Η ζωή του θα μπορούσε να είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα ή το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Είναι ένας άνθρωπος που πάνω από μισό αιώνα έχει βάλει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην αθηναϊκή νύχτα, όπως και τη…μέρα, καθώς με τα μαγαζιά του καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον χώρο της εστίασης, αλλά και της διασκέδασης της πρωτεύουσας για ολόκληρες εποχές. Τώρα, σε μιαν άλλη, εντελώς διαφορετική εποχή, ο Γιώργος Κουτρουλιάς και η οικογένειά του συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο του all day καφέ-εστιατορίου, μέσα από τον όμιλο «Palmie bistro». Αυτόν που αποτέλεσε, από ένα σημείο και μετά, τη «ναυαρχίδα», αλλά και μια νέα και διαφορετική πρόταση προς το καταναλωτικό κοινό που την αγκάλιασε και συνεχίζει να την αγκαλιάζει.
Οι διαδοχικές κρίσεις, ωστόσο, τόσο η δεκαετής οικονομική, όσο και η υγειονομική με τον κορωνοϊό, δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε το δικό τους «κάστρο» που έχει σύμβολο και όνομα τον φοίνικα (palmie). Ετσι, ένα βασικό σκέλος του ομίλου, η εταιρεία Palmie Catering, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή των πλειστηριασμών.
Ο Γιώργος Κουτρουλιάς, βέβαια, επί τόσες δεκαετίες στην αγορά αν μη τι άλλο απέδειξε ότι είναι «survivor». Γι’ αυτό και δεν δίστασε να καινοτομήσει και να αλλάξει χαρακτήρα στα μαγαζιά του όταν «οσμιζόταν» ότι αλλάζει ο άνεμος των καταναλωτικών συνηθειών. Μένει να φανεί αν ο ίδιος και η οικογένειά του θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτόν τον «κάβο», με τον δικό τους «φοίνικα» να επιβεβαιώνει ότι μπορεί να αναγεννιέται…
Η σφραγίδα του στην αγορά
Ο Γιώργος Κουτρουλιάς θεωρείται ένας από τους «πατριάρχες» της αθηναϊκής διασκέδασης. Ξεκινώντας από την Ευρυτανία και από μια οικογένεια με τρία μικρότερα αδέλφια βγήκε νωρίς στη βιοπάλη. Οταν ήρθε στην Αθήνα, το 1962, με μόνο εφόδιο 950 δραχμές, άνοιξε γι’ αυτόν η πόρτα σε έναν διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο που έμελλε να τον σημαδέψει με τη δραστηριότητά του στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, δούλεψε πολύ σκληρά κάνοντας διάφορα επαγγέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη χρονιά που ήρθε στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη του άλλαξε περί τα 30 επαγγέλματα, με αφετηρία το «Ζαχαροπλαστείο Καρρά».
Η ειρωνεία της προσωπικής του ιστορίας είναι ότι, όπως έχει αφηγηθεί, από μικρός δεν ήθελε να ασχοληθεί με την κουζίνα, γνωρίζοντας τις σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Η ανατροπή ήρθε όταν του προτάθηκε να αναλάβει αρχικά βοηθός μάγειρα και στη συνέχεια υπεύθυνος της κουζίνας στην «Αθηναία». Αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός, καθώς εκτός από σεφ, σε ηλικία μόλις 23 χρόνων, έγινε και μέτοχος της επιχείρησης, ανακαλύπτοντας, κατά κάποιο τρόπο, τον πραγματικό του προορισμό.
Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του ήταν όταν μεταπήδησε ως μέτοχος στις περίφημες «9 Μούσες», ένα μαγαζί που έγραψε τη δική του ιστορία, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης.
Οσοι τον γνωρίζουν λένε πως εκτός από την εργατικότητα και τη συλλογικότητα στη δουλειά, αυτό που τον χαρακτήριζε πάντα ήταν ότι δεν επαναπαυόταν ποτέ στα κεκτημένα. Ετσι, ως «ανήσυχο πνεύμα» αποφάσισε να κάνει το δικό του επιχειρηματικό βήμα, όταν άνοιξε το γαλλικό εστιατόριο «Le Foyer» στην πλατεία «Κάραβελ». Ένα εστιατόριο που έγινε meeting point των celebrities της εποχής. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί, όλοι έδιναν το «παρών». Τον Νοέμβριο του 1983 μέχρι και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία από τις σπάνιες βραδινές εξόδους του, το επισκέφτηκε επιλέγοντας για δείπνο πουρέ με κόκκινη σάλτσα και φιλετάκια, με τον πιανίστα να του αφιερώνει το αγαπημένο του τραγούδι «Ενας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά»…
Λίγα χρόνια πριν ο Γιώργος Κουτρουλιάς είχε κάνει ένα ακόμη καθοριστικό βήμα. Το 1979 επικράτησε σε διαγωνισμό του ΕΟΤ για τον χώρο του «Ειρηνικού» στην παραλία της Βούλας. Ενα σημείο που στα χέρια του έμελλε να φέρει νέα δεδομένα στην Παραλιακή και μαζί στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Σε αυτό τον χώρο που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος, με τα ερειπωμένα κτίρια να μη θυμίζουν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν, «παρέλασαν» εμβληματικά μαγαζιά όπως το «Le Grand Foyer», η «San Lorenzo», που ήταν από τις πρώτες disco στην Ελλάδα, τα θρυλικά κλαμπ «Mercedes», «Bora Bora», «Prison», «Empire», «Must», «Βαρελάδικο», «Galea», «Boca», «Guzel», «Tango», και παράλληλα ένα από τα πιο προνομιακά «Palmie bistro», με όλο τον Σαρωνικό στα πόδια του…
Ολα αυτά συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του και στον χώρο της εστίασης με γνωστά μαγαζιά, όπως το ρωσικό εστιατόριο «Balalaika».
Η εποχή των «Palmie bistro»
Όσο περνούσαν τα χρόνια, με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, κατάλαβε ότι χρειαζόταν μια καινούρια πρόταση που θα έσπαγε τα στεγανά μεταξύ του εστιατορίου, της καφετέριας, του μπαρ και του ζαχαροπλαστείου. Κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το «Palmie bistro», ένα καινοτόμο, τότε, μοντέλο που θα συνδύαζε το φαγητό, τον καφέ, το γλυκό και το ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα σε ωραία ατμόσφαιρα, με υψηλά ποιοτικά στάνταρντ και προσιτές τιμές.
Υπό αυτή την έννοια είναι εκείνος που εισήγαγε το «all day» στην αγορά, αλλά και στις προτιμήσεις του κοινού. Ετσι τα «Palmie bistro» έγιναν τόπος συνάντησης «για κάθε ώρα, για κάθε μέρα, για όλη μέρα».
Το κατάστημα στην πλατεία «Κάραβελ», δίπλα από το ομώνυμο ξενοδοχείο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το «Le Foyer», αποτέλεσε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα επέκταση και καταξίωσή της.
Η επιτυχία ήταν τέτοια, ώστε ακολούθησαν σημαντικές επενδύσεις για το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής – και όχι μόνο.
Περί το 2010 η αλυσίδα του «Palmie bistro» αριθμούσε περισσότερα από 20 καταστήματα στην Αθήνα, αποκτώντας παρουσία ακόμη στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Καρδίτσα, το Λουτράκι, αλλά και εκτός συνόρων, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και στα Σκόπια.
Εκτοτε βέβαια και μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν και αρκετά από αυτά έκλεισαν, με την αλυσίδα να περιορίζεται σε 12 σημεία, εταιρικά και franchise όλα εντός Αττικής, από το Κεφαλάρι μέχρι την πλατεία Βικτωρίας, στα περισσότερα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Athens Metro Mall, Avenue, River West, Village Park Ρέντη κ.α.), αλλά και στο κέντρο, όπως στην οδό Αδριανού στην Πλάκα.
Ο όμιλος Palmie, με επικεφαλής τον ίδιο και με τα παιδιά του Αλεξάνδρα και Χρήστο Κουτρουλιά να έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο και ουσιαστικά το πηδάλιο της επιχείρησης, δραστηριοποιείται μέσω διαφορετικών εταιρικών σχημάτων.
Έτσι, υπάρχει η Koutroulias Holding που με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, τα οποία αποτυπώνουν και τις συνέπειες της πανδημίας, έκανε τζίρο 143.482 ευρώ, έναντι 381.830 ευρώ το 2019, καταγράφοντας ζημίες 52.100 ευρώ.
Η Ειρήνη-Καφέ-Εστιατόρια επίσης το 2020 είχε κύκλο εργασιών 495.287 ευρώ, έναντι 941.626 ευρώ έναν χρόνο πριν, με τελικά καθαρά κέρδη 8.878 ευρώ, έναντι κερδών 80.543 ευρώ και με τα αποτελέσματα εις νέον να δείχνουν ζημίες 394.864 ευρώ.
Ακόμη, η Κουτρουλιάς Κηφισός είχε το 2020 τζίρο 417.255 ευρώ, έναντι 975.193 ευρώ και ζημίες 99.788 ευρώ.
Η Palmie Catering
Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Γιώργος Κουτρουλιάς σχεδίαζε να φτιάξει μια παραγωγική μονάδα προκειμένου να καθετοποιήσει τη λειτουργία του ομίλου Palmie. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Palmie Gastronomy, η κεντρική παραγωγική μονάδα φαγητού, μέλος του Ομίλου Palmie bistro, που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αυλώνα Αττικής από το 2007. Ηταν μια σημαντική επένδυση η οποία, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αντίθετα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έμελλε να αποτελέσει και την αφορμή για την εμπλοκή του ομίλου Palmie με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Η εταιρεία Palmie Catering, με επικεφαλής τα τελευταία χρόνια την κυρία Αλεξάνδρα Κουτρουλιά, ξεκίνησε την πορεία της απευθυνόμενη σε όλη την γκάμα της εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), με φιλόδοξους στόχους και με παραγωγική δυνατότητα χιλιάδων μερίδων ημερησίως. Αν και κρατήθηκε επί σειρά ετών σε επίπεδα τζίρου από 800.000 ευρώ-1 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες χρήσεις ήταν ζημιογόνες.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για το 2020, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στις 432.871 ευρώ, έναντι 953.791 ευρώ το 2019, με τελικό αποτέλεσμα ζημίες 171.740 ευρώ και με τα αποτελέσματα εις νέον να διαμορφώνονται σε ζημίες 608.545 ευρώ.
Παράλληλα, όμως, υπήρχαν και τα τραπεζικά δάνεια.
Έτσι φτάνουμε στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα τη Cepal και με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1,076 εκατ. ευρώ. Εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για να αποτραπεί το σφυρί…
Το ποσό οφειλής, σύμφωνα με την έκθεση, ανέρχεται σε 505.370 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης, ενώ το ποσό εγγραφής κατάσχεσης σε 200.000 ευρώ.
Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό
Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν το βιομηχανικό συγκρότημα και το κτίριο γραφείων που αναπτύσσεται σε έκταση 22 στρεμμάτων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Αυλώνος, στη θέση «Αγιος Θωμάς».
Ο ένας πλειστηριασμός αφορά οικόπεδο 8 στρεμμάτων και το συγκρότημα κτιρίων με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.449,43 τ.μ., που περιλαμβάνουν παρασκευαστήρια, αποθήκες, ψυγεία, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο κ.ά. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και καλής ποιότητας κατασκευής. Ο σκελετός τους είναι οπλισμένου σκυροδέματος και η επικάλυψή τους πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Οι πλαγιοκαλύψεις τους από πάνελ αλουμινίου, ενώ έχουν δάπεδα με πλακίδια στα w.c. και στα γραφεία και βιομηχανικά στους λοιπούς χώρους. Επίσης διαθέτουν εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και εσωτερικά ξύλινα.
Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με περιτοίχιση, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες, παρτέρια και δενδροφυτεύσεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό το οικόπεδο και το συγκρότημα έχει οριστεί στις 853.000 ευρώ.
Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά όμορο ασκεπές οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης κατά τον τίτλο κτήσης 14.221,86 τ.μ. που βρίσκεται και αυτό εντός του ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνος. Για το συγκεκριμένο η τιμή εκκίνησης είναι 223.000 ευρώ.
Οσον αφορά τα βάρη, για το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων, όπου και το συγκρότημα, υπάρχει προσημείωση ποσού 1,040 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank από την 1η Οκτωβρίου 2003.
Για το έτερο οικόπεδο υπάρχει προσημείωση υποθήκης για ποσό 100.000 ευρώ υπέρ της Cepal Hellas ως διαχειρίστριας των απαιτήσεων της Poseidon Financial Investor Designated Company από τις 25 Νοεμβρίου 2021, καθώς και η αναγκαστική κατάσχεση από την ίδια για ποσό 200.000 ευρώ, που εγγράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022.
Διαβάστε ακόμα:
Πληθωρισμός και ακριβό χρήμα πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Τέσσερα μέτρα με κίνητρα και ελαφρύνσεις για τα ακίνητα
Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο