Απ’ όλα είχε το σημερινό «μενού» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από το πανάκριβο ακίνητο του Μ. Γουλανδρή στη Β. Γεωργίου, που –όπως αποκάλυψε το newmoney- άλλαξε χέρια έναντι 15 εκατ. ευρώ, μέχρι εκτάσεις και ξενοδοχεία στην Ελαφόνησο, καθώς και οικόπεδα, γραφεία έως και ποσότητες καπνού.
Για σήμερα είχε προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός για το ακίνητο της Ελένης Καψή στο Πήλιο, ωστόσο εδώ και λίγες μέρες είχε περάσει σε αναστολή.
Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στον μαζικό πλειστηριασμό 21 ιδιοκτησιών στην πανέμορφή Ελαφόνησο, τις οποίες έβγαλε στο σφυρί ο επικεφαλής της Τεχνικής Ολυμπιακής Κωνσταντίνος Στέγγος, ο οποίος μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες (ναυτιλία, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.).
Όλες οι ιδιοκτησίες, μεταξύ των οποίων και δύο ξενοδοχεία, ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, τον Χαράλαμπο Λιάρο και η κατάσχεση έγινε για το ποσό των 652.587,22 ευρώ.
Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται από… μαντριά μέχρι «φιλέτα», όπως φάνηκε και από τα «χτυπήματα».
Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συνολική πρώτη τιμή προσφοράς ήταν στις 882.400 και οι 21 ιδιοκτησίες «έφυγαν» με το τελικό τίμημα κατακύρωσης να φτάνει στα 1.484.808 ευρώ.
Από τις περιγραφές στην έκθεση του πλειστηριασμού προκύπτει ότι τα περισσότερα ακίνητα είναι ιδιαίτερης αξίας καθώς βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες, όπως κοντά στην περίφημη παραλία του Σίμου.
Για αυτό και είχαμε περιπτώσεις που ο πήχης ξεκινούσε από τα 3.000 ευρώ και μετά τα διαδοχικά «χτυπήματα» έφτασε στις 70.000, ενώ σε άλλες η τιμή ανέβηκε μόλις για 1 ευρώ.
Για παράδειγμα, το μικρό ξενοδοχείο Αστέρι είχε τιμή πρώτης προσφοράς 294.200 ευρώ και έφυγε στις 294.201 ευρώ, και το Golden Star «επί του παραλιακού μετώπου Ελαφονήσου με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα», άρχισε με 165.400 ευρώ και έκλεισε στις 164.401 ευρώ.
Αντίθετα, τα οικόπεδα μοσχοπουλήθηκαν.
Αγροί από 4 έως και 6 στρέμματα είχαν τιμή εκκίνησης 2.300 ευρώ ή 2.500 ευρώ και έκλεισαν σε τιμές πολλαπλάσιες από 70.000 ευρώ μέχρι και 150.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικοπέδου με αρχική τιμή 2.300 ευρώ και τελική 101.000 ευρώ.
Μυστήριο καλύπτει μέχρι τώρα το πρόσωπο του αγοραστή, αλλά «ουδέν κρυπτόν» ιδιαίτερα υπό τον καυτό ήλιο της Ελαφονήσου…
Ο Μαρούλης και τα οικόπεδα σε Κηφισιά και Μαρούσι
Στον αστερισμό των σφυριών έχει βρεθεί εδώ και καιρό ο άλλοτε κραταιός κατασκευαστής Γιάννης Μαρούλης. Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήρθε αντιμέτωπος με 4 μέχρι τώρα πλειστηριασμούς.
Οι δύο καθότι είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο που λόγω πανδημίας ίσχυε η αναστολή, έχουν μετατεθεί.
Σήμερα, όμως, βγήκαν στο σφυρί δύο οικόπεδα στην Κηφισιά και το Μαρούσι, με επισπεύδουσα στην Special Financial Solutions.
Το ένα για οφειλές της Ιόνιος Τεχνική και αφορούσε αγροτεμάχιο, εκτός σχεδίου πόλεως και εντός της βιομηχανικής ζώνης του Δήμου Κηφισιάς στη θέση «Καλυφτάκι». Είναι εκτάσεως 2.916,86 τ.μ. και κατά το Κτηματολόγιο μ.τ. 2.831 μετά των εντός αυτού υφισταμένων κτισμάτων από μεταλλική κατασκευή, στην πλειοψηφία τους υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για την στέγαση σταθμευμένων οχημάτων. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 540.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 725.585 ευρώ.
Το δεύτερο, με οφειλέτη τον ίδιο τον Γ. Μαρούλη για απαίτηση 50.000 ευρώ (εκ συνολικού ποσού 1.000.306,80 ευρώ) είναι ένας αγρός άρτιος και οικοδομήσιμος, στο Μαρούσι στη θέση «Σωρός» με έκταση 1.238,00 τ.μ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 445.000 ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε «ελλείψει πλειοδοτών».
Ο Λ. Έλληνας και το Atrina Center
Στην περιπέτεια των πλειστηριασμών έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια και η εταιρεία L.P. Ellinas Hellas Investments Limited (πρώην Brital Holdings Limited) με έδρα στην Κύπρο και υποκατάστημα στην Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τον επιχειρηματία Λουκά Έλληνα.
Στο παρελθόν, πέρα από τις άλλες δραστηριότητες (όπως στη ναυτιλία) έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία σε όλο το φάσμα του real estate όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά στη M. Bρετανία, την Kύπρο καθώς και στη Pουμανία. Όταν η χώρα εισήλθε στο μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης, άρχισε να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του με αρκετά καλά εμπορικά ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα είχαν εξαγοραστεί από την Ektasis Development, του Π. Eυθυμίου, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα και είχε ενταχθεί στο άρθρο 99. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, περί το 2010 υπήρχε στα σκαριά πλάνο για τη δημιουργία AEEAΠ, το οποίο όμως έμεινε στα χαρτιά λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε.
Στη συνέχεια όμως άρχισαν αρκετά ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί. Έτσι έγινε και σήμερα με 12 γραφεία στο Artina Center (του Βωβού) στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Και οι 12 ιδιοκτησίες, που βγήκαν με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 954.285 ευρώ (από 52.000 ευρώ έως και 200.255 ευρώ) κατακυρώθηκαν με τιμή αυξημένη μόλις κατά 1 ευρώ, δηλαδή με ένα «χτύπημα» στις 954.297 ευρώ.
Σήμερα βγήκαν στο σφυρί μέχρι και ποσότητες καπνών της άλλοτε κραταιάς «Καπνική Μιχαηλίδη». Συγκεκριμένα, με επισπεύδοντες ιδιώτες εκποιήθηκαν περί τα 400 κιλά καπνού, διαφόρων ποιοτήτων και προέλευσης Αλβανίας, με αρχική τιμή προσφοράς 150.000 ευρώ και τιμή κατακύρωσης 150.001 ευρώ.
Αντίθετα, στα αζήτητα έμεινε το εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ, που στο παρελθόν ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Αττικής. Το ΕΚΕΠ, που τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό, είχε προγραμματιστεί να βγει με πρώτη τιμή 6.958.000 ευρώ, αλλά κατόπιν ανακοπής το δικαστήριο την ανέβασε στα 17.800.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Folli Follie: Συζητήθηκε το αίτημα για τον ειδικό εντολοδόχο
Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα