Μετά από δεκαετίες επιχειρηματικής επιτυχίας, η οικογένεια Τσαντίλη βρέθηκε αντιμέτωπη αφενός με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αφετέρου και με εσωτερικές διαμάχες, με αποτέλεσμα τη σταδιακή πτώση της, αλλά και την εμπλοκή μελών της με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Το τελευταίο «θύμα» αυτής της περιπέτειας ήταν ένα σημαντικό εμπορικό ακίνητο πάνω στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο. Το ακίνητο (κατάστημα και αποθήκες) το οποίο ανήκε στην εταιρεία «Nέο Mετροπόλ» βγήκε στο σφυρί στις 18 Ιανουαρίου 2024 με συνολική τιμή εκκίνησης 306.550 ευρώ, ενώ άλλαξε χέρια στις 333.292 ευρώ.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου 2024, είχε οριστεί ο πλειστηριασμός για ένα ακόμη ακίνητο της οικογένειας που περιλαμβάνει εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα Χαλκίδας. Πρόκειται για παραθαλάσσια κωμόπολη της Ευβοίας που αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με παραλία μήκους 6 χιλιομέτρων, γραφικό λιμανάκι, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες καθώς και πολλά κέντρα εστίασης.
Αυτός ο πρώτος πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή.
Το νέο σφυρί και τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Όπως αποκαλύπτει, όμως, σήμερα το newmoney, το εν λόγω ακίνητο οδεύει ξανά προς το σφυρί στις 31 Ιουλίου, εκτός εάν και πάλι μεσολαβήσουν κινήσεις για αναστολή.
Πρόκειται για ενιαίο γήπεδο το οποίο αποτελείται από 2 όμορα αγροτεμάχια πρακτικά συνενωμένα, άρτια και οικοδομήσιμα, έκτασης 7.430,99 τ.μ. και 1.144,00 τ.μ., που βρίσκονται στην περιοχή της Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων, του Ν. Εύβοιας.
Το ακίνητο συνορεύει με την κοινοτική οδό Παραλίας Δηλεσίου.
Επί του γηπέδου επιφάνειας 7.430,99 τ.μ. βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίες με τα υπόγεια τους, ένα βοηθητικό κτίσμα σήμερα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Στο γήπεδο επιφάνειας 1.144,00 τ.μ., υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα.
Κατόπιν εξωτερικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Διαπιστώθηκαν ακόμη μικρής έκτασης ρωγμές στα ισόγεια διαμερίσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης παρατηρούνται στο πρώτο οικόπεδο σημαντικές αυθαίρετες κατασκευές και υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως:
- Κατασκευή υπογείου με βοηθητική χρήση επιφανείας 112,48 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης.
- Αλλαγή χρήσης υπογείου από βοηθητικό χώρο σε χώρο κατοικίας επιφανείας 40,30 τ.μ. και κατασκευή ημιυπαιθρίου έμπροσθεν επιφάνειας 8,64 τ.μ. κατά υπέρβαση της κάλυψης. Το υπόγειο αναφέρεται στην 129/1984 οικοδομική άδεια, ως βοηθητικό χώρος.
- Κατασκευή ξύλινου στεγάστρου επιφάνειας 35,34 τ.μ. πλαγίως του ισογείου κτιρίου.
- Επέκταση του ισόγειου κτιρίου επιφάνειας 2,20 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και κατασκευή εξώστη επιφάνειας 14,69 τ.μ.
- Υπέρβαση διαστάσεων εξωτερικής πισίνας επιφάνειας 93,84 τ.μ., η οποία στην 947/1984 οικοδομική άδεια είχε επιφάνεια 31,50 τ.μ..
- Επέκταση ισόγειου βοηθητικού κτιρίου κατά 16,55 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και αλλαγή χρήσης βοηθητικού χώρου σε χώρο κατοικίας συνολικής επιφάνειας 67,91 τ.μ, με υπέρβαση 0,50 μ και εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Και κατασκευή τριών στεγάστρων συνολικής επιφάνειας 49,77 τ.μ.
- Κατασκευή ισόγειου σκεπαστού χώρου στάθμευσης επιφανείας 75,24 τ.μ.
- Παράβαση κατηγορίας 3 για εργασίες διαμόρφωσης εδάφους, υπέρβαση περιτοίχισης ύψους άνω του 1,00 μ., αλλαγή θέσης και διαστάσεων εξωτερικών κουφωμάτων και κατασκευή δεξαμενής νερού.
Κατά την αυτοψία στο δεύτερο οικόπεδο διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές κα υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως κατασκευή ισόγειων διαμερισμάτων επιφάνειας 110,69 τ.μ. κ.α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχετικό απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης για τον νέο πλειστηριασμό δεν γίνεται αναφορά στις παραπάνω πολεοδομικές παραβάσεις.
Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται συνολικά σε 475.000 ευρώ, εκ των οποίων 382.000 ευρώ για την ενιαία ισόγεια κατοικία με υπόγειο και 93.000 ευρώ για τα ισόγεια διαμερίσματα.
Οι οφειλέτες και το ιστορικό
Ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδουσα τη doValue ενώ ως οφειλέτες αναφέρονται οι:
1) Αλέξιος Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνομένος οφειλέτης,
2) Ιωάννης Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνόμενος οφειλέτης,
3) Μαρία-Μυρινα Τσαντίλη, με ψιλή κυριότητα 50%, ως τρίτη κυρία,
4) Παναγιώτης Τσαντίλης του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτος κύριος, με ψιλή κυριότητα 25% και
5) Φανή Τσαντίλη του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτη κυρίας, με ψιλή κυριότητα 25%
Σύμφωνα με το σχετικό «ιστορικό» της υπόθεσης, αρχικά, την πλήρη κυριότητα των ακινήτων απέκτησαν οι επικαρπωτές, Αλέξιος Τσαντίλης και Ιωάννης Τσαντίλης, κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας. Στη συνέχεια ο Αλέξιος Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στην κόρη του, Μαρία-Μαρίνα Τσαντίλη, παρακρατώντας την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του. Επίσης, ο Ιωάννης Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στα τέκνα του, Παναγιώτη και Φανή Τσαντίλη, οι οποίοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας του ½ εξ αδιαιρέτου που κατείχε ο πατέρας τους, ήτοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου ο καθένας επί του όλου ακινήτου, παρακρατώντας ο ίδιος την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του. Τέλος, δυνάμει του με αρ. 1/28-04-2017 Πρακτικού Συμβιβασμού του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αναγνωρίσθηκε η κυριότητα των επικαρπωτών στο πρώτο ακίνητο.
Η διαδρομή της οικογένειας
Η οικογένεια Τσαντίλη «σφράγισε» με την παρουσία της την αγορά υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων, γράφοντας επί δεκαετίες λαμπρές σελίδες. Με αφετηρία το 1919 ο Ιωάννης Τσαντίλης, με καταγωγή από την Αρκαδία, άνοιξε το πρώτο κατάστημα υφασμάτων στη γωνία Αιόλου 20 και Μητροπόλεως, που έγινε αμέσως γνωστό λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας του εμπορεύματος.
Στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στο γιό του, τον εμβληματικό Τάκη Τσαντίλη, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Μαίρη πιστώνεται την επέκταση και γιγάντωση της επιχείρησης. Δίπλα του οι τρεις γιοί του, Αλέξης, Γιάννης και Δημήτρης, έμαθαν τα μυστικά της αγοράς και έφεραν ευρωπαϊκό «αέρα» όταν το 1970 η οικογένεια θα εισέλθει στο πεδίο του έτοιμου γυναικείου ενδύματος.
Υπό τη στιβαρή εποπτεία του Τάκη Τσαντίλη τα μαγαζιά της εταιρείας άνοιγαν το ένα μετά το άλλο στα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κ.α., φτάνοντας τα 22 καθώς το brand «Τσαντίλης» έγινε συνώνυμο της ποιότητας και της κομψότητας. Το 1993 ο Τάκης Τσαντίλης έφυγε από τη ζωή έχοντας μοιράσει την περιουσία του στους τρεις διαδόχους του.
Τη δεκαετία του 2000 με νέες διεθνείς συνεργασίες, τα καταστήματα τους καθιερώνονται ως στυλιστικό σύμβολο της μοντέρνας θηλυκότητας, με περισσότερους από 100 γνωστούς οίκους να φιλοξενούνται στις βιτρίνες και τα ράφια τους. Ωστόσο, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε και η περιπέτεια της οικογένειας, που έφερε αρχικά το κλείσιμο καταστημάτων και στη συνέχεια την κατάρρευση όλου του «οικοδομήματος».
Σε αυτήν την ολισθηρή πορεία χάθηκε μέχρι και η μεγαλειώδης βίλα του Τάκη Τσαντίλη στη Φιλοθέη, ενώ τις αρνητικές εξελίξεις ενέτεινε η «εμφύλια» διαμάχη μεταξύ των τριών αδελφών.
Παρόλα αυτά η οικογένεια Τσαντίλη εξακολουθεί να δίνει το «παρών» στο χώρο της μόδας και της γυναικείας ένδυσης κυρίως μέσω της νεότερης γενιάς.
Διαβάστε ακόμη
ΕΚΤ: Έφτασε η ώρα για μείωση επιτοκίων μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις ρεκόρ
PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ