«Ηράκλειον» και «Δελφίς». Δύο ξενοδοχεία του παρελθόντος που το καθένα έγραψε τη δική του διαδρομή στην τουριστική ιστορία της χώρας. Αν και με διαφορετικές αφετηρίες, το πρώτο κατά πολύ παλαιότερο και το δεύτερο της εποχής που η Ελλάδα άρχισε και γινόταν διεθνής τουριστικός προορισμός, κατέληξαν με την κοινή μοίρα να βγουν στο σφυρί.
Προσέλκυσαν, ωστόσο, και τα δύο σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και πέρασαν σε νέους ιδιοκτήτες, κάτι που ανοίγει το δρόμο ενδεχομένως για μια «δεύτερη ζωή» τους…
Το ιστορικό «Ηράκλειον»
Το «Ηράκλειον» στην Αιδηψό αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, το 1901 μαζί με ορισμένα ακόμη όπως τα «Στάδιον», «Αίγλη», «Αι Πηγαί», «Αύρα», «Ακτή», «Ιστιαία» κ.α.
Ένα εμβληματικό ακίνητο που ξεχωρίζει όχι μόνο για το ιδιαίτερο χρώμα του, καθώς οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι βαμμένοι σε έντονο ροδί, αλλά κυρίως για την προνομιακή θέση του που το κατέστησε «συστατικό στοιχείο» της λουτρόπολης της Εύβοιας. Την εποχή που η Αιδηψός γινόταν κοσμοπολίτικος πόλος έλξης, το «παρών» έδιναν από βιομήχανοι και εφοπλιστές μέχρι πολιτικοί, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καλλιτέχνες, όπως η Μ. Κοτοπούλη και διανοούμενοι. Μεταξύ αυτών, ο Κωστής Παλαμάς που ανήκε στους πιστούς του «Ηράκλειον» και συνήθιζε να γράφει στο κιόσκι του κήπου…
Από την Belle Epoque μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Αιδηψός και τα εμβληματικά ξενοδοχεία της γνώρισαν μια «χρυσή» περίοδο ανάπτυξης. Ακόμη και στην Κατοχή οι γερμανικές δυνάμεις τα χρησιμοποίησαν ως καταλύματα. Στη συνέχεια μετά τις περιπέτειες του πολέμου ξεκίνησε για τη φημισμένη λουτρόπολη μια δεύτερη περίοδος ακμής.
Στα ηχηρά ονόματα που πέρασαν από εκεί περιλαμβάνονται από τον Τσώρτσιλ, τον Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας μέχρι την ακριβοθώρητη Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ομάρ Σαρίφ, ποιητές, συγγραφείς και πολλοί άλλοι.
Το ξενοδοχείο «Ηράκλειον» σε όλη αυτή τη διαδρομή «έζησε» στιγμές δόξας καθώς με τον αρχοντικό χαρακτήρα του ανήκε στις πρώτες προτιμήσεις των χιλιάδων επισκεπτών.
Η τεράστια τραπεζαρία με τις ροτόντες, ντυμένες με λινά τραπεζομάντηλα, οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, η μαρμάρινη σκάλα με την ξύλινη κουπαστή και τα σιδερένια κάγκελα με τα περίτεχνα σχέδια, τα πολυτελή δωμάτια έμειναν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όσων φιλοξενήθηκαν εκεί.
Αργότερα όμως εισήλθε σε μια περίοδο παρακμής, όπως αρκετά ακόμη αντίστοιχα κτίρια της πόλης, με αποτέλεσμα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες να έχει πάψει η λειτουργία του και να έχει παραδοθεί στην ακατανίκητη φθορά του χρόνου.
Κάπως έτσι πήρε κι αυτό το δρόμο προς το σφυρί. Ο σχετικός πλειστηριασμός έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, και το «Ηράκλειον» βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 502.000 ευρώ.
Κατά την περιγραφή, πρόκειται για «μια οικοδομή αποτελούμενη από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, η οποία χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο με τον τίτλο «Ηράκλειον» μετά του οικοπέδου της, κείμενης εντός της Λουτροπόλεως Αιδηψού της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, της Δημοτικής Ενότητας Αδηψού, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ν. Ευβοίας». Το οικόπεδο έχει εμβαδόν κατά τον τίτλο κτήσεως 4.920 τ.μ. και κατά μεταγενέστερη καταμέτρηση του 1995, 4.773,77 τ.μ.
Από το οικόπεδο τμήμα 1.572,05 τ.μ. βρίσκεται εντός σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ένα άλλο τμήμα 869,79 τ.μ. δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και το μεγαλύτερο κομμάτι, εμβαδού 2.331,93 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου.
Από τη μία πλευρά του συνορεύει με το ξενοδοχείο «Στάδιον»,το οποίο βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, ενώ διαθέτει θέα προς τη θάλασσα.
Η οικοδομή αποτελείται καταρχάς από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με συνολικό εμβαδό 1.450 τ.μ., καθώς και από λιθόκτιστη ερειπωμένη ισόγεια οικία εμβαδού 68,90 τ.μ.
Το ακίνητο άλλαξε τελικά χέρια μετά από αρκετά «χτυπήματα» και κατακυρώθηκε στις 600.000 ευρώ.
Το «Δελφίς» στην Ερέτρια
Στην Εύβοια βρίσκεται και το «Δελφίς» ή «Delfis Hotel», ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της Ερέτριας κατά το παρελθόν.
Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, το οποίο όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το ξενοδοχείο όπου διέμειναν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο το 1998 έκλεισε με συνέπεια να ερειπωθεί και να καταστεί «φάντασμα».
Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και η αρχική τιμή εκκίνησης, ήταν με βάση την έκθεση εκτίμησης, στις 667.000 ευρώ. Πριν τον πλειστηριασμό η ιδιοκτήτρια εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 1.561.000 ευρώ.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα, έτους κατασκευής 1971, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 95 κλινών Γ΄ κατηγορίας μέχρι το έτος 1998. Η θέση του, στην πόλη της Ερέτριας, που είναι παραλιακή τουριστική πόλη της νότιας Εύβοιας, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κρίνεται προνομιακή, καθώς ο παραλιακός πλακόστρωτος δρόμος της λεωφόρου Αρχαίου Θεάτρου, επί του οποίου έχει πρόσοψη το ακίνητο, παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε αυτόν και τον καθιστούν πολυσύχναστο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες».
Ωστόσο, τονίζεται ότι «η κατάσταση συντήρησης της οικοδομής είναι κακή, καθώς έχει υποστεί φθορές λόγω υγρασίας, τα εξωτερικά κουφώματα έχουν αποξηλωθεί, τα δάπεδα είναι κατεστραμμένα και ενδεχομένως χρήζει στατικής ενίσχυσης».
Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε ότι «εν όψει της θέσης του επίδικου ακινήτου σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής, της επιφάνειάς του και του υψηλού συντελεστή δόμησης πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του είναι μεγαλύτερη της εκτιμηθείσας αξίας των 667.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν ανέρχεται στο ποσό των 1.561.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η ανακόπτουσα, η οποία κρίνεται υπερβολική, καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το κατασχεθέν ακίνητο είναι μεγάλης παλαιότητας, χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, καθώς και πιθανής στατικής ενίσχυσης». Τελικά όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 1.060.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός που κατέληξε άγονος, ενώ το ίδιο συνέβη και στις 10 Νοεμβρίου 2023.
Στις 19 Απριλίου 2024 βγήκε ξανά στο σφυρί με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει κατά 20%, στις 848.000 ευρώ. Σε αυτή τη φάση, προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς άλλαξε χέρια στα 1.055.013 ευρώ.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» για αυτά τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία…
Διαβάστε ακόμη
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»
Έρχονται online έλεγχοι για 500.000 ανασφάλιστα IX – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ