Χωρίς τέλος φαίνεται να εξελίσσεται η περιπέτεια της «Έδραση-Ψαλλίδας», αλλά και της οικογένειας Ψαλλίδα με τους πλειστηριασμούς. Μετά την απώλεια εταιρικών assets, αλλά και μιας εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο, στο στόχαστρο έχει τεθεί τώρα και ακίνητο-διαμέρισμα του Κωνσταντίνου Ψαλλίδα στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου 2024, εκτός εάν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του, ενώ επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, ειδικής διαδόχου της Alpha Bank.

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Τυμφρηστού στο Χαλάνδρι. Κατά την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κυρίως οικιστική περιοχή αρκετά πυκνοδομημένη, με την πλειονότητα των κτιρίων να είναι παλαιότερες και νεότερες οικοδομές σχετικά καλών προδιαγραφών κατασκευής.

Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο σε οικόπεδο επιφάνειας 1.139,34 τ.μ. στη θέση «Λιούτσα ή Τούφα». Πρόκειται για μία αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου ορόφου, του Κτιρίου 1 του κτιριακού συγκροτήματος, η οποία αποτελείται από οκτώ αίθουσες και διάδρομο, επιφάνειας 206,31 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 220/1000.

Στην οριζόντια ιδιοκτησία ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση το βορειοδυτικό τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία και την εξωτερική εικόνα και κατάσταση του ακινήτου, θεωρείται κατά παραδοχή ως έτος κατασκευής το 1990. Από την εξωτερική αυτοψία εικάζεται ότι μεγάλο μέρος αποτελεί χώρο κατοικίας και συγκεκριμένα ισόγειο διαμέρισμα. Περαιτέρω αναφέρεται ότι «μορφολογικά το κέλυφος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκριτικά με το κτιριακό απόθεμα της περιοχής» και ότι «πρόκειται για συμβατική κατασκευή που συμβαδίζει με το χρόνο ανέγερσης».

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 421.000 ευρώ. Τονίζεται ωστόσο, ότι «σε περίπτωση προσκόμισης επιπλέον δικαιολογητικών τα οποία τροποποιούν την ανωτέρω παραδοχή, η αξία του εκτιμώμενου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί».

Η κατοικία στη Μύκονο

Η «Έδραση-Ψαλλίδας» κατέγραψε στο παρελθόν μια σπουδαία διαδρομή στην κατασκευαστικό κλάδο. Ωστόσο από την αρχή της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε και για αυτήν, όπως και για πολλές άλλες εταιρείες, μια κατηφορική πορεία, με συνέπεια τελικά την εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς. Έτσι, στις 15 Μαΐου 2024, μετά από ορισμένες άγονες προσπάθειες, βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το εξοχικό της οικογένειας Ψαλλίδα στη Μύκονο.
Πρόκειται για μια κατοικία 180 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη που αναπτύσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.765 τ.μ. Επισπεύδουσα ήταν η Cepal Hellas, η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1.050.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.050.001 ευρώ. Στη συνέχεια μπήκε στο στόχαστρο ένα σημαντικό asset της εταιρείας και συγκεκριμένα ένα οικιστικό συγκρότημα στο Νέο Φάληρο.

Η άνοδος και η πτώση

Ιδρυτής και θεμελιωτής της «Έδραση-Ψαλλίδας» ήταν ο Χριστόδουλος Ψαλλίδας με αφετηρία την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία.

Η «Έδραση» με τα χρόνια καθιερώθηκε ως «ο ειδικός για τα δύσκολα τεχνικά έργα» σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Με καινοτομίες για την εποχή, όπως η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών το 1958 ή η κατασκευή μιας από τις πρώτες στην χώρα μας θεμελιώσεις το 1963, αλλά και με την εξειδίκευση της στα ειδικά γεωτεχνικά έργα η φήμη της «απλώθηκε».

Ο γιός του Κωνσταντίνος Ψαλλίδας μεγάλωσε μέσα στην εταιρεία, μαθαίνοντας τη δουλειά από πρώτο χέρι και έτσι προετοιμάστηκε από νωρίς για να τον διαδεχθεί. Αφού σπούδασε στο ΕΜΠ τοπογράφος-μηχανικός με ειδικότητα στις κατασκευές ειδικών θεμελιώσεων, εντάχθηκε στην Έδραση το 1974 και δύο χρόνια μετά έγινε τεχνικός διευθυντής. Ο ιδρυτής Χριστόδουλος Ψαλλίδας παρέμεινε στο «τιμόνι» μέχρι το 1983 και στη συνέχεια το παρέδωσε στον Κωνσταντίνο, που άρχισε να βάζει πλέον τη δική του ανεξίτηλη «σφραγίδα» όχι μόνο στην δική της ιστορία, αλλά και σε αυτήν ολόκληρου του κλάδου.

Και τούτο καθώς η εταιρεία συμμετείχε στα περισσότερα μεγάλα έργα των τελευταίων δεκαετιών. Aπό το Mετρό και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE, τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου και την Εγνατία, σε γέφυρες, δρόμους, τούνελ, αεροδρόμια, στα ολυμπιακά έργα, κτιριακά συγκροτήματα, γήπεδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα χρόνια ανέλαβε πάνω από 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων, κάτι που σε συνδυασμό με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, το 1994, την οδήγησε σε «εκτόξευση». Με εξαγορές άλλων εταιρειών, επέκταση στο εξωτερικό και διεύρυνση σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια.

Η μακρά οικονομική κρίση όμως άρχισε να «διαβρώνει» τα δικά της «θεμέλια». Μετά από ένα «σήριαλ» με δικαστικές προσφυγές, αιτήσεις πτώχευσης και διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, το 2015 δόθηκε ένα «σωσίβιο» μέσω της υπαγωγής της στο καθεστώς του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Kώδικα. Εκείνη την εποχή τα χρέη της εταιρείας έφταναν τα 207, 3 εκατ. ευρώ, με την επιχείρηση «διάσωσης» να είναι η μεγαλύτερη μέχρι τότε για κατασκευαστικό όμιλο.

Oι όροι της συμφωνίας, όμως, δεν τηρήθηκαν και άρχισε να δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η εταιρεία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, το 2019 οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία των δανείων, δρομολογώντας τον πλειστηριασμό των ακινήτων της.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018, ο τζίρος της είχε υποχωρήσει στα 5,5 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημιές να ανέρχονται σε 130,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 194 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122,12 εκατ. ευρώ αφορούν τα δάνεια.

Διαβάστε ακόμη

Hoper: 500 επισκέπτες έφτασαν στα ελληνικά νησιά με τα ελικόπτερά της (pics)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το κόστος για «Αθήνα 2004» και «Παρίσι 2024» (πίνακες)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ η μοναδική δεσμευτική προσφορά στο ΣΔΙΤ για απορρίμματα της Κεντρικής Μακεδονίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ