search icon

business stories

Ίριδα – Γαλαξίδι: Ένα deal ανάγκης που ξεκλειδώνει εξελίξεις στις ιχθυοκαλλιέργειες

Με την εξαγορά της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες από την Ίριδα δημιουργείται ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος που ελέγχει όλους τους κρίκους της αλυσίδας της ιχθυοκαλλιέργειας, από την ιχθυοτροφή ως το τελικό σερβιριζόμενο προϊόν

Στην εξαγορά της εταιρείας Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες της κας Νάνσυ Παντελεημονίτου, προχώρησε η εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών, Ίριδα, μπαίνοντας πλέον δυναμικά και στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εταιρεία που ίδρυσαν οι Χρήστος Γκογκορώσης και Νίκος Παπαιωάννου το 2009 και που έκτοτε εξελίχθηκε σε μία ισχυρή δύναμη στο χώρο των ιχθυοτροφών με δύο σύγχρονα εργοστάσια σε Αγρίνιο και Πάτρα και με έναν κύκλο εργασιών περίπου 150 εκατ. ευρώ, περιήλθε λίγο πάνω απ’ το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της άλλοτε εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας.

Η κα Παντελεημονίτου (στο κέντρο) κατά τη διάρκεια βράβευσης της για την προσφορά της στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες”

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος που ελέγχει όλους τους κρίκους της αλυσίδας της ιχθυοκαλλιέργειας, ξεκινώντας απ’ την ιχθυοτροφή και φθάνοντας ως το τελικό σερβιριζόμενο προϊόν. Μία εξέλιξη σημαντική, εν μέσω ανακατατάξεων στον ίδιο τον κλάδο που πιέζεται αφόρητα κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών στην αγορά (σσ η τιμή χονδρικής της τσιπούρας κυμαίνεται στα 3,4 ευρώ το κιλό!) την ώρα που τα κόστη λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και το κόστος του χρήματος αυξάνει. Ένα δύσκολο περιβάλλον ο αντίκτυπος του οποίου ίσως μεγενθύνεται στην περίπτωση του leader του κλάδου, Avramar, του σχήματος δηλαδή που γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια απ’ τη συνένωση των άλλοτε “μεγάλων” του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Περσέα, Ανδρομέδα) που «βούλιαξαν». Το νέο σχήμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση αναμένοντας νέα χρηματοδότηση “γέφυρα” απ’ τις πιστώτριες τράπεζες που με τη σειρά τους έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Μόνο που η περίπτωση της Avramar εκτός του ότι επηρεάζει το σύνολο του κλάδου, δεν είναι και η μόνη προβληματική στον κλάδο. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν στο newmoney πως ειδικά τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και τα λεγόμενα “νοικοκυρεμένα μαγαζιά” αφού είναι εγκλωβισμένα σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστους και χαμηλών τιμών μιας που ο leader κινείται επιθετικά στην εμπορική του πολιτική για να διασφαλίσει ταμειακές ροές. Το ίδιο όμως επιχειρούν να κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες ακολουθώντας μία αμυντική στρατηγική, επιδιώκοντας παράλληλα να διακρατούν όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα.

Ανάγκη

Γι’ αυτό και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά το deal μεταξύ της Ίριδας και της «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες» έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά μίας αναγκαστικής συμφωνίας. Ειδικά καθώς η «Γαλαξίδι» εδώ και καιρό βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα διασφαλίσει το μέλλον της, μιας, που πέραν των άλλων, ειδικά καθώς η κα Παντελεημονίτου λόγω ηλικίας αποσύρεται.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να βρει χώρο να ελιχθεί στο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον η «Γαλαξίδι» έχει δεχθεί “ενέσεις” κυρίως μέσω δανεισμού απ’ την ισπανική θυγατρική της αλλά και από μέλος του ΔΣ και την ίδια ώρα έχει αυξήσει τις εμπορικές υποχρεώσεις που έχει έναντι των προμηθευτών της.

Κάτι που φαίνεται ήδη στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2022, όπου μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές εμφανίζονται πάνω από 10 εκατ. ευρώ, οι πληρωτέες επιταγές πάνω από 50 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα τα δανειακά βάρη του ομίλου στα 47 εκατ. ευρώ περίπου, όλα με κυμαινόμενο επιτόκιο!

Ως εκ τούτου το τελικό αποτέλεσμα στις οικονομικές καταστάσεις μπορεί να εμφανίζεται θετικό (σσ στα 2,55 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη έναντι 7,54 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 73,41 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών έναντι 64,37 εκατ. το 2021), ωστόσο οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Μάλιστα στη συγκεκριμένη χρήση η μητρική εξέδωσε κοινό έγχαρτο ομολογιακό δάνειο 550 χιλ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση προς μέλος του ΔΣ άνευ εξασφαλίσεων με επιτόκιο 3,2% και τριετή διάρκεια για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και η θυγατρική Acuicultura Del Delta SL παρείχε 4 εκατ.  με τη μορφή ομολογιακού δανείου 20ετούς διάρκειας «για την εξυπηρέτηση των γενικών εταιρικών αναγκών». Επίσης το ΔΣ αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος προκειμένου να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας.

Ο κ. Νίκος Παπαιωάννου, εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της “Ιριδας”

Ο στρατηγικός επενδυτής

Ασφαλείς πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι το «Γαλαξίδι» αναζητούσε εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο με στρατηγικό επενδυτή. Κι εδώ έρχεται η περίπτωση της Ίριδας.

Η τελευταία είναι ένας απ’ τους προμηθευτές της «Γαλαξίδι», και μάλιστα μεγάλος, αφού έχει λαμβάνειν ένα αδιευκρίνιστο μεγάλο ποσό για τις ιχθυοτροφές που παρέχει. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι πως η εταιρεία, που είναι νοικοκυρεμένη αλλά έκθετη σε πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο με βάση τα ανοιχτά ζητήματα που τώρα υπάρχουν, έπρεπε να δράσει.

Με δεδομένο όμως ότι ακόμα και το νέο σχήμα θα έχει μπροστά του πολλές προκλήσεις η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι είτε μπορεί να έχει κλείσει ένα μεγαλύτερο deal με κάποιον ξένο επενδυτή είτε θα αναζητηθεί αυτός ο ξένος επενδυτής για το νέο Όμιλο που πλέον έχει σχηματοποιηθεί.

Σημειωτέον πως η Ιριδα στη χρήση του 2022 είχε τζίρο 150,77 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 13,19 εκατομμύρια ευρώ μετά από τους φόρους. Αντίστοιχα τα μεγέθη του 2021 ήταν τζίρος 112,74 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 8,79 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ότι θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις.

Προς το παρόν πάντως αναμένεται και η επίσημη τοποθέτηση των δύο εταιρειών για τη συμφωνία με δεδομένο πως τα όσα κυκλοφορούν από χθες στην αγορά για το κλείσιμο της συμφωνίας είναι επί της ουσίας διαρροές.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Πώς ξεπέρασαν οι προσφορές τα €6,2 δισ. – Το προφίλ των επενδυτών και τα επόμενα βήματα

Ο Stefanos συνεχίζει τις promenade, η Έφη ετοιμάζεται και ο Πέτρος Κόκκαλης φεύγει, η Εθνική έσπασε τα κοντέρ, η «αποχώρηση» του υποδιοικητή και το βαρύ κλίμα στην ασφαλιστική

Προς αξιοποίηση δύο mega εκτάσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» – Σενάρια για εμπορικά και θεματικό πάρκο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version