Μετά από πολυετή προσπάθεια των πιστωτριών τραπεζών και πολλούς άγονους πλειστηριασμούς άλλαξε χέρια σήμερα το μεγάλο ακίνητο της «Ίρις Εκτυπώσεις» στο Κορωπί.
Σε αυτό το τελευταίο σφυρί επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε πλέον υποχωρήσει στα 8,4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο τελικά κατακυρώθηκε στα 11,51 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσό κατά 3,11 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Το θρίλερ με την τιμή
Για το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη που ανήκε στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, φτάνοντας τις ένδοξες εποχές να εκτυπώνει έως και 97 εφημερίδες και το οποίο λύγισε υπό το βάρος της κρίσης και των υψηλών δανείων, προηγήθηκε ένα θρίλερ σχετικά με την τιμή εκκίνησης.
Είναι ενδεικτικό ότι αυτή στο πέρασμα των χρόνων μειώθηκε κατά 26,78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο πλειστηριασμό που έγινε το 2018.
Ειδικότερα, το συγκρότημα στο Κορωπί ξεκίνησε να βγαίνει στο σφυρί στις 30 Μαΐου 2018, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 35,18 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια και στις 13 Μαρτίου 2019 το τρίτο κατά σειρά σφυρί χτύπησε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 23,21 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως και όσοι ακολούθησαν.
Ο επόμενος κύκλος, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων) άρχισε στις 18 Φεβρουαρίου και μετά στις 22 Ιουνίου 2022, με τιμή εκκίνησης στα 16.834.000 ευρώ. Και πάλι όμως οι πλειστηριασμοί οδηγήθηκαν σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επαναληπτικό που έγινε πριν έναν χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 10.942.100 ευρώ.
Έτσι, η τελευταία προσπάθεια των τραπεζών να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έγινε με τιμή πρώτης προσφοράς την ορισθείσα δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1073/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ.
Τι βγήκε στο σφυρί
Το συγκρότημα της Ίριδας βρίσκεται επί της οδού Αιγαίου, στο 20ό χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων, βιβλίων κ.λπ., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς».
Η περιοχή έχει βιομηχανικό χαρακτήρα, με κτίρια μέχρι τριών ορόφων, τόσο παλιότερες κατασκευές όσο και πρόσφατες, και χρήση κατά κύριο λόγο βιομηχανική/βιοτεχνική, ενώ διαθέτει άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό.
Πρόκειται για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.
Με βάση τις εκθέσεις εκτίμησης του Ιουνίου 2021, από τις οποίες προέκυψε η τιμή εκκίνησης των 16,83 εκατ. ευρώ των προηγούμενων πλειστηριασμών, τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αγοραία αξία της πλήρους κυριότητας του βιομηχανικού ακινήτου και τα 7,83 εκατ. ευρώ την αγοραία αξία του μηχανολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης.
Σχετικά με την κατάσταση της αγοράς ακινήτων στην περιοχή στην έκθεση εκτίμησης τονιζόταν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση, οδήγησε στον περιορισμό της εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, με συνεπακόλουθο την πτώση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες είχαν μειωθεί σημαντικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι αποδόσεις (yields) για τους επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή κυμαίνονταν από 10% έως 11%, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιδιοκτησίας.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το εύλογο εύρος των μηνιαίων μισθωμάτων για επαγγελματικά κτίρια στον Καρελλά κυμαινόταν τότε από 2 ευρώ/μ² έως 3,50 ευρώ/μ² στις μικτές επιφάνειες του κτιρίου, ανάλογα με τη θέση, την προβολή, το μέγεθος, το σχήμα, το πρόσωπο, κ.λπ. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, η αγορά παρουσίαζε στασιμότητα πράξεων και η έρευνα κατέγραφε μόνο ζητούμενες αξίες.
Σήμερα ωστόσο η κατάσταση στην αγορά θεωρείται βελτιωμένη κάτι που φάνηκε και από το τελικό τίμημα κατακύρωσης του ακινήτου της Ίριδας, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
Διαβάστε ακόμη
Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα
ΥΠΕΘΟ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα από 12 ερωτοαπαντήσεις
EDISON: Σημαντική αύξηση στην τιμή-στόχο για τη MYTILINEOS – «Βλέπει» EBITDA €1,2 δισ. το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ