Ακόμη και δύο δεκαετίες μετά την πρώτη του μέρα στo χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο John Paulson φαινόταν πως θα γίνει ένας επιτυχημένος, αλλά όχι αξιομνημόνευτος χρηματιστής, η καριέρα του οποίου θα ξεχνιόταν με το πέρασμα του χρόνου. Τελικά, όμως, όλα αυτά θα άλλαζαν με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την οποία ο Paulson εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, γράφοντας για πάντα το όνομα του στην χρηματιστηριακή ιστορία.
Όπως και πολλά άλλα παιδιά της Νέας Υόρκης, ο Paulson προερχόταν από ένα σπίτι μεταναστών, με πατέρα από το Εκουαδόρ και μητέρα με γαλλική και νορβηγική καταγωγή. Χρειάστηκε να φθάσει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του για να αποφασίσει ποιον δρόμο ήθελε να ακολουθήσει, μα αφότου ήξερε τι ήθελε να κάνει, φαίνεται πως έκανε όλα τα σωστά βήματα. Σπούδασε στο New York University, έκανε MBA στο Harvard και έπιασε δουλειά σε μία συμβουλευτική εταιρεία, προτού «αποφοιτήσει» για την Wall Street.
Εκεί, πέρασε από τρεις διαφορετικές φίρμες, μέχρι που το 1994 ίδρυσε την Paulson & Co., έχοντας μόνο μία ταπεινή επένδυση δύο εκατομμυρίων και αρχικά, μόλις έναν ακόμη εργαζόμενο. Το hedge fund, που σπανίως έπαιρνε ρίσκα και ειδικευόταν στις συγχωνεύσεις εταιρειών, κατέληξε να διαχειρίζεται πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια το 2003. Όχι και άσχημα, μα τα καλύτερα έρχονταν.
Η προσέγγιση του Paulson άλλαξε στις αρχές του 2007, όταν παρατήρησε πως ένας ανησυχητικός αριθμός ανθρώπων με ύποπτη πιστοληπτική ικανότητα έπαιρνε στεγαστικά δάνεια. Έτσι, πιστεύοντας πως αργά η γρήγορα η φούσκα των subprimes θα σκάσει, προετοίμασε την εταιρεία του για ακριβώς αυτό το σενάριο. Φρόντισε, επίσης, να αγοράσει συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης ή Credit Default Swaps, δηλαδή ένα δίκτυ προστασίας, αν τα πράγματα δεν πήγαιναν βάση σχεδίου.
H πρόβλεψη αποδείχθηκε σωστή και ήταν πραγματικά μία ιστορική νίκη, το όνειρο κάθε fund manager. Όσο ο πανικός εξαπλώνονταν στην παγκόσμια κοινότητα, ο Paulson κέρδισε 10 εκατομμύρια την ήμερα.
Συνολικά, η Paulson & Co. έβγαλε 15 δισεκατομμύρια, τα τέσσερα από τα οποία πήγαν κατευθείαν στην τσέπη του ιδρυτή της, από την συναλλαγή που αρκετοί αποκάλεσαν «την καλύτερη στην ιστορία της Wall Street». Πλέον, ο Paulson είχε τόσο σύντομα μεταμορφωθεί από άσημος επενδυτής σε επενδυτικό θρύλο. Τα μέσα ενημέρωσης ήθελαν να μάθουν για εκείνον, ο κόσμος ήθελε να ακούσει κάθε συμβουλή του και άνθρωποι από όλων τον κόσμο έσπευδαν να του εμπιστευτούν τα λεφτά τους. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη.
Στα επόμενα χρόνια, η απόδοση της Paulson & Co. είχε σκαμπανεβάσματα, κάτι που φαίνεται και με μια φευγαλέα ματιά στα περιουσιακά στοιχεία υπό την διαχείριση της. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Paulson & Co. είχε αρκετές αποτυχημένες επενδύσεις, με αρκετές επιλογές της να αποδεικνύονται ζημιογόνες. Το 2011, η συνολική αξία τους ανέρχονταν στα 38 δισεκατομμύρια, ενώ το 2017 αυτός ο αριθμός είχε φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια. Τότε ήταν και η περίοδος που ο Paulson άρχισε να σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει τα βήματα του George Soros και να αρχίσει να χρησιμοποιεί την φίρμα του μόνο για τις προσωπικές του επενδύσεις. Έτσι και έκανε το προηγούμενο καλοκαίρι, επιστρέφοντας όλα τα εξωτερικά της κεφάλαια στους ιδιοκτήτες τους ανακοινώνοντας ότι πλέον θα διαχειρίζεται μόνο δικά του κεφάλαια.
Άλλωστε, την τελευταία πενταετία ο Paulson παρέμεινε αρκετά απασχολημένος. Ήταν ένας από τους πρώτους «καρχαρίες» της Wall Street που εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξη του στον Ντόναλντ Τραμπ, μα δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο θρυλικός, πλέον, επενδυτής ήταν ένας από τους κορυφαίους συμβούλους στην προεκλογική καμπάνια του κάποτε συμπολίτη του, το 2016 και παρέμεινε στο πλευρό του μέχρι το τέλος της θητείας του. Μάλιστα, τα σχόλια που έκανε περί «ρατσισμού απέναντι στους λευκούς» στο πρόγραμμα σπουδών στο σχολείο των παιδιών του δείχνουν πως μάλλον συμφωνεί με τον 45ο πρόεδρο όχι μόνο σε οικονομικά, αλλά και κοινωνικά θέματα.
Η ελληνική περιπέτεια
Εδώ και μια 10ετία, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες ο Αμερικανός έχει στρέψει την προσοχή του. Με την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να υπάρχει στον ορίζοντα, το 2012 ο Paulson αγόρασε γερμανικά ομόλογα, περιμένοντας να ανέβει η αξία τους. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη. Έπειτα, αποφάσισε να επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις και απέκτησε σημαντικά ποσοστά στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στις Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ. Κανένα από αυτά τα στοιχήματα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ιδιαίτερα οι τραπεζικές τοποθετήσεις του 66χρονου σήμερα μεγαλοεπενδυτή.
Τώρα, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, η Paulson & Co. θα συμμετάσχει με 265 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της αναμένεται να ανέλθει σε 18,62% (από 4,61% σήμερα) και θα καταστεί έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, αποκτώντας μια ακόμη ευκαιρία να βγει κερδισμένος από την Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Η Super League απέτυχε, αλλά οι λόγοι που την προκάλεσαν είναι ακόμη εδώ
Αυτά είναι τα νέα προϊόντα της Apple – Πότε έρχονται στην Ελλάδα
TikTok: Αγωγή-μαμούθ εναντίον του – Γιατί θα μοιράσει χιλιάδες ευρώ σε παιδιά της Ευρώπης