλει, δηλαδή, την Hermes Grece σε μια τροχιά που φέρνει καρπούς σε όλα τα επίπεδα.
Το «μικρό, ασφαλές καταφύγιο»
Για το «αύριο», όπως δείχνουν οι επιδόσεις του μητρικού ομίλου, φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία. Που πέραν της αναγκαίας έμφασης στις διαδικτυακές πωλήσεις ή στο λανσάρισμα ακόμη και αθλητικής κολεξιόν, εδράζεται και σε μια γενικότερη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται και η παρούσα πρόκληση της πανδημίας.
«Κοιτώντας το μέλλον, νομίζω ότι ένας όμιλος όπως η Hermes θα ενισχυθεί γιατί σε στιγμές κρίσης, αυτοί που μεταδίδουν μια αίσθηση συνοχής, σταθερότητας, πιστότητας στις αξίες τους γίνονται ένα μικρό ασφαλές καταφύγιο», όπως δήλωσε πρόσφατα η Carrobbio.
Διαβάστε ακόμη
Eπίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου (vid)
Ντουμπάι: Πόσοι Έλληνες ζουν εκεί και με πόσα αμείβονται
Πόθεν έσχες: Eκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις – Τι να προσέξετε