Το Νοέμβριο του 2018 ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή ξενοδοχεία στη Χερσόνησο της Κρήτης άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού. Ήταν το πεντάστερο Aktia Lounge hotel & Spa, το οποίο ως Ανθούσα Hotel έγραψε τη δική του ιστορία. Το ξενοδοχείο που ανήκε στην οικογένεια Παπαγεωργίου βγήκε στο σφυρί για χρέη προς τις τράπεζες με αρχική τιμή προσφοράς 13 εκατ. ευρώ. Δεδομένου, όμως, ότι προσέλκυσε υψηλό ενδιαφέρον υπήρξαν αρκετά χτυπήματα και μάλιστα από βαριά ονόματα της τουριστικής αγοράς και όχι μόνο. Τελικά, έκλεισε στα 18,1 εκατ. ευρώ περνώντας στα χέρια του Γιάννη Γρύλου του ομίλου Αβιαρέπς (Sky Express, Skyserv κλπ).
Η περιπέτεια της οικογένειας Παπαγεωργίου, όμως, δεν τέλειωσε με την απώλεια του Aktia Lounge, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, στις 2 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για ένα ακόμη ξενοδοχείο της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην ίδια περιοχή, της Σταλίδας Χερσονήσου.
Το «Ηλιοτρόπιο» και η… αιτία του κακού
Πρόκειται για το χαμηλότερων προδιαγραφών συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope (Ηλιοτρόπιο). Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης.
Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με την έκθεση, «αποτελείται από 13 στάθμες χαρακτηρισμένες όλες ως ισόγειες, αλλά λόγω της κλίσης του εδάφους σε πολλά σημεία υπερκαλύπτονται και σε ορισμένα τμήματα είναι τριώροφο. Ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι επιφάνειες των όψεων είναι επιχρισμένες ενώ υπάρχουν και τμήματα της όψης του ξενοδοχείου που διαθέτουν επένδυση πέτρας λευκού χρώματος και μαύρου χρώματος». Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός», ενώ διαθέτει μία πισίνα 144 τ.μ.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα, που αποκτήθηκε από την Ανθούσα Hotels το 2009, δεν έχει καμία σχέση με το Aktia Lounge σε επίπεδο ποιότητας και παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάτι, άλλωστε, που αντικατοπτρίζεται και στην τιμή πρώτης προσφοράς η οποία έχει οριστεί στα 1,78 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο κουβαλάει, όμως, και πολλά «βάρη» και ειδικότερα οκτώ προσημειώσεις και υποθήκες καθώς και τέσσερις κατασχέσεις, η τελευταία εκ των οποίων εγγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020 υπέρ της Intrum Hellas που είναι και η επισπεύδουσα στον πλειστηριασμό. Η κατάσχεση έγινε για το ποσό των 100.000 ευρώ, ωστόσο το συνολικό ποσό της επιταγής πληρωμής φτάνει στα 3,63 εκατ. ευρώ.
Η αιτία του κακού θα πρέπει να αναζητηθεί στα δάνεια που έλαβε κατά το παρελθόν η οφειλέτρια εταιρεία Ανθούσα Hotels, που τόσο αυτή όσο και η «ναυαρχίδα» του «Ανθούσα» (και νυν Aktia Lounge) πήραν το όνομά τους από την πρόεδρο της εταιρείας Ανθούσα Παπαγεωργίου.
Το 2007 η εταιρεία είχε λάβει ομολογιακό δάνειο, ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, σε ελβετικό φράγκο, αλλά η αδυναμία αποπληρωμής του την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι τράπεζες είχαν επιδιώξει να θέσουν την Ανθούσα Hotels σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αλλά η αίτηση τους τελικά απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Έτσι, από το φθινόπωρο του 2017 άνοιξε ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς με το Aktia Lounge να βαρύνεται με υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ. Μετά από διάφορες αναβολές ο πλειστηριασμός για το πεντάστερο ξενοδοχείο έγινε, όπως προαναφέρθηκε, το Νοέμβριο του 2018, ενώ τώρα επίκειται και για το Heliotrope.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2017) η εταιρεία έκανε τζίρο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα τραπεζικά δάνεια έφταναν τα 32 εκατ. ευρώ.
Το «χρυσό» παρελθόν με τον Ανδρέα και τον Πάλμε
Η Ανθούσα και ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου (που είναι και σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας) δημιούργησαν το Ανθούσα Hotel στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με το ξενοδοχείο στη Χερσόνησο να εξελίσσεται σε πόλο έλξης για προσωπικότητες της εγχώριας και παγκόσμιας ελίτ.
Ανάμεσα στους πολλούς επώνυμους, ήταν επί χρόνια αγαπημένος προορισμός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, που είχαν φιλοξενηθεί εκεί πολλές φορές κατά δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, μετά από διάφορες επεκτάσεις και ανακαινίσεις, το ξενοδοχείο έφτασε να εκτείνεται σε δύο τριώροφα κτίρια, μπροστά στη θάλασσα.
Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, μέχρι και σήμερα αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή δεκάδες μεγάλα και πολυτελέστατα συγκροτήματα. Ελάχιστα όμως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ιστορικό αποτύπωμα του «Ανθούσα»…
Διαβάστε ακόμη:
Η υπερχρέωση σε αριθμούς – Σε 20 χρόνια 10πλάσια χρέη και 4πλάσιοι οφειλέτες (πίνακες)
Γέφυρα 2: Δυο ήμερες προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις