H γαστρονομία, εδώ και πολλά χρόνια, έχει αναδειχθεί ως ένα βασικό θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς πολλοί ζηλεύουν την επιτυχία και τη δόξα των προβεβλημένων σεφ, στην πατρίδα μιας από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες του κόσμου, στην Ιταλία, οι νέοι σεφ είναι δύσκολο να αναδειχθούν. Για την ακρίβεια, πολλοί ταλαντούχοι νέοι σεφ είναι απογοητευμένοι από τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη προστασίας της εργασίας και τις ελάχιστες προοπτικές.
Πολλοί νέοι μάγειρες που δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα βγάζουν μόλις 1.800 ευρώ τον μήνα, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ μερικοί από αυτούς την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονται πάνω απ’ τη φωτιά κάθε μέρα για δύο μήνες, χωρίς διάλειμμα. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ιταλία είναι περίπου 1.150 ευρώ τον μήνα, ενώ ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ τον μήνα. Και κάπως έτσι, πολλοί μεταναστεύουν.
Italy is no country for young chefs https://t.co/LS9ehDRnbV pic.twitter.com/PjVTSdUCpo
— Reuters World (@ReutersWorld) November 25, 2023
Το Reuters επικαλείται το παράδειγμα νεαρού σεφ που δραστηριοποιείτο στη Σαρδηνία υπό αντίστοιχες συνθήκες και αμοιβή, ο οποίος μετακομίζοντας στην Νέα Υόρκη μπορεί να βγάζει 7.000 δολάρια τον μήνα, δουλεύοντας 50 ώρες την εβδομάδα με συνθήκες πλήρους εργασιακής διαφάνειας.
Αλλά ο αριθμός των νεαρών Ιταλών που φεύγουν για να αναζητήσουν εργασία σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες – αν και η τάση διακόπηκε για λίγο από την πανδημία COVID-19. Η μετανάστευση και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων συνέβαλαν σε μια αυξανόμενη δημογραφική κρίση: ο πληθυσμός των 59 εκατομμυρίων της Ιταλίας συρρικνώνεται. Μεγάλο μέρος της μετανάστευσης προήλθε από τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, καθώς και από τον οικονομικά υπανάπτυκτο νότο της Ιταλίας – το «mezzogiorno».
Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν πολύ να επιστρέψουν στην Ιταλία, αλλά με μόλις 1.200 ευρώ τον μήνα -για 50 ώρες την εβδομάδα- βλέπουν ότι δεν έχει νόημα. Οι μισθοί στην Ιταλία μειώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό. Ακόμη και κάποιοι που τολμούν να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις εστίασης σύντομα αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πάντως, η σημερινή εκροή Ιταλών σεφ, λόγω δύσκολων συνθηκών στην πατρίδα τους, δεν είναι νέο φαινόμενο. Οι Ιταλοί άρχισαν να συστήνουν την πίτσα και τα ζυμαρικά στον κόσμο κατά τη διάρκεια της μαζικής μετανάστευσης στα τέλη του 19ου αιώνα. Η δημοτικότητα της ιταλικής κουζίνας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε καθώς έφτασαν περισσότεροι μετανάστες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλο αυτό, λοιπόν, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και ότι οι σεφ από την Ιταλία θα συνεχίσουν να αναζητούν τις τύχες τους εκτός της πατρίδας τους.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin
Χατζηδάκης: Δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας
Ξεπαγώνει η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από τα τέλη του έτους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ