«Κι όμως κινείται…» θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, βλέποντας ότι, αν και έχουν περάσει 8 χρόνια από τον οικονομικό «θάνατο» της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η μεγαλύτερη κάποτε μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών εξακολουθεί να δίνει το «παρών». Όχι βέβαια στην αγορά, από την οποία «αποχώρησε» κακήν κακώς, αλλά στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το τελευταίο «στίγμα» ακόμη και σε αυτό το πεδίο είχε δοθεί σχεδόν προ τριετίας, όταν τον Ιούλιο του 2021 βγήκαν στο σφυρί τα… προτελευταία «ιμάτιά» της, δηλαδή 36.877 αντικείμενα, από κουζίνες, φούρνους, ψυγεία, απορροφητήρες, τηλεοράσεις, μέχρι τηγάνια, κατσαρόλες υπολογιστές, μίξερ, ραδιόφωνα και κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έως και DVD με παιδικές ταινίες, που χρειάστηκαν… 772 σελίδες για να καταγραφούν, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 2.312.721,05 ευρώ, τα οποία και κατακυρώθηκαν με 2 ευρώ παραπάνω, στα 2.312.723 ευρώ.

Το νέο σφυρί για την Αλεξανδρούπολη

Όπως αποκαλύπτει όμως το newmoney, αυτά δεν ήταν τελικά και τα τελευταία «ιμάτια» καθώς για μεθαύριο Παρασκευή 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός για το (άλλοτε) κατάστημα της αλυσίδας στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για την πλήρη κυριότητα (100%) ισόγειου καταστήματος, με πατάρι σε πολυκατοικία επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 90 στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται ότι το κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, σε έναν από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Η πολυκατοικία έχει ανεγερθεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και πέντε ορόφους. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας υπάρχει η κοινόχρηστη είσοδος στο κέντρο και εκατέρωθεν αυτής το εκτιμώμενο κατάστημα Κ-1 καθώς και το κατάστημα Κ-2. (Τα δύο καταστήματα επικοινωνούσαν στο πίσω τμήμα, προς τον ακάλυπτο, όμως σήμερα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί).

Το κατάστημα που θα βγει στο σφυρί (οριζόντια ιδιοκτησία με στοιχεία Κ-1), έχει επιφάνεια 111,18 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 7,435% χωρίς να έχει συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες. Ακόμη, διαθέτει εσωτερική πρόσβαση με πατάρι επιφάνειας 85τ.μ. κατά προσέγγιση, το οποίο θεωρείται ότι είναι αυθαίρετο και χρειάζεται είτε τακτοποίηση είτε αποξήλωση. Το κατάστημα εσωτερικά έχει δάπεδο από πλακίδια και ψευδοροφές από γυψοσανίδες ενώ υπάρχουν μέσα ακόμη συσκευές και αντικείμενα από την προηγούμενη χρήση.
Η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό που γίνεται με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, έχει οριστεί στις 85.050 ευρώ.

Η άνοδος και η βροντώδης πτώση

Η Ηλεκτρονική Αθηνών ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50 ως μικρή οικογενειακή επιχείρηση από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου, αλλά από το 1989, όταν και ανέλαβε τα μετοχικά και διοικητικά ηνία η οικογένεια Στρούτση, έκανε το «μπαμ» και σταδιακά γιγαντώθηκε αποτελώντας την ελληνική αλυσίδα- «απάντηση» απέναντι στην επέλαση των ξένων πολυεθνικών.

Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών,-ως ΗΛΕΑΘ-, αντλώντας πολύτιμα κεφάλαια που βοήθησαν στην περαιτέρω επέκτασή της, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2012 η διαπραγμάτευση της μετοχής της ανεστάλη.
Κεντρικό πρόσωπο κατά την τελευταία φάση της ιστορίας της υπήρξε ο Γιάννης Στρούτσης που ακολούθησε μια επεκτατική στρατηγική. Αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα να… παρασυρθούν κατά την πτώση και ορισμένες μικρότερες εταιρείες, με πιο γνωστή τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ηλεκτρικών Σαραφίδης που εξαγοράστηκε από την Ηλεκτρονική Αθηνών το 2007, όταν αναζητείτο «δίοδος» για να ενισχύσει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. H Σαραφίδης (των οικογενειών Σαραφίδη και Tαβατίδη) ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς είχε τότε μερίδιο 20% στην αγορά της συμπρωτεύουσας και ερχόταν 2η στην «κατάταξη» μετά τον Kωτσόβολο.

Πριν την εξαγορά του 100% από την Hλεκτρονική, είχε προηγηθεί ένα θρίλερ, με πολύμηνες διαπραγματεύσεις που αρχικά κατέληξαν σε αδιέξοδο και με τον Στρούτση να βγάζει από το συρτάρι plan b για «αυτόνομη ανάπτυξη» στην περιοχή. Λίγο αργότερα το χάσμα γεφυρώθηκε και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, με τη συμφωνία να προβλέπει τη διατήρηση της επωνυμίας «Σαραφίδης».
Ο «εναγκαλισμός» όμως αποδείχθηκε μοιραίος για την εταιρεία που μεσουράνησε επί χρόνια στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς από τότε που συνέδεσε την πορεία της με την Hλεκτρονική, την ακολούθησε στο «γκρεμό», με άδειο ταμείο και συσσωρευμένα χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το μεγάλο «κανόνι» ο όμιλος της ΗΛΕΑΘ είχε καταφέρει να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο, με μεγάλα καταστήματα σε κεντρικά σημεία των αστικών κέντρων,- διατηρούσε 45 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους-,κοιτώντας στα ίσια τον ανταγωνισμό. Ποιος δεν θυμάται τις τηλεοπτικές διαφημίσεις με τον περίφημο «Αλέκο»

Έτσι, την περίοδο 2008-2009 έφτασε σε τζίρο τα 151,45 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια όμως και με τη χώρα να έχει εισέλθει στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, άρχισε η σταδιακή πτώση. Η μείωση των εισοδημάτων, ο σκληρός ανταγωνισμός από τους άλλους παίκτες της αγοράς, αλλά και τα capital controls, το 2015, οδήγησαν την εταιρεία στην ολισθηρή κατηφόρα, ακυρώνοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης που, όπως υποστήριζε η διοίκησή της, είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και προέβλεπε νέα δανειοδότησή της.
Τον Ιούνιο του 2015 τα χρέη της εταιρείας προς τράπεζες και προμηθευτές είχαν φτάσει τα 85,69 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της είχε καταβαραθρωθεί στα 65,37 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, υπήρξε και εμπλοκή με μια κατηγορία περί φορολογικής απάτης που επέσυρε πρόστιμο 80 εκατ. ευρώ, η οποία τελικά δεν αποδείχθηκε, με το λογαριασμό να μειώνεται στο 1,5 εκατ. Το «χτύπημα» ωστόσο ήταν δεδομένο σε μια περίοδο που οι πελάτες διέρρεαν προς άλλες κατευθύνσεις…

Η πτώχευση-εξπρές

Όταν η Ηλεκτρονική κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την άνοιξη του 2016 η είδηση έπεσε σαν «βόμβα» στην αγορά, ενώ εντύπωση προκάλεσαν και οι χρόνοι-εξπρές, για τα ελληνικά δεδομένα, μέσα στους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε στις 11 Μαρτίου 2016, συζητήθηκε στο ακροατήριο στις 16 Μαρτίου και η απόφαση που την έκανε δεκτή δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου. Δηλαδή μόλις σε έναν μήνα.

Στην… αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφερόταν ότι «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας».

Διαβάστε ακόμη:

Στην Αθήνα ο Εμίρης του Κατάρ – Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Κ. Μητσοτάκη

Τα γκάζια στην εκστρατεία, ο Σταν και οι δοκιμαστές, η Eurobank και η Ελληνική, η νέα εξαγορά της Intracom, ο Αραβας κροίσος, η ΔΕΗ και ο Roberto Cavalli

ΥΠΕΝ: Πακέτο μέτρων για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαχείριση των περικοπών από το φθινόπωρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ