Μάικλ Τζόρνταν, Λεμπρόν Τζέιμς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Ρότζερ Φέντερερ, Τάιγκερ Γουντς, Φλόιντ Μεϊγουέδερ και… Ιόν Τσιριάκ. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους αυτά τα οκτώ ονόματα;
Τους πέντε πρώτους τους γνωρίζουν οι πάντες. Τους δυο επόμενους όχι όλοι. Τον τελευταίο πολύ λιγότεροι.
Κοινό τους σημείο ότι είναι οι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του αθλητισμού, είτε ενεργοί σε αυτόν, είτε παλαίμαχοι.
Η, για την ακρίβεια πρόκειται για αυτούς που κέρδισαν ως σήμερα ποσά πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. από τα σπορ και τις προσωπικές business τους, καθώς αν αφαιρέσεις τα κάθε λογής έξοδά τους, προσωπικά ή επαγγελματικά, η καθαρή αξία τους κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα.
Ψηλότερα από ολους στην λίστα των billionaires από τον χώρο του αθλητισμού φιγουράρει ο κορυφαίος κατά πολλούς σταρ του μπάσκετ όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν με χαρτοφυλάκιο 1,7 δισ. δολ. (σ.σ. και ρεκόρ του τα 2,1 δισ. δολ. το ‘20), 6 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς και νυν ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς.
Σε «απόσταση»… 100-200 εκατ. δολ. ακολουθεί τον παλαίμαχο άσο των παρκέ στην κατάταξη του Forbes, ένας άλλοτε πρωταθλητής του τένις, ο Ρουμάνος Ιόν Τσιριάκ με περιουσία που κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,5-1,6 δισ. δολ. (1,7 δισ. δολ. το 2021), πολύ πιο πάνω από τους υπόλοιπους πλούσιους του αθλητισμού.
Το μυστικό του; Απλό. Επένδυσε σωστά τα κέρδη του από το τένις σε διάφορες business και κατάφερε σταδιακά να «χτίσει» έναν «κολοσσό» του επιχειρείν.
Τότε μάλιστα, στα ‘70s, τα χρηματικά έπαθλα και τα έσοδα από τους χορηγούς ήταν πολύ πιο μικρά, σε σύγκριση με όσα δίνονται σήμερα.
Το επιχειρηματικό του ένστικτο όμως έκανε τον βετεράνο αθλητή πάμπλουτο.
Στα 83 του χρόνια, ιδρυτής της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας (Tiriac Bank), του Tiriac Group και της Tiriac Holdings Ltd, εξακολουθεί να ηγείται ενός ομίλου με δραστηριότητες και συμφέροντα που επεκτείνονται στο real estate, την αγορά αυτοκινήτου (μίσθωση/πωλήσεις), τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις ασφάλειες, το λιανεμπόριο, τις αερομεταφορές κ.α.
Ο Βαλκάνιος μεγιστάνας εμφανίζεται δε, να έχει πουλήσει έναν αριθμό luxury κατοικιών σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας του.
Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του ως τενίστας συνέχισε την παρουσία του στον χώρο ως προπονητής και μάνατζερ άλλων, νεότερων σε ηλικία από αυτόν αθλητών όπως ο Μπόρις Μπέκερ, ο Γκιγιέρμο Βίλας, ή ο Μάρατ Σάφιν.
Αργότερα παρέμεινε στις «επάλξεις» με την ιδιότητα του προέδρου της ομοσπονδίας του αθλήματος στην πατρίδα του επί σειρά ετών, αλλά και επιχειρηματικά μέχρι σήμερα ως διοργανωτής σημαντικών τουρνουά (π.χ. κατέχει από το 1996 την άδεια διεξαγωγής του BRD Nastase Tiriac Trophy tennis tournament – ATP World Tour 250 series).
Στον Τσιριάκ αποδίδεται ότι πρόβλεψε έγκαιρα την εκτίναξη της δημοφιλίας του τένις και έκανε κινήσεις-ματ αγοράζοντας τις άδειες πολλών επαγγελματικών τουρνουά τις οποίες αργότερα δημοπράτησε στις δημοτικές αρχές πόλεων, ενώ το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης αποτελεί δικό του δημιούργημα.
Ο Αλ Καπόνε και το γραμματόσημο
Ξεκίνησε ουσιαστικά την επενδυτική καριέρα του μετά από την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία και θεωρείται μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.
Φέρεται να κατέχει 400 μοντέλα, ανάμεσα στα οποία δυο υπερπολυτελείς Rolls-Royce Phantom IV και κάποια άλλα ΙΧ που είχαν προηγούμενους ιδιοκτήτες τον διαβόητο γκάνγκστερ… Αλ Καπόνε, τους διάσημους καλλιτέχνες Σάμι Ντέιβις Jr. και Έλτον Τζον, τον Μπέρνι Έκλεστοουν κ.ά. και διαθέτει μουσείο όπου εκθέτει ιστορικά οχήματα από το 1899.
Ο Τσιριάκ έχει εκπροσωπήσει τη Ρουμανία διεθνώς και ως παίκτης στο χόκεϊ επί πάγου, συμπεριλαμβανομένης μιας εμφάνισης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, πέρα από τους τρεις τελικούς του Davis Cup, ενώ οι φωτογραφίες του από αγώνες τένις έγιναν κάποτε και γραμματόσημο!
Ως τενίστας του είχαν αποδοθεί τα προσωνύμια «Κόμης Δράκουλας», ή «μπουλντόζα του Μπρασόβ».
Στα νιάτα του αποτελούσε ισχυρό δίδυμο στα κορτ με τον φημισμένο συμπατριώτη του Ίλιε Ναστάζε, με έναν τίτλο Grand Slam στην συλλογή του και μια συμμετοχή σε έναν τελικό στο διπλό του τένις.
Το Forbes τον αναφέρει ως έναν από τους πλουσιότερους πρώην αθλητές της ιστορίας, ενώ μεγάλα ξένα media ασχολούνται κατά καιρούς μαζί του.
Τριπλάσια περιουσία από τον CR7
Ένα πρόσφατο παράδειγμα; Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σαουδαραβική Αλ Νασρ έδωσε την αφορμή στην βρετανική Daily Star να «παραλληλίσει» τα πλούτη του με το portfolio του κατά πολύ γηραιότερου του νυν παράγοντα του αθλητισμού Ιόν Τσιριάκ και να αποφανθεί ότι ο Πορτογάλος ποδοσφαιρικός σούπερ σταρ έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να τον επισκιάσει.
O CR7 διαθέτει περιουσία 500 εκατ. δολ. (από συμβόλαια με ομάδες, χορηγούς, αλλά και τις business του) και όπως σχολιάζει η εφημερίδα το μέγεθος αυτής του Ρουμάνου πρώην τενίστα θεωρείται τριπλάσια σε μέγεθος.
Ο Τσιριάκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρέμασε την ρακέτα του το 1979 και κέρδισε από πριμ αγώνων μερικές μόλις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Από τότε, μια σειρά επενδύσεων τον έφεραν εκεί που βρίσκεται τώρα και το 2007 κατονομάσθηκε ως ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Ρουμανίας.
«Καθόλου κακό για έναν τύπο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Ποια είναι η αλήθεια
Στο «κλειστό club» των αθλητών που είδαν τα μικτά έσοδα τους να υπερβαίνουν το 1 δισ. δολ. όσο είναι (ή ήταν) ενεργοί αγωνιστικά συμπεριλαμβάνονται ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς, ο μποξέρ Φλόιντ Μεϊγουέδερ, οι ποδοσφαιριστές Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, οι σταρ του γκολφ Τάιγκερ Γουντς και του τένις Ρότζερ Φέντερερ, αλλά όχι οι Μάικλ Τζόρνταν, Ιόν Τσιριάκ.
Αυτοί εκτοξεύθηκαν οικονομικά μετά από την «συνταξιοδότησή» τους και είναι billionaires σε καθαρή αξία, όπως ισχύει και για τους Τζέιμς-Γουντς (με net worth αντίστοιχα 1 δισ. δολ. και 1,1 δισ.δολ.).
Για να γίνει αντιληπτό: άλλες πηγές προσθέτουν στο τιμ και έναν άλλο σταρ του γκολφ, τον Φιλ Μάικελσον, στους αθλητές με έσοδα καριέρας 1+ δισ. δολ, εντούτοις σε επίπεδο net worth τοποθετείται στα 300 εκατ. δολ.
Ο Φέντερερ υπολογίζεται πως εισέπραξε 1,1 δισ. δολ. ως τενίστας από έπαθλα και χορηγούς, μα το ποσό είναι προ φόρων και χωρίς τις πληρωμές των ατζέντηδων.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται το «αυτόματο» Ε9 για μεταβιβάσεις ακινήτων
Ο πόλεμος των Σάφρα – Ποιος και γιατί μήνυσε την πλουσιότερη Ελληνίδα με την αμύθητη περιουσία
Cryptos: Οι προβλέψεις για την πορεία τους – Πώς επηρεάζεται η τιμή