Ήταν πριν 15 σχεδόν χρόνια, όταν η «πυξίδα» της οικογένειας Mulliez «έδειξε» προς την Ελλάδα.
Και όταν μιλάμε για τους Mulliez, εννοούμε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας και της Ευρώπης, με την προσωπική περιουσία του «πατριάρχη» Gérard Mulliez να υπολογίζεται στα 26 δισ. ευρώ…
Ο 90χρονος, σήμερα, μεγιστάνας, με αφετηρία το 1955 έχτισε έναν πολυπλόκαμο πολυεθνικό όμιλο, με δραστηριότητες από το λιανικό εμπόριο μέχρι την ενέργεια.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Association Familiale Mulliez (AFM) περιλαμβάνει μια σειρά από εταιρείες, όπως Leroy Merlin, Decathlon, Auchan, Aquarelle, Cannelle, MacoPharma, Extenso κ.α.
Η ευρύτερη οικογένεια Mulliez δεν είναι μόνο μια από τις πλουσιότερες της Γαλλίας, αλλά και από τις μεγαλύτερες, -μόνο ο Gérard Mulliez απέκτησε 13 παιδιά-, καθώς συνολικά σήμερα αριθμεί περί τα 700 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι… εκατομμυριούχοι.
Οικοδομήθηκε δε με βάση το δόγμα «Tous dans tout», δηλαδή «όλα τα μέλη της οικογένειας σε όλες επιχειρήσεις». Και αυτό με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως φάνηκε το 2006. Τότε ο Gérard Mulliez αποφάσισε να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, ορίζοντας Διευθύνοντα Σύμβουλο του επιχειρηματικού κολοσσού, όχι κάποιο από τα 13 παιδιά του, αλλά τον ανιψιό του Vianney Mulliez.
Η «άφιξη» στην Ελλάδα
Ο αρχικός «σταθμός» της οικογένειας στη χώρα μας ήταν με τον ερχομό των Leroy Merlin, που άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα (στο εμπορικό πάρκο του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος») τον Μάρτιο του 2007.
Σχεδόν άμεσα ήρθε η σύνδεση με μια άλλη ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια, την οικογένεια Φουρλή και συγκεκριμένα με τον Παύλο Φουρλή (εξάδελφο του Βασίλη Φουρλή) στον οποίο οι Γάλλοι πρότειναν την εξαγορά του 40% της εδώ θυγατρικής, όπως και έγινε, με το μητρικό όμιλο Groupe Adeo να διατηρεί το 60%.
Τότε μάλιστα στους επιχειρηματικούς κύκλους κυκλοφορούσαν σενάρια περί «ψυχρότητας» μεταξύ των δύο εξαδέλφων Βασίλη και Παύλου Φουρλή διότι δήθεν τα Leroy Merlin ήταν ανταγωνιστικά προς τα ΙΚΕΑ. Στην πορεία όλα αυτά αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας αφού οι δύο αλυσίδες δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά μάλλον συμπληρωματικά.
Έκτοτε, και παρά τα «σύννεφα» της οικονομικής κρίσης που σκέπασαν για μια δεκαετία τη χώρα, τα Leroy Merlin πορεύτηκαν με επιτυχία στην προσοδοφόρα αγορά του DIY, καθώς αναδείχθηκαν στο «αντίπαλο δέος» της γερμανικής, -τότε-, και ήδη καθιερωμένης Praktiker.
Η δεύτερη άμεση «είσοδος» των Mulliez έγινε αρκετά αργότερα, περί το 2017, όταν έφεραν στην Ελλάδα την αλυσίδα αθλητικών ειδών “Decathlon”, η οποία διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταστήματα σε 49 χώρες.
Η Decathlon έχει ήδη ανοίξει τρία καταστήματα στη χώρα μας, κατά χρονολογική σειρά στην Κόρινθο, στο εμπορικό κέντρο Mare West, τέλη του 2018, στο εμπορικό χωριό Smart Park στα Σπάτα το 2019 και πρόσφατα, flagship store 5.000 τ.μ. στο εμπορικό πάρκο River West Open στον Κηφισό. Η Decathlon επιχειρεί να πλασαριστεί στο επίσης προσοδοφόρο πεδίο των αθλητικών ειδών, όπου ωστόσο κυριαρχεί ως αδιαμφησβήτητος leader της αγοράς η Intersport του Ομίλου Φουρλή.
Το «ηχηρό παρών» στην ενέργεια
Ο έτερος επιχειρηματικός πυλώνας της οικογένειας Mulliez στην Ελλάδα είναι αυτός της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ. Εδώ η «άφιξη» των Mulliez ήρθε…εξ αντανακλάσεως, όταν απέκτησαν τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της Voltalia το 2011, -με «όχημα» την επενδυτική Creadev-, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται από το 2014 η Laurence Mulliez.
Η γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ ιδρύθηκε το 2005 και δύο χρόνια μετά, το 2007 συστήθηκε η ελληνική θυγατρική Voltalia Greece, καθώς και η Voltalia Solar Hellas Α.Τ.Ε. Με επικεφαλής επί σειρά ετών τον Γρηγόρη Μαρινάκη (που πλαισιώνεται από τους Craig Andrew Windram και Bertrand Tournier), η εταιρεία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της συντήρησης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών τρίτων, με ευρύτατο πελατολόγιο, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων που άγγιζε τα 40 MW στα τέλη του 2020.
Σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες συντήρησης ξεκίνησε και ανέπτυξε και την εμπορία εξοπλισμών, ανταλλακτικών, πλαισίων, αντιστροφέων, κ.λπ. φωτοβολταϊκών μονάδων.
Από το 2013 αδειοδότησε τα πρώτα δικά της φωτοβολταϊκά projects (1,5 MW), ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό της χαρτοφυλάκιο έργων το οποίο, άγγιξε τα 3,2 GW στο τέλος του 2020, λαμβανομένων υπόψη των αιτήσεων που κατέθεσε κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου 2020 της ΡΑΕ.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει συνολικά μέχρι τώρα (και μέσω θυγατρικών-συνδεδεμένων εταιρειών) Βεβαιώσεις Παραγωγού για έργα συνολικής ισχύος 3 GW.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, ισχύος 254 MW, που σχεδιάζεται για το δήμο Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, αποτελώντας μία από τις σημαντικές επενδύσεις που προωθεί στη χώρα μας ο γαλλικός όμιλος.
Παράλληλα, η Voltalia Greece έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της κατασκευής έργων τρίτων «με το κλειδί στο χέρι», – αναλαμβάνοντας από την ανάπτυξη τους (αδειοδοτήσεις, σχεδιασμός, μισθώσεις, κλπ.) και φτάνοντας μέχρι και την σύνδεση στο Δίκτυο-,συνολικής ισχύος 29 MW.
Σημειώνεται ακόμη ότι η Voltalia ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη projects αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά, ενώ η ελληνική θυγατρική αποτελεί την «βάση» του γαλλικού ομίλου για περαιτέρω επέκταση σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως Αλβανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία.
Διαβάστε ακόμη:
Ενεργειακή κρίση: Δίχτυ προστασίας και επιδοτήσεων στο ρεύμα για όλο το 2022
Επιστρέφει η απειλή από τα τεκμήρια στα φετινά εισοδήματα
Η Όμικρον φέρνει άμεσα τρία «εορταστικά» μέτρα – Στις 28 Δεκέμβρη οι περιορισμοί για το 2022